bogusia1231 20.10.14, 08:53 Poradźcie którą grę wybrać, do gry z dziećmi 9 i 12 lat. Mamy Carcassonne dla dzieci, które nam się podobają, ale to cała nasza wiedza w temacie. Czy dokupić od razu jakieś dodatki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nini6 Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 20.10.14, 09:03 Osadnicy sa super Na poczatek solo, jak juz opanujecie podstawy to mozna dokupic dodatki. Odpowiedz Link Zgłoś
emily.1 Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 20.10.14, 09:31 Osadnicy. Mamy sporo gier, ale i tak hitem są osadnicy Odpowiedz Link Zgłoś
konto_na_zakupy Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 20.10.14, 10:02 A ja wolę Carcassonne. Po pierwsze fajne jest to , że najczęściej dopiero po zakończeniu gry i podliczeniu punktów wiadomo kto wygrał, do końca każdy chce grać, kombinować, bo w kilka klocków można odrobić nawet pozorną przegraną. W Osadnikach jest większa rywalizacja na bieżąco, wszystko widać. I losowość tej gry jest irytująca. Jak nie będą się kulały twoje zasoby, to nic nie ugrasz, inni zajmą dobre pola i jasne jest jeszcze przed końcem, że przegrasz (w Carcassonne zawsze w swojej kolejce dostajesz klocek, którym zagrywasz). Ponadto w Carcassonne rozgrywka w dwie osoby też jest świetna, Osadnicy są od 3 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 20.10.14, 10:13 Obie gry to klasyki. Osadnicy są prostsi. Odpowiedz Link Zgłoś
anicaf Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 20.10.14, 13:33 smoczy_plomien napisała: > Obie gry to klasyki. Osadnicy są prostsi. chce kupić dla dzieci dziewczynka 8-lat, chłopiec 11,5 co wybrać: Osadników, bo prostsi, czy Carcasone? Odpowiedz Link Zgłoś
agulek.3 Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 20.10.14, 13:50 Mamy obie i na początek wybrałabym osadników - trochę więcej się dzieje niż w carcassonne. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 20.10.14, 14:22 Co człowiek, to opinia W Osadnikach wg mnie niewiele zależy od graczy, więcej od kostek. Dla mnie gra jest nudnawa, gramy w nią w gronie rodzinnym, np. z moimi rodzicami, bo zasady są proste i są je w stanie bezproblemowo ogarnąć. W Carcassone gramy ze znajomymi, nadają się też na szybką 20-minutową partyjkę z mężem. Można grać niekolizyjnie, każdy sobie buduje swoje, ale można też mocno świnić blokując innym skończenie budowli czy podłączając się pod ich wartościowe budowy. W mojej osobistej opinii Carcassone jest dużo ciekawsze niż Osadnicy, ale mój dzieć za mały, więc opinia jest z poziomu dorosłych. Pokusiłabym się może o ryzykowną opinię - jeśli dzieci bardziej humanistyczne to Osadników, jeśli bardziej ścisłe i lubią kminić to Carcassone Odpowiedz Link Zgłoś
anicaf Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 20.10.14, 14:32 smoczy_plomien napisała: > Pokusiłabym się może o ryzykowną opinię - jeśli dzieci bardziej humanistyczne t > o Osadników, jeśli bardziej ścisłe i lubią kminić to Carcassone To chyba kupię Osadników, bo ja humanistka, córka raczej też, syn ścisły, ale kombinować nie umie, tylko Tatuś dzieci ścisły krętacz. Ja w Pokera i Tysiąca nawet grać nie umiem, za to w Scrabble nie mam sobie równych Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 20.10.14, 14:58 Ja jestem humanistką i chyba wolę Carcassonne - jest faktycznie takie bardziej na "kombinowanie" i może być ostre. My czasem ustalamy z dziećmi, że danego dnia gramy agresywnie lub nie. Bardzo fajnie kombinuje moja 8-latka (w Carcassonne gramy gdzies tak od półtora roku, czyli zaczęła grać jak miała z 6-6,5 roku). Starsze córki (jedna dobra z matmy, druga z polskiego) powiedziałabym, ze równie dobrze sobie w tej grze radzą. Osadnicy opierają sie bardziej na losowości. Odpowiedz Link Zgłoś
anicaf Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 20.10.14, 15:09 agni71 napisała: > Ja jestem humanistką i chyba wolę Carcassonne - jest faktycznie takie bardziej > na "kombinowanie" i może być ostre. My czasem ustalamy z dziećmi, że danego dni > a gramy agresywnie lub nie. Bardzo fajnie kombinuje moja 8-latka (w Carcassonne > gramy gdzies tak od półtora roku, czyli zaczęła grać jak miała z 6-6,5 roku). > Starsze córki (jedna dobra z matmy, druga z polskiego) powiedziałabym, ze równi > e dobrze sobie w tej grze radzą. > Osadnicy opierają sie bardziej na losowości. I jak mam wybrać ? Dwóch nie kupię Muszę coś wymyślić, żeby syna od kompa odciągnąć. Nie mam pomysłu na prezent pod choinkę dla mojego syna 11,5 wielbiciela kompa i Minecrafta. Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 21.10.14, 12:56 Dziękuję za pomoc, chyba skusimy się na Carcassonne - m.in. z uwagi na to, że wersja dla dzieci się przyjęła, a moi chłopcy podchodzą bardzo ostrożnie do nowych rzeczy. Czy na początek mogą być bez dodatków? Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 21.10.14, 13:16 jak najbardziej mozna fajnie grać bez dodatków. Powiem szczerze, że z wszystkimi dodatkami gra nieco się juz dłuzy, a że mamy wszystkie kafelki wymieszane, to rzadziej gramy, bo trzeba zarezerwowac więcej czasu na rozgrywkę. Jak się spodoba, to zawsze mozna dokupowac po jednym dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś
asiakh Re: Carcassonne jakie dodatki 21.10.14, 14:58 Jesteśmy rodzinnie fanami Carcasonne i właśnie planuję dokupić jakieś dodatki. Co warto kupić, które najfajniejsze, co polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Carcassonne jakie dodatki 21.10.14, 15:43 Mosty, zamki i bazary i Kupcy i budowniczowie, to moim zdaniem najfajniejsze. Karczmy i katedry tez jest OK. Najmniej nam chyba pasuje Księżniczka i smok Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 21.10.14, 13:14 To może na początek Osadników jednak? Odpowiedz Link Zgłoś
gosjana Re: Carcassonne czy Osadniecy Catanu 21.10.14, 21:49 Też jesteśmy fanami Carcassonne, gramy z 9-latką i 11-latkiem, w dużych miastach odbywają się cyklicznie festiwale gier planszowych, na które warto się wybrać, jest tam masa gier do wypożyczenia, mozna podpytać obsługę o zasady itd, po takiej imprezie zawsze mam sprawę rozwiązaną co do wyboru gier np. pod choinkę, wiele też gier okazuje się totalną klapą. Od kilku edycji jeżdzimy na cały dzięń na festiwal Gramy, który odbędzie się tym razem w Gdańsku www.festiwalgramy.com/ Odpowiedz Link Zgłoś