Dodaj do ulubionych

Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom???

18.11.13, 23:24
Może wątek nie na to forum, ale kalendarze zaczęłam kupować właśnie pod wpływem forum "Zakupy", więc się stąd nie ruszam big_grin
Zatem jak w temacie, kiedy dajecie swoim dzieciom kalendarze? Pierwszego grudnia czy przynosi je dopiero Mikołaj i 6 dzieciaki mają od razu 6 okienek do otworzenia?
Przyznam się, że ja w tamtym roku nie wytrzymałam i syn dostał ( kalendarz Lego) 1 grudnia, teraz się zastanawiam, skłaniam się bardziej ku Mikołajowi. A jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 18.11.13, 23:28
      Kalendarz ma 24 okienka, jest przeznaczony do "odhaczania" kolejnych dni do Gwiazdki. U nas 1 grudnia.
      • anick5791 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 18.11.13, 23:29
        1 grudnia
    • deleine Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 18.11.13, 23:32
      na zajączka
      • mmala6 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 18.11.13, 23:33
        big_grin
      • tomanksa Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 18.11.13, 23:54
        deleine napisała:

> na zajączka
        O, a o tym nie pomyślałam big_grin, tylko, że u nas nie praktykuje się żadnego zajączka uncertain ( niezależnie od rodzaju świąt). Może czas zacząć...
        • ju_mi Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 18.11.13, 23:57
          Po lekturze forum kupilaś kalendarz adwentowy to i Zajączka zaczniesz obchodzić wink
    • ju_mi Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 18.11.13, 23:35
      Daję rano 1 grudnia albo stawiam koło łóżka w nocy z 30.11 na 01.12 tak.
      Gdyby kalendarz miał okienka tylko od 6 do 24 to dawałabym 06.12 wink
    • tomanksa Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 18.11.13, 23:57
      Dla mnie logiczne było, że skoro jest 24 okienek to pierwsze otwieramy 1 grudnia, ale tu na tym forum wiele osób pisze, że kalendarz przyniesie Mikołaj, więc zwątpiłam
      • kabutka Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 08:13
        He he, ale mi przypomniałaś, że moje dzieci kiedys dostały od kogoś z rodziny kalendarze adwentowe na gwiazdkę - ależ byłam zdziwiona big_grin
        • eo_n Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 09:12
          kabutka napisała:

> He he, ale mi przypomniałaś, że moje dzieci kiedys dostały od kogoś z rodziny k
          > alendarze adwentowe na gwiazdkę

Moja też dostała. Niektórzy po prosu uważają chyba, że to bombonierka smile
          • kabutka Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 12:51
            Na to nie wpadłam, ale żeby to jeszcze dobre było...a to te zwykłe najtańsze, tylko opakowanie coś warte szczerze mówiąc, bo ładne, świąteczne.
            • olga727 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 16:13
              kabutka napisała:

> Na to nie wpadłam, ale żeby to jeszcze dobre było...a to te zwykłe najtańsze, t
              > ylko opakowanie coś warte szczerze mówiąc, bo ładne, świąteczne.

W Lidlu mają też kalendarze z czekoladkami z Milki.- po 20 zł./sztuka.
    • mama_amelii Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 07:05
      Moje dzieci dostają kalendarz po to,zeby zjeść jedną czekoladkę dziennie,a nie 6 na razsmileTo nie jest prezent Mikołajkowy.Wczoraj kupiłam i już czekają.
    • mia_siochi Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 07:56
      Nie wiedzialam co to jest, musiałam sobie wyguglać big_grin
      • kora711 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 10:07
        jak czytam adwentowy kalendarz lego to wszystko co mam do opadnięcia mi opada.czekam az wprowadzą adwentowy kalendarz monter czy iine pony.to jest straszne .normalne straszne jak rodzice wszystko wypaczają.to juz przepraszam czekoladka dziennie nie wystarczy ? pytanie retoryczne
        • agni71 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 10:14
          Wiesz, co my nie świętujemy Gwiazdki (celowo uzywam określenia Gwiazdka, a nie BN) religijnie, na twoje potrzeby moge nazwać ten kalendarz "kalendarzem oczekiwania na Gwiazdkę" lub "Kalendarzem oczekiwania na Święto Przesilenia Zimowego". Tak lepiej? Jednak w sklepach funkcjonuja one pod nazwą kalendarza adwentowego, dlatego na potrzeby tego wątku i ja uzywam handlowej nazwy.

PS kalendarze z kucykami tez są wink
          • eo_n 10/10 19.11.13, 10:21
            agni71, u nas tak samo (nawet z nazwą wink ) smile
            A oprócz upominków w odrębnym zeszycie będą zadania do wykonania na czas oczekiwania na Gwiazdkę smile

Mam wrażenie, że cały grudzień to obecnie dla dzieci czas podarków - 1. kalendarze, potem Mikołajki w szkole/przedszkolu, paczki z pracy, wigilia w szkole/przedszkolu i wreszcie Gwiazdka.
            I dobrze smile Im więcej radości w życiu dzieci, tym lepiej, IMHO.
            • eo_n Re: 10/10 19.11.13, 10:24
              Pominęłam domowe Mikołajki (no mówię: tyle tego, że człowiek się gubi) - u nas w domu wszystkich dotyczą, łącznie z psem smile
        • blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 10:23
          mówisz - masz:
          allegro.pl/listing/listing.php?string=kalendarz+adwentowy+monster
          A swoją drogą to nie rozumiem idei kalendarzy adwentowych. Adwent to okres w roku kościelnym - czas postu i duchowego przygotowania przed świętami Bożego Narodzenia. Jak w ten post wpisują się te codzienne czekoladki czy prezenciki - nie bardzo pojmuję.
          Niechby już się te kalendarze nazywały chociaż jakoś inaczej, bo do adwentu mają się nijak, a wręcz stanowią jego karykaturę, bo jeśli jakieś przygotowanie w tym widzę, to dzień po dniu wdrażanie do największego święta konsumpcjonizmu, które przypadkiem zbiega się z Bożym Narodzeniem uncertain
          • eo_n Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 10:29
            blaszany_dzwoneczku, a może przypadkiem idea jest taka, że kilkulatkowie nie ogarniają jeszcze duchowego aspektu przesilenia zimowego tongue_out i dlatego - aby dla nich również - ten czas był szczególny, dostają drobne podarki.
            A że w bogatym kraju (jakim na tle świata są państwa leżące w kręgu cywilizacji Zachodu) czekoladka już nie stanowi atrakcji, to marketingowcy pospieszyli z innymi propozycjami (z których naturalnie nie ma obowiązku korzystać), to dziwne?
            Czy to, że moja córka dostanie sensowne drobiazgi zamiast czekoladek wprost z przetworzonych rakotwórczych opakowań (vide forum.gazeta.pl/forum/w,583,140846900,140846900,kalendarze_adwent_i_sztuczny_snieg_ostrzezenie_.html ), to coś złego? Moim zdaniem nie smile
            • blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 11:23
              Nic w tym nie ma złego, tylko że w żaden sposób nie jest to "adwentowe", zarówno obrzydliwe czekoladopodobne czekoladki z tych kalendarzy, jak i inne drobiazgi.
              Chociaż na własny użytek jestem zdania, że zbyt dużo prezentów, zabawek, i zbyt często nie służy dzieciom.
              • verika Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 11:41
                blaszany_dzwoneczek ale w czym problem ? Kazał ci ktoś taki kalendarz kupić czy dać swoim dzieciom, bo nie wiem o co chodzi ? Niech każdy robi jak uważa i po sprawie.
                • blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 11:47
                  Opinii wyrazić nie można? Co się tak rzucasz?
                  • verika Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 11:58
                    A co opini wyrazić nie mogę ? Czemu Ty niby możesz, a moja opinia to w twoim mniemaniu "rzucanie się" ?
              • eo_n Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 11:56
                blaszany_dzwoneczek napisała:

> Nic w tym nie ma złego, tylko że w żaden sposób nie jest to "adwentowe",

Cóż... może czas pogodzić się z faktem, że społeczeństwo się laicyzuje, co nie jest równoznaczne z wyzbyciem się duchowości? smile

Miłego czasu przedświątecznego!

• blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 12:35
                  Godzić się nie muszę, tak bardzo mi to nie wadzi. Jedynie mi to nie gra jedno z drugim: ateiści obchodzący adwent, czy "duchowość" (jak piszesz) zestawiona z konsumpcją. Ja tu duchowości nie widzę, raczej brak refleksji i pęd do posiadania, kupowania, konsumowania podkręcany przez speców od marketingu smile No, dziwię się jedynie, że tak się temu ludzie poddają. Duchowość konsumpcyjna - jakie czasy taka duchowość, w sumie może i masz rację wink Ale to temat chyba na inną dyskusję, daleko wykraczający poza znamienne zjawisko kalendarzy "adwentowych".
                  Również pozdrawiam ciepło smile
                  • eo_n Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:03

> ateiści obchodzący adwent,
                    Niekatolicy to dla Ciebie ateiści? Jest jeszcze kilka innych opcji...

czy "duchowość" (jak piszesz) zestawiona z
                    > konsumpcją.
                    Czyli zakładasz, że im skromniej tym bardziej wzniośle? Ja uważam, że dobrobyt nie stoi na przeszkodzie wysokim doznaniom smile Bo jak miałby je niby zakłócać?

Ja tu duchowości nie widzę, raczej brak refleksji i pęd do posiada
                    > nia, kupowania, konsumowania podkręcany przez speców od marketingu smile
                    Możesz rozwinąć te puste hasła? smile
                    Bo dla mnie nie ma nic złego w kupowaniu dziecku ładnych prezentów, gustownych dekoracji do domu, czy tego, co potrzebują potrzebujący smile Czy jeśli idę na zakupy do marketu, mam wg Ciebie zakaz wstępu do świątyni?

No, dziwi
                    > ę się jedynie, że tak się temu ludzie poddają.
                    Dopuszczasz ewentualność, że nad tym panują?

Duchowość konsumpcyjna - jakie c
                    > zasy taka duchowość, w sumie może i masz rację wink
                    Ciekawy oksymoron, efektowny.. Doceniam smile Ale nadal nie widzę tu konkretnych wniosków na temat czasu przedświątecznego obchodzonego w duchu katolickim lub w duchu... po prostu tongue_out

Ale to temat chyba na inną d
                    > yskusję, daleko wykraczający poza znamienne zjawisko kalendarzy "adwentowych".
                    Oczywiście.
                    Jednak możemy kontynuować - o ile moderacja nas nie wytnie wink
                    A nie ukrywam, że liczę na jej szlachetną (już) przedświąteczną wyrozumiałość smile
                    W końcu gdzie lepsze miejsce do rozmowy o wartościach jak na forum o zakupach? big_grin

> Również pozdrawiam ciepło smile
                    Rewanżuję się tym samym smile
                    • blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:21
                      > Ale to temat chyba na inną d
                      > > yskusję, daleko wykraczający poza znamienne zjawisko kalendarzy "adwentow
                      > ych".
                      > Oczywiście.
                      > Jednak możemy kontynuować - o ile moderacja nas nie wytnie wink
                      > A nie ukrywam, że liczę na jej szlachetną (już) przedświąteczną wyrozumiałość
                      > smile
                      > W końcu gdzie lepsze miejsce do rozmowy o wartościach jak na forum o zakupach?
                      > big_grin

Nie ma co się oszukiwać, dla wiekszości Święta to choinka, prezenty, żarcie, sprzątanie, szykowanie, zakupy. No i do Kościoła trzeba wdepnąć, jak kto katolik. I tu nie chodzi o to czy ktoś żyje w dobrobycie większym czy mniejszym. Popytaj ludzi, dorosłych i dzieci, czym są dla nich Świeta Bożego Narodzenia, co jest dla nich istotą tych Świąt. Ja się tu absolutnie nie wywyższam, bo ze mnie powiedzmy katoliczka "na zakręcie", ale filozofię adwentu znam, i czysto teoretycznie sobie rozważam, że nijak się do niej ma to co się wyprawia i to na czym ludzie (większość) się skupiają w 4 tygodniach poprzedzających Boże Narodzenie.
                      Z przyjemnością podyskutowałabym dalej, ale muszę się zająć rozmaitymi bardzo doczesnymi sprawami i z żalem ale skończyć forumowanie.
                      • eo_n Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:28

>
                        > Nie ma co się oszukiwać, dla wiekszości Święta to choinka, prezenty, żarcie, sp
                        > rzątanie, szykowanie, zakupy.
                        Bez prowadzenia badań nie sposób to stwierdzić smile

No i do Kościoła trzeba wdepnąć, jak kto katolik.
                        Jaki katolicyzm, tacy wierni tongue_out

> I tu nie chodzi o to czy ktoś żyje w dobrobycie większym czy mniejszym.
                        Otóż to smile

Popyta
                        > j ludzi, dorosłych i dzieci, czym są dla nich Świeta Bożego Narodzenia, co jest
                        > dla nich istotą tych Świąt.
                        Próbowałaś? Bo ja owszem i rezultaty bynajmniej nie są tak dołujące, jak by się mogło wydawać.

> Ja się tu absolutnie nie wywyższam,
                        To dobrze smile Bo - szcerzre - można by z powyższych postów odnieść inne wrażenie. Fajnie, że doprecyzowałaś smile

bo ze mnie pow
                        > iedzmy katoliczka "na zakręcie",
                        To bywa twórcze smile

ale filozofię adwentu znam, i czysto teoretycz
                        > nie sobie rozważam,
                        Rozważanie też jest fajne o ile nie bierze się go za pewnik wink

że nijak się do niej ma to co się wyprawia i to na czym lud
                        > zie (większość) się skupiają w 4 tygodniach poprzedzających Boże Narodzenie.
                        jw

> Z przyjemnością podyskutowałabym dalej, ale muszę się zająć rozmaitymi bardzo d
                        > oczesnymi sprawami i z żalem ale skończyć forumowanie.
                        Szkoda.
                        Bo miło się rozmawia.

>
                      • olga727 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 16:34
                        > Nie ma co się oszukiwać, dla wiekszości Święta to choinka, prezenty, żarcie, sp
                        > rzątanie, szykowanie, zakupy. No i do Kościoła trzeba wdepnąć, jak kto katolik.
                        t. Ja się tu absolutnie nie wywyższam, bo ze mnie pow
                        > iedzmy katoliczka "na zakręcie", ale filozofię adwentu znam, i czysto teoretycz
                        > nie sobie rozważam, że nijak się do niej ma to co się wyprawia i to na czym lud

To skoro tak sobie teoretycznie rozważasz,to rozważ też to:że jak kto katolik,to jeszcze na święta w Adwencie do spowiedzi przystępuje. wink
                  • olga727 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 16:26

> Godzić się nie muszę, tak bardzo mi to nie wadzi. Jedynie mi to nie gra jedno z
                    > drugim: ateiści obchodzący adwent, czy "duchowość" (jak piszesz) zestawiona z
                    > konsumpcją. Ja tu duchowości nie widzę, raczej brak refleksji i pęd do posiada
                    > nia, kupowania, konsumowania podkręcany przez speców od marketingu smile No, dziwi
                    > ę się jedynie, że tak się temu ludzie poddają. Duchowość konsumpcyjna - jakie c
                    > zasy taka duchowość, w sumie może i masz rację wink Ale to temat chyba na inną d
                    > yskusję, daleko wykraczający poza znamienne zjawisko kalendarzy "adwentowych".
                    > Również pozdrawiam ciepło smile
                    >
                    To może z tym pytaniem,przenieś się na inne forum;o nazwie: Wychowanie w wierze. wink
              • ju_mi Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 12:19

Nic w tym nie ma złego, tylko że w żaden sposób nie jest to "adwentowe", zarówno obrzydliwe czekoladopodobne czekoladki z tych kalendarzy, jak i inne drobiazgi.

I tu się nie zgodzę, bo kalendarz adwentowy pochodzi z XIX wieku z tradycji luterańskiej i już wtedy zawierał różne drobiazgi dla najmłodszych m.in. słodycze i miał dzieciom umilić właśnie czas adwentu: www.luteranie.konfesyjni.pl/index.php/etyka-ewangelicka/kultura-i-zwyczaje/58-symbole-swiat-bozego-narodzenia

• agni71 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 12:24
                  Tylko, ze to jest obce katolicyzmowi, szczególnie w polskim wydaniu. Bo tu, czekając na narodziny Mesjasza, należy sie smucić. Kto to widział radośnie oczekiwać Bożego Narodzenia?
                  • czarna.perla Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 12:36
                    agni71 napisała:

> Tylko, ze to jest obce katolicyzmowi, szczególnie w polskim wydaniu. Bo tu, cze
                    > kając na narodziny Mesjasza, należy sie smucić. Kto to widział radośnie oczekiw
                    > ać Bożego Narodzenia?

Serio? Ja byłam przekonana, że człowiek smuci się w WIELKIM POŚCIE ale adwent ma być czasem radosnego oczekiwania.
                  • blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 12:51
                    Nie smucić, adwent w wierze chrześcijańskiej to jest czas radosnego oczekiwania i przygotowania się duchowego, co nie jest równoznaczne z radosnym jedzeniem czekolady dzień w dzień, radosnym oczekiwaniem na prezenty pod choinka, i przygotowaniem wypasionych dekoracji choinki i potraw wink Chodzi o to, że te doczesne "radości" tak zajmują człowieka, że w adwencie dla odmiany dobrze by było, żeby zajął się przede wszystkim "radościami" duchowymi. Ja tak rozumiem istotę adwentu. Ciężka sprawa w dzisiejszych czasach, nie?
                    • eo_n Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:05

dobrze by było, żeby
                      > zajął się przede wszystkim "radościami" duchowymi.
                      A jest jakiś zakaz w tej kwestii?
                      Ja tak rozumiem istotę adwe
                      > ntu. Ciężka sprawa w dzisiejszych czasach, nie?
                      Nie smile
                      Wręcz przeciwnie - dostęp do wydawnictw, wiedzy, wspólnot różnorakich... jest taki jak nigdy wcześniej.
          • agni71 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 11:41
            > Niechby już się te kalendarze nazywały chociaż jakoś inaczej, bo do adwentu maj
            > ą się nijak, a wręcz stanowią jego karykaturę,

blaszany_dzwoneczku, ja nie mialabym nic przeciwko innej nazwie kalendarza, jednak w handlu i potocznie funkcjonuje nazwa "kalendarz adwentowy". Może ktos powinien wystapic z jakąs inicjatywą ku zmianie nazewnictwa?
            • mama_pyzuni Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 12:40
              Odkąd pamietam (a jako dziecko intensywnie uczestniczyłam w życiu religijnym i kościelnym) byłam uczona, że ADWENT to czas RADOSNEGO oczekiwania na narodziny Pana Jezusa i nijak nie występują w nim posty, umartwiania itp.
              Więc według mnie kalendarze adwentowe jak najbardziej wpisują się w nastrój przedświąteczny.
              Nie wiem skąd u Ciebie blaszany_dzwoneczku odwrotne skojarzenia i "oburzenie" na nadużycie tego zwyczaju...
              • blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 12:52
                www.brewiarz.katolik.pl/czytelnia/adwent.php3
                • mama_pyzuni Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:17
                  yyyy - czy ten tekst wkleiłaś na poparcie swoich czy moich słów? wink
                  Chyba moich, bo jest tam taki cytat:
                  " Adwent to czas radosnego oczekiwania na spotkanie z Panem i przygotowania się do niego przez pokutę i oczyszczenie. Dlatego Kościół zachęca do udziału w rekolekcjach, przystąpienia do sakramentu pokuty i pojednania. Adwent nie jest jednak w sensie ścisłym czasem pokuty, tak jak na przykład Wielki Post."
                  • tomanksa Re: Ja nie mogę... 19.11.13, 13:27
                    Wiedziałam, że od razu zaczną się wywody nad sensem dawania itd ( ale nie wiedziałam, że aż takie emocje budzi kalendarz adwentowy uncertain) Nie pytałam się czy jest sens, czy dajecie, tylko kiedy dzieci otrzymują ten kalendarz, pytanie było do osób, które kupują takie rzeczy.
                    Mój pięciolatek nie bardzo jeszcze ogarnia pojęcia miesięcy itp. , od jakiegoś czasu dopytuje się kiedy będą święta, choinka, jak odpowiadam, że za miesiąc ( czy 30 dni) to średnio do niego to trafia, ale jeśli będzie miał określone okienka do otworzenia to na pewno bardziej to ogarnie. Oczywiście można i w inny sposób, np. skreślanie dni w kalendarzu ale dlaczego nie może dostać przy okazji jakiegoś drobiazgu? Nie pojmuję tego. Młody uwielbia Lego, myślę, że nie przeszkodzi nam ten kalendarz w czytaniu, opowiadaniu i czekaniu na Boże Narodzenie ( o stronę duchową zadbam również tongue_out) . A moim zdaniem jeśli ma się codziennie opychać czekoladkami to wolę już to Lego, a klocki przynajmniej zostaną na dłużej, a dzieciak nie będzie miał problemów z nadwagą tongue_out
                  • blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:28
                    Radosne oczekiwanie na spotkanie z Panem, a nie z prezentami, przygotowanie się poprzez rekolekcje, pokutę i OCZYSZCZENIE, a nie skupienie na otrzymywanych codziennie drobiazgach w oczekiwaniu na kulminację pod choinką (tu wracam do wątku kalendarzy).
                    • eo_n Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:31

> Radosne oczekiwanie na spotkanie z Panem, a nie z prezentami, przygotowanie się
                      > poprzez rekolekcje, pokutę i OCZYSZCZENIE,

I "otrzymywanie drobiazgów" w tym przeszkadza... Cóż to za Bóg? Cóż za wierni? tongue_out
                      Idea pokuty też jest specyficzna... Co najmniej smile
                      • blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:42
                        Moim zdaniem przeszkadza, bo nakierowuje na dostawanie, na prezenty, na posiadanie, prezenty stają się centrum Świąt, dziecko czeka na nie przez cały adwent, i jest w tym oczekiwaniu i nastawieniu codziennie wzmacniane nowym/kolejnym drobiazgiem. Pokaż mi dziecko, które dostając codziennie przez 4 tygodnie jakiś miniprezencik, konkretny prezent na Mikołajki i furę prezentów pod choinką, czeka na okres Bożego Narodzenia przede wszystkim w niecierpliwości na świętowanie narodzin Pana.
                        Takie jest moje zdanie. Co nie znaczy, że moje dziecko nie dostanie prezentów pod choinką. Ale kalendarza "adwentowego" już nie, co za dużo to niezdrowo ;P
                        No zmykam już naprawdę smile
                        • eo_n Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 14:13

> Moim zdaniem przeszkadza, bo nakierowuje na dostawanie, na prezenty, na posiada
                          > nie, prezenty stają się centrum Świąt, dziecko czeka na nie

Może dlatego tak podchodzi do tematu, że jest dzieckiem? A jak dojrzeje to zrozumie skąd te prezenty, i cała otoczka? smile

Ja tak miałam. Nie żałuję i nie uważam rodziców za przebrzydłych materialistów wink Wręcz przeciwnie, jako dorosła potrafię w ten świąteczny nastrój doskonale wpisać wartości uniwersalne. Nie wiem, czy tak samo postrzegałabym Gwiazdkę, gdyby mnie przekonywano, że "najważniejsze jest niewidoczne dla oczu". Może tak, a może właśnie nie.
                        • olga727 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 17:03

> Moim zdaniem przeszkadza, bo nakierowuje na dostawanie, na prezenty, na posiada
                          > nie, prezenty stają się centrum Świąt, dziecko czeka na nie przez cały adwent,
                          > i jest w tym oczekiwaniu i nastawieniu codziennie wzmacniane nowym/kolejnym dro
                          > biazgiem. Pokaż mi dziecko, które dostając codziennie przez 4 tygodnie jakiś mi
                          > niprezencik, konkretny prezent na Mikołajki i furę prezentów pod choinką, czeka
                          > na okres Bożego Narodzenia przede wszystkim w niecierpliwości na świętowanie n
                          > arodzin Pana.
                          > Takie jest moje zdanie. Co nie znaczy, że moje dziecko nie dostanie prezentów p
                          > od choinką. Ale kalendarza "adwentowego" już nie, co za dużo to niezdrowo ;P
                          > No zmykam już naprawdę smile

Człowiek ma rozum i wolną wolę ;więc sam decyduje co przyniesie mu korzyści duchowe.. Jak przeszkadza ci ten kalendarz Adwentowy,to go zwyczajnie nie kupuj sad i tyle dyskusji w tym temacie.
                    • mama_pyzuni Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:38
                      Ale przecież wiadomo, że taki kalendarz to tylko dodatek, a i tak od rodziców zależy jakie wartości związane z BN przekażą dziecku. Zresztą według mnie wszystko to co pomaga budować to oczekiwanie, atmosferę i magię samych świąt i okresu przedświątecznego jest dozwolone wink
                      Czy to kalendarz, czy czytanie bajek (o zgrozo o elfach i bajkowych przygodach powaznego skądinąd Świętego) czy pieczenie pierniczków czy w końcu (a raczej powinnam napisac to na początku wink chodzenie na roraty.
                      • blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:56
                        "Magia" świąt też nijak się ma do ADWENTU. To określenie z reklamy coca-coli, które bardzo ładnie wrosło w około świąteczną komercję. Nie wspominając o tym, że skoro rozważamy adwent, okres w roku koscielnym, a zatem z perspektywy chrześcijańskiej, to magia nie jest najwłaściwszym słowem do zestawienia z Bożym Narodzeniem wink
                        Pozdrawiam i kończę dyskusję.

> Czy to kalendarz, czy czytanie bajek (o zgrozo o elfach i bajkowych przygodach
                        > powaznego skądinąd Świętego) czy pieczenie pierniczków czy w końcu (a raczej po
                        > winnam napisac to na początku wink chodzenie na roraty.

Ale napisałaś na końcu smile No tak to właśnie jest.
                        • eo_n Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 14:18

> "Magia" świąt też nijak się ma do ADWENTU. To określenie z reklamy coca-coli, k
                          > tóre bardzo ładnie wrosło w około świąteczną komercję. Nie wspominając o tym, ż
                          > e skoro rozważamy adwent, okres w roku koscielnym,
                          Nieprawda smile Rozmawiamy o okresie oczekiwania na święta, jakkolwiek je rozumiemy. Jak ktoś już wyżej zaznaczył - zimowe przesilenie, czas, gdy zaczyna przybywać dnia... to obchody mające niekoniecznie cokolwiek wspólnego z chrześcijaństwem smile

a zatem z perspektywy chrześ
                          > cijańskiej, to magia nie jest najwłaściwszym słowem do zestawienia z Bożym Naro
                          > dzeniem wink
                          Z tej może i tak z innej nie smile
                          Co tylko tłumaczy, czemu wiele osób pragnie się odciąć od "chrześciajńskośći" rozumianej jako narzucony kanon, okraszony gloryfikowaniem rezygnacji z wielu radosnych przeżyć i wszelkiego umartwiania się.

• agni71 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:39

> Radosne oczekiwanie na spotkanie z Panem, a nie z prezentami, przygotowanie się
                      > poprzez rekolekcje, pokutę i OCZYSZCZENIE, a nie skupienie na otrzymywanych co
                      > dziennie drobiazgach w oczekiwaniu na kulminację pod choinką (tu wracam do wątk
                      > u kalendarzy).

Ludzie wyzej napisali ci, jak to odczuwają jako chrzescijanie. Ja chrześcijanką sie nie czuję, i, jak pisalam wyżej, w zimie świetuję Świeto Przesilenia Zimowego i kalendarz słuzy do odmierzania czasu do tej radosnej chwili. Dla mnie i moich dzieci jest taką osłodą w te ponure zimowe dni, a tak zupełnie praktycznie - zachętą do porannego wstawania, gdy za oknem ciemno, a wstać trzeba. Tak więc dla nas ten czas to nie czas oczekiwania na spotkanie z Panem, a wlasnie czas oczekiwania na uroczyste spotkanie z rodziną i tak! na prezenty również. Nie pokutujemy, nie oczyszczamy się duchowo, bo takiej potrzeby nie mamy. Po prostu umilamy sobie czas oczekiwania na choinke i prezenty smile Moge nie uzywać okreslenia "adwentowy" w stosunku do kalendarza, jesli urażam tym czyjeś uczucia religijne.
                      Czy kalendarze adwentowe w innej formie tez cie rażą, np. świece czy ksiązki z okienkami, w ktorych na każdy dzień jest jakaś opowiastka biblijna?
                      • blaszany_dzwoneczek Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:48
                        Uczuć nie urażasz, tylko chodzi mi cały czas o to, że nazwa ta i w sumie idea jest absurdalna, jak się nad tym zastanowić. A cała dyskusja o adwencie i jego przeżywaniu Ciebie nie dotyczy, bo adwent Ciebie nie dotyczy, prawda?
                        • eo_n Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 14:23

> Uczuć nie urażasz, tylko chodzi mi cały czas o to, że nazwa ta i w sumie idea j
                          > est absurdalna,
                          Nie jest.

A cała dyskusja o adwencie i jego p
                          > rzeżywaniu Ciebie nie dotyczy, bo adwent Ciebie nie dotyczy, prawda?
                          Nie do mnie, ale się ustosunkuję, bo mam zbliżone poglądy.

"Słowo Adwent pochodzi od łacińskiego słowa "adventus", czyli "przyjście, przybycie, nadejście". W starożytnym Rzymie
                          Słowo Adwent pochodzi od łacińskiego słowa "adventus", czyli "przyjście, przybycie, nadejście". W starożytnym Rzymie słowem "adventus" nazywano oficjalny przyjazd, odwiedziny dygnitarza państwowego po objęciu urzędu czy też coroczne przybywanie bóstwa do świątyni."

Zabronisz komuś przeżywać "adwent" jako czas przygotowania na Gwiazdkę (lub np. ducha świąt Przesilenia Zimowego tongue_out)? Czy koniecznie musisz znaczenie tego słowa zawężać do oczekiwania na Twojego Pana?
                        • agni71 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 15:54
                          Masz rację, dlatego mnie też razi ta nazwa, ale, no cóż, jest to, ze tak powiem, nazwa handlowa produktu. Na osobisty uzytek mówię raczek po prostu o kalendarzach, tym bardziej, ze mam takie materialowe, wielokrotnego uzytku, które zapełniam częściowo słodyczami, a częściowo drobnymi zabawkami.
              • olga727 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 16:54
                mama_pyzuni napisała:

> Odkąd pamietam (a jako dziecko intensywnie uczestniczyłam w życiu religijnym i
                > kościelnym) byłam uczona, że ADWENT to czas RADOSNEGO oczekiwania na narodziny
                > Pana Jezusa i nijak nie występują w nim posty, umartwiania itp.

Okres Adwentu jest okresem Postu ilościowego,ale dzieci małych on nie obowiązuje..W Adwenecie,nie powinno się też urządzać hucznych zabaw.

> Więc według mnie kalendarze adwentowe jak najbardziej wpisują się w nastrój prz
                > edświąteczny.
                > Nie wiem skąd u Ciebie blaszany_dzwoneczku odwrotne skojarzenia i "oburzenie" n
                > a nadużycie tego zwyczaju...
          • eliszka25 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 20.11.13, 04:18

> A swoją drogą to nie rozumiem idei kalendarzy adwentowych. Adwent to okres w ro
            > ku kościelnym - czas postu i duchowego przygotowania przed świętami Bożego Naro
            > dzenia. Jak w ten post wpisują się te codzienne czekoladki czy prezenciki - nie
            > bardzo pojmuję.

bo to nie jest polski zwyczaj. przywedrowal do polski z tzw. "zachodu". w wielu krajach adwent tradycyjnie obchodzi sie inaczej niz w polsce. mieszkam w szwajcarii i dla szwajcarow jest to tradycyjnie "guetzli ziit", czyli czas pieczenia ciasteczek. w tym czasie piecze sie rozne rodzaje ciasteczek, ktorych normalnie w ciagu roku sie nie je. w sklepach, piekarniach mozna dostac tradycyjny wypiek zwany "gritibaenz" (albo podobnie, zalezy od regionu). jest to tez czas jarmarkow swiatecznych, raclette, grzanego wina i ogolnie radosny czas oczekiwania na przyjscie malego jezusa. wtedy kalendarz adwentowy ma sens.

jutro z chlopakami wybieram sie wlasnie do jednej z restauracji w luzernie na coroczne pieczenie grutibaenzow. dzieciaki maja radoche, bo formuja je wlasnorecznie pod okiem piekarzy.
    • renata28 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 10:21
      Rano 1 grudnia, tak żeby ostatnie okienko wypadło w Wigilię
      • tosieuda Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 13:38
        kiedyś był program o tych kalendarzach, przebadano te czekoladki,
        podobno najgorszej jakości wyrób czekoladopodobny z różnymi szkodliwymi dodatkami,
        niestety moje dzieci co roku się tym zachwycają uncertain
        zwykle ktoś im daje w prezencie
    • upartamama daję 1 grudnia. n/t 19.11.13, 14:53

• olga727 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 19.11.13, 16:09
      tomanksa napisała:
      > Zatem jak w temacie, kiedy dajecie swoim dzieciom kalendarze? Pierwszego grudni
      > a czy przynosi je dopiero Mikołaj i 6 dzieciaki mają od razu 6 okienek do otwor
      > zenia?

W pierwszą niedzielę Adwentu.
    • eliszka25 Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 20.11.13, 04:04
      u nas kalendarz adwentowy, to nie pudelko z okienkami, tylko taki uszyty z materialu z kieszonkami na drobne upominki. wieszam dwa, bo dwoch synow, w korytarzu i co wieczor, jak juz pojda spac, wkladam jakis drobiazg do kieszonki z odpowiednia data. najczesciej jakas drobna czekoladke, cukierek itp. chlopaki maja straszna radoche, bo codziennie pierwsze co robia po przebudzeniu, to biegna zobaczyc, co jest w kalendarzu.

kalendarze wieszamy wspolnie ostatniego listopada i 1 grudnia rano znajduja w nich juz pierwsze slodkosci.
    • agafu Re: Kiedy dajecie kalendarze adwentowe dzieciom?? 20.11.13, 09:48
      kobieto, czy Ty innych problemów i bardziej sensownych pytań nie masz? ot, nudzę się to zadam durne pytanie. Napij się kawy, wyjdź na spacer,...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka