mieeke 08.09.15, 19:50 Moim kitem okazał się piórnik Astra FC Barcelona. Po tygodniu oderwała się gumka trzymająca linijkę. Porażka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agni71 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 08.09.15, 23:44 U mnie kitem jest fakt, że piórnik Topgal, tego typu: allegro.pl/piornik-szkolny-usztywniany-topgal-serduszka-i5587622843.html nie mieści się do małej kieszonki plecaka Topgal, takiego: allegro.pl/topgal-plecak-szkolny-chi-746-a-i5520697037.html wchodzi, ale bardzo bardzo na wcisk, córka nie daje rady go tam sama wepchnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
toslawa Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 07:28 ołówki maped,-łamią się, gumki maped - słabo ścierają Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 12:26 Hm... a czemu piórnik miałby być robiony pod kieszonkę, albo kieszonka pod piórnik? Taka kieszonka jest raczej na smycz z kluczykiem, legitymację czy inny drobiazg. Nie przyszłoby mi do głowy wpychać piórnik do małej kieszonki w plecaku. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 12:42 Ponieważ kieszonka ma kształt piórnika i ponieważ starsza córka miała plecak o podobnym układzie kieszonek zewnętrznych i jak najbardziej tego typu piórnik, tyle, że Herlitz, wchodził tam bez problemu. I ponieważ założyłam kupując plecak i piórnik, że w najniższej kieszonce będzie miejsce na piórnik, a w tej wyższej - śniadaniówkę, natomiast wewnętrzne komory plecaka będą przeznaczone na książki i zeszyty. Szczególnie, że plecak i piórnik tego samego producenta, więc mogliby takie szczegóły dopracować. Oczywiście, do reklamacji nie mam prawa, nikt mi nie obiecywał, że będzie pasować, a jednak jest to dla mnie kit. Może? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 12:49 >jednak jest to dla mnie kit. Może? Mogłaś skorzystać z prawa zwrotu jeśli towar nie spełnił oczekiwań. Po co zatrzymywać w domu kit. Reklamowanie faktycznie jest bez sensu bo przecież nikt nie obiecywał, ze piórnik pasuje do kieszonki. Swoją drogą, chce się twoim dzieciom otwierać kilka zamków żeby książki włożyć oddzielnie, piórnik oddzielnie itp.? Mnie po prostu bardzo zaskoczyły takie oczekiwania odnośnie piórnika tudzież plecaka. Nie pisałam absolutnie złośliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 13:01 ależ Ty się czepiasz. Napisała o swoich odczuciach, które dodatkowo może komuś sie przydadzą, a Ty z pytaniami dodatkowymi wyjeżdżasz. Moje dzieci mają podobne plecaki i jak najbardziej używają wszystkich kieszonek Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 14:42 Nie wiedziałam, że od dziś zadawanie pytań jest czepianiem.Trzeba zgłosić postulat: żadnych pytań na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 14:22 Plecak jest fajny, piórnik na razie też (zobaczymy jak z trwałościa w dłuższym uzytkowaniu, to nasz pierwszy piórnik Topgal), każda rzecz z osobna spełnia moje oczekiwania, nie ma więc az powodu do odsyłki, tym bardziej, że musiałabym wtedy ponieść dwukrotne koszty przesyłki (do mnie i odesłanie - w tej cenie kupiłabym nowy Herlitz) wkurza mnie jedynie to, że nie pasują do siebie. Uważam to za niedociągnięcie firmy, szczególnie, że stanowią komplet, bo firma produkuje ten model piórnika w tym konkretnym kolorze i wzorze, co plecak. Kształt zarówno kieszonki, jak i piórnika sugeruje, ze będą kompatybilne, a po przymierzeniu ... zonk. Wiem, że firma czyta to forum, może w przyszłym roku sie poprawią Swoją drogą, chce się twoim dzieciom > otwierać kilka zamków żeby książki włożyć oddzielnie, piórnik oddzielnie itp.? Tak, jakby się nie chciało, to moglibysmy kupić pierwszy lepszy plecak z jedną wielka komorą i do niej wrzucać wszystko, ksiązki, zeszyty, strój na WF, śniadaniówke i plecak, a na wierzch jeszcze dorzucić kluczyk do szafki, butelkę z wodą i telefon. A jednak uważamy, że wygodniej jest, gdy różne kategorie noszonych przedmiotów mają swoje, oddzielne miejsce. Łatwiej wtedy znaleźć na szybko konkretną rzecz, a ksiązki i zeszyty nie sa zgniatane przez inne rzeczy noszone w plecaku. Mniejsze jest tez ryzyko zalania zawartości plecaka wodą, zabrudzenia jedzeniem, czy zniszczenia/zgniecenia telefonu. Dlatego liczba i rodzaj przegródek, kieszonek i komór w plecakach ma dla nas znaczenie. Np. z powodu braku bocznej kieszonki na picie odpadło na wstępie kilka modeli. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 14:40 To oczywiste, że oddzielna przegroda na jedzenie być powinna, tak jak i kieszonka na kluczyk itp. Moje dzieci traktują piórniki tak jak książki i zeszyty i są one wkładane do jednej przegrody. Ja też tak robiłam. No nic, człowiek codziennie dowiaduje się czegoś nowego Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_32 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 14:52 w tornistrze z Rossmana , tym z equestria a girls, w zestawie był m.in. bidon i pojemnik na kanapki. Nie przymierzyłam ich w sklepie do kieszonek po bokach. Bidon pasuje idealnie, ale pojemnik już nie pasuje, choć z tej samej serii. Też troche mnie to wkurzyło bo ja na wielki wcisk jako tako z wielkim trudem , ale go wciskam, ale córka już nie. Suma sumaru nosi go w tornistrze. Też sugerowałam sie tym,że skoro jest to zestaw z tej samej serii , bedzie wszystko grało, a głownie te wielkie rzeczy "jedzeniowe". No cóż trudno- ogólnie z tornistra jestem póki co bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
kabutka Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 15.09.15, 22:02 My mamy ten z sowami i pojemnik na kanapki idealnie sie miesci w przedniej kieszeni na zamek. Moze te drozsze mialy wieksze pojemniki ? Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 16:36 Moje dzieci traktują piórniki tak jak książki i zeszyty i są > one wkładane do jednej przegrody. Wczoraj jeden zeszyt wylądował w przegrodzie, w której nosi córka piórnik; w efekcie w zeszycie pozawijały się rogi. Niby drobiazg, ale gdyby śniadaniówka pasowała tam, gdzie, moim zdaniem, powinna pasować, nie byłoby tego problemu, bo zeszyty i książki byłyby tylko we własnym "towarzystwie". No nic, człowiek codzien > nie dowiaduje się czegoś nowego fora są bardzo edukacyjne Odpowiedz Link Zgłoś
hanna79 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 09:02 O, u nas ten sam piórnik, tylko Real Madryt (wiadomo synowi się podobał), byle co takie, wykonanie mizerne i nie pomieścił rzeczy z naszej wyprawkowej listy. Kupiłam inny Hama Coocazoo i wszyscy jesteśmy zadowoleni Reszta wyprawkowych zakupów bez zarzutu, najbardziej chyba jestem zadowolona z tornistra Titanum Tiger Family, lekki, zgrabny i bardzo ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_32 a ja dziekuje za podpowiedź piórnikową :-) 09.09.15, 09:12 Córka 6 lat ma kupiony piórnik na gumki i po przeczytaniu tu róznych postów "saszetkowy" . O jaka ona szczesliwa z tego saszetkowego. Mówi,że cała klasa ma te gumkowe piórniki i wszystkie dzieci męczą sie z tym wciskaniem kredek w gumki, a najgorsze to wcisnąć gumkę w te gumki. A ja słysze "mamusi a ja poprostu otwieram i wszytsko szybciutko wyjmuje i wkładam i nie musze sie stresowac A gumkowy choć ładny-lezy w domu w folii . Odpowiedz Link Zgłoś
hipek_w_kropki Re: a ja dziekuje za podpowiedź piórnikową :-) 09.09.15, 09:14 Moja też dostała dwa - saszetkę i Top Model na 3 ekspresy. Nosie ten drugi i jest z niego bardzo zadowolona - widać więc zależy od dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_32 Re: a ja dziekuje za podpowiedź piórnikową :-) 09.09.15, 09:19 być może i ona po pierwszym stresie nowej szkoły i nowej klasy zechce zmienic na gumkowy ----- Mama CUDOWNEJ CÓRECZKI i CUDOWNEGO SYNKA Julia 27.08.2009 i Bartosz 07.03.2013 Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 09:20 1. Kredki ołówkowe Maped Color Peps. Miękko rysują, ładne kolory, ale 3 szt. się koszmarnie kruszą, łamią się od razu po zatemperowaniu. Musiałam wymienić. Mimo, że dotychczas miałam o nich dobrą opinię, więcej nie kupię. 2. Zakreślacze cienkie marki Auchan - szajs jakich mało. Kolory są tak słabe, że to nie powinno się nazywać zakreślacz a pastelowy flamasterek, który do tego szybko wysycha. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 10:11 Kredki olowkowe faber- castel. Dwustronne czyli w jednej sztuce dwa kolory. Rysują owszem ładnie, ale łamią sie i krusza strasznie. Zachęcona opiniami kupiłam je i rozczarowanie wielkie. Zarówno paczka syna jak i córki to niewypał. Zatemperowanie ich to wyczyn. Ech kolejny raz okazuje sie, ze jakość nawet w drogich produktach jest fatalna... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 12:21 Kup Kores dwustronne, nie miałam z nimi nigdy takich problemów, a zamawiam przez internet, więc w transporcie są narażone na rzucanie itp. niedelikatne traktowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 12:47 Agni Kupowałam w kleksie na radarowej, wiec i Imnie na pewno transport nie zawinił. Wydaje mi sie, ze koresy tez mieli. Wybrałam jednak fabera, bo byłam pewna, ze niejedna mama je tutaj chwaliła. Wkurzam sie na takie rzeczy, kiedy kupuje drogi produkt, a on okazuje sie tak samo dziadowski jak produkt o polowe tańszy. No nic, sprobuje teraz z tym koresem. Absolutnym hitem były u nas kredki steadlera ergosoft, swietnie rysowały, temperowaly sie bardzo dobrze, zapakowane w funkcjonalne, plastikowe pudełko. Jedno ale, cena kosmiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 12:58 Mój syn używa kredek dwustronnych Astra. Kupiłam w zeszłym roku na próbę, sprawdziły się i w tym roku ma takie same. Za 12 kredek (24 kolory w tym złota i srebrna) płaciłam 8-9zł. Odpowiedz Link Zgłoś
18buzka Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 20:44 my uzywamy juz tylo stedalera ergosoft, kupuje na amazon co.uk za okolo 4,5 funta.musisz polowac na taka cene Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 13:04 steadler ma bardzo wytrzymałe kredki Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 10.09.15, 10:28 Z tym kruszeniem to się czasem zdarza najlepszym firmom - wada konkretnej kredki, prawdopodobnie coś nie tak w procesie produkcyjnym. Miałam tak w kredkach artystycznych Derwenta - wszystkie OK, a żółtą zestrugałam do zera przy pierwszym temperowaniu. A nie powiem z tego powodu, że Derwenta nigdy nie kupię - być może nie kupię, bo mnie nie będzie stać - tamte to był prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
joaisha Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 12:09 Kredki stabilo 12 kolorów w metalowym pudełku - łamią się i temperowanie to maskara! po tygodniu używania czas kupić nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 13:06 na razie kitem są gumki do mazania herlitz, takie białe owalne, które sprzedawano w lidlu. Słabo wymazują za to rozmazują dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
luiza765 Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay HIT! 09.09.15, 14:10 długopisy ścieralne PILOT FRIXION (kupiony w Biedronce) - KIT jakich mało! A taki rozreklamowany. Jestem zawiedziona. O wiele lepszy okazał sie PaperMate REPLAY - dziecko uzywa tego tańszego, który po porażce z pilotem kupiłam na próbę (nie max) i drozszego (MAX). Ten tańszy wg niej lepszy. Tusz sie nie rozmazuje, gumka rzeczywiscie ściera bez śladu, miękko pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 09.09.15, 14:24 luiza765 napisała: > długopisy ścieralne PILOT FRIXION (kupiony w Biedronce) - KIT jakich mało! A ta > ki rozreklamowany. Jestem zawiedziona. a co nie tak z nimi, ja mam kupione w Auchan i wszystko działa jak powinno, może te biedronkowe jakies trefne? Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 09.09.15, 15:19 Ja mam od pół roku biedronkowy i działa jak należy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 09.09.15, 15:23 Ja też kupiłam w Auchan i wszystko ok, zmazują nie zostawiają śladu. Moze znowu coś dla biedronki specjalnie robione Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 09.09.15, 21:18 Ja mieszkam w Niemczech i córka też te piloty miała, kupowane w niemieckim Kauflandzie lub w McPaper, taka sieć papierniczych, dość droga. Tusz się rozmazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
julka-4 Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 09.09.15, 18:30 Trefne raczej nie. My już drugi rok mamy biedronkowe i są super Odpowiedz Link Zgłoś
luiza765 Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 09.09.15, 20:34 "może te biedronkowe jakies trefne?" Moze. To opinia dziecka: przerywają, ciężko się pisze. Przez to, ze przrywa też pisze wolniej, nie nadążą, denerwuje się. Tusz się rozmazuje się i napis nie ściera się nawet w chwile po napisaniu. Zdecydowany KIT Odpowiedz Link Zgłoś
patatajowa Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 09.09.15, 21:22 luiza765 napisała: > Tusz się rozmazuje się i napis nie ściera się nawet w chwile po napisaniu. Zdecydowany KIT > obstawiam ze to nie jest pilot frixon bo my nie mielismy nigdy takich przebojów z tymi piórami przez 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza765 Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 09.09.15, 21:52 Tak, to Pilot Frixion...Czytałaś? Używany niebieski czarny. Obydwa sie rozmazywały, przerywały i nie zmazywały. Nie polecam. Za to Papermate rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 09.09.15, 14:44 Pilot frixion to kit nad kity z powodu kształtowania paskudnego, niedbałego charakteru pisma Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 10.09.15, 10:30 Moje dziecko pisało nim przez trzy lata, zanim przerzuciło się na - aż wstyd się przyznać - długopisy. Dopiero teraz w piątej klasie zdecydowała się na pióro. Charakter pisma ma jak ta lala, teraz próbuje kształtować jakiś indywidualny, ale w pierwszej klasie pamiętam, że wypełniała w domu kartę pracy, a ja zerknęłam i się zdziwiłam, po ciężką cholerę im całe zadrukowane dają - nie dało się odróżnić tego, co wpisała czarnym pilotem od tego, co było wydrukowane. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Długpis ścieralny Pilot KIT. PaperMate Replay 09.09.15, 15:38 mamy frixion z Auchan i jest ok. Nie rozmazuje się tusz, gumka ściera bez śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
mruu1 Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 22:16 Ołówki Zenith - łamliwe i raczej nie HB (jak na opakowaniu) dobrze zatemperowane w porównaniu z HB Castell Faber czy z Koh i Nor piszą jak węgiel drzewny. Zmazywacze do pióra Lambo - szybko się w szkole gubią zmazują w porządku, ale po poprawieniu cienkopis się rozpływa nawet po odczekaniu dłuuższej chwili. Być może mamy jakiś felerny nieschnący papier w zeszytach. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 09.09.15, 22:22 Zenith- pióro na naboje. Kupiłam dla siebie i porażka. Skrobie papier i w dodatku przerywa. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 10.09.15, 10:40 a nas frixion rewelacyjnie sprawuje sie rewelacyjnie juś chyba od trzech lat.dziecko dyslektyk i dzieki nim ma szanse poprawic błedy a wypracowanie i tak wygaladac dosć przyzwoicie, wady : drogie i szybko sie wypisują Odpowiedz Link Zgłoś
mieeke Re: Pierwsze wyprawkowo-szkolne kity 15.09.15, 20:29 Dodam jeszcze,że wyposażenie beznadziejne. Kredki słabo piszą, ołówek połamany. Kit totalny Odpowiedz Link Zgłoś
karinaxy80 Poradźcie wybrać piórnik. 24.09.15, 12:51 Moja pierwszoklasitka bardzo narzeka na piórnik. Kupiłam jej HERLITZ SMART PIÓRNIK Z WYPOSAŻENIEM z gumkami w środku. Bardzo ją denerwuje wkładanie przyborów w te gumki. I koniecznie chce inny piórnik. Czy możecie polecić inny dobry piórnik. I dobrą gumkę do mazania i ołówek , bo jednak pisanie literek nie idzie tak dobrze i często musimy mazać.... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Poradźcie wybrać piórnik. 24.09.15, 13:28 o rany, watków opiórnikach masz multum - bardzo dobrej jakości sa piórniki Herlitz, ale w formie saszetek dwukomorowych, lub z klapką. ołówki Faber Castell, gumki każde u mnie dobrze ścieraja, zazwyczaj kupuję Maped. Odpowiedz Link Zgłoś
katek18 Re: Poradźcie wybrać piórnik. 24.09.15, 13:38 Dla mnie najlepsze gumki do ścierania to Hi-Polymer Pentel. Odpowiedz Link Zgłoś