Dodaj do ulubionych

Plamy ach te plamy

31.08.14, 21:23
Jak radzicie sobie z plamami? Bo obecnie sliniaki mojego synka oraz czesc ubran jest cala w niedopranych plamach z jagod, malin, marchewki i banana. Niestety nie mam mozliwosci zaprac od razu, bo dziecie krzyczy i nie mam mozliwosci zostawic go samego w bezpiecznym miejsc, a nawet gdy namocze i maz po przyjsciu upierze w Lovelli to i tak nie schodzauncertain macie jakies sposoby?
Obserwuj wątek
    • misia_zdzisia2 Re: Plamy ach te plamy 31.08.14, 21:31
      Mydelko dr beckmann i vanish ale i tak jest ciezko.Predzej ciuchy sie niszcza niestety w naszym przypadku niz dziecko wyrosnie (body etc).
      • biankao Re: Plamy ach te plamy 31.08.14, 21:36
        Probowalismy vanisha, ale pomimo kilkakrotnego plukania, synek mial wysypkeuncertain czyli nie tylko moje dziecko ma zafajdane ubrankawink
        • wilkowaona Re: Plamy ach te plamy 31.08.14, 22:03
          Mydło w kostce bambino- dopierze wszystko. Spróbujcie smile
    • kapsla Re: Plamy ach te plamy 31.08.14, 22:02
      Żeby zeszły plamy z marchewki wystarczy suszyć pranie na słońcu smile
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Plamy ach te plamy 31.08.14, 22:02
      Nic nie robię. Wychodzę z założenia, że po to są śliniaki - żeby się plamić, zamiast ubrań big_grin
    • kopiko-lol Re: Plamy ach te plamy 31.08.14, 22:25
      odplamiacz SIL z Niemieckiego sklepu
    • myaka Re: Plamy ach te plamy 31.08.14, 22:52
      Piore wszystko - bez namaczania, kombinowania - w persilu sensitive (od zawsze uzywamy tego proszku). I zazwyczaj schodza plamy od razu. Jesli nie - to piore ponownie, wywieszam na sloncu. Na palcach jednej reki moge wyliczyc ubranka, z ktorych plamy w przeciagu ostatnich 3 miesiecy nam nie zeszly. A mamy ich sporo bo Lu jest na BLW i nie uzywamy zadnych sliniakow, fartuszkow itp.
    • murwa.kac Re: Plamy ach te plamy 01.09.14, 05:26
      nic nie robiłam.
      jak sie upierze to upierze.
      jak nie - trudno. po przekroczeniu progu tolerancji na ilosc/wielkosc plam na na danym sliniaku/ bodziaku/ bluzce - poprostu wywalalam.
    • klubgogo Re: Plamy ach te plamy 01.09.14, 08:53
      Używałam tylko ceratkowych śliniaków z kieszonką, a jeśli coś faktycznie się poplamiło, wykorzystywała tylko w domu i później do kosza.
    • ashraf Re: Plamy ach te plamy 01.09.14, 09:29
      Poza skrajnymi przypadkami nie zapieram, ciuchy czekaja na pranie, nie piore tez juz od dawna w dzieciecym proszku. Co sie dopierze, to sie dopierze, jak nie - to ciuchy zmieniaja przeznaczenie na domowe, ew. laduja w koszu. Plamami na sliniakach w ogole sie nie przejmowalam, przeciez one sa po to, zeby chronic ubranie, a nie na ulice smile Jak tylko sie dalo przeszlismy na plastikowe sliniaki-korytka - problem prania znika + recycling jedzenia, same korzysci wink
    • szowinistyczna.swinia Re: Plamy ach te plamy 01.09.14, 10:19
      Plamy z marchewki najlepiej wywiesić na słońce. Na pozostałe stosowałam vanish, mydełko dr. beckann, działały tak sobie, a hitem okazał się odplamiacz OXY z biedronki ten w proszku. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby czemuś nie podołał. Tylko po nim jeszcze normalnie piorę a potem płuczę dwa razy. Odratował nawet plamy z jabłka dwa razy prane i prasowane po trzech tygodniach od zaplamienia.
      • szowinistyczna.swinia Re: Plamy ach te plamy 01.09.14, 10:26
        oczywiście odratował ubranie, a nie plamy, jakoś bez sensu mi się napisało
      • niziolog85 Re: Plamy ach te plamy 01.09.14, 12:53
        popieram, oxy z biedronki daje radę ze wszystkimsmile
    • leminia Re: Plamy ach te plamy 01.09.14, 11:34
      U nas z wieloma ciężkimi plamami radzi sobie szare mydło smile jak nie udaje mi się zaprać od razu to robię to wieczorem ale tego samego dnia. Jak coś brudnego leży dłużej to najpierw namaczam w vanishu, albo w takim odplamiaczu w saszetkach 'BIO odplamiacz' czy jakoś tak wink większość plam schodzi. No i polecam ceratkowe śliniaczki z kieszonką. Uchroniły już wiele ubranek mojego synka smile
    • edw-ina Re: Plamy ach te plamy 01.09.14, 12:09
      Nie wiem, czy inne dziewczyny o tym pisały, ale jest mydełko odplamiające dr Beckmanna (dostępne w Rossmannie za jakieś 5 pln) i spiera niemal wszystko, poza bananami. Bananów nic nie spiera.
    • murwa.kac przeklejone przez moderatora 03.09.14, 21:32

craash1

Drogie Mamy, macie może jakiś sprawdzony odplamiacz, który skutecznie usuwa plamy z dziecięcych ubranek, zwłaszcza z jedzenia? Chodzi mi o coś, czym mogłabym usuwać pojedyńcze plamy, a nie wsypywać do pralki do całego prania. Dotychczas, gdy jakieś ubranko było poplamione, od razu zapierałam szarym mydłem, a potem prałam jak zwykle. Ale odkąd mój mały chodzi do żłobka, dostaję do prania ubranka już z zaschniętymi plamami. Nie wiem czym oni te maluchy karmią smile ale niektórych plam nie mogę się pozbyć, zwłaszcza z białych tkanin. Stąd moje pytanie. Możecie coś polecić, coś sprawdzonego?
    • kcmc82 Re: Plamy ach te plamy 04.09.14, 18:36
      My uzywamy albo szarego mydla, albo odplamiacza w sprayu, pozniej pozadnie plucze j do pralki.
    • kcmc82 Re: Plamy ach te plamy 04.09.14, 18:38
      Odplamiacz rozowy vanish.
      ale czasami nie wszystko schodzi, ale tego juz sie zmienic nie da wink
    • st-a-sia Re: Plamy ach te plamy 05.09.14, 09:51
      U mnie sprawdza się gotowanie. Wrzucam ubranka do garnka z wodą, garść proszku do białego i wstawiam na słaby ogień na 40-60 min. Wszystkie plamy schodzą smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka