Dodaj do ulubionych

garnek do gotowania szparagów

15.05.14, 09:02
i znowu sezon szparagowy w pełni a ja sobie juz którys rok z kolei obiecuje ze kupie do gotowania specjalny garnek. póki co improwizujemy w tym co mamy ale ze szparagi jemy kiedy tylko sie da to moze i zakup by sie opłacił.
polećcie cos dobrego i w miare niedrogiego bo to jednak zakup sezonowy wink
Obserwuj wątek
    • ma.malina Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 09:07
      Tez nie mam garnka ale gotuję na parze, na nakładce z Ikei, tylko główki szparagów wrzucam później
      • ma.malina Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 09:08
        aa i wychodzą przepyszne, wydaje mi się, że o wiele lepsze niż gotowane w wodzie smile
      • patatajowa Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 09:15
        czyli rozumiem ze odcinasz główki i najpierw wrzucasz łodygi ? wolałabym jednak całościowe smile
        • lucyna_1980 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 09:38
          te garnki do gotowania szparagów są naprawdę bardzo małe, maks dwa pęczki upchasz w niego. Starczy Ci taki? Generalnie cały bajer polega na tym, że gotują się pionowo upchane.
          Ja gotuję w garnku do gotowania makaronu z takim wkładem wyjmowanym. Bardzo wygodne i przynajmniej garnek jest wykorzystywany całosezonowo bo wykorzystuję do gotowania makaronów, szparagów, fasolki szparagowej, kalafiora generalnie wszystkiego co podczas wyciągania z gara może się rozlecieć a tego nie chcę, albo to co trzeba zahartować pod zimną wodą ( nie używam wtedy durszlaka)
          Mam taki (link przykładowy)
          www.rossi.pl/11480_silit_style_garnek_do_gotowania_makaronu_0520.6043.11.rossi
          drogi, ale już odrobił swoje bo bez tego wkładu jest normalnym garem wink
          • patatajowa Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 09:46
            no wlasnie ja takiego małego potrzebuje,zeby weszly max. 2 peczki szparagów z biedronki i sie nie przewracały wink a wlasnie kupiłam śliczne zielone i cieniutkie smile tylko 2 osoby u nas jedza wiec musi byc mały zeby sie nie przewracały te szparagi. ja gotowałam na płasko ale to sie nie sprawdza bo głowki sa rozpaćkane a łodygi niedogotowane w tym systemie,. stad chec zakupu specjalnego garnka.
          • atena12345 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 12:18
            lucyna_1980 napisała:

> Mam taki (link przykładowy)
            > www.rossi.pl/11480_silit_style_garnek_do_gotowania_makaronu_0520.6043.11.rossi
            > drogi, ale już odrobił swoje bo bez tego wkładu jest normalnym garem wink

wow, cena z kosmosu.
            W ikei podobne za 1/10 ceny
    • a-n-i-k-a Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 09:28
      Szparagi uwielbiam, garnka nie posiadam. Zwykle grilluje cale na patelni albo w piekarniku ukladam na kratce np. zawiniete w szynke.
      Inspiracje znajduje na stronie www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/przepisy.html

Gotowane szparagi u mnie to jedynie do zupy-krem wykorzystuje, wiec specjalny gar niepotrzebny.

Takze w temacie glownym nie pomoge, ale moze jednak specjalny garnek okaze sie zbedny tak jak u mnie smile.
      • patatajowa Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 09:41
        u nas jednak królują gotowane, córka takie lubi najbardziej same lub do miesa.w guglach znalazłam własciwie jeden typ z wyjmowanym sitkiem wiec chyba nie ma specjalnie róznicy ??
        • a-e-p Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 10:24
          Nie mam garnka. Gotuje rowniez na kratce z Ikei, na parze, albo smaze na patelni i podaje z kurczakiem+prosciutto - przepis J Oliviera sprzed lat, mozna wygooglac. Kurczaka w innej formie nie jemy.
          • ma.malina Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 12:11
            a możesz podać przepis ? szukam, nie mogę znaleźć sad
            • a-e-p Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 21:14
              Przepis
              www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/quick-crispy-chicken-with-tomatoes-asparagus
        • lucyna_1980 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 10:28
          W Duce masz taki gar:
          dukapolska.com/naczynia-kuchenne/garnki-i-czajniki/garnek-do-szparagow.html
          • corrina_f1 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 11:13
            Mi by było szkoda kasy na garnek do szparagów (pomijając brak miejsca na kolejny gadżet), zielone grilluję, białe zwykle zupa, wiec nie ma znaczenia czy w całości, albo w szerokim jakimś na płasko gotuję, nie widzę różnicy.
            Ten z Duki fajny gadżet, drogi jak pieron, znaczy się, jak wszystko z Duki wink
            Z kuponem ze Zwierciadła będzie 20 % jakoś niebawem.
            • olga727 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 12:46
              corrina_f1 napisała:

> Mi by było szkoda kasy na garnek do szparagów (pomijając brak miejsca na kolejn
              > y gadżet), zielone grilluję, białe zwykle zupa, wiec nie ma znaczenia czy w cał
              > ości, albo w szerokim jakimś na płasko gotuję, nie widzę różnicy.

Jak na płasko to od razu z tymi końcówkami czy je obcinasz ?
              • cypros1 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 13:05
                A na masełku czy oliwie grilujecie szparagi?
                Tak jeszcze nie robiłam, a pęczek mamsmile
    • inia25 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 11:25
      chyba w tych garnkach to nei ma specjalnie róznicy, poza ceną smile
      Ja mam, wieczorem w chacie sprawdze jaki, i spokojnie wystarcza na 3 pęczki. Zazwyczaj taką ilośc gotujemy.
      Bardzo tez jest przydatna obieraczka do szparagów, wygodne to ustrojstwo smile
      No i łyżka do nakładania, ale to już fanaberia raczej niż konieczność smile
      • agni71 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 11:54
        Są jakies specjalne obieraczki do szparagów? Czy cos takiego masz na myśli:

https://www.akcesoria-kuchenne.pl/dane/full/d2707ee7195c476db1575e0a955c301f.jpg
        • inia25 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 12:14
          są specjalne, np. taka:

https://www.wmfsklep.com.pl/product/image/3732/C-fakepath-18-9251-9990-01-590x600.jpg
          • corrina_f1 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 12:19
            To też już naciąganie klienta wink Przed chwilą obrałam elegancko pęczek białych normalną obieraczką do warzyw. Zupa prawie gotowa wink
            • inia25 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 12:27
              e tam, dyche to kosztuje wink

ja nei umiem normalna obierać, zawsze paluchi mam pociete big_grin
              • blodyna Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 12:34
                Dziewczyny napiszcie mi jakie szparagi najlepiej wybrać? Przyznam się że nigdy jeszcze nie gotowałam i nie wiem na co zwracać uwagę. A mam ochotę na nie smile
                • patatajowa Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 12:55
                  powinny byc jak najcieńsze(jesli do bezpośredniego spożycia a nie do zmiksowania w zupie),te o grubosci kciuka sa juz za grube wink i dać sie łatwo zlamac. reszta to jak przy normalnych warzywach-sprawdzasz czy nie zwiędnięte ,nie zepsute(a często pod gumką).teraz w biedronce sa takie pęczki pakowane od dołu w papier i okazuje sie ze pod tym papierem połowa z nich była zaplesniała!wiec trzeba sprawdzac. no i jesli koncówki są już zdrewniałe to racz\ej cały szparag będzie twardy.
                  czy zielone czy białe to kwestia smaku-jeśli mam wybór wybieram zielone.
                  • blodyna Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 13:08
                    dziękuję za odpowiedź smile
                  • akinom22 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 15:17
                    Ile czasu gotujecie zielone? Dodajecie sól? Już 3 razy gotowałam i tylko góra była smaczna, dół łykowaty, nie do zjedzenia (może 10-15 min gotowania to za krótko)? Zniechęciłam się prawdę powiedziawszy.
                    • presens Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 15:35
                      Ja specjalny garnek posiadam, ale szparagi gotuje na płasko w takiej patelni zeptera. Daje 2 mm wody na dno, troche soli i cukru 2 ziarnka , przykrywam i doslownie po 3 minutach szparagi sa gotowe, odkrywam, daje maslo, mozna troche przysmażyć.Do obierania uzywam tej specjalnej obieraczki , warto naprawde. I lubie przede wszystkim zielone
                    • inia25 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 18:12
                      Końcówkę należy odciąć przed gotowaniem, moze nie obcinalas ?
                      • eliszka25 Re: garnek do gotowania szparagów 24.04.16, 21:08
                        koncowke sie odlamuje, nie obcina. one sie lamia dokladnie w tym miejscu, w ktorym powinny, czyli cala lykowata czesc sie odlamuje.

ja gotuje w garnku do szparagow 10 minut. do wody daje lyzke soli, lyzeczke cukru i lyzeczke masla. wychodza pyszne. jemy glownie zielone, bialych praktycznie wcale.
                        • patatajowa Re: garnek do gotowania szparagów 24.04.16, 21:24
                          ja obcinam, lubie równiutkie szparagi wink
                          garnek wtedy kupiłam w lokalnym agd , dobrze sie sprawdza tylko musze gotowac co najmniej dwa pęczki szparagów bo jednak sitko szerokie jest...a szparagi je tylko czesc rodziny wink...w zwiazku z tym zastanawiam sie w tym sezonie(bo juz rozpoczety ) nad takimi sznurkami własnie. tylko wolałabym zeby one nie były gietkie tylko miały w środku drucik. jest cos takiego wogóle?
                          • eliszka25 Re: garnek do gotowania szparagów 25.04.16, 00:53
                            a ja sie dopiero po czasie skapnelam, ze dalam sie nabrac na przedpotopowy watek smile

kiedys tez obcinalam koncowki szparagow, ale one nie sa rowno "dojrzale" i czesto i tak trafialy mi sie lykowate koncowki. potem natrafilam na jakas broszurke z poradami, jak wlasciwie obierac i gotowac szparagi i od tamtej pory lamie. nie sa rowne, ale ulamie sie to, co trzeba. no i przez dodanie do wody cukru i masla sa jeszcze lepsze. w moim garnku 2 peczki by mi sie nie zmiescily, chyba, ze upchane na wcisk, ale nie probowalam. gotuje po 1, choc na raz zjadamy 2 (u nas peczki sa po 1 kg, nie wiem, jak w polsce) i garnek do 1 peczka nie jest za szeroki, bo to taki waski garnek. denko ma mniejsze niz najmniejszy palnik na mojej plycie ceramicznej. ze sznurkami do szparagow sie nigdy nie zetknelam osobiscie i nie wiem, czy i jakie sa u nas w sklepach. pewnie jakies sa, bo jest cala masa roznych popie...k do szparagow.
    • inia25 Re: garnek do gotowania szparagów 15.05.14, 18:13
      Mam kuchenprofi o ten https://p3.fide.pl/800/19225_kuchenprofi_garnek_z_wkladem_do_szparagow.jpg

• babsee Re: Jak grillujecie lub smażycie? 16.05.14, 08:39
      Szparagi uwielbiam- ale zawsze gotuje.Uwielbam zupe-krem, i zwykle gotowane.
      Nawet jak robie w ciescie francuskim czy tez daje na pizze zawsze gotuje
      Jak smażycie?jak grillujecie?nie sa twarde?

zwasze sie zastanaiwam, jak ludzie pisza, ze sa łykowate.....zjadlam ich juz tonę i nigdy nie mialam łykowatych....
      • patatajowa Re: Jak grillujecie lub smażycie? 16.05.14, 09:57
        my tez lubimy gotowane i tez zawsze do makaronu podgotowuje bo sa dla mnie za twarde. no chyba ze same główki ale to wtedy marnotrawstwo jest... garnek juz zamówiłam,zobaczymy jak sie sprawdzi,z sitkiem jest wiec na pewno sie przyda tez do makaronu czy innych warzyw.smile
        • nataliaszczecin Re: Jak grillujecie lub smażycie? 16.05.14, 11:26
          Podlinkuj prosze ten zamowiony garnek smile
      • gaga-sie Re: Jak grillujecie lub smażycie? 16.05.14, 12:01
        Szparagi muszą być młode i nie zdrewniałe, a poza tym dokładnie obrane, może dlatego niektórzy mają z nimi złe doświadczenia. Ja najbardziej lubię podgotowane z solą i odrobiną cukru, a potem lekko podsmażone na maśle, ale garnka specjalnego nie mam. Też chętnie rozważę wasze pomysły.
        • babsee Re: Jak grillujecie lub smażycie? 16.05.14, 12:49
          To robisz dokladnie jak ja smileugotowane rzucam na maselko, tam jeszcze z minutke sie dusza i sa palce lizac smile
          ale mam smaka na te grillowane.
    • frestre Re: garnek do gotowania szparagów 16.05.14, 14:02
      jako przeszło 40-letnia kobieta szparagi jadłam pierwszy raz tydzień temu wink
      mąż obrał zwykłą obieraczą i wrzucił do garnka na parę-wyszły super
      trochę je mało przyciął i końcówki były lekko łykowate
      także szparagi zawitają u nas na stałe big_grin
      bez specjalnego garnka - bo OBECNIE szkoda mi kasy i miejsca do przechowywania brak
      • patatajowa Re: garnek do gotowania szparagów 16.05.14, 14:43

w tym garnku chodzi o to ze postawione pionowo szparagi gotują. Się zanurzone w wodzie do 3/4 wysokości.bo łodygi gotują się dłużej a glowkom wystarczy gorąca para.i wtedy są jednakowo ugotowane.
        Co do linka z garnkiem to wstawie wieczorem bo na telefonie nie umiem wink
      • nataliaszczecin Re: garnek do gotowania szparagów 16.05.14, 19:10
        Ja szparagi łapie za dwa konce i zginam, gdzie peknie tam akurat konczy sie zdrewniala koncowka i ta czesc wyrzucam.
    • slonko1335 Re: garnek do gotowania szparagów 16.05.14, 19:58
      Przez Ciebie muszę iść jutro po szparagi....i po garnek. Uwielbiam szparagi.
      • alkaadam Re: garnek do gotowania szparagów 16.05.14, 20:46
        A jak długo gotować szparagi, żeby nie były zbyt twarde?
        • slonko1335 Re: garnek do gotowania szparagów 16.05.14, 21:28
          Zielone ok 5-8 minut, białe ok. 12- 15.ch.
          • slonko1335 Re: garnek do gotowania szparagów 16.05.14, 21:30
            ok. 12- 15.ch.

min na końcu ma być, nie mam pojęcia jak ch wyszło....
            • alkaadam Re: garnek do gotowania szparagów 16.05.14, 21:32
              Dziękuję bardzo!
    • dancia1982 Re: garnek do gotowania szparagów 24.04.16, 15:44
      W Duka mają super promocję teraz - garnki do gotowania szparagów- a w prezencie można otrzymac albo obieraczkę do szparagów albo takie specjalne sznurki do ich wiązania dukapolska.com/naczynia-kuchenne
    • magia Re: garnek do gotowania szparagów 25.04.16, 08:57
      Ja gotuję szparagi w takich wkładach:
      https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/stabil-wk-ad-do-gotowania__0171754_PE304644_S4.JPG
      Mieści sie pęczek.
      • patatajowa Re: garnek do gotowania szparagów 25.04.16, 17:08
        no w sumie jeszcze fajniejsze bo mozna sobie ugotowac obok inne warzywa w tym samym czasie.
        gdzie to mozna kupic? rozumiem ze pasuje do kazdego garnka?
        a co do samych szparagów to dzisiaj kupiłam pyszne zielone w biedronce, nie za grube i swieze.
        miały byc tez w lidlu ale koło 14 u mnie juz nie było, ponoc rozeszły sie rano....
      • patatajowa Re: garnek do gotowania szparagów 25.04.16, 17:10
        aaa juz widze ze to ikea.... czemu mi sie nigdy nie rzuciły w oczy...i cena przyjemna smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka