11.05.15, 11:39
dziewczyny, proszę polećcie mi jakąs pyszną kawę, zazwyczaj piję kawe zrobioną w ekspresie zwykłym, przelewowym i mam dośc Jacobs kronung, próbowałam Lavazzy i w sumie nic nadzwyczajnego. Osttanio dostałam od koleżanki kawę i mąż wsypał ją do puszki, a opakowanie wyrzucił a jest przepyszna i na nowo odzyskałam nadzieję, że można się napić dobrej kawy- niestety mąż , jak to mąż, nie zapamiętał nazwy- twierdzi tylko, że dużo tam było zielonego na opakowaniu- nie była to żadna z kaw tych znanych typu Jacobs, tchibo, lavazza, dalmayer, więc może podrzucicie jakąs propozycję? z góry dziękuję

Ania
Obserwuj wątek
    • mirmunn Re: kawa 11.05.15, 13:23
      Kopi Luwaksmile
    • dzikka Re: kawa 11.05.15, 13:23
      zapytaj koleżanki od której kawę dostałaś....
      • anek130 Re: kawa 11.05.15, 13:43
        pytałam - nie pamięta, ale tu mi nie chodzi tylko o to, żebyście pomogły mi w odgadnięciu nazwy tej kawy tylko zaproponowały jakieś inne, które i Wy pijecie i uważacie że są dobre.

Ania
    • zabka141 Re: kawa 11.05.15, 13:45
      Ja polecam Lavazze Espresso lub ktoras z Illy (wersja drozsza).

Problemem u ciebie jest sposob parzenia kawy, a nie sama kawa (choc Jacobs generalnie nie polecam). Najlepsze i najprostsze dwa domowe spopsob na kawe to:

1) kawiarka Bialetti
      2) aeropress

Obie rzeczy - koszt podobny, okolo 140 zl. Szybciej jest aeropressem, ale ja wole osobiscie kawiarke.
      • anek130 Re: kawa 11.05.15, 13:54
        aeropress tez mam ale rzadko używam. nie jest problemem sposób parzenia, bo ta kawy, której nazwy nie pamiętam, równiez była zrobiona w ekspresie przelewowowym więc miałam porównanie z innymi- dla mnie jets to najszybszy sposób, aeropress jest dośc mały, więc gdy sa goście to i tak w ruch idzie ekspress.

Ania
    • peonka Re: kawa 11.05.15, 15:02
      Dużo zielonego na opakowaniu ma Taylors of Harrogate "Lazy Sunday".

My bardzo lubimy tę:
      allegro.pl/cafedirect-fairtrade-machu-picchu-kawa-mielona-i5340454817.html
      (sorry za linka z all, wybrałam pierwszy lepszy..)
    • gaskama Re: kawa 11.05.15, 15:08
      Aniu, ale dobra kawa, to taka, która nam smakuje. Zresztą dotyczy to wszystkiego, co jemy i pijemy. Także win, serów, wędlin itd.
      Ja lubię bardzo lavazzę. A ty piszesz, że ci nie smakowała. Najdroższą kawą świata i podobno najlepszą jest kopi luwak. Ale ta mnie raczej nie smakowała (może za bardzo myślałam o procesie fermentacji). Kupuj różne kawy i szukaj swojej.
    • catroux Re: kawa 11.05.15, 15:20
      O ciekawe, ja bardzo lubię Lavazzę (ale tylko czarną, złota imo jest niepijalna).
      Dobra jest tez Segafredo (dwa rodzaje, jeden nazywa się chyba 'a casa'). Z droższych Illy i Pellini.
      Parzę w kawiarce Bialetti.
    • ciri_77 Re: kawa 11.05.15, 15:47
      ja kupuje TUTAJ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka