Dodaj do ulubionych

Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę?

26.06.14, 22:00
Właśnie przymierzamy się do kupna psa - szczeniaka. I wstępnie wybór padł na jacka - tylko teraz jak przeczytałam kilka opisów charakteru i porozmawiałam z osobami znającymi się na psach (posiadają inne rasy) to trochę (a nawet więcej) się przestraszyłam. Wszyscy twierdzą, że to trudna rasa, bardzo wymagająca (z ADHD), szczekliwa, wyjątkowo zajmująca i ogólnie mocno upierdliwa. Oczywiście podejmując decyzję o psie bierzemy pod uwagę, że będziemy przeznaczać czas na opiekę, spacery i zabawę ale boję się, że nie podołamy a nie chcę po fakcie się zastanawiać co zrobić... Co myślicie? Może są tu właściciele tej rasy i coś poradzą. Albo doradźcie inną rasę (niezbyt dużego, nie agresywnego i pojętnego psa). pomocy...
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 26.06.14, 22:04
      bo to jest adhd, często mam do czynienia z osobnikiem ułomnym(wada serca) a i tak wyróżnia się spośród innych psów ale to cudna psinka...kolega z pracy natomiast ma typowego russela i dla mnie to jest masakra-ja bym się przy takim psie wykończyła po 2 dniach, uwielbiam psy ale tak absorbujące, biegające bez sensu w kółko, skaczące, dyszące, na okrągło drące ryja mnie denerwują jednak......
      • cobrastic Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 08:28
        Miałam russellka po rodzicach polujących. Pies bardzo ruchliwy, ale kochany i nieagresywny .
        Problem polegał na tym,ze biegł i uciekał za wszystkim co sie w parku,lesie,na łące ruszyło.
        Można bylo wołać, prosic i i tak biegł jak szalony. Niestety nie zdążyliśmy go nauczyć ''normalnego'' wychodzenia na spacery.;/
      • pitupitt Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 14.06.24, 12:16
        Te psy są tak dramatycznie głupie, że słów brakuje. Darcie ryja na przysłowiowy wiatr 24/7 to norma. Mam nieszczęście mieć sąsiada z takim egzemplarzem. Słychać tego wszaka na okrągło, jazgocze jakby miał permanentnego wqurwa. Jak ktoś chce mieć za wroga najbliższe otoczenie, to spoko, bierzcie "słodkiego" Jacka...
        • chocolate_dog123 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 14.06.24, 22:28
          Kiedy pies okazuje się najlepszym aktorem w serialu:

www.instagram.com/canalpluspolska/reel/C3peomfoBnW/

Wygląd ma słodki.
    • baskokvet Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 09:08
      Trochę łatwiejszy w obsłudze jest beagle-nie jest szczekliwy, ale jest także trudny do ułożenia, wymaga bardzo dużo ruchu, trudno go nauczyć posłuszeństwa i wracania do nogi.

Dobrym psem do towarzystwa jest king charles spaniel.

Jack russel i każdy inny terrier to trudna rasa dla początkujących. Mnie absolutnie nie odpowiada ten temperament, a doświadczenie z psami mam spore zawodowe i prywatane
      • zuzu-and-more Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 10:37
        Beagle łatwiejsze w ułożeniu? No coś Ty!!! Beagle są bardzo trudnymi psami właśnie ze względu na charakter.

My mamy jacka russella suczkę. Mamy ten plus że prawie nigdy nie jest sama. To są psy towarzyskie nie lubią samotności, także jak często wyjeżdżacie albo ma siedzieć pół dnia w domu pies sam to nie jest to dobry wybór- chyba że kupicie od razu dwa big_grin
        Znam kilka jacków i żaden nie jest szczekliwy- ale to kwestia psa i pana smile. Nasza baaardzo mało szczeka.
        To jest terrier więc jak to terriery- lubi ruch i nie będzie cały dzień leżeć o_O. są upierdliwe strasznie bo ciągle wymagają uwagi. Najgorzej jak mamy gości- znosi wszystkie zabawki i dosłownie wkłada je komuś w rękę żeby się z nią bawić albo wskakuje na kolana smile

Plusem jest to że mało chorują i pierońsko szybko się uczą big_grin
        • baskokvet Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 10:52
          nie napisłałam że jest łatwy, że jest łatwiejszy. I mam porównanie bo znam jacki i mam beagla. Trudno było go wychować, ale teraz jest bardzo ok. I na pewno beagle jest zrównoważony, spokojny-po zapewnieniu mu dużej dawki ruchu.
      • andre20 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 30.06.14, 11:02
        "nie jest szczekliwy" zgoda, one nie szczekają tylko ... zawodzą/ujadają. Upierdliwie i wytrwale.
        Za każdym razem, kiedy nasi ułomni sąsiedzi zostawiają swojego beagla samego w domu, wszyscy w budynku go słysząsad Takie serie 20 minut spokoju na 20 wycia trwają do skutku, aż właściciele wrócą. Posłuszeństwa trudno nauczyć - prawda, to akurat widać jak z nim wychodzą...
    • amstill Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 10:21
      W sumie to wszystko o nim wiesz i potwierdzam to co przeczytałaś. Ma go moja kolezanka sama po latach się dziwi dlaczego wybrała właśnie tą rase. Kupiła dla syna wtedy ok 10 letniego, syn wymiękł po 2-3 latach teraz kończy gimnazjum i z psem nawet nie chce wychodzić, bo ma go dość. Raz spotkałam się z nią na spacerze i byłam zmęczona po próbie rozmowy przez kilka min. W tym czasie pies skakał jak piłka do tenisa i zachowywał sie jak dzieciak szarpiący matke za rekaw takie "chodzmy już" zeby tylko nie mogła porozmawiać. Próbowałyśmy się przemieszczać z nim i było podobnie przód-skok-tył-powrót-skok-bieg-skok. Spuszczenie go ze smyczy w mieście czy parku nie wchodzi w grę, kilka razy go łapali, raz szukali pół nocy teraz są mądrzejsi.
      Sąsiedzi mają zwykłego terriera i jest ok, ułożony, anioł dla moich dzieci (mieszka obok) ale bardzo agresywny do innych psów.
    • barbie09.07 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 11:45
      Jesli zdecydujesz się na jakiegokolwiek rasowego bardzo proszę kup psa z rodowodem. Nie kupuj z pseudo hodowli.
      A nie chciałabyś może kundelka z domu tymczasowego albo ze schroniska?
      Polecam forum dogomania. Tam dowiesz się wszystkiego również o rasach które Ciebie interesują.
    • faszyrka Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 17:07
      Nie określiłaś zbyt wyraźnie swoich oczekiwań, ciężko więc coś Ci doradzić. Jest mnóstwo ras niewielkich, nie agresywnych i pojętnych. Może zastanowisz się nad którąś rasą z grupy psów ozdobnych, do towarzystwa? Pudel? Bolończyk? Buldożek? Mopsik? Maltańczyk? Czy to kompletnie nie ta bajka? Jeżeli przeraża Cię jack russel, to nie szukaj lepiej innego teriera ani gończegosmile Może ewentualnie jakiś mały owczarek albo pies pasterski? Sheltie? Polski owczarek nizinny?
      Jack russel jest rzeczywiście - delikatnie mówiąc - upierdliwy. Beagle zresztą też. Jack russele wymagają nieustannej uwagi, trzeba w kółko organizować im zajęcie, a to rzucanie piłeczki, a to spacerek, a to bieganie w kółko, bo akurat ma na to ochotę. Masakra. Beagle jest bardziej zrównoważony, ale ciężko opanować jego myśliwskie zapędy. Złapie Ci taka bestia trop na spacerze i po Tobiesmile Poświęcamy 3-5 godzin dziennie na spacery z naszym beaglem, na których może tropić. Wtedy jest szczęśliwy. Dodatkowo wieczorem zabawa, bo mimo iż ma 5 lat, ciągle czuje się szczeniakiemsmile Gdybym jeszcze do tego nie mogła na chwilę usiąść albo czymkolwiek zająć się spokojnie w domu, chyba bym zwariowała (bardzo prawdopodobnie przy jack russelu).
      Zastanów się, ile czasu realnie możesz spędzać z psem na spacerach (codziennie! przez okrągły rok!). Później przemyśl: ile czasu pies będzie siedział w domu sam (dwie wyżej wymienione rasy mają z tym ewidentny problem). Czy masz dzieci? Mieszkasz w domu czy w mieszkaniu? Jest winda (starego psa trzeba znosić i wnosić po schodach)? Ile miesięcznie możesz wydać na psa (są rasy, które wymagają specjalnych karm, szczególnej pielęgnacji)? Czy masz silny charakter i potrafisz być przewodnikiem swojego psa czy raczej potrzebujesz uległej rasy, z tresurą której nie ma większych problemów? Czy masz zamiar zabierać psa ze sobą na wyjazdy (wakacje, ferie zimowe, Sylwester czy co tam jeszcze...)? Bardzo ważne jeszcze: sierść psa. Beagle gubi włosy przez cały okrągły rok. Odkurzacz jest w użyciu codziennie. Jeden dzień sobie odpuszczę i mam dywan z psich kudłów na podłodze...
      Ogarnij te wszystkie tematy i napisz posta na dogomania.pl Tam pomogą Ci dobrać rasę do Twoich kryteriów. Później radziłabym jeszcze (mając w głowie jedną-dwie wybrane rasy) przejść się na wystawę psów o porozmawiać z właścicielami. Zazwyczaj chętnie dzielą się swoją wiedzą. Nie spiesz się z decyzją, bo np. teraz masz urlop i możesz się zająć szczeniakiem. Spokojnie się zastanów i wybierz psa, pamiętając, że spędzisz z nim najbliższe 10-15 lat.

Aaa ktoś tu pisał o spanielach. Sprawa z nimi wygląda podobnie jak z beaglamismile

I popieram hasło rasowy=rodowodowy.
      • atena12345 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 30.06.14, 12:25
        faszyrka napisała:

> Aaa ktoś tu pisał o spanielach. Sprawa z nimi wygląda podobnie jak z beaglami:-
        > )

chyba żartujesz???
    • mamusia_fasolki Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 17:58
      Psa rasy beagle mam za ścianą, szczeka cały dzień bez chwili wytchnienia, gdy nie ma właścicieli. Jakiś koszmar, kocham psy, ale tego mam ochotę udusić.
      • czarnaoo Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 18:36
        Dziękuję za podpowiedzi, czekam na więcej.
        Niestety powyższe posty potwierdziły jedynie moje leki... Damy sobie spokój z jackiem - lepiej odpuścić przed niż potem unieszczęśliwiać siebie i zwierza...
        Ale psa (może bez genetycznego ADHD) nadal chcemy.
        Już nawet myślę o kundelku ze schroniska ale to chyba też wielki znak zapytania.
        A jakie mamy założenia:
        najlepiej niewielki (ale bez przesady - yorki i ratlerki raczej nie)
        mało szczekliwy
        dość pojętny (byłoby fajnie go szkolić)
        nieagresywny (mamy młode w wieku wczesnoszkolnym)
        niechorujący ( odpadają rasy z zasady - genetycznie obciążone chorobami)
        no i żeby nie trzeba było kilkugodzinnych spacerów i zajęcia 24h.
        Mamy mały ogródek więc pies może spędzać też czas na dworze.
        No i zapomniałam - niezbyt drogi - obecnie zaciągnęłam duuży kredyt i wydanie kilku tys niestety nie wchodzi w grę.
        I gdyby nie p.1 idealny byłby labrador no ale ta wielkość (przeraża mnie trochę wykarmienie a i mizianie na kolankach też byłoby trudnesmile )
        Coś poradzicie?

No i
        • kroliczyca80 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 18:41
          Ja bym szła w pieseła:
          zapytaj.onet.pl/Category/010,001/2,26094635,Piesel__jaka_to_rasa.html
          smile
          • patatajowa Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 19:36
            ja w koty zdecydowanie,moze byc taki jak w sygnaturce masz smile
        • patatajowa Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 19:35
          czarnaoo napisała:
          > A jakie mamy założenia:
          > najlepiej niewielki (ale bez przesady - yorki i ratlerki raczej nie)
          > mało szczekliwy
          > dość pojętny (byłoby fajnie go szkolić)
          > nieagresywny (mamy młode w wieku wczesnoszkolnym)
          > niechorujący ( odpadają rasy z zasady - genetycznie obciążone chorobami)
          > no i żeby nie trzeba było kilkugodzinnych spacerów i zajęcia 24h.>

wszystkie te twoje założenia spełniają moje koty tongue_out

> Mamy mały ogródek więc pies może spędzać też czas na dworze.>
          nigdy nie byłam fanka psów ale z tego co zauważam psy w ogrodzie też się mogą męczyć... i dziczeją przy właścicielach wychodzących do pracy rano a wracających wieczorem i nie poświęcających im za wiele czasu.i nie będących fanami spacerów. psy rasowe(koło mnie),na poczatku ok, a teraz widze ze "głupieją" z kazdym rokiem....
          > No i zapomniałam - niezbyt drogi - obecnie zaciągnęłam duuży kredyt i wydanie kilku tys niestety nie wchodzi w grę.>
          pies moze być niedrogi ale kosztowny w utrzymaniu. szczepienia/sterylizacja/odrobaczanie/odpchlanie/nie daj boze leczenie -to sie robia koszty.....

> Coś poradzicie?>
          moze odpuscic na razie na jakis czas ??? zrobic kilka "psychotestów" jaki zwierzak do was pasuje? do trybu waszego trybu życia i charakterów?
          i moze wyjdzie ze jednak kot? smile
          • kada111 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 20:18
            shih tzu
          • czarnaoo Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 20:30
            I tu niestety klops... - choć faktycznie rasa wybrana w punkt wink
            Zwierze takowe było w naszym posiadaniu ale alergia na kota była u starego mojego wielka... Trochę to olewałam (stary męczył się latami) aż kot zszedł był...
            No ale po tym fakcie drugi raz mu tego nie zrobię bo raz, że stary odżył zdrowotnie po utracie kota a dwa - stary już też nie tej młodości, żeby od nowa go męczyć (nie chcę go dobijać - jeszcze się czasem na coś przydaje...)
            Więc rasa psa - kot - niestety odpada
            • czarnaoo Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 20:31
              powyższa odp była do patatajowej oczywiście
              • afro.ninja Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 21:02
                Kundelek.
                Nie musi byc ze schroniska, sa psy w domach tymczasowych, psy w typie ras takze.
                Zobacz jakie cudne psy mozna miec za darmo.
                www.doadopcji.pl/ogloszenie/220566/Terry---mlody-psiak-szuka-domu/
                Moim zdaniem wszystkie twoje warunki spelnia pies nierasowy.
                www.gumtree.pl/cp-psy-i-szczenieta/krakow/nika-kotolubna-wesola-przyjazna-nieduza-suczka-527947368
                www.doadopcji.pl/ogloszenie/232088/BUNIA-ROCZNAWESOlADROPIATAsREDNIA-SUCZKA-dowoz-w-Polsce/
          • miesiakk koty 30.06.14, 14:42
            Patatajowa a jakie masz koty?
            ja zadeklarowana psiara (obecnie mam dwa owczarki niemieckie i kundelko-ratlerka) od prawie roku mam kotkę- dachowca i zaczynam się "uczyć" kotów, bo to jednak inaczej niż z psami i myślę o powiększeniu "rodziny" za jakiś czas - albo mały pies albo kot, podobają mi się maine coon albo syberyjskie - ale ta sierść...
            • patatajowa Re: koty 30.06.14, 15:40
              dachowce.znajdy i schroniskowce wink obecnie dwa i te sa najdłużej,poprzednie coś szczęscia nie miały....albo lis albo auto sad
              w kazdym razie przynajmniej dwa muszą być, te obecne fajnie sie dogadują. o rasowcach nie myślałam nigdy chociaz jeśli juz kiedyś to leśne norweskie i brytyjskie są "słitaśne" tongue_out
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/P2xtYMPIp8kTwWLuGB.jpg
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/TmEnb1qr9A0j0EuaNB.jpg
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/Q6vRTlDtlMJShfYX0X.jpg
        • faszyrka Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 21:18
          Pies ze schroniska to niekoniecznie wielka niewiadoma. Są schroniska, które świetnie znają swoich podopiecznych i polecą Ci psa dostosowanego do Twoich potrzeb. Do schronisk często też trafiają szczeniaki. Zdarza się, że adopcję psa załatwia się do odległych domów, organizuje dowóz psiaka itp. Zerknij tutaj: schronisko.info.pl/ Mają też dobrze działający profil na facebooku.
          Labrador wcale nie jest idealną rasąsmile Też ma adhdsmile A mizianie psa na kolankach nie wpływa dobrze na relacje właściciel-pies. Pies to nie kotsmile
          Odnośnie kosztów: wyprawka (legowisko, ręczniki do suszenia, smycz, obroża, miski, szampon, szczotka - to podstawy = szacuję, że minimum 200zł, ale jak się rozpędzisz, to może być więcej), karma, regularne odpchlenie, odrobaczenie, krople na kleszcze, szczepienia szczególnie na początku.
          Co do karmy, mam doświadczenie z molosami i z beaglem. Te pierwsze zjadają 15kg karmy w +/- miesiąc, temu drugiemu wystarcza to na dwa miesiące albo i dłużej. Dobrej jakości karma kosztuje około 130-170zł za worek 15kg.
      • andre20 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 30.06.14, 11:05
        witaj w klubiewink
    • jagodasoft2 West 27.06.14, 22:36
      West Highland White Terier spełnia wszystkie twoje kryteria a dodatkowo plusem jest że ma włosy a nie sierść więc nie uczula, jak również nie lnieje. Włosy sie trymuje i w domu nie ma ani jednego kłaczka. Bardzo pojętny jeśli chodzi o tresury doskonały do agility, nieagresywny, nieszczekający, uwielbia dzieci, ale ma też swój charakter potrzebuje pana bo inaczej on będzie panem.
      • afro.ninja Re: West 29.06.14, 10:23
        jagodasoft2 napisała:

> West Highland White Terier spełnia wszystkie twoje kryteria a dodatkowo plusem
        > jest że ma włosy a nie sierść więc nie uczula, jak również nie lnieje. Włosy si
        > e trymuje i w domu nie ma ani jednego kłaczka. Bardzo pojętny jeśli chodzi o tr
        > esury doskonały do agility, nieagresywny, nieszczekający, uwielbia dzieci, ale
        > ma też swój charakter potrzebuje pana bo inaczej on będzie panem.

Wiekszosc znanych mi westow, jest niestety wygolona. sad Trymowanie to nie jest taka prosta sprawa, wiec od razu idzie w ruch golarka, co jest zabojstwem dla tego wlosa.
    • barbie09.07 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 22:46
      Pies którego wyrwiesz z piekła schronu odwdzięczy Ci się dozgonną miłością. W schronach psy niemal latami czekają na adopcję sad
      Jesli jednak chcesz bliżej znac charakter psa weź psiaka z domu tymczasowego. to tez psy po przejściach jednak czasowo mieszkają u dogomaniaków. Zwalniając miejsce w domu tymczasowym robimy miejsce dla nowego psa. Możesz określić mniej więcej jak ma wyglądać i jakie ma mieć cechy charakteru(np. ma dogadywać się z kotami,innymi psami, spokojny itp.)

www.dogomania.pl/forum/forums/20-Psy-w-potrzebie
      Załóż wątek w dziale przygarnę psa jeśli zdecydujesz się na kundelka albo psa w typie rasy. Możesz tez prześledzić wątki psy do adopcji...
    • beakarp Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 23:09
      Sąsiedzi mają buldoga francuskiego. Nie słyszałam żeby szczekał, jest nieduży, posłuszny, i taki..słodki wink
      • sylwina76 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 27.06.14, 23:44
        Miałam Russella - suczkę...niestety ciągle uciekała z domu i w efekcie wpadła pod samochód... To są bardzo trudne psy, naprawdę. Wg mnie nie nadają się na "pierwszego psa" - trzeba być baaardzo konsekwentnym w ich wychowaniu i nie przekraczać wyznaczonych granic. Na pewno nie są "szczekliwe" - teraz mam cavaliera i dopiero wiem co to znaczy szczekający pies smile Jack Russell terier to pies z osobowością. Bardzo oddany właścicielowi, bardzo inteligentny, szybko się uczy. Bardzo wesoły. Ale nie jest to pies który lubi być sam w domu, nie wystarcza mu też krótki spacerek. Nasz codziennie przebiegał około 10 kilometrów (biegał z nim mąż, albo ja jeździłam na rowerze). Jak się nie zmęczy porządnie, to wariuje. na pewno nie będzie szczęśliwy w ciasnym mieszkaniu. Bardzo niezależny, uwielbia wolność. Nasza cały czas szukała sposobu by uciec z domu, jeśli zaś była w ogrodzie to potrafiła zrobić podkop pod płotem czy wręcz przegryźć siatkę. Uwielbiała dzieci ( nasze, bo obcych to już nie). Nasz obecny pies (king charles cavalier spaniel) wydaje się przy nim pluszakiem - bez osobowości, charakteru, wymagań no meduzą po prostu smile
      • jagodasoft2 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 28.06.14, 08:27
        Buldog francuski odpada, po pierwsze wymaga sporo opieki weterynaryjnej - jest bardzo chorowity i uczuleniowy, poza tym jak trafisz na egzemplarz (ok 50% sztuk) to zagryzie wszystkich innych niz domownicy.
        • mala_malgo a ja polecamYorkshire terriera 28.06.14, 15:02
          Mam spore doswiadczenie z psami, bo przez cale zycie mi towarzysza. Mialam jamnika, cocer spaniela, pinczerka miniature, a teraz mam beagle od 9 lat i od pol roku yorka. Tesciowa ma tez haskiego. Wszystkie rasy ktore wymienilam (poza yorkiem) sa dosc upierdliwe. Jamniki bywaja falszywe i nie lubia mniejszych dzieci. Cocer spaniel to pies wariat. Wciaz cisgnal na smyczy i chcial uciekac. Pinczer juz grzeczniejszy i madrzejszy, ale szczekal jak dlupi. Beagle potrzebuje codziennie kilku km ruchu bo wariuje. Poza tym nie slucha i jest okropnym zarlokiem, zje wszystko w kazdej ilosci. A york - przy nich wszystkich to bajka. Grzeczny, wierny, kocha sie przytulac i spac z kims. Wiecznie za mna chodzi, nawet po mieszkaniu, nie szczeka, malo je, nie gubi siersci... No dla mnie misiaczek, zywa maskotka. Wiem, ze pokutuje jakis mit o yorkach szczekajacych, ale mam go ja i sasiadka w bloku obok ma suczke juz starsza i ani jeden ani drugi nie szczeka. Ja polecam, tylko cena dosc wysoka.
          • patatajowa Re: a ja polecamYorkshire terriera 28.06.14, 15:20

ale to tak można pisać ze upierdliwe,fałszywe i szczekają jak głupie ? Bo się chyba oburzą wielbiciele pieseczków wink

https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/4;14;7/st/20191124/e/do+niewiadomoczego.../k/b663/event.png
          • barbie09.07 Re: a ja polecamYorkshire terriera 29.06.14, 11:11
            Jamniki falszywe i nie lubią mniejszych dzieci? No wiesz, nie oczekuj,żeby pies był mądrzejszy od właściciela...
            Czy jamnika, spaniela u pinczerka miałaś pod jednym dachem w domu tzn, na raz wszystkie psy? Zastanawia mnie skąd tyle psiaków w Twoim życiu skoro przeciętnie pies zyje 10lat w gorę...
            A te psy byly rodowodowe czy w typie rasy, tzn pseudo rasowe?
            • patatajowa Re: a ja polecamYorkshire terriera 29.06.14, 14:50
              moze przytrafiały im sie wypadki?schodziły z tego swiata wskutek chorób?trafiały w lepsze ręce? wink
              moje dzieci nabawiły sie leku przed psami po kontaktach z jamnikiem mojego wujka-tak "rąbniętego "psa zadko sie chyba spotyka...w jednej chwili łasi sie do dziecka a w drugiej "chaps" za reke. tak, wiem to moje dzieci na pewno sa winne i nie wiedza jak obchodzic sie z psem..wink
    • ilka80 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 28.06.14, 18:54
      A zastanawialiście się nad cavalierem.Ja osobiście nie znam się na tej rasie ale moj syn w przedszkolu miał zajęcia z dogoterapii i był tam własnie cavalierek-cudowny psiak łagodny i idealny do dzieci.Wiem że jedna z pań przedszkolanka właśnie pod jego wpływem kupiła sobie pieska tej rasy.www.cavaliery.wortale.net/
      • sylwina76 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 28.06.14, 19:26
        Ja od 3 lat mam cavaliera - wcześniej miałam właśnie jacka russela. Różnica między tymi psami jest ogromna. Jeden nadpobudliwy, żywy i energiczny, drugi leniwy kanapowiec. Jeden dość agresywny, drugi pozbawiony w ogóle tej cechy. Uległy. Cavaliery zawsze są zadowolone, kochają cały świat ale też o wiele częściej chorują - uszy i serce, mają też bardziej wrażliwe żołądki. Nadają się do mieszkań i do dzieci, lubią się bawić ,ale najbardziej uwielbiają pieszczoty i wylegiwanie się na kanapach. Idealne jako tzw pierwszy pies - w przeciwieństwie do terierów, które naprawdę wymagają konsekwentnego właściciela, trudno się je wychowuje. Ja po kilku latach spędzonych z russellem mam teraz wrażenie, że nie mam psa - tylko pluszową maskotkę smile
        • beverlyja90210 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 28.06.14, 20:28
          Do Twojego opisu pasuje mi Cavalier,juz ktos o nim wczesniej wspominal.
          • czarnaoo Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 28.06.14, 20:59
            No i skutecznie mnie odstraszyliście od jacka. Szukamy dalej.
            No i mam pyt do posiadaczek owego cavalier king charles spaniela.
            Na szybko wyczytałam trochę i faktycznie spełnia moje założenia.
            Tylko sporo jest o kiepskim zdrowiu (serce) i gubieniu sierści. Jak to jest? I czy taką dość długą sierść się trymuje czy zostawia ile urośnie?
            • slonko1335 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 28.06.14, 21:23
              Ja też chętnie poczytam, od jakiegoś czasu szukam dla nas rasy idealnej, na razie psa nie możemy posiadać no ale tak na przyszłość, pechowo podobają mi się najbardziej psy ras myśliwskich i wielkie, jednak nie bardzo takie się sprawdzą w przypadku naszej rodziny....jak będę na emeryturze to sprawię sobie owczarka niemeickiego długowłosego ale na chwilę obecną rozważam właśnie cavaliera i maltańczyka. Dzisiaj byliśmy na wystawie psów i ciągle te dwie rasy najbardziej mi leżą z takich pokojowych-bardziej cavalier (w sensie stricte wizualnym-są prześliczne)ale te kłopoty ze zdrowiem mnie nieco odstraszają i posiadanie sierści(mam alergików), więc chyba stanie na maltańczyku.
              • sylwina76 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 28.06.14, 22:06
                Tak jak pisałam wcześniej, od 3 lat mam cavaliera - po russellu to niesamowita odmiana. Nasz na razie nie choruje, raz miał problem z uszami - trzeba wycinać włoski ze środka ucha i zdarzają mu się problemy żołądkowe. Smecta często w użyciu. Co do sierści - gubi bardzo, ale russell też gubi. Różnica taka, że te są dłuższe i łatwiej je ściągać z ubrań, russellowe krótsze i bardziej się "trzymały" tkanin. W lecie nie ma problemu bo chodzi na strzyżenie, maszynką na długość około 1 cm. Tylko uszy długie zostają. Początkowo pani w salonie stwierdziła, ze tak się nie strzyże cavaliera i ona go nie oszpeci, ale później stwierdziła, ze to nawet fajnie wygląda. Nasz jest chudziutki, to naprawdę fajnie wygląda. Trzeba uważać, bo spaniele w ogóle mają tendencje do tycia. Co do spacerów: lubią długie, ale zadowoli je też krótkie wyjście, nie wyżywają się potem w domu jak russelle. Spokojne, uwielbiają dzieci, do każdego się łaszą, uwielbiają się przytulać, łasić, nie są agresywne w stosunku do innych psów, nasz cały czas chodzi merdając ogonem. Jedyna jego wada - szczeka o wiele bardziej niż russell , ale to chyba ewenement. No i sierść długa, jesienią czy zimą trzeba po spacerach wycierać czy myć łapki, często czesać. To chyba tyle. Jak już pisałam po jacku rassellu mam wrażenie jakbym nie miała psa. Ale brakuje mi mojego jacka. To był pies z charakterem. A teraz mam psa (Lalusia - imię bardzo dobrze dobrane do osobowoścismile), a wcześniej miałam suczkę.
                • anio-uek Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 28.06.14, 22:57
                  Ja również zakochana byłam w Jack Russellu niestety ze względów już tu opisanych odpuściłam. Zdecydowaliśmy się na sznaucera mianiaturowego. Ponoć cieszą się dobrym zdrowiem, są mądre i dają się łatwo szkolić. Na razie psiak jest szczeniakiem ale bardzo jesteśmy zadowoleni z wyboru. Trochę mnie przeraża pielęgnacja sierści ale myślę że ze wsparciem damy radę.
                  • motylka09 shi tzu 28.06.14, 23:30
                    Do większości Twoich wymagań pasuje shi tzu. Od dwóch lat jesteśmy posiadaczami pieska tej rasy. Plusy tej rasy (podzielają inni właściciele): spokojny, łagodny, nieagresywny, cierpliwy do dzieci, niewymagający dłuższych spacerów, mądry, szybko pojętny np. w kwestii nauki czystości, no i nie gubią włosów. Minusy: bywają alergikami, raz w miesiącu musi być u psiego fryzjera, my płacimy około 80-90zł.
                    Gdy będziesz wyszukiwać w googlach zdjęcia, to nie patrz na te wszystkie zdjęcia długowłosych, wystawowych shi tzu, bo jak dla mnie są paskudne. Nasz jest biały, krótko ostrzyżony, podobny do maltańczyka, tylko pyszczek ma inny, jak dla mnie ładniejszy. Zaraz mnie zlinczują właściciele maltańczyków wink
                    Z psem jak z dzieckiem, dla każdego właściciela własny pies najładniejszy.
                    • afro.ninja Re: shi tzu 29.06.14, 18:32

A dla mnie wygolone shih tzu sa brzydkie. Shih tzu po to ma wlosy, zeby je nosic, a nie zeby z nich skinow robic.
                      • motylka09 Re: shi tzu 30.06.14, 11:25
                        A kto mówi, że ma być wygolony? Po prostu krótko ostrzyżony, a nie wycierający podłogę swoimi długimi włosami. Ale to kwestia gustu... i wygody właściciela wink
                • atena12345 strzyżesz cavaliera?/nt 30.06.14, 12:38
                • atena12345 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 30.06.14, 12:40
                  a nasz caviś nie szczeka prawie wcale smile przez dłuższy czas myśleliśmy, że jest niemy big_grin
            • atena12345 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 30.06.14, 12:37
              o sercu pisałam poniżej. Zakupiłam furminator, który znacznie zmniejsza jej ilość.
              Sierści gubi sporo, nie strzyże się go.
              • angelalela90 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 29.11.15, 14:19
                www.facebook.com/groups/541354316014133/?fref=ts zaparaszam do naszej strony na FB gdzie można dużo ciekawych rzeczy się dowiedzieć na temat Jack Russels i o raz dzielić się super momentami naszych pociech oraz dzielimy sie poradami smile
        • atena12345 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 30.06.14, 12:35
          cavaliery chorują na serce, bo mają zwykle za długie podniebienia miękkie (częste u psów z krótkim pyskiem), co powoduje chrapanie, cięższy oddech i w rezultacie obciążenie serca. Warto to sprawdzić póki pies młody i ewentualnie wykonać zabieg skrócenia podniebienia.
      • atena12345 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 30.06.14, 12:33
        łoj... cavisie są cudne. Nawet mój mąż pokochał tego psa, a był całkowicie anty-psi. Totalnie bezproblemowy, łagodny i mądry pies.
    • mamaemmy Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 29.06.14, 18:37
      Moja ulubiona sąsiadka ma pieska tej rasy-właśnie byłam z nim na spacerze,z powodu wyjazdu sąsiadów.
      Pies-cudny,ładny i kochany,ale koniecznie musi byc wyszkolony.
      Ma duzo zabawek-i dzieki temu "prawie"nic nie zniszczył w domu.Karmiony Royalem jakimś specjalistycznym,ale uwielbia psi fast food,czasem mu daja saszetkę PP.Oraz gotuja mu kurczaka.
      Z moim psem się nienawidzą,obydwoje chcą być samcami alfa big_grin
    • atena12345 ja Ci polecę 30.06.14, 12:21
      Cavaliera smile łagodny i bardzo inteligentny pies. Piękny szczególnie w umaszczeniu ruby. Do domu z dziećmi - idealny
    • purchawka2020 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 06.07.24, 06:36
      Mamy russella i wybraliśmy go całkiem świadomie.
      Potrzebowaliśmy niewielkiego, wesołego psa do spacerów. Nasz pies spaceruje ok. 20 min + 20 minut + 60 minut. Dużo energii zabawowej kieruje w stronę kota - bawią się razem co sporo nas odciąża ( ale i tak potrafi kilka razy dziennie sterczeć nad człowiekiem z piłeczką i żebrać o zabawy).
      Nie gryzie mebli, zachowuje czystość, zawsze przychodzi zawołany, wie gdzie w ogridzie nie może ryć i to szanuje ( ma swój kącik gdzie noruje). Znakomicie polują z kotem na krety i norniki ( mamy ogród warzywny więc to dla nas pożyteczne) . Ujada umiarkowanie.
      To nie jest kanapowiec - wyaga uwagi i czasu.
      Nieziemsko łakomy, jak na psa nieszczególnie mądry bo nad intelektem górują instynkty łowieckie ( jak u wszystkich myśliwskich - kiedyś miałam wyżła, to był dopiero debil).
      Na psa zdecodowaliśmy się w sytacji,gdy wiedziałam, że przez kilka tygodni będę w domu i będe miała czas żeby go ułożyć.
      • chocolate_dog123 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 06.07.24, 09:28
        Jak można powiedzieć, że wyżeł to debil .. może miałaś po prostu nieułożonego psa.
        • purchawka2020 Re: Zakup psa- jack russell terrier? - damy radę? 06.07.24, 14:32
          Miałam wtedy 10 lat, nie do mnie pretensje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka