Dodaj do ulubionych

nastolatek i buty latem

04.07.15, 06:32
Obserwuję nastolatków (koniec podstawówki, gimnazjum) i widzę, że w upały chodzą w krytych butach. Krótkie spodenki, że czasem dziewczynom niemal pośladki widać, koszulka wydekoltowana i do tego adidasy czy inne nike, takie do kostki, na sznurówki. Dziewczęta i chłopcy bez różnicy, ukrywają stopy. Czy sandały są passe?
Obserwuj wątek
    • verika Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 08:02
      A takim się nogi szczególnie pocą, masakra jak to szczelne opakowanie później zostanie naruszone. Koleżanka ma syna nastolatka, jak przyjdzie w lecie kilku kolegów i ściągną obuwie - nie da się wejść. Muszą zostawiać buty na zewnątrz, albo wchodzić w butach wink Smród nie z tej ziemi ! No i notoryczny brak używania dezodorantów, ale to zdecydowanie wina rodziców, którzy tego nie nauczą, bo myślą, że za wcześnie, że mają jeszcze przecież malutkie dziecko (10-12 lat) a tu dezodorant jest potrzebny nawet czasem i 8mio latkowi ! Syn ma 9 lat i już używa delikatnego dezodorantu, po prostu musi i nie ma w tym nic dziwnego dla mnie.
    • iberka Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 10:56
      Przed nami 2 klasa gimnazjum i sandały są co roku, Kuba nawet sam pyta czy już czas smile))). Nosi od wielu lat ecco urban safari tew wersji nubukowej. Ale mam w rodzinie równolatka i rok starszego 15 latka, którzy sandałów nie uznająod dekady.....bo sandały są dziewczyńskie smile))))))
      • patatajowa Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 11:36
        Temat bardzo drażliwy 😉 moja osobista nastolatka przy tych temperaturach tez najchętniej ubieralaby martensy. Wyrodna matka czyli ja martensy schowala i zapowiedziała ze do użytku będą od pazdziernika 😉
    • mamma_2012 Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 12:06
      w zwyklych sytuacjach córka latem nosi tenisowki lub japonki (sama decyduje co założy). Chłopcy maja gorzej, w sumie nie dziwie sie, ze nie chodzą w sandalach po skończeniu kilku lat, bo męskie stopy w tym obuwiu wyglądają średnio. Mój partner i większość znanych mi facetów, poniżej pokolenia mojego ojca sandałow nie nosi.
      Do wyboru pozostają japonki, kryte buty lub teraz rożne fajne wzory w stylu espadryli.
      Zreszta do pracy spora czesc kobiet w sandalach tez nie chodzi i jakoś żyjemy. Podstawa jest higiena, wtedy nic nie śmierdzi.
      Mój syn, lat 3, na lato ma crocsy, japonki, tenisowki w rożnych wersjach, mokasyny. W zeszłym roku miał sandaly.
      • kasiaszara Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 15:41
        Moje córki (5 i 14 lat) obydwie od zawsze latem noszą sandały, mają jeszcze klapki, japonki, ale to tylko na basen, nad wodę, nigdy nie pozwoliłabym małemu dziecku chodzić w japonkach, wiedząc jak taki typ obuwia masakruje stopę, kupujemy dopasowane, oddychające, przewiewne sandały i jest git. Na chłodniejsze dni, czy wieczory mają trampki. Mój mąż, jako nastolatek też sandałów nie założyłby za nic w świecie, wstydził się swoich stóp smile, że je ma, czy coś big_grin ale teraz nosi je bardzo chętnie, ze względu na wygodę i komfort dla stopy. Z tym, że muszą być typowo sportowe.
      • patatajowa Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 16:36
        taaa,rzeczywiscie, w japonkach noga faceta wyglada duzo lepiej niz w sandałach....
        a juz 3 latek w japonkach....
        nic nie śmierdzi jak wietrzeje na biezaco przy tych temperaturach, nikt mi nie wmówi ze jak taki nastolatek rano ubierze skarpety frotte i na to "ermaksy" to wieczorem mu fiołkami z nich pachnie....
        • natalek79 Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 17:37
          W klasie syna taka moda, że w szkole tylko halówki są ok... W ubiegłym roku maj/czerwiec to był koszmar z nogami i nie szło przegadać. Nogi spękane, śmierdzące, moje marudzenie i pomogło - w tym roku wystarczyły od wiosny siateczkowe adidasy 😉 Sandały tak i nie ma problemu, pomimo że wśród kolegów raczej nie królują 😉 Jedyny wymóg, że palce kryte... Córka nastolatka raczej nie ma takich fobii. A ja dbam po prostu o to, by kupić chociaż jedne cienkie sportowe buty i tyle.
      • juvian Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 17:49
        Gratuluję, japonki dla 3latka ! W ogóle japonki masakrują stopę bez względu czy damską czy męską. Ale na stopie męskiej w ogóle nie powinny się znajdować, no chyba,że ich właściciel jest odmiennej orientacji...
        • ju_mi Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 18:10
          juvian napisała:

> Ale na stopie męskiej w ogóle nie powinny się znajdować, no chyba,że ich właściciel jest odmiennej orientacji...

Lepsze są klapki Kubota w duecie z bialymi skarpetkami...

• juvian Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 19:24
            A takiego wariantu jeszcze nie spotkałam smile
            • natalek79 Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 22:58
              A ja tak i widok nieziemski big_grin Tylko klapki nie były kultowe a takie a'la Kubota
              • natalek79 Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 22:59
                Aaaa i skarpety nie byle jakie - nie jakieś stopki tylko "prawdziwe" niemal getry piłkarskie big_grin
                • beata1974 Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 23:25
                  mężuś sandałów nie założy owszem klapki na plażę, japonki ma sportowe i takie wyjściowe skórzane wojasa, syn 12 lat zawsze sportowe sandały w tym roku na szybkiego padło na 4F za 99 zł bo już rozmiar męski 40, podobne wyglądem do ecco zobaczymy jak z wytrzymałością chociaż mąż twierdził po co mu sandały. Synowskie air max schowane na najwyższej półce w szafie powiedziałam że dostanie je dopiero we wrześniu do szkoły takie człapaki teraz zgrozaaaaaaa.
          • magia Re: nastolatek i buty latem 05.07.15, 17:49
            Dokładnie tak! Widać dziewczyny, że na czasie nie jesteście smile
            #normcore
        • agni71 Re: nastolatek i buty latem 06.07.15, 10:39
          >W ogóle japonki masakrują stopę bez względu czy damską czy męską.

zaciekawiło mnie to - w jaki sposób japonki masakrują stopę?

Ja sie spotkałam z opinią wręcz przeciwną, że wymuszają większą gimnastyke stopy (po trzeba palcami jakby chwytać but).

Wydaje mi się też, że inaczej zachowuje sie stopa w takich japonkach:
          https://img.riccardo.pl/images/products/17660/japonki-havaianas-slim-pool-green_51923ad702939_p_main.jpg

a inaczej w takich:

https://image.ceneo.pl/data/products/19440436/i-papillio-klapki-i-japonki-gizeh-flor-w-by-papillio-czarny.jpg
      • iberka Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 23:23
        bez przesady. Wybór jest ogromny wśród marek, modeli, kolorów, że niemożliwym jest nie znaleźć modelu dla siebie. Kobiety mogłyby powiedzieć to samo big_grin. U mnie facet w pełnych butach cały rok jest z góry stracony...no chyba, że praca wymaga takiego a nie innego stylu....ale pozostają weekendy tongue_out
    • dixi Re: nastolatek i buty latem 04.07.15, 23:57
      mó 10-latek bardzo lubi sandały, ciekawe kiedy przestanie big_grin póki co muszę pilnować i tłumaczyć, że są sytuacje kiedy trzeba założyć kryte buty, choćby na zakończenie roku szkolnego wink
      • iwek33 Re: nastolatek i buty latem 05.07.15, 12:03
        No mój 16 latek sandałów niestety od dwóch lat nie założy za nic. Koniec. Moda wśród rówieśników taka, a nie inna i NiC się nie da zrobić. Wszystkim mamusiom, które zawzięcie twierdzą, że noszenie krytych butów latem da się spokojnie nastolatkowi wyperswadować mogę powiedzieć, że najprawdopodobniej nie mają jeszcze dziecka w wieku 15 plus. Pozostaje kupować dobre, przewiewne buty kryte i czekać aż zmądrzeje. Jak na razie udało mi się latem na plażę przeforsować crocsy. Młodsze dziecię ( 12 lat) jeszcze sandały ubiera, ale pewnie to ostatni sezon...
        • beata1974 Re: nastolatek i buty latem 05.07.15, 15:46
          nie strasz iwek 33 że za rok- dwa przeżyję horror i synuś się uprze że sandałów nie włoży, szwagierki syn lat 16 wiem że od roku to sandałów niet i tak samo z koszulkami bez krytych ramion też nie ubierze. na szczęści moje dziecko z tych których mozna trochę przekonać bo i różowe polówki i koszulki (obecnie 12 lat) od dwóch lat nosi. Teraz to raczej staram się kupować coś w granacie białe kremowe aby nie było że za rok nie włoży no i już bez polówek
          • iwek33 Re: nastolatek i buty latem 05.07.15, 16:25
            12 latek, a 15-16 latek, to zupełnie inna bajka jest... No prawda z tymi koszulkami, mój 16 latek również odrzucił wszystkie bez krytych ramion smile a jako 12 latek nosił dokładnie wszystko, co miał w szafie i nie zwracał uwagi na taki drobiazg jak rękaw, czy brak rękawa...
            No cóż, to taki wiek, kiedy moda obowiązująca wśród rówieśników jest jedyną słuszną wytyczną i żaden logiczny argument nie przemawia......
          • iberka Re: nastolatek i buty latem 05.07.15, 17:28
            Koszulka bez rękawa jak dla mnie wygląda dobrze opięta na mięśniach w siłowni big_grin big_grin a na ulicy to odpada....bo idealnie do niej pasują sandały ze skarpetkami tongue_out
    • edelstein Re: nastolatek i buty latem 05.07.15, 18:39
      6latek sandalow nie znosi i nie nosi.
    • kanna Re: nastolatek i buty latem 05.07.15, 22:23
      Mój nie nosi sandałów, no bo gdzie?

Spędza lato nad jeziorem, i sandały mu po nic - nosi crocsy (jezioro, stołówka, prysznic), lub adidasy, ale nie skórzane. tylko z takiego materiału jak siatka (rower, boisko itp.)
      • klara17 Re: nastolatek i buty latem 06.07.15, 09:15
        tja sandały ....u 14,5 latka -moje marzenie ....
        gołych stóp tez nie uznaje ....
        jego marzenie chodzić cały rok w wysokich butach ...kupiłam palladiumy canvasowe na lato i skórzane na zimę i jest ok -ale karzę myć stopy po przyjściu z dworu i zmieniac skarpety -wyrodna jestem ....

10 latek lata w sandałach -nie ma żadnego problemu z golymi stopami
      • lucyjkama Re: nastolatek i buty latem 06.07.15, 10:01
        Adidasy nawet z siatką są tylko lekko przewiewne. Noga poci się w nich masakrycznie gdy w cieniu temperatura osiąga przeszło 30 stopni.
        Mąż ma takie buty:
        www.decathlon.pl/buty-areeta-m-ms-czar-szare-id_8332055.html
        i w te upały jest w nich za gorąco.
        Sandały oczywiście też nosi, takie w typie sportowych.
        • kanna Re: nastolatek i buty latem 06.07.15, 11:43
          Ale w sandałach nie pogra się w nogę, ani nie połazi w parku linowym...I niewygodnie, jak włażą kamyki i piach. Wiec nawet rozumiem, czemu do lasu i na trawę lepsze są adidasy.
          Mój stopy wietrzy w wodzie i na plaży wink
    • agni71 Re: nastolatek i buty latem 06.07.15, 10:33
      No cóż, moja prawie 13-latka jeszcze w zeszłym roku nosiła sandały. Na ten rok kupiłam jej podobne (kiedy je kupiłam, przymierzyła i powiedziała, że OK) i napotkałam opór. Dziewczę zamierza całe lato przechodzić w trampkach. Nawet na plażę potrafiła założyć wysokie czarne trampki, bo akurat takie pasowały jej do ubrania. Sandałki czekają na przyszły rok w nadziei, że młodsza siostra ponosi.
      • mmala6 Re: nastolatek i buty latem 06.07.15, 19:35
        U nas pewnie będzie tez problem bo od kilku lat jedyne letnie buty to crocsy,choc na wakacjach na basen czy plażę to w japonkach chodził bez problemu. W tym roku udalo mi się syna namówić na sandaly reeboka a chodząc po galerii zapytałam go ilu osobom oglądam stopy. Żadnej,rzekł ze zdziwieniem. Zapewniłam go ze inni zachowują się podobnie i nie zwracają uwagi na jego stopy. Narazie się udalo ale to dopiero 10 lat.
        Ale nie powinnam byc zaskoczona zachowaniem dorastających chłopców skoro wiele z was, dorosłych kobiet nie uznaje sandałów u mężczyzn. Dlaczego? Jest lato,30 stopni, dlaczego facet po pracy nie może zrzucić zakrytego obuwia i dać odetchnąć stopom? W czym to komu przeszkadza. Mój osobisty mąż nosi sportowe Nike albo sportowe ecco,mój ojciec od zawsze ecco i nie ujmuje im to męskości.
        • beataj02 Re: nastolatek i buty latem 08.07.15, 12:59
          Wszystko zależy od człeka-nosiciela butów wink
          21latek ne widzi problemu, sportowe sandały czy nosi, na jakieś powolne spacery z psem, wszelkie plaże, wakacyjne wypady, ale na zwykłe funkcjonowanie czy do lasu wybiera adidasy. Za to 11latek od roku odmawia sandałów krótko i treściwie. Noga odkryta tylko w japonkach, radzi sobie w nich znakomicie, ale na codzienne użytkowanie woli trampki. I tak jest to sukces, ponieważ najchętniej łaziłby nieustająco w wojskowych, wysokich, ciężkich...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka