Dodaj do ulubionych

Problem z reklamacja w CCC

08.12.13, 21:17
Mam problem z reklamowanymi butami,zareklamowałam 2 pary powód rozkleiły sie miejscami.jedne letnie na których mi w sumie nie zależy kosztowały niecałe 30 zł,drugie kozaki zimowe zarąbiste za 160 zł i o nie mi najbardziej chodzi
Reklamacja niezasadna bo"niezgodność towaru z umowa należy zgłosić w ciągu 2 miesięc od stwierdzenia"
A ja podałam że zauważyłam rozklejenie 20.03.2013 a zgłosiłam 12.11.2013 czyli dużo za późno,przecież nie chodziłam w okazjach wiosną i latem.po prostu umyłam wyrzuciła do pudełka i tyle zaczął się sezon to chciałam zareklamować,myślałam że to normalne tymczasem nie
Mogę się odwołać pisemnie od decyzji tylko jak to napisać wiecie może któras z was pisała?

może ktoś mi z Was pomoże?
Dodam że pani w salonie nie należała do miłych
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Problem z reklamacja w CCC 08.12.13, 22:52
      sama zapieprzyłaś sprawę. Reklamuje się zaraz, jak się zauważy szkodę.
    • julka-4 Re: Problem z reklamacja w CCC 08.12.13, 23:15
      To tylko Twoja wina ,nic z tym nie zrobisz.
      Art. 9. Przesłanki utraty uprawnień w razie niezawiadomienia o wadzie
      1. Kupujący traci uprawnienia przewidziane w art. 8 uprawnienia konsumenta w razie niezgodności towaru z umową, jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie zawiadomi o tym sprzedawcy. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie zawiadomienia przed jego upływem.
      • kruszynka09 Re: Problem z reklamacja w CCC 09.12.13, 20:16
        Ok,moja wina teraz to i ja wiem
        Ale nikt nie informuje o tych 2 mies od zobaczenia uszczerbku myślę że dużo osób otym nie wie

........
        Nie biegnij za szybko przez życie bo najlepsze rzeczy zdarzają się nam wtedy, gdy najmniej się ich spodziewamy.
        • patatajowa Re: Problem z reklamacja w CCC 10.12.13, 08:27
          a kto ma o tym informowac?
          z pewnością dużo osób nie wie ale raczej normalnie nikt nie czeka kilka miesiecy zeby zareklamowac zepsuta rzecz tylko robi sie to w miare szybko.
          do poczytania ustawa ,tam sa terminy, warunki itp,na przyszłość będziesz wiedzieć smile
          a teraz szukaj dobrego szewca.
          www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=139
    • moguer Re: Problem z reklamacja w CCC 09.12.13, 22:19
      Każdy konsument powinien znać swoje prawa i obowiązki, sklep nie ma obowiązku informować Cię o tym. Już po ptokach zanieść do szewca
      • hanka08 Re: Problem z reklamacja w CCC 09.12.13, 23:58
        Ja na złożoną w ccc reklamacje otrzymałam decyzję, iż reklamacja jest niezasadna, bo jest to naturalne zużycie obuwia. W obu butach odkleiły się czubki.
        Ekspedientka poinormowała mnie, że mogę złożyć odwołanie od decyzji. Napisałam więc na miejscu.
        Mieliście takie doświadczenia, co dalej jeśli nadal nie uznają reklamacji?
        • johana19 Re: Problem z reklamacja w CCC 10.12.13, 08:01
          A nie możesz spróbować odkręcić i napisać, że źle zapisałaś datę na formularzu? Np. że miało być 20.09 a nie 20.03?
          • kingae Re: Problem z reklamacja w CCC 10.12.13, 08:40
            i tak wymyślą coś innego. ja po odrzuconej "entej" reklamacji w ccc poszłam do rzecznika praw konsumenta. Razem napisałyśmy odwołanie a oni i tak śmieją się z tego. Buty pękły mi na podeszwie po miesiącu użytkowania. Stwierdzili że moja wina.
            • samanta25 Re: Problem z reklamacja w CCC 14.01.16, 09:42
              Widzę że to temat rzeka więc podpinam się pod wątek.
              Chciałam zapytać czy ktoś miał taki przypadek jak ja i jak się sprawa skończyła.
              W listopadzie kupiłam w CCC botki z lasockiego, po ok. 4 tygodniach odkleiła się podeszła w wewnętrznej stronie buta, więc złożyłam reklamację. Na druku zaznaczyłam że chcę zwrot gotówki lub wymianę butów na nowe bo przecież mało w nich chodziłam a jednak się rozkleiły.
              Po 2 tyg. dostałam informację że moja reklamacja nie jest zasadna bo buty można skleić. Podpisałam więc zgodę na naprawę butów. Minęły kolejne 2 tyg. pojechałam odebrać buty i okazało się, że owszem naprawili mi je ale na bucie powstała ogromna plama (dodam że to buty karmelowe z nubuku). Napisałam oświadczenie że odmawiam odbioru butów bo zostały uszkodzone. Pani próbowała mi wcisnąć kit że ta skóra ma taką strukturę i że niby się mieni itp. Mijają kolejne dwa tygodnie i cisza. Czy mogę iść do sklepu i zażądać zwrotu gotówki??
              • patatajowa Re: Problem z reklamacja w CCC 14.01.16, 09:51
                nie mozesz.
                zrobiłas sobie moze fotki telefonem?
                w tej sytuacji szukaj u siebie najblizszej federacji konsumentów albo rzecznika , sama raczej nic nie zdziałasz w tej sytuacji. ich pomoc w odwołaniu i prowadzeniu sprawy masz za darmo.
                • samanta25 Re: Problem z reklamacja w CCC 14.01.16, 10:02
                  Właśnie z tego wszystkiego nie pomyślałam o tym żeby zrobić zdjęcia tych butów, takie miałam nerwy
                  • aoamok Re: Problem z reklamacja w CCC 14.01.16, 10:47
                    ja miałam podobną sytuację
                    też nie odebrałam po naprawie
                    po jednym dniu używania rozwalił się suwak w trampkach córki -chciałam wymiany zamka lub wymiany obuwia
                    zszyli go od dołu
                    machnęłam pismo że buty straciły fason, są węższe przy wkładaniu i brzydko wygląda to zszycie
                    nie zadzwonili do mnie że mogę przyjść po kasę
                    sama zadzwoniłam i Pani stwierdziła że właśnie miała dzwonić - jasne
                    kasę oddali
                    podobno oni tak zwlekają żeby człowiek sobie odpuścił albo zapominał
                    zadzwoń do sklepu do którego oddałaś

zdjęcia Ci nie potrzebne bo jak nic z nimi nie zrobią to muszą Ci oddać Twoje buty

• samanta25 Re: Problem z reklamacja w CCC 14.01.16, 10:51
                      Dzwoniłam do sklepu wczoraj i jeszcze nie było decyzji w sprawie reklamacji, a 14 dni minęło od daty odwołania. Dlatego zastanawiam się czy tak nie jest że po upływie czasu na rozpatrzenie oni przyjmują moje warunki
                      • patatajowa Re: Problem z reklamacja w CCC 14.01.16, 10:59
                        14 dni jest na odpowiedz dotyczaca reklamacji. przepisy niestety nic juz nie mówia o terminie w jakim ma być rozpatrzone twoje odwołanie.
                    • patatajowa Re: Problem z reklamacja w CCC 14.01.16, 10:57
                      chodziło mi o to ze zdjecia przydaja sie w takich sytuacjach własnie. dobrze sobie zrobic zdjecie przed oddaniem do reklamacji i po.
                      • samanta25 Re: Problem z reklamacja w CCC 14.01.16, 14:20
                        patatajowa napisała:

> chodziło mi o to ze zdjecia przydaja sie w takich sytuacjach własnie. dobrze so
                        > bie zrobic zdjecie przed oddaniem do reklamacji i po.
                        >
                        >
                        tak, na przyszłość już będę wiedziała wink bo Pani mi wmawiała że ta plama już była jak oddawałam buty do reklamacji. Na szczęście inna która przyjmowała te buty potwierdziła, że na pewno jej nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka