Dodaj do ulubionych

jaką chustę wybrać?

18.08.14, 21:53
Dziewczyny proszę o radę w kwestii chust. Mam 4,5 miesięczniaka i trzylatka. młodszy lubi być noszony, Myślę o zakupie chusty tylko nie mam pojęcia jakiej. Starszy był podłogowy i wręcz nie lubił noszenia także w tej kwestii jestem zupełnie zielona. jaka chusta jest dobra dla niemających żadnej wprawy i jak najlepiej wiązać niemowlaka w takim wieku? z góry dzięki za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • laszlowa Re: jaką chustę wybrać? 18.08.14, 22:14
      Najlepiej bawełnianą i używaną. Splot skośno-krzyżowy. Nie skuś się na elastyka - ja zakupiłam, licząc że będzie łatwiej szło z wiązaniem - a jest zupełnie odwrotnie. Elastyka jest ciężko porządnie dociągnąc. Używana chusta będzie już złamana czyli miękka i łatwa w dociąganiu, Musisz też ustalić długość - spojrz na strony producentów np. natbaby, lennylamb - znajdziesz tam tabelki z których ustalisz jakiej długości potrzebujesz.
      Co do wiązania - kieszonka jest zazwyczaj pierwszym i bardzo uniwersalnym wiązaniem. Ja noszę Małą tak już kilka miesięcy, cały czas to wiązanie się sprawdza.
    • kjut Re: jaką chustę wybrać? 18.08.14, 23:14
      Pożyczyłabym najpierw chustę. Mały jest już dość duży - nie przyzwyczajony do takiego owinięcia może protestować i może być trudno go przekonać. Możesz też jeszcze się trochę przemęczyć i kupić od razu nosidło ergonomiczne albo MT. Ciężkie i żwawe dzieci ciężko się wiąże - w nosidle jest łatwiej. Teoretycznie nosidła są dla siedzących samodzielnie dzieci. Za granicą mniej się tym przejmują niż u nas tongue_out ja swojego zresztą też zaczęłam nosić w mei taiu kolo 5 msc, mimo iż jeszcze nie siedział, bo w chuście się już nie dał związać i miałam wybór nosić w mt albo wcale. Do teraz się z mt bardzo lubimy smile tak czy siak - do rozważenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka