Dodaj do ulubionych

Słownik j. niemiecki

23.04.14, 18:50

Kto może mi polecić dobry słownik pol-niem (i na odwrót oczywiście)? Mam taki sprzed 20 lat, ale pewnie nowy byłby wskazany...
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: Słownik j. niemiecki 23.04.14, 20:19
      sposrod wielu roznych, ktore mam na swoich polkach, jestem wierna dwom:
      archiwum.allegro.pl/oferta/jan-piprek-wielki-slownik-niemiecko-polski-i3561650736.html
      allegro.pl/wielki-slownik-polsko-niemiecki-i4057685435.html
      i do tego Duden (niemiecko-niemiecki):
      urun.gittigidiyor.com/kitap-dergi/duden-deutsches-universal-worterbuch-a-z-91471619
      Im wiekszy, tym lepszy. Kieszonkowe slowniki omijam z daleka.

Langenscheidt zupelnie mi nie odpowiada - zdazaja sie w nim bledy, czesto nie ma kontekstu, brakuje idiomow. Byc moze dobry jest dla kogos, kto sporadycznie korzysta ze slownika i nie potrzebuje roznorodnych zwrotow. Przed laty na maturze ustnej z niemieckiego mielismy wrecz zakaz korzystania ze slownikow wydawnictwa Langenscheidt, za to stare, poczciwe slowniki, do ktorych podalam linki, cieszyly sie uznaniem.
      • eo_wina Re: Słownik j. niemiecki 23.04.14, 21:00
        Piprek??? Poważnie???? Na moich filologicznych studiach ten słownik był obśmiany ze wszystkich stron. Tam to dopiero roiło się od byków.
        Osobiście korzystałam z Dudena bądź Wahriga, ale to niemiecko-niemieckie, natomiast Langenscheidta i Ponsa bardzo lubię. Zresztą, nie wiadomo, co autorce wątku jest potrzebne?
        • aleksandra1977 Re: Słownik j. niemiecki 24.04.14, 00:00
          > Piprek??? Poważnie???? Na moich filologicznych studiach ten słownik był obśmian
          > y ze wszystkich stron.
          jak widac punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia wink
          • alpepe Re: Słownik j. niemiecki 24.04.14, 11:42
            to świadczy o twoim punkcie siedzenia. czytasz Goethego w oryginale?
            Piprek jest dobry, jak chcesz przetłumaczyć jakieś osiemnastowieczne starocie, obecnie mam w piwnicy u rodziców cztery tomiska i pewne pięknego dnia, kiedy do rodziców przyjadę, wypieprzę Pipreka Ippoldta w cholerę. Przestarzałe od jakichś 20 lat.
            • aleksandra1977 Re: Słownik j. niemiecki 24.04.14, 14:38
              alpepe napisała:

> to świadczy o twoim punkcie siedzenia.
              byc moze. Twoj moze byc zupelnie inny.

czytasz Goethego w oryginale?

zdazalo sie i nie tylko jego.

Szczesliwie, w tej chwili, najczesciej obywam sie bez wertowania slownikow, ale potrzebowalam na to przeszlo cwierc wieku. Obcowanie z jezykiem na codzien w zupelnosci mi to zastepuje.
              • alpepe Re: Słownik j. niemiecki 25.04.14, 10:50
                To wyjaśnia. Ja też czytałam różne starocie, ale w życiu bym nie poleciła tego słownika osobie potrzebującej słownika współczesnego. W życiu. Osoba obywająca się bez słownika potrzebuje zajrzeć od czasu do czasu do Dudena lub Wahriga, Piprek jej niepotrzebny. Dudena uwielbiam, tak na marginesie.
                • aleksandra1977 Re: Słownik j. niemiecki 25.04.14, 11:19
                  alpepe napisała:
                  Dudena uwielbiam, tak na marginesie.

Ja też.
                • eo_wina Re: Słownik j. niemiecki 26.04.14, 11:43
                  alpepe napisała:

> To wyjaśnia. Ja też czytałam różne starocie, ale w życiu bym nie poleciła tego
                  > słownika osobie potrzebującej słownika współczesnego. W życiu. Osoba obywająca
                  > się bez słownika potrzebuje zajrzeć od czasu do czasu do Dudena lub Wahriga, P
                  > iprek jej niepotrzebny. Dudena uwielbiam, tak na marginesie.

Gdyby to był F-k - polubiłabym smile
                  Ale coś nie mogę się zdecydować czy wolę Dudena, czy Wahriga? smile
    • eddzik Re: Słownik j. niemiecki 23.04.14, 23:00
      pl.pons.com/t%C5%82umaczenie?q=s%C5%82ownik&l=depl&in=&lf=pl
      wszystko, szybko, na miejscu
      + duden, dla sprawdzenia poprawności zwrotu

słowniki na półkach, to tylko temetyczne
      • beba77 Re: Słownik j. niemiecki 24.04.14, 16:25
        Polecam Langenscheidta Premium w wersji na smartfona. Jak dla mnie super sprawa. Jest wymowa, zawsze pod ręką, dział oczywiście także bez połączenia z internetem.
        • magda1104 Re: Słownik j. niemiecki 24.04.14, 17:48
          Dzięki za pomoc, dziewczyny!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka