Dodaj do ulubionych

termometr laserowy

17.10.13, 19:09
Czy któraś z Was ma termometr laserowy? Jak się sprawdza? Pomiary dokładne/bezpieczne? Który najlepiej kupić?

Pomyślałam o tym wynalazku wink po naszej przygodzie z rotawirusem. Ciężko było z częstym mierzeniem temperatury. Synek ciągle się wiercił, nie pozwalał zmierzyć, a jak próbowałam na śpiąco to się wybudzał.
Obserwuj wątek
    • alutka314 Re: termometr laserowy 17.10.13, 20:41
      Też miałam zamiar kupić laserowy ale jakoś tak odkładałam z miesiąca na miesiąc. Aż w zeszłym tyg mała dostała zapalenia ucha i straszną gorączke. Pożyczyłam od koleżanki term laserowy. I nigdy w życiu bym go nie kupiła. Dała za niego w ok 200 zł a nie jest wart. Dziecko gorące a on wskazuje 37,4, mierzę pod pachą a tu 38,6. Jak dla mnie to się nie sprawdził, mam zwykły elektroniczny pod pache za 10 zł i jest o niebo lepszysmile
      https://www.suwaczki.com/tickers/klz9gu9rn7jxa3vz.png
    • awidyna Re: termometr laserowy 17.10.13, 21:16
      Rtęciowego nic nie zastąpi. Ja mam laserowy, elektroniczny i rtęciowy. Przy trzydniówce laserowy pokazywał 45, elektroniczny 38,9 i rtęciowy też koło 38,9. Laserowy zawyżał bardzo bo ogólnie przy podusi ciepło ;/ Fajny jest do mierzenia temperatury powietrza i wody. No i może tak na szybkie sprawdzenie temperatury. Ale szkoda kasy moim zdaniem. Gdybym go nie dostała w prezencie to nie wydałabym tyle kasy na to.
    • kopiko-lol Re: termometr laserowy 17.10.13, 21:38
      ja mam i nie polecam, ciezko zmierzyc tem, nie wspomne dokladnosci
    • neffi79 Re: termometr laserowy 17.10.13, 22:32
      nie ma to jak rtęciowy. Niezawodny. Chociaż dobrej marki elektroniczny też jest OK. Ja mam Philipsa, ma 10 lat i działa elegancko, wyniki dokładnie jak w w/w.
      Nie przekonują mnie jakies wynalazki typu laser czy termometr do ucha, bezdotykowy czy termometr "smoczek"... A widziałam jeszcze inne cudo - termometr plasterek naklejany na czoło z kolorkami, gorączka to robi się czerwony, masakra
    • sajgonetka Re: termometr laserowy 17.10.13, 22:37
      my mamy bezdotykowy, na podczerwień (chyba),
      sprawdza sie super. można nim mierzyć temperaturę ciała, a po zmianie temperaturę otoczenia, wody w wanience, czy płynu do picia lub posiłku.

początkowo [5 lat temu] - sprawdzaliśmy go - z rtęciowym.
      pomiary okazywały się zgodne, z czasem ze sprawdzania zrezygnowaliśmy,
      i teraz używamy tylko tego.
      jest o tyle wygodny, że nawet w nocy można temperaturę mierzyć, a nawet można mierzyć gdy dziecko się bawi - bez przerywania zabawy.
      • frijka Re: termometr laserowy 18.10.13, 10:04
        A jaki konkretnie masz ten termometr?
        • sajgonetka Re: termometr laserowy 18.10.13, 11:48
          mam dokładnie taki
          jedyne co - to ostatnio wymieniałam baterię, bo stara wysiadła.
          dla mnie jest bardzo dobrym sprzętem.
          • frijka Re: termometr laserowy 18.10.13, 13:24
            Dziękuję smile

A rtęciowych to już chyba w sprzedaży nie ma.
    • momoneymoproblems Re: termometr laserowy 18.10.13, 09:37
      nie polecam bo strasznie zaniża wyniki. Przy braku goroączki pokazuje 34-35 stopni. Kiedy dziecko było podziębione, ręką wyczuwałam że jest gorące - a według termometru - 36,5 ???. Straszny bubel i dziwię się bo to jednak użądzenie medyczne, które powinno być dokładne skoro zostało dopuszczone do sprzedaży, tymczasem jest niebezpieczne. Lepiej zaufać tradycyjnemy termometrowi, ostatnio jak byłam w aptece ktoś kupował termometr dla dziecka, ale zamiast rtęci miał coś innego, takżę są nowości i w tej działce.
    • murwa.kac Re: termometr laserowy 18.10.13, 11:06
      termometr tylko rtęciowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka