Dodaj do ulubionych

Niewywrotny plecak

14.05.14, 09:27
Możecie polecić jakiś plecak, który stoi tak samo jak tornister? ;P
Córce dwa tygodnie temu rozwalił się tornister Herlitz (zapięcie się połamało). Na razie dostała zwykły plecak, który kupiłam z myślą o wycieczkach, ale córce przeszkadza fakt, że się przewraca przez co ponoć jej się zawartość wysypuje na podłogę wink).
Córka kończy 1 klasę. Nie chcę już typowego tornistra. Powiedziałabym nawet, że plecak jest lżejszy i wygodniej się go nosi, w każdym razie ja dostrzegam różnicę, bo to ja noszę plecak tongue_out.
Obserwuj wątek
    • verika Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 10:09
      TOPGAL mi stoi smile
      • koza_w_rajtuzach Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 11:29
        A czy Topgal jest wart swojej ceny? Nie kryję, że wolałabym plecak, który nam odrobinkę dłużej posłuży niż ten, który miałyśmy terazsmile.
        • lidiusz1 Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 12:09
          Syn drugi rok nosi topgala i jest w stanie idealnym. Na pewno jeszcze trzecią klasę posłuży, a nawet dłużej jeśli będzie się mieścił z książkami. Wart swojej ceny, nic się nie przetarło, nie oderwało itp., no i nie przewraca się.
    • alpepe Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 12:20
      a nie da si€ tego reklamować? Moja starsza miała herlitza takie zwykłego z marketu, po dwóch latach trochę się jej znudził, trochę nie wyglądał tak dobrze, ale dwie klasy przetrwał. Może jakbyś napisała do przedstawiciela producenta, to by ci wysłali zapięcie?
    • kornnella Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 12:46
      Wypełniony każdy stoi podobnie jak każda paka typu Herlitz i podobnie jak one wywróci się jak się przeważy.

Mojemu do I kl planuje kupić coś lekkiego. Nie ukrywam ze przejade się z nim, obmierze i zobacze co jest w sklepach, wstepnie obstawiam Jack Wolfskin, ew może coś Nike czy Adidas. Na pewno nie kupie tornistra 0,8-1 kg wagi netto, bo mam jak na razie 22 kg dzieciaka i w ciągu 3 msc dużo go nie przybędzie, a ksiązki prawdopodobnie w całosci będzie nosił do domu sad.
      • monikaj21 Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 13:34
        Proponuję się zastanowić - w dobrze wyprofilowanym plecaku waga będzie dla dziecka mniej uciążliwa i niezdrowa niż w szmacianym plecaku ważącym 400g mniej.
        BTW - 22 kilo to dla mnie normalny pierwszoklasista - moje szły do 1 klasy z wagą 22 (syn) i 17,5 (córka).
        • kornnella Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 13:57
          Zakładam zakup DOBRZE WYPROFILOWANEGO plecaka, dopasowanego do mojego dziecka w stopniu jak nabliższym ideałowi, dlatego musze wybrac się z modelem smile . Nie sądze zebym znalazła ideał w znanych sportowych siecówkach, ale może się zdziwie. Nigdy i nigdzie nie słyszałam, alby kilowa usztywniana paka miała zapobiec czy wyleczyć skrzywiony kregosłup. Dla mnie plecaki typu Herlitz, Hama i inne "paki" to wybór rodziców, realizacja spamowanego na forach trendu i tyle.

Mniej więcej od III czy IV klasy 99% dzieci nie założy i nie nosi takich plecaków tylko szmacianki i co wtedy już waga może być uciążliwa i niezdrowa? Czy może nie jest uciążliwa i niezdrowa?
          • monikaj21 Re: Niewywrotny plecak 15.05.14, 11:30
            Że też nigdy nikt na to nie wpadł, żeby pójść z dzieckiem do sklepu i kupić taki plecak...
            Jak już znajdziesz ten dobrze wyprofilowany plecak znacząco lżejszy niż 0,8 kg, który będzie dobrze leżał po włożeniu do niego książek, to koniecznie się podziel informacją - na pewno stanie się hitem na forum.
    • mima-mima Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 12:53
      Nam Topgal sie przewraca sad denerwuje to i mnie i córkę, no ale co mamy zrobić? Myślałam, że taki super plecak jest bez wad, a jednak smile
      • inia25 Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 13:05
        u nas Topgal też się przewraca.
        W ogóle straszny ten plecak. Córka tez go nie lubi.
        • mamaptifurka Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 13:12
          Nam też Topgal się przewraca. I powiem szczerze, że nigdy więcej nie kupie plecaka z tej firmy jak dla mnie kompletnie nie jest wart swojej ceny. Po niecałych 4 miesiącach noszenia wyglądał jakby był użytkowany z dobre 2 lata próbowaliśmy reklamować nic to nie dało( a kupowaliśmy za pełną kwotę bez promocjisad( w tej chwili po 8 miesiącach noszenia zastanawiam się czy do 3 klasy nie kupić córce nowego przede wszystkim lżejszego. Oczywiście to jest moje zdanie być może trafiliśmy na jakiś felerny.
    • baskokvet Koza-niektóre ceny w topgalu BDB 14.05.14, 13:00
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/?dla-dziewczat
      a plecak naprawdę bardzo fajny-kupiłam mojej do pierwszej klasy, świetnie wyprofilowany, dobrze wykończony.
    • agni71 Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 13:27
      Topgale niektóre się przewracają, inne nie. Nie przewidzisz.

Co do jakości, to jest BDB, na pewno plecak posłuzy 3 lata w klasach 1-3, gorzej może być w kl. IV-VI, bo nosi sie juz dużo więcej. U nas jeden plecak sie podniszczył - pękła zewnętrzna warstwa materiału na spodzie plecaka - odesłałam, trochę niestety musiałam poczekać i naprawili, stało się to po ok. 8 miesiącach uzywania. W tej chwili ten plecak jest uzywany kolejny rok i nic sie więcej złego z nim nie dzieje. Miałam/mam w sumie 4 plecaki Topgal. Jeden był nawet uzywany przez 4 lata w dobrym stanie. Poza tym jednym reklamowanym nie mam zastrzeżeń do jakości.
    • czarna.perla Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 13:40
      mojemu synowi Togal się przewraca co nie zmienia faktu, że plecak zdecydowanie jest wart swojej ceny. Syn nosi plecak drugi rok i będzie nosił jeszcze trzeci bo nadal wygląda jak nowy.
    • marcyszka Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 14:42
      u mnie syn ma już drugiego Topgala, córka pierwszego (wcześniej Hama).
      Plecaki te u nas się bardzo sprawdziły - idealnie wyprofilowane i świetna jakość. Syn obecny egzemplarz NUN200 nosi już drugi rok i jest w stanie bardzo dobrym. Córka swój dość podobny NUN201 nosi pierwszy rok, ale po tych 8 miesiącach wygląda wręcz idealnie.
      Jedyny minus - niestety czasem się przewracają...
      • patatajowa Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 14:52
        no nasze topgale tez sie przewracają/przewracały ale nie wymieniałam z tego powodu plecaków bo plusów wiecej smile
        • marcyszka Re: Niewywrotny plecak 14.05.14, 23:14
          my podobnie - nie wymienialiśmy i nie zamierzamy z tego powodu wymieniać plecaków.
          Niemniej autorka wątku pytała o niewywrotny plecak, dlatego poczułam się zobowiązana to napisać.
    • gosiek.w.77 Re: Niewywrotny plecak 15.05.14, 07:51
      My też mamy Topgala, syn w 1 klasie, z plecaka jesteśmy bardzo zadowoleni, prany już kilka razy w pralce, wygląda ja nówka, plecak bardzo funkcyjny, sporo dzieci u syna w klasie ma właśnie Topgale, a te które nie miały wymieniały na Topgale po paru miesiącach, z naszym plecakiem ani z plecakami znajomych mi kolegów nic się nie dzieje i wszyscy bardzo zadowoleni po tym okresie użytkowania, ja mogę polecić w 100%, no i nasz stoi, ale my mamy taki z monster truckiem, ich już nie ma w ofercie, a szkoda, bo moim zdaniem są fajniejsze od tych z 2 kieszonkami z przodu :
      tiny.pl/q2rfg
      • patatajowa Re: Niewywrotny plecak 15.05.14, 08:47
        hehe pierwsze zdjecie z gugli jest moje wink
        • kolina01 Re: Niewywrotny plecak 15.05.14, 09:46
          Tez mam Topgala - już prawie 2 lata - stan idealny:
          www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-173/?h---pink
          Ma lekko twardszy materiał od spodu i małe nóżki - dzięki czemu ten model stoi.
          To idealny kompromis pomiędzy usztywnianym tornistrem i zupełnie miękkim plecakiem spotowym. Bardzo dobrze usztywniane plecy, a sam plecak nie jest ani za sztywny, ani za miękki.
          Nasz model jest bardzo lekki. Poniżej 0.8kg. ciezko cos znaleźć ze sztywnymi plecami.
          Syn 2-gi rok nosi dobry plecak sportowy the north face (model borealis), ma też fajne sztywne plecy - ale przód jest bardzo miekkisad A i tak, wazy ok. 1kgsad Plecak przewraca sie, bo nie ma nic sztywniejszego na dnie. Ciężko jest cos znalezc, szybko wlozyc, bo miekki material - trzeba najpierw podtrzymac reka. Ksiazki i zeszyty sa podniszczonesad NO i jest duzy - na wysokiego 4'to klasiste - z fura ksiazek (niestety potrafi miec tego 7-8kg na 1 dziensad ) - jest ok. Wytrzymałość też rewelacyjna i system nosny na plecach super (mi sie go niesie lepiej niz Topgala), ale jest to plecak bardziej na wycieczkę w góry, a nie noszenie książek na codzieńsad. Ale i tak, zastanawiam sie, czy nie wymienic mu na Topgalasmile (sek w tym, ze wizualnie nic mu sie z ich oferty nie podobałosmile ).
    • try_walking_in_my_shoes Re: Niewywrotny plecak 15.05.14, 09:59
      Też nie rozumiem zachwytów nad plackami Topgal. Tak polecałyście te plecaki, że kupiłam i pożałowałam zakupu. Ciężkie to, sztywne, jakość tragiczna, nasz plecak nie wytrzymał 7 miesięcy, reklamacja nie uznana. Wtedy moja pierwszoklasistka była na etapie miłości do słodkich piesków, więc kupiłam jej usztywniany plecak Paso RachealHale (fajnie wyprofilowany, lekki, dobrze wykonany). Wypełniony stał na pewno, służył cały rok. Kupowałam kolejne wzory do następnych klas, aż córka wyrosła z słodkich psiaków.
      • patatajowa Re: Niewywrotny plecak 15.05.14, 10:19
        to ja jakiegos pecha mam bo dla 2 dzieci od poczatku tylko topgale i bez zadnych usterek tongue_out
        córka od wrzesnia gimnazjalistka dostanie nowy a plecak syna po 2 latach jak nówka nieśmigana wiec i 3 klase obleci wink
        • try_walking_in_my_shoes Re: Niewywrotny plecak 15.05.14, 10:27
          No zobacz, widocznie masz szczęście, a to ja mam pecha i moja sąsiadka też smile
          • ja-32hh Re: Niewywrotny plecak 15.05.14, 10:57
            Najlepszy plecak- tornister używany przez moje dzieci to Tatonka.
            www.tatonka.com/Produkte/Kinderprodukte/schule/School-Pack-Plus/1872103
            Ceną ze strony nie trzeba się sugerować, często bywają w TKMAXX lub na allegro.
            Topgale są fatalne, ciągle coś się psuło, urywało, odpadało.Zdecydowanie przereklamowane i niewarte kosmicznej ceny.
            • pasik Re: Niewywrotny plecak 15.05.14, 11:22
              Paso rozpadł sie po tygodniu noszenia w I klasie...bez paragonu udało się reklamować.naprawili - poszedł w ludzi.
              Pierwsze modele Topgala kupiliśmy lat temu 9 i szok bo plecak służy już 2 dziecku czyli 6 rok..i cos tam zaczyna się przecierać.....ja jestem w szoku.Zwrócić uwagę na wykończenie spodu i małe nóżki na dole wtedy plecak jest stabilniejszy.
              Warte swojej ceny..tylko patrzeć na wagę ,bez zbytniej ilości kieszeni i innych pierdół.
              Zachować rozsądek.

pozdrawiam.Pasik
              PUSZCZYKOWO MIASTO OGR_od_ÓW fotoblog
              Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły
      • agni71 Re: Niewywrotny plecak 15.05.14, 11:48
        Wierzę, że akurat twój plecak okazał się kiepskiej jakości. Dziwię się, że reklamacja nie została uznana, bo mnie pęknięcie w tym usztywnianym materiale od spodu uznano i plecak naprawiono skutecznie (jak pisałam - plecak słuzy drugi rok, naprawione miejsce wygląda jak nowe, bo wymieniono po prostu cały spód). Zazwyczaj jednak plecaki Topgal są BDB jakości, dzięki czemu unika się właśnie kupowania nowych co roku. Pomijam juz koszty, ale dla mnie to nieekologiczne, sobie torebek tez co roku nie wyrzucam i nie kupuje nowych. Ale, to juz jest po prostu kwestia chyba światopoglądowa smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka