Dodaj do ulubionych

plecak do 1 klasy?

03.06.14, 13:22
witam jestem juz na etapie kupowania plecaka dla corki idacej do 1 klasy cora ma 132cm wzrostu i wazy 32 kg,plecak najwazniejsze zeby mial sztywne plecy i zeby to byl plecak usztywniany na plecach a nie tornister ktory ze wzgledu na jej wzrost dlugo by jej nie posluzyl.narazie wytypowalismy te 2 plecaki allegro.pl/usztywniany-plecak-szkolny-puma-plecaki-1-3-klasy-i4156112398.html a tym www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-708/?i---purple a moze wy macie jakies inne warianty wyboru.ps.przepraszam za brak polskich znakow ale niemam polskiej klawitury
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: plecak do 1 klasy? 03.06.14, 13:35
      proponuję skorzystać z wyszukiwarki. wątków na ten temat jest kilkanaście.
    • agni71 Re: plecak do 1 klasy? 03.06.14, 13:35
      Z tych dwóch brałabym Topgala, to sa bardzo solidne plecaki, a twoje dziecko jest duże, więc plecak nie powinien być na nią za duży. Przydaja sie te zewnetrzne kieszonki na śniadaniówkę. A plecak powinien posłużyć 3 lata, chyba, że chcesz wymieniać częściej.
      • antyka Re: plecak do 1 klasy? 03.06.14, 13:41
        Tez polecam topgala. Corka dostala nowy plecak w 2 klasie - jest jak nowy, czego nie moge powiedziec o Herlitzu (nosila w pierwszej klasie).
    • kr.kr Re: plecak do 1 klasy? 03.06.14, 14:27
      Kupujac plecak trzeba pamietac, ze dziecko w tym wieku nie powinno miec na plecach wiecej niz 10% masy ciala. W przypadku Twojej corki 3,2kg, wiec sporo. Mozesz poszalec z plecakiem wink moj syn od wrzesnia wystartuje jako pierwszak z waga 18-19... A starsza(obecnie w pierwszej klasie) niezaleznie od wagi ma od lekarza zakaz noszenia na plecach wiecej niz 2kg (nierealny, nawet o te 3,2 bedzie ciezko). Wiec naszukalam sie lekkich plecakow sad

Topgale, herlitze i inne hamy odpadly w przedbiegach sad

Mam w domu ten zalinkowany plecak pumy.
      1. jest dosyc maly - u nas na plus, bo i pierwszak nieduzy, ale na dosyc wysokiej 7,5-latce tez wyglada dobrze, moze nawet lepiej
      2. Calkiem fajny material, wyglada na nielapiacy brudu, ale nasz jest czarny... Za to plecy chyba beda brudzace
      3. Dziwnie wyprofilowane szelki, uwieraja w szyje. Radzilabym przymierzyc przed podjeciem decyzji.
      4. Dno lakierowane, nie wiem, czy nie bedzie pekalo!!!
      5. Kieszonki nedzne uncertain jedna duza przegroda-taka akurat na ksiazki, a ta druga, to w sumie kieszonka - raczej trudno tam bedzie jedzenie swobodnie pomiescic
      6. Mam tez wrazenie, ze srednio sie uklada

Ja szczerze mowiac mialam odeslac ten plecak, bo za taka cene (sporo drozej za tamten kolor placilam) oczekiwalam czegos wiecej, a nie wiem, czy sie przyda jako szkolny, czy moze wycieczkowy tylko... Ostatecznie zostawilam, bo sie mlody strasznie na niego napalil, ale czy sie sprawdzi - nie wiem... Myslalam nawet, zeby corce dac go na kilka dni do testowania, ale...jakos nie doszlo do skutku smile
      • mamahonki Re: plecak do 1 klasy? 03.06.14, 15:58
        a wyslesz mi na mejla troche fotek tej pumki po na necie marne foty tu moj mejl atazurek2@gmail.com
        • janka39 tylko nie topgal 03.06.14, 17:12
          Dałam się uwieść magii tego forum wink i tez kupilam topgala. Fakt, plecak ładny, niezniszczalny, wybrałam jeden z lżejszych
          Syn wysoki, waży 25 kg, ale po zapakowaniu wszystkiego, co niezbędne, za ciężki był nawet dla mnie!
          Teraz szukam czegos lzejszego i otwierającego się jakoś szerzej, wygodniej. Syn ma wygniecione niemal wszytskie zeszyty
          Za to ten malutki topgal dla przedszkolakow - idealny wink
          • verika Re: tylko nie topgal 03.06.14, 18:18
            Piszesz bzdury, jej córka nie waży 20 kg, tylko 32, to na prawdę duża i dobrze zbudowana dziewczynka bez problemu da sobie radę z Topgalem, który jest na prawdę jednym z najlepszych plecaków.
            • lucyjkama Re: tylko nie topgal 03.06.14, 20:00
              Zgadzam się. Jak dziecko ma 32 kg to można poszaleć. Moja, od września pierwszoklasistka, waży 17 kg!
              • cali.staa Re: tylko nie topgal 03.06.14, 20:42
                Moja 18kg... to jaki plecak dla takiej pierwszoklasistki nie będzie za duży?
                Chyba takiego nie wyprodukowano.
            • janka39 Re: tylko nie topgal 03.06.14, 20:51
              Bzdury? Może się tak nie unoś
              Topgal jest zdecydowanie przereklamowany. Nigdy więcej nie kupię tego plecaka
              • lucyjkama Re: tylko nie topgal 03.06.14, 23:02
                Przereklamowany? A gdzie go reklamują? Bo ja tylko na forum się z tą marką spotkałam. Plecak syna- topgal- który nosił w klasach 1-3 uważam za genialny!!!
                • janka39 Re: tylko nie topgal 03.06.14, 23:42
                  No i git! Tobie pasuje, mnie nie. Mam prawo wyrazić swoje zdanie?

ps. sjp.pl/reklamowa%E6
                  • lucyjkama Re: tylko nie topgal 04.06.14, 08:04
                    Masz prawo wyrazić swoje zdanie smile
                    Słowo "przereklamowany" jednak nie pasuje bo jakoś reklam w polskiej prasie i TV nie widać tongue_out
                  • juvian Re: tylko nie topgal 04.06.14, 09:29
                    Ok, pasować ci nie musi, ale to już nie wina plecaka tylko twojego drobnego dziecka, tylko nie pisz głupot,że jest przereklamowany, bo są to bardzo dobre plecaki, chyba,że piszesz tak ze wściekłości, że wy go nie możecie mieć ze względu na gabaryty twojego dziecka smile Wiele razy już było na forum, że są to raczej plecaki, które nie nadają się dla dla dzieci drobnej postury, ale nikt nie pisał,że z tego powodu jest przereklamowany. Osobiście przerobiłam 3 Topgale, każdy spisał się na medal i większość użytkowników ma o nim takie zdanie, oczywiście może się coś przytrafić, ale to są pojedyńcze przypadki.
                    • janka39 Re: tylko nie topgal 04.06.14, 12:12
                      juvian napisała:

> Ok, pasować ci nie musi, ale to już nie wina plecaka tylko twojego drobnego dzi
                      > ecka, tylko nie pisz głupot,że jest przereklamowany, bo są to bardzo dobre plec
                      > aki, chyba,że piszesz tak ze wściekłości, że wy go nie możecie mieć ze względu
                      > na gabaryty twojego dziecka smile Wiele razy już było na forum, że są to raczej pl
                      > ecaki, które nie nadają się dla dla dzieci drobnej postury, ale nikt nie pisał,
                      > że z tego powodu jest przereklamowany.

A co tak naprawdę uwiera Cię w tym, że piszę, za NAM nie pasuje?
                      Dla mnie jest przereklamowany smile Tu, na forum smile
                      134 cm wzrostu i 25 kg wagi to drobny pierwszoklasista? Hm. No, gruby nie jest, dzięki Bogu, ale drobnym bym go nie nazwała. No, chyba ze teraz są inne standardy

• agapes Re: tylko nie topgal 09.10.14, 15:30
                A ja moge powiedziec , ze Topgal robi rewelacyjne plecaki! Doswiadczenie ( dwójka dzieci -chłopak i dziewczynka, plecaki 1-3 i 4-6 klasy) pokazuje , ze są wytrzymałe. wygodne, praktyczne. ładne i niesmiertelne! Córka miała biały perłowy z fioletowymi motylkami, prałam go po kazdej klasie , częściej nie było potrzeby i zawsze wygladał jak nowy. Kolory i materiuał bardzo wytrzymałe. Polecam wszystkim rodzicom zastanawiajacym się!!!
            • edelstein Re: tylko nie topgal 04.06.14, 17:20

Dobrze zbudowana?
              Przynajmniej 2kg nadwagi na.
              Zamiast cieszyc sie,ze uniesie kazdy plecak to odchudzic.
      • mmala6 Re: plecak do 1 klasy? 03.06.14, 19:28
        a i jeszcze, te 3,2 to wcale nie jest SPORO. Standardowo plecak mojego syna wraz z książkami, piciem, śniadaniem, rzeczami na wf waży ok 4kg (a mojemu synowi, wprawdzie dużemu, to jednak do 40kg trochę brakuje, a co z mniejszymi dziećmi?). W tym sam plecak 1 kg. Więc tutaj naprawdę każde 0, 5 kg ma znaczenie. Zazdroszczę dzieciom, które chodzą do szkoły gdzie FAKTYCZNIE mogą zostawić książki w szkole i nosić sobie tylko śniadanie.
        • kr.kr Re: plecak do 1 klasy? 03.06.14, 21:26
          Napisalam, ze sporo w porownaniu do np moich dzieci (2kg i niedlugo 1,8kg...)

Ale to fakt, 2kg sa nierealne, 3kg? sa ze dwa dni w tygodniu, moze jeden, ze plecak wazy ok 3kg.
          Ale zwykle prawie 4 sad a sam plecak to raptem 350g!!! Nie nosi zadnych zbednych rzeczy: segregatorow, ksiazek, zabawek, bidonu, sniadaniowki, flamastrow, kredek dodatkowych. Kompletnie nic! Kanapka w folii albo jakis owoc, woda w lekkiej butelce, piornik, stroj na wf, no i ksiazki, zeszyty...

I niby ksiazki tylko z praca domowa! Tylko co z tego? Jak jednego dnia przyniesie jedna, a drugiego 4!!! Tylko po to, zeby w kazdej zrobic jakies cwiczenie zajmujace minute?

Gadalam z pania, czy naprawde nie jest w stanie jakos tego przemyslec, zeby nie dzwigali tyle? Nie - nie jest! A czy moze w takim razie pozwolic zrobic to na przerwie, chociaz czasami przeciez to raptem minuta? Nie- nie moze. A to moze chociaz piornik by zostawila w klasie, w domu przeciez mamy i kredki i olowki i cala reszte? NIE - do jasnej... - tez nie moze! Nic nie moze, bo wymagaloby to od niej odrobiny...nie wiem czego? Zastanowienia albo wysilku...?
          Zreszta ja jedna mam przeciez problem, inni targaja plecaki dwa razy ciezesze, wypachane po brzegi, niektorzy nawet nie zostawiaja ksiazek, farb, plasteliny i calej reszty, tylko nosza w plecaku! Pierwszaki! A ja marudze...

Poki co mam mozliwosc nosic za nia ten ten plecak, ale nie bede go do matury za nia targala! Zreszta po szkole i tak sama dzwiga, a mi w uszach dziwecza slowa ortopedy:"maksymalnie 2kg do 12-13roku zycia!!! To udowodnione naukowo" uncertain Chyba nastepnym razem poprosze go o to samo tylko na pismie wink
          • mmala6 Re: plecak do 1 klasy? 03.06.14, 22:05
            u nas problemem jest to, że dzieci nie mają codziennie wszystkich lekcji w tej samej klasie, tylko wędrują. Więc nawet jeśli mają swoją klasę z szafkami (a mają) to nie mogą biegać po potrzebne im rzeczy gdy mają lekcje w innej klasie. Ja to rozumiem, bo szkoła jest bardzo mała a dzieci naprawdę dużo, więc muszą się nieźle gimnastykować aby poukładać plan lekcji. Jednak jest dokładnie to co mówisz- noszą książki/zeszyty/ ćwiczenia CODZIENNIE a wypełniają np raz na tydzień. Bo pani nie jest w stanie przewidzieć kiedy co będzie robić. Albo noszą zeszyt (co prawda cienki 16 kartkowy ale ma takich z pięć) po to aby wpisać jedno zdanie raz na dwa tygodnie. I te ćwiczenia do wszystkiego....to jest jakiś koszmar. Wydawnictwa zbijają kasę na zeszytach do kaligrafii (bo nie można ćwiczyć ręki w zeszycie w linie, muszą być ĆWICZENIA) i tym podobnych, a nauczyciele łykają jak kaczki, bo po pierwsze sami za to nie płacą, po drugie, nie noszą.
          • olga727 Re: plecak do 1 klasy? 09.10.14, 20:21
            kr.kr napisała:
            Pierwszaki! A ja marudze...
            >
            > Poki co mam mozliwosc nosic za nia ten ten plecak, ale nie bede go do matury za
            > nia targala! Zreszta po szkole i tak sama dzwiga, a mi w uszach dziwecza slowa
            > ortopedy:"maksymalnie 2kg do 12-13roku zycia!!! To udowodnione naukowo" uncertain Chy
            > ba nastepnym razem poprosze go o to samo tylko na pismie wink
            forum.gazeta.pl/forum/w,583,154975874,154975874,Kto_kupil_do_pierwszej_klasy_topgala_i_zaluje_.html
      • olga727 Re: plecak do 1 klasy? 09.10.14, 20:09
        kr.kr napisała:

moj syn od wrzesnia wystartuje jako pierwszak z waga
        > 18-19... A starsza(obecnie w pierwszej klasie) niezaleznie od wagi ma od lekar
        > za zakaz noszenia na plecach wiecej niz 2kg (nierealny, nawet o te 3,2 bedzie c
        > iezko). Wiec naszukalam sie lekkich plecakow sad
        >
        > Topgale, herlitze i inne hamy odpadly w przedbiegach sad
        A sprawdzałaś Paso ? są na prawdę lekkie,może nie mają takiej jakości,jak Herlitz,Topgal czy inne tutaj polecane;ale też nie biją aż tak po kieszeni. My mamy taki,dla tegorocznej siedmioletniej pierwszoklasistki: allegro.pl/plecak-wrozki-disney-paso-promocja-i4634958163.html (oferta przypadkowa).
    • anet77 Re: plecak do 1 klasy? 03.06.14, 18:07
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-605/?i---magenta córka ma ten i jestesmy zadowoleni.
      • mmala6 Re: plecak do 1 klasy? 03.06.14, 19:24
        polecam Ecco, tego typu:
        www.outletstore.pl/ecco/910436290261/Product.aspx
        mamy chłopięcy, niebieski, kupiony w outlecie za ok 160zł. Waży niecały 1 kg.
        Jedyny minus, to że kieszonka na picie jest mała i butelka 0.5 litrowa wypada. Syn nosi butelkę w środku i nie ma problemu, albo mniejszą butelkę. W środku dużo przegródek, kieszonek itp.
        są jeszcze takie Ecco:
        www.eccoshop.pl/akcesoria/ecco-back-to-school-girls5-8/910436490259/Product.aspx
        też mieliśmy, w 1 klasie. Wtedy był ok, choć jest dość mały jednak, szybko się pourywały siateczka wewnątrz i pasek torby na wf.
        W 2 klasie wymieniliśmy więc na ten z pierwszego linka.
        Mój syn bardzo urósł w 2 klasie, więc ten drugi i tak byłyby malutki (choć lekki jest bardzo, coś ok 0.5kg).
        • mamahonki Re: plecak do 1 klasy? 04.06.14, 12:21
          jesli chodzi o topgala to czy jest przereklamowany to mi nic do tego znam ta marke syn ma ich plecak od 1 klasy teraz konczy 2 i jeszcze bedzie go mial w 3 ale jest dlamnie za ciezki w szczegulnosci gdy musi wziasc jeszcze angielski religie i w-f ale tez jest wysoki waga srednia dosyc chudy ze wzgledu na chorobe,a dla corci niechcem dozego ze wzgledu ze wiekszasc rzeczy bedzie w szkole a i teraz zmiany w ksiazkach wiec jutro zebranie mamy organizacyjne to bedzie wiadomo ile bedzie tych ksiazek ale plecak ma miec max 2 kieszonki osobno tez na sniadaniowke i bidon i sztywne plecy do szkoly mamy tylko kawalontek przez przez ulice wiec daleko nie bedzie dzwigac wiec jak macie jeszcze jakies fajne propozycje to prosze o rady
          • mmala6 Re: plecak do 1 klasy? 04.06.14, 12:23
            o kurcze, mogłabyś używać przecinków i kropek. Łatwiej by się czytało. I rozumiało o co chodzi.
            • agni71 Re: plecak do 1 klasy? 04.06.14, 13:36
              strumień świadomości wink
              • kornnella Re: plecak do 1 klasy? 04.06.14, 17:57
                niechcem ale muszem tongue_out pisać np
          • edelstein Re: plecak do 1 klasy? 04.06.14, 17:21
            OMG
          • patatajowa Re: plecak do 1 klasy? 09.10.14, 20:29
            mamahonki
            jezeliniemaszpolskiejkropkitostosujangielskaczyniemieckaczyjakatammasznaswojejklawiaturze...
    • sonrisa06 Re: plecak do 1 klasy? 04.06.14, 18:46
      A może plecak PASO? Też były polecane na forum. Czytałam tu jeszcze, że TIGER jest porządny. A może Ecco?

PS. Autorko! Ja też potrafię zasadzić byka i stylistycznie czasem błysnę, ale na litość! stosuj chociaż interpunkcję!
    • koza_w_rajtuzach Re: plecak do 1 klasy? 04.06.14, 20:42
      Sama zastanawiam się nad sprawą plecakową.
      Moja córka jest dość podobnych parametrów (niedługo kończy 1 klasę). Na początku nosiła Herlitz, który nie był jakoś szczególnie ciężki, ale jednak ciężar się czuło i wolałam go nosić za córkę. Niedawno nam się popsuł, więc wyciągnęłam tornister firmy Hama, który też miałam w domu. Dla mnie tragedia, po włożeniu wszystkich książek do szkoły, picia i takich tam, to nawet mi jest bardzo ciężko, a córka jak go ostatnio poniosła to uskarżała się później na ból pleców, co mnie nie dziwi w ogóle.
      Za to taki zwykły, najtańszy plecak jest okej, może go nieść do szkoły, plecy jej nie bolą, tylko denerwuje ją to, że się przewraca i ponoć przez to wypadają jej książki.
      I co z tymi wszystkimi usztywnieniami, jeśli dziecko niosąc taki tornister ma dość wszystkiego, taki jest ciężki? Tak jak mówię, Herlitz jeszcze jest w miarę spoko, choć 1 kg wagi dodatkowo to przecież nie aż tak mało, ale w porównaniu do innych tornistrów to stwierdzam, że mogłoby być gorzej. Do 2 klasy chyba kupię zwykły plecak.
      Aha, wzrost 132 nie jest wcale za duży na tornister ;P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka