Dodaj do ulubionych

Gra dla 4-latka

22.06.15, 22:20
Poleccie jakas fajna gre dla 4 letniego chlopca. U nas na topie memory, domino i nogi stonogi. Fajnie by bylo zeby gra nie byla wielka i mozna ja bylo zabierac na wakacje. Dzieki
Obserwuj wątek
    • edzia321 Re: Gra dla 4-latka 22.06.15, 22:35
      Polecam Dobble! Mój 4,5 latek bardzo lubi, gra idealna do podróży wink
      • afroddytta Re: Gra dla 4-latka 22.06.15, 22:59
        Uno. Jest tez taka planszówka prosta choć wyglada na skomplikowana z jake hej! Hej! Ok!

• magdalenca78 Re: Gra dla 4-latka 23.06.15, 06:50
      Spróbuj już Chińczyka. Jest mala wersja z Granny bodajże, cała taka seria w niewielkich pudełkach, mam kilka gier i zawsze zabieram na wakacje. Z tego co pamiętam co roku są w biedronce, ale normalnie też dostępne na allegro bądź w marketach.
    • magdalenca78 Re: Gra dla 4-latka 23.06.15, 06:50
      A z większych - grzybobranie.
    • agus1976 Re: Gra dla 4-latka 23.06.15, 08:42
      Polecam gry Haby. Niestety są dość drogie, ale warte swojej ceny. My uwielbialiśmy Zwierzak na zwierzaku: wieczorgier.blogspot.com/2015/04/zwierzak-na-zierzaku-haba-budowa.html , nawet kiedy był starszy to lubił tą grę.
      Fajne są Rodzinki firmy Granna, Hide&Seek Jungle, Basen firmy Trefl (prosta ale fajna), oczywiście Grzybobranie, można spróbować Pędzące żółwie albo Pędzące jeże.

Grajcie, naprawdę warto, to bardzo rozwija dziecko. Nauka przez zabawę to podstawa.
    • natalek79 Re: Gra dla 4-latka 23.06.15, 09:16
      małe gabaryty to też uno polecam, mam 5 latka i gramy od roku rodzinnie ze starszymi. Początkowo chciał trochę po swojemu, ale starsze go "prostowały" i szybko się nauczył, z kombinowaniem taktycznym włącznie wink A poza tym u nas wszelkie planszówki (grzybobranie, jake i piraci, tomek i przyjaciele, uciekające świnki), zręcznościówki (spadające małpki - duża jak na wyjazd, mała wersja głodne hipcie - fajne na wyjazd i mnóstwo innych). na wyjazdy dobrym rozwiązaniem u nas jest tablet i stara jak świat konsola z grami overmax po starszym bracie.
    • agus1976 Re: Gra dla 4-latka 23.06.15, 10:14
      Jeśli chodzi o Uno, to dla czterolatka dużym problemem będzie trzymanie kart, więc nie wiem czy to dobry pomysł (wieczorgier.blogspot.com/2015/03/uno-mattel-ostra-jazda-bez-trzymanki.html). Z wszystkimi grami zręcznościowymi typu Dobble czy Halli Galli też bym poczekała, bo co to za frajda dla rodzica jak cały czas musi dawać fory dziecku. Lepiej celować w gry dedykowane dla danego wieku, które dla dziecka i dla rodzica będą fajne.
      Wejdź na Rebel.pl i wpisz kategorię wiekową, na pewno coś znajdziesz. Pod grami są umieszczane recenzje i videorecenzje z gier - jest to bardzo pomocne.
      • nimistra Re: Gra dla 4-latka 23.06.15, 10:44
        Mój 4-latek gra w Dobble od pół roku. Fory dawaliśmy jemu i starszemu bratu przez miesiąc-dwa. Teraz zazwyczaj przegrywa minimalnie, a i tak zawsze chętnie rozgrywa kolejną partię.
        Co do trzymania kart, to małych jak w Pędzących Żółwiach nie potrafi trzymać. Za to te duże od Uno trzyma bez problemu.
        Zarówno Uno i Dobble polecam!
        • afroddytta Re: Gra dla 4-latka 23.06.15, 13:36
          Moj 4 latek (skończył tydzień temu) od jesieni gra w uno ze starszymi braćmi i trzymania kart sie sam nauczył, nie ma z tym problemu. Raczej starszy ma problem bo bez przerwy cis tam przekłada wink ja bym nie przekreślała uno to gra zdecydowanie na lata, rowniez dla dorosłych i większej grupy, kupiona teraz za te 20-30 zł na pewno sie nie zmarnuje.
    • magdalenka79k Re: Gra dla 4-latka 23.06.15, 11:39
      Ja polecam Potwory do szafy, Trefl ma też fajne gry dla tego wieku-Koala Mądrala, my mieliśmy Kierowcy sklep.trefl.com/pl/catalogsearch/result/?q=koala+madrala&dir=desc&action_results=Szukaj .
    • arizonadreams Re: Gra dla 4-latka 23.06.15, 13:44
      Ja również polecam dobble kids - młodzieniec ogarnął jako 3,5 latek, a teraz nawet młodszy (2,5 roku) zaczyna poznawać i układać zwierzęta w swoim tempie wink Dla 4-latka jak najbardziej się nadaję, a przy tym rozmiar jest wielkim plusem: u nas wykorzystywane w trakcie podróży, w kolejce do lekarza, itd.
      • emma6666 Re: Gra dla 4-latka 23.06.15, 16:35
        Pędzące żółwie są super ale 4-latek może sobie nie poradzić. Mój 5 latek dopiero zaczyna powoli ogarniać po iluś partyjkach.

Polecam Potwory do szafy, Re re kum kum (droga i ciężko kupić ale młody lubi), Kota w worku lub zagadki smoka obiboka. Zwykłe memo albo jego rozbudowana i bardzo fajna wersja czyli Pszczółki wydawnictwa G3. Mój też bardzo lubi Pizzę XXL wyd. Egmont. Niecałe 20 zl i malutkie opakowanie, wprawdzie od 6 lat ale moim zdaniem łatwiejsza od Pędzących żółwi i mój młody radzi sobie bardzo dobrze.
        Czekamy na la cucaracha Ravensburgera.
    • alsema Re: Gra dla 4-latka 24.06.15, 09:05
      Polecam grę zarówno dla chłopczyka i dziewczynki w wielu 4 lat - skaczące pajace.
      allegro.pl/gra-zrecznosciowa-skaczace-krasnale-goki-i5471091581.html
      lub latające pszczółki

allegro.pl/gra-zrecznosciowa-latajace-pszczolki-goki-i5471122268.html
      inna gra zręcznosciowa - balansujący ksieżyc

allegro.pl/gra-zrecznosciowa-balansujacy-ksiezyc-i5289103291.html
      lub gra - złap muchę

allegro.pl/drewniana-gra-zrecznosciowa-zlap-muche-goki-i5469702213.html
    • quistista Re: Gra dla 4-latka 27.06.15, 21:35
      Z gier w malych pudelkach polecam jak inni uno i dobble (my gramy junior), duuuszki tez sa fajne. Z mlodszymi dziecmi raczej nie gramy, raczej bawimy sie (dzieci mamy troje i starsze nie rozumieja, ze maja dawac mlodszym forysmile )W uno zas gramy wszyscy. Mozna juz z duzo mlodszymi dziecmi grac w uno junior a jesli problem jest z trzymaniem kart zawsze mozna kupic taki uchwyt do trzymania kartsmile
    • arica7 Re: Gra dla 4-latka 28.06.15, 19:15
      A może gra Angry Birds? www.smyk.com/angry-birds-na-cienkim-lodzie-gra-zrecznosciowa,p1065830597,zabawki-gry-dla-dzieci-p
      Co prawda jest dla dzieci od 5 lat, ale myślę że 4 latek też sobie poradzi i co ważne - może grać w to sam, a jak włożysz wszystko do pudełka albo do jakiegoś sprytnego woreczka, to grę można zabrać w podróż smile
      • afroddytta Re: Gra dla 4-latka 28.06.15, 21:17
        NIe wiem jak u was, ale u nas ta gra to totalna porażka tzn. nikomu nie chce się tego ustawiać, potem strzelać tj. ani 8, ani 6 ani 4latkowi. Na komórce to można chwilę poklikać, ale jak trzeba ustawiać i strzelać to straszne nudy, ja nie polecam uncertain
        • natalek79 Re: Gra dla 4-latka 28.06.15, 22:15
          Mój 5-latek od ponad roku darząc ptactwo miłością ogromną układa te klocki cierpliwie i strzela (ćwicząc przy tym paluszki bo z motoryką małą średnio), figurki zaś do mnóstwa innych zabaw kreatywnie wykorzystuje 😉 Kupiłam w promocji w Realu, nie dałabym ceny "normalnej"
    • emily.1 Re: Gra dla 4-latka 29.06.15, 10:21
      Ja kupiłam w zeszłym tygodniu dla czterolatki tą grę: https://www.matras.pl/media/catalog/product/cache/1/image/200x265/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/I/M/IMG1430914174421_21618.png a dla dziewięciolatka https://www.matras.pl/media/catalog/product/cache/1/image/200x265/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/I/M/IMG1425988339937_2433_2.jpg.
      W tej zgadnij kto to na razie córce opowiadamy co ma na głowie i ona zgaduje, ale już coraz chętniej sama zadaje jakieś pytania (graliśmy dopiero kilka razy). Duuuuszki z kolei są grą na szybkość i spostrzegawczość, ale o dziwo córka bardzo szybko załapała o co chodzi (w zasadzie dopiero wczoraj zagraliśmy pierwszy raz), przegrywa oczywiście ze mną i synem, albo dajemy jej fory, ale oraz lepiej jej idzie. Obie gry polecam.
    • agus1976 Re: Gra dla 4-latka 14.07.15, 22:12
      Mało znana gra, a szkoda. Dla 4-5-latków bardzo fajna propozycja. Mój syn bardzo lubił w nią grać gdy był młodszy. Zapraszam na bloga, gdzie ją trochę przybliżę.
      wieczorgier.blogspot.com/2015/07/basen-trefl-kazdy-moze-nauczyc-sie-pywac.html
      • magdulka2 Re: Gra dla 4-latka 20.10.15, 10:19
        dziewczyny poleciłyście mi sporo fajnych gier - dzięki skorzystałamsmile teraz może podpowiecie jakieś fajne gry uczące literki mojego 4-latka. Garnie się do tego I już dużo umie, ale fajnie by było zeby utrwalal sobie I zaczął czytac, a nie tylko pisać.
        • makoja Re: Gra dla 4-latka 20.10.15, 11:02
          Jak już zna literki to proponuję na początek grę literka do literki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka