Dodaj do ulubionych

Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa

10.06.15, 09:04
Witam.

Zaczynam się zastanawiać nad plecakiem dla córki, idącej do 1 klasy i nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie. Podzielcie się swoim doświadczeniem i spostrzeżeniami. Nie mam pojęcia ile córka będzie targać książek, w szkole nie ma szafek więc targać coś będzie...
Polecicie coś godnego uwagi? A może zwykły, mały plecak z zerówki wystarczy, miała taki allegro.pl/funny-face-samsonite-plecak-maly-pszczolka-i5121887203.html , mieściła się śniadaniówka, jakiś zeszyt, piórnik i woda.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 09:16
      Mona wrzuć w wyszukiwarkę hasło plecak dl pierwszoklasisty i wyskoczy ci 1267 wątków w temacie.....
    • ilonsa Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 10:03
      Wątków jest bardzo dużo ale i tak nie znaczy, że znajdziesz w nich odpowiedź wink
      Dany plecak, tornister na każdym dziecku będzie wyglądał inaczej. W ostatnim tygodniu przymierzylismy córce sporo rożnych:
      Herlitz smart i herlitz midi- do czasu przymierzenia moi faworyci ze względu na rozmiar i wagę - twardy spod plecaka uciskał córkę
      Herlitz motion - dzięki kilkustopniowej regulacji szelek i dolnym wypełnieniom idealnie dopasował się do pleców ale jest bardzo duży.
      Scout mega- duży i ciężki
      Scout nano- mniejszy od mega, nawet w miarę dopasowany do pleców ale niestety bardzo ciężki- 1,18kg
      Tiger - wyglądem niby ok ale tez ciężki - 1,2kg
      Deuter junior- duży plus za wagę (420g) ale minus to brak usztywnionych pleców, u nas odpada głownie przez to, że ma jedną komorę- nie wyobrażam sobie w jednej kieszonce książek, zeszytów i jedzenia
      Lassig- (ten duży bo jest tez wersja dla przedszkolaków) jest prawie idealny, lekki, zgrabnie leżał na dziecku ale jego minusem jest brak profilowanych i wypełnionych pleców.
      Topgal CHI 602 - mimo tego, że duży ma specyficzne ustawienie szelek i nie zwisał dzięki temu "do kolan", waga ponad kilogram
      Topgal CHI 738- duży ale w miarę lekki 0,84kg, ma dobre rozmieszczenie kieszonek.

To jest mój bardzo subiektywny punkt widzenia. Do września dużo czasu więc może znajdziemy jeszcze inne rozwiązania na chwile obecną kupilabym pewnie topgala CHI 738. Jesli po zebraniu w szkole okaże się, że wiekszość rzeczy będzie można zostawić w szkole to kupimy Lassinga.
      • ilonsa Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 30.06.15, 12:48
        wczoraj przymierzyłyśmy jeszcze tornister hama - lekki ale ogromny.
    • olga727 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 11:38
      Na co zwrócić uwagę : WAGA plecaka/tornistra;wielkość,pakowność ,kolor (nie bardzo brudzący/łatwość czyszczenia i wzór na tymże.
    • ju_mi Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 11:51
      Mój syn właśnie kończy I klasę. Chodzi do przeciętnej polskiej podstawówki w dużym mieście. Nie ma szafek więc wszystko nosi ze sobą. W środę i czwartek nosi najwięcej czyli: Elementarz (A4), ćwiczenia (A4), domowniczek (A4), teczkę A4 na luźne kartki kserowane przez nauczycieli, książkę do angielskiego (A4), ćwiczenia do angielskiego (A4), książkę do religii (ciut mniejsza niż A4) , ćwiczenia do religii (ciut mniejsze niż A4), 4 zeszyty 16-kartkowe, piórnik, śniadaniówkę i bidon z wodą 750ml. Tornister waży w te dni 4,5kg.
      Nie ma szans żebyś to upchała do zalinkowanej pszczółki wink

Syn ma tornister Topgal Chi 652 i jesteśmy bardzo zadowoleni. Wszystko się mieści, łatwo się czyści (piorę w pralce). Kolejny plecak kupimy dopiero do IV klasy smile
      www.youtube.com/watch?v=skH6dTnrjac
      • patatajowa Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 11:56
        moj syn nosi(ł) w klasach 1-3 dokładnie to samo co syn ju-mi.
        z wyjatkiem teczki na ksero i może domowniczka bo nie wiem co to wink
        wszystko w topgalu a nowy do 4 klasy juz czeka w szafie smile
    • patatajowa Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 11:58
      ksiązke bedzie miec co najmniej jedna wiec o pszczółkach zapomij....
      • mima14 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 18:41
        dziękuję za rady i opiniesmile
        chyba nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się na przymiarki. A jakie macie zdanie o plecakach na kółkach? Córka ma do szkoły kilka kroków, może taki będzie praktyczniejszy? Jeśli tak to jakie firmy polecacie?
        • mima14 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 18:44
          pokazałam córce topgal'a i podoba się jej ten z jednorożcem allegro.pl/dwukomorowy-plecak-szkolny-topgal-jednorozec-i5081971001.html niby piszą, że nadaje się do klas 1-3 ale wydaje się duży, ma 3 komory, jak uważacie?
          • patatajowa Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 18:53
            tu masz szczegolowy opis i zdjecia.wg producenta jest zwlaszcza polecany do 1 i 2 klasy.
            zadnych kolek w plecaku,to nieporozumienie,wrzuc w wyszukiwarke,tez jest troche opinii o takich plecakach. topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-605/i---magenta/
          • olga727 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 19:29
            mima14 napisała:

> pokazałam córce topgal'a i podoba się jej ten z jednorożcem allegro.pl/dwukomorowy-plecak-szkolny-topgal-jednorozec-i5081971001.html niby piszą, że nadaje się do klas 1-3 ale wydaje się duży, ma 3 komory, jak uważacie?

Jeśli chcesz kupić ten plecak z jednorożcem,to daruj sobie alegro. Tutaj masz ten sam plecak za niższą cenę : (wykryto spam i musiałam skasować linka do strony producenta i przesyłka gratis. smile chi-605/i---magenta/
            • hiacynta90 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 19:36
              a doradźcie dla drobnej niespełna 6 latki idącej do pierwszej klasy lepszy będzie ten sklep.jack-wolfskin.pl/25336-600 czy ten allegro.pl/tornister-plecak-profilowany-topgal-chi738-kwiaty-i5416874353.html
              • lucyjkama Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 11.06.15, 09:18
                Żaden. Jack s jest zbyt duży na moją o wzroście 122 cm a topgal jeszcze większy. Szukaj czegoś mniejszego.
                • hiacynta90 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 11.06.15, 10:04
                  to jaki byś poleciła?
                  • lucyjkama Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 11.06.15, 18:58
                    Herlitz mini oczywiście wink Jest idealny dla 6 latka. Baaardzo zgrabny, lekki i pojemny. Problem w tym, że już niedostępny sad Taki sam gabaryt i wagę ma tiger:
                    allegro.pl/titanum-tornister-tiger-family-7-modeli-waga-0-7kg-i5236712208.html
                    allegro.pl/tornister-tiger-fans-nature-i5415432629.html
                    • ilonsa Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 11.06.15, 20:53
                      Proponuje najpierw przymierzyć, herlitzy mają bardzo twarde spody i moją córkę bardzo uciskały.
                      Fajne te linkowane przez Ciebie Tigery, ten który my przymierzalismy ważył 1,2kg.
            • anet77 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 11.06.15, 10:05
              Córka już drugi rok nosi plecak z Topgala z jednorożcem. Zobacz na stronce Topgal tam masz go taniej.
          • agni71 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 20:11
            to, że ma 3 komory, to tylko na plus, w jednej ksiązki i zeszyty, w drugiej piórnik, w trzeciej śniadaniówka
    • edelstein Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 19:15
      Upchniesz w ta pszczolke A4?
      Dla mnie ranking plecakow
      -Lego
      -Hama
      -Ergobag
      • mima14 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 20:13
        A z lego, jaki model polecasz? Bardzo lubię akcesoria lego, śniadaniówka i bidon są niezniszczalne od roku.
        • edelstein Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 21:14
          Seria utimate.
          Gdybym miala dziewczynke to ten:
          www.amazon.de/Lego-Ultimate-Schulranzen-Set-Powerful-powerful/dp/B00BCXE47Y%3Fpsc%3D1%26SubscriptionId%3DAKIAJPVTYW2K7LYNCYBA%26tag%3Dschulranzen-testberichte-21%26linkCode%3Dxm2%26camp%3D2025%26creative%3D165953%26creativeASIN%3DB00BCXE47Y--
          "...ich bin ein schlechtes Vorbild na und wer sagt was schlecht ist?ich passe nicht in dein Konzept, egal mir geht es prächtig (...)
          die Welt ist klein denn ich betrachte sie von oben,ich bin unerzogen,abgehoben(...)das ist meine Sache, warum ist das ein Problem, weil ich`s nicht heimlich mache?"
        • olga727 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 10.06.15, 22:02
          www.amazon.de/EXPLORER-Schulranzenset-Tornister-FRIENDS-Raspberry/dp/B00QXJ2WDK/ref=pd_sim_sbs_198_2/278-1863792-6679751?ie=UTF8&refRID=199BNQQDS275D6M3HNMF
    • barbie09.07 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 11.06.15, 10:11
      Moja córka kończy pierwszą klasę. W pierwszej klasie miała dwa plecaki jeden to Endo z całym wyposażeniem ( bidon, pudełko śniadaniowe, worek do stroju na wf, zeszyty, blok, wycinanki, chusteczki higieniczne, mokre chusteczki, kredki, ołówki, piórnik, farbki itp.)kupiony w Rossmanie .Kupiłam go z całym wyposażeniem , Był przeceniony na 159 zł . Drugi St Majewski za jakieś 80 zł w smyku również była promocja. Oba nosiła naprzemiennie, córka ma teraz 7lat i 7 miesięcy, wzrost 117 cm, waga 17,6 kg. Oba lekkie,choć po wyładowaniu ich trochę ważyły. W szkole nie ma szafek i wszystko trzeba było dźwigać, książki religia ,angielski, elementarz , ćwiczenia i zeszyty a także teczkę a 4. I jeden i drugi będzie nosiła w przyszłym roku. Jestem zadowolona z tych zakupów a plecaki niemal w idealnym stanie. Ten Endo to taki bardziej tornister, cały usztywniany. St Majewski ma usztywnione tylko plecy. U nas by się plecak na kółkach nie sprawdził ponieważ dzieci wędrują po piętrach zmieniając sale lekcyjne.
      • lucyjkama Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 11.06.15, 19:01
        >córka ma teraz 7lat i 7 miesięcy, w
        > zrost 117 cm, waga 17,6 kg

Faktycznie drobniutka strasznie. Endo dość ciężki jest, powyżej 1kg. Jak taka "pchełka" go udźwignie załadowanego sad
    • maggi_80 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 12.06.15, 12:05
      Wszystko zależy od dziecka 😀 Moja córcia szła do szkoły jako 7 -laka kupiliśmy tornister Beckmann i to był strzał w 10 😀 Młoda kończy teraz drugą klasę i plecak wyglada na nowy, posłuży jeżdzę w 3 klasie. Synek idzie do szkoły od września (szcześliwie tez jako 7-latek) i tez na leni kupimy Becmana smile Dla nas to plecak prawie idealny smile
      • azaporowska Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 12.06.15, 12:32
        Ja dla mojej 6 latki (w marcu skonczone) wzrostowo ok. 112 cm waga 18 kg kupilam smarta https://www.delfinki.pl/herlitz-tornister-plecak-szkolny-smart-glitter-konik-z-motylkiem, jedynie w nim w miarę dobrze wyglądała. Taki typ tornistra sprawdził sie juz u nas przy starszej córce wiec wierze ze bedzie ok.
    • kakaka2 podepnę się ;) czy berkley s nadaje sie do szkoły? 12.06.15, 12:52
      pokazalam ten plecach 3 znajomym, które mają dzieci w szkole i mówią ze nie, ze to musi być sztywny tornister. Chciałam kupic własnie Berkley S dla syna idącego do I klasy (ok 118 cm wzrostu ma), ale teraz zwątpiłam już.

• lucyjkama Re: podepnę się ;) czy berkley s nadaje sie do sz 12.06.15, 16:13
        Nadaje ale dla starszego dziecka np. drobnego 4 klasisty. 118 cm to zdecydowanie za mało. Na moją córkę 122 cm berkeley s jest za długi.
        To nie prawda że musi być sztywny tornister ale jednak tornister lepiej leży. Obserwowałam przez ten rok pierwszoklasistów 6 latków i każdy (absolutnie każdy) plecak zwisał smętnie na tyłku. Tornister zostaje na plecach i wymusza prawidłową postawę. Tornister typu herlitz mini czy tiger titanum wygląda o niebo zgrabniej niż każdy plecak.
        • blaszany_dzwoneczek Re: podepnę się ;) czy berkley s nadaje sie do sz 14.06.15, 19:43
          Mojej córce znalazłam po długich poszukiwaniach plecak firmy Beniamin, który nie zwisa smętnie i dobrze leży na niedużym dziecku (żeby plecak nie dyndał po pupie ważne jest miejsce wszycia szelek, nie od górnej krawędzi plecaka, tylko poniżej). Ten ma świetne szelki i usztywnienie pleców za pomocą takiego jakby stelaża wewnętrznego, ale jednak jest plecakiem i jest wygodniejszy niż sztywne tornistrowe pudło, szczególnie w warunkach kiedy mało się nosi do szkoły. Wada taka, że to model sprzed kilku lat i już takich w zasadzie nie ma, bywają resztki na allegro. Nowe modele, których jest duży wybór, niestety mają szelki wszyte od samej góry i przez to opadały córce na pupę.
          Ten nasz po 10 miesiącach w zasadzie jak nowy.
          Jeśli ktoś ma niewysoką dziewczynkę, która lubi kolor fioletowy i nie przeszkadza jej motyw wróżek, to mogę dać linka, bo widzę jeszcze na allegro jeden taki jak ma córka. I jeszcze ma bardzo wygodna rączkę do noszenia dla rodzica, i do tego naszego była dołączona śniadaniówka dopasowana do kieszonki.
    • hiacynta90 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 14.06.15, 16:25
      zamówiłam berkeleya s na zalando ale nie jestem caly czas przekonana co do slusznosci, a czy topgale mozna przymierzyć gdzieś stacjonarnie? a powiedzcie jeszcze jakie bytu powinno mieć dziecko na w-f? zwyczajne trampki?
      • olga727 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 14.06.15, 16:49
        Najlepiej to u nich w Cieszynie,a tak poza tym to może być teraz (w czerwcu) trudno. Na stronie Topgala chyba jest możliwość sprawdzenia gdzie najbliżej ciebie jest sklep z ich plecakami.
      • edelstein Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 14.06.15, 18:03
        Halowki powinno miec.
        • olga727 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 14.06.15, 18:08
          edelstein napisała:

> Halowki powinno miec.

Jakie Halówki ?
          • edelstein Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 14.06.15, 22:19
            Buty do uprawiania sportu na hali,inne buty sa na hale,inne do asfaltu,sztucznej trawy itd.
            • olga727 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 14.06.15, 22:24
              Wiem co to są halówki,ale nie doczytałam tamtego posta z pytaniem - stąd pytanie.
      • olga727 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 14.06.15, 18:14
        hiacynta90 napisała:

> zamówiłam berkeleya s na zalando ale nie jestem caly czas przekonana co do slus
        > znosci, a czy topgale mozna przymierzyć gdzieś stacjonarnie?

Na stronie topgal- jest (na stronie głównej) zakładka :sklepy partnerskie.
        • kwiatuszek1981 Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 16.06.15, 13:04
          Jaki polecicie plecak dla chłopca do drugiej klasy, syn w tej chwili ma 130 cm i 29kg? Fajnie byłoby żeby miał usztywniane plecy.
          • ilonsa Re: Jaki plecak dla dziewczynki - 1 klasa 02.07.15, 14:26
            zdecydowanie topgal.
    • pasja23 Re: A St.Majewski polecicie? 03.07.15, 11:01
      Co sądzicie o tornistrze St.Majewski? Znacie,polecacie? Mała się uparła że ma być z pieskiem. np. allegro.pl/tornister-szkolny-my-little-friend-kot-york-shitzu-i5504855570.html
      • olga727 Re: A St.Majewski polecicie? 03.07.15, 14:54
        pasja23 napisała:

> Co sądzicie o tornistrze St.Majewski? Znacie,polecacie? Mała się uparła że ma być z pieskiem. np. allegro.pl/tornister-szkolny-my-little-friend-kot-york-shitzu-i5504855570.html

forum.gazeta.pl/forum/w,583,158005887,158016200,Re_Doradzcie_mamy_1_2_klasistow_znowu_plecak_.html
        Poczytaj ten wątek do końca. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka