Dodaj do ulubionych

nastolatka i eleganckie ubrania

10.02.14, 22:01
Córka wchodzi w rozmiar 158/164 i zauważam, że mamy problem z ubraniami bardziej eleganckimi tzn. zaczyna wyrastać z tego co ma a problem gdzie kupić. Jest jeszcze w podstawówce, więc zbyt dorosłe odpadają, chociaż bywa że jakąś tunikę np. w Orsay z damskich xs wybierzemy. Brakuje nam rzeczy typu spódnice, żakiety, sukienki i bluzki bardziej eleganckie (nie typowe t-shirty) a praktycznie sieciówki oferują dla młodzieży takie na co dzień - do szkoły, luźne wyjścia itd. Polscy producenci też powoli wypadają nam z obiegu, raz z powodu rozmiaru, dwa z powodu wzornictwa zbyt dziecięcego i mało modnego. Kilka sztuk nabyłyśmy z damskich xs, ale wiadomo że wybór nieszczególny, bo figura i wzrost nie takie. Interesują mnie raczej stacjonarnie dostępne sklepy, żeby pomacać, przymierzyć. I raczej nie H&M, C&A, ReKids, nawet Reporter Young skromnie... Polecicie coś?
Obserwuj wątek
    • agul80 Re: nastolatka i eleganckie ubrania 10.02.14, 22:19
      A cocodrillo?
    • call-una Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 07:56
      a Kappahl, Zara, Benetton?
      • natalek79 Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 08:44
        W KappAhl eleganckiego nie ma nic, same szmatki do ubierania na luźno. Na Zarę nacięłyśmy się ostatnio z jakością (musiałam reklamować) i zrażona jestem, ale i tak wybrać tam jesteśmy w stanie jedynie jakieś koszulowe bluzki. Sukienki już w poprzednim sezonie nam odpadły za fason - podwyższony stan. jedynie koronkowa była ok, teraz tez tylko ta godna uwagi. Ze spódnic też córce nie podeszło nic sad Jakość im się popsuła moim zdaniem ostatnio mocno i nie jestem w stanie przełknąć 100zł za bluzkę, z którą trzeba się obejść jak z jajkiem, najlepiej nie używać i nie prać żeby nic się nie rozeszło...Plus za reklamacje, że problemu nie ma.
        Benetton - jeśli chodzi o dziecięcy, to u mnie stacjonarnie jest od niedawna, ale bardzo skromnie tam. Patrzyłam na ich stronie i pojedyncze sztuki do zaakceptowania, mogłabym co prawda w zalando zamówić... Akurat ich jakość jest ok, bo mamy kilka sztuk, ale są to rzeczy takie zwyczajne, a takich córka ma aż za dużo... Problem polega na tym, że córa wchodzi w wiek, gdy odpadają upstrokacenia, różości - słowem nadmiar sweet, nadmiar falbanek, kokardek itp. A nie zawsze da się włożyć spodnie i koszulową bluzkę, bo bywają okazje i wyjścia, gdzie wypada jednak bardziej elegancko i u nas tych okazji sporo. Nie wystarczy nam jedna spódnica czy sukienka. Myślę, że mamy nastolatek doskonale znają problem i może ktoś podrzuci coś fajnego. W kwestii ubrania jest to chyba najgorszy okres, bo patrząc na sklepy wciąż traktuje się jak dziecko, a 12-13 latka już tak nie chce. Za 1-2 lata pewnie już będzie ok, bo wskoczy w typowo młodzieżową rozmiarówkę i już sklepowo będzie większy wybór. Póki co mamy taki właśnie uciążliwy przeskok, przy czym tak jak piszę z ubraniami eleganckimi.
        Przejdę się jeszcze do coccodrillo, może coś wyszukam. Ubolewam, że Wójcik ma tylko do 152, bo lubiliśmy ich sklep.
        • patatajowa Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 08:54
          nie pomoge krajance choc dzieci mamy w identycznym wieku prawie wink
          moje dziecko nie nosi własciwie takich ubran,ma biała bluzke z zary jedną, marynarke z wyprz tez od nich a na dól najczesciej ubiera czarne jeansy.i to jest jak dla niej "galowo" tongue_out
          w spódnicy widziałm ja ostatnio w lecie wink
          tez zagladałam do reportera wczesniej po takowe ubrania, w wojcika i cocodrillo juz sie nie miesci. aha i smyk-tam widziałm fajne i koszule i spodnice granatowe.
        • heca7 Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 08:59
          Mam podobny problem z córką wink Weszła już w rozmiar 158. I masa rzeczy, które spotykam to po prostu ubrania dla małych/niskich/szczupłych dorosłych kobiet. Są skrojone tak, że mają miejsce na biust- moja córka nie ma na razie tej części ciała wink Nie ma też pupy i bioder. Wygląda więc jakby zabrała wdzianko starszej siostrze. Ten problem potrwa jeszcze ze dwa lata bo córka jest tak jak i ja z tych bardzo późno dojrzewających.
          Ostatnio udało mi się kupić parę rzeczy w Beście Plus- mają do 164. Tylko nie należy się sugerować ich stroną wink Za te zdjęcia wygniecionych jak psu z gardła ubrań zwolniłabym kogoś uncertain
          I więcej rzeczy mają w sklepach niż na stronie.

Ps: zawsze zastanawia mnie kto kupuje na Allegro bluzki/spodnie/piżamy z Monster High/ w rozmiarze 164?! I kto wpada na pomysł ich uszycia?
          • patatajowa Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 09:04
            a mnie juz w sumie nie dziwi, bo jak ktos na forum pisze ze jego "wcale nie duża 6-latka" nosi r.140 to za rok akurat 164 wink
            • agni71 Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 09:43
              he he dokładnie wink

A piżamy to juz w ogóle rządzą się innymi prawami, bo dostać dla dorosłej kobiety piżamę, która nie jest infantylna, tez nie tak łatwo, nawet jesli nie ma nadruków z bajkowymi postaciami, to kolorystyka i wzorki - jak dla dziecka.

choćby C&A: Snoopy, Myszka Minnie, Bambi : www.c-and-a.com/pl/pl/shop/product.html#!/Kobiety//Bielizna dzienna i nocna/Bielizna nocna i piżamy

Niedawno, ale nie pamiętam, czy na tym forum, ktoś dawał linka do jakiegos polskiego producenta piżam damskich, i gdzies tak z połowa kolekcji wyglądała jak dla dzieci uncertain

Ja zaczynam wchodzić z najstarszą córką w ten okres rozmiarówki 158 cm. Ona w sumie nie przepada za eleganckimi ubraniami, więc o tyle mi łatwiej, że muszę mieć dla niej białą koszulę i gładkie ciemne spodnie, i wystarczy na galowe okazje. Z koszulą jednak jest problem, dawniej kupowałam w Smyku, ostatnio nic tam ciekawego nie widzę.
              • minkapinka Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 09:55
                Pizamy dla siebie i córki kupuję w kappahlu, zawsze ten sam fason z legginsami i dużym topem. Mnie nie przeszkadza piżama z minnie, córka by pewnie nie założyła wink
                • heca7 Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 10:03
                  Ja mam z Hello Kitty (córka by nie założyła) wink Ale już piżamy z Monster High sobie nie wyobrażam a takie są na Allegro, przed chwilą sprawdziłam w rozmiarze 164 cm i nawet dwie osoby kupiły.
          • natalek79 Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 10:02
            Moja zaś ma już "kobiece" kształty i właściwie na elegancko z damskich xs i s byłoby super, ale jednak ubrania takie są na kobiety, czyli nie zawsze pasuje nam na wzrost, dekolt, wycięcia pod pachami gdy coś jest z szelkami. Do tego talię ma osy a pupa kształtna i bywa, że i spodnie ciężko nabyć wink W zasadzie tylko bluzki mogę teraz kupić bez mierzenia i chyba nie mogę się przestawić. Ale też np. problem jest z zakupem czegoś szałowego na dyskoteki. Dziękuję za wszelakie sugestie. W MD kupuję i sobie, bo jakość jest świetna, ale raczej na wyprzedażach bo ceny nie najniższe. Córka chyba zbyt szybko rośnie na takie wydatki, a następczyni nie ma wink
    • minkapinka Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 09:22
      Moja córka nosi ubrania z house, pull&bear, stradivardiusa. Bez problemu kupuje ubrania bez zaszewek na biuście, fasony tez wybieram odpowiednie dla dziewczynki z podstawówki.
      Ubrania ze sklepów młodzieżowych są dużo mniejsze niż ze sklepów dla dorosłych.
    • agusia.rw Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 09:28
      Ja w eleganckie ubrania zaopatruję córkę 11 letnią na wyprzedażach w Massimo Dutti. ceny podobne jak w Zarze (podczas wyprzedaży) jakość o wiele lepsza. Plusem jest to, że mogę pomierzyć w domu i oddać w sklepie stacjonarnym.
      • joacz1980 Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 09:46
        Zajrzyj do 5-10-15 w GRZ. Były na stówę przecenione białe bluzki na 158 i chyba 164 z długim rękawem. Po za tym jest juz nowa kolekcja na tzw.okazje - sama byłam zdziwiona, ze oni mają takie duże rozmiary.
        • natalek79 Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 10:13
          dzięki, zupełnie zapomniałam o 5-10-15 a widzę, że mają do 164 i znośne ołówkowe spódnice. dawno u nich nie byłam, bo ceny nieadekwatne do jakości, ale spódnica może być, no chyba że materiał "obierający się" wściekle.
      • agni71 Re: nastolatka i eleganckie ubrania 11.02.14, 09:47
        A te ciuszki MD kupujesz z działu Boys&Girls (jest do 14 lat, czyli chyba teoretycznie do 158 lub 164) czy z damskiego?

Jaka jest jakośc białych koszul, jesli kupowałaś? Czy materiał jest grubszy, czy cienki i prześwitujący?
    • natalek79 a taka sukienka 11.02.14, 10:42
      nie rzuciła się Wam gdzieś w oczy C&A tylko w kolorze nie błyszczącym, tzn. taki krój mniej więcej.
      • a-e-p Re: M Dutti 11.02.14, 11:25
        Moja juz wyrosła z najwiekszej rozmiarówki M Dutti, ma ponad 160cm. Miałysmy biała bluzke i spodnicę na okazje, jakosc i wykonanie super, ale ja jestem ich fanką wiec nie jestem obiektywna wink

Moja corka nie ubiera sie elgancko, wiec nie mam tego problemu. Woli stylistyke z H&M, Pull&Bear czy House. Ostatnio z 'eleganckich' rzeczy kupiłam jej biała koszulowa bluzke na zblizajacy sie test i czarne balerinki w H&M (jedyne wąskie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka