Dodaj do ulubionych

karimata czy mata samopompująca ?

03.04.16, 20:19

syn potrzebuje na swoje skautowskie wycieczki. pierwsza juz niedługo za dwa tygodnie, potem w sezonie i z czasem pewnie bedzie wiecej. śpiwór mamy fajny, tylko wiekowa karimata która znalazłam w czelusciach szafy sie troche sypie. i stoje przed zakupem takowej ale zastanawiam sie tez po przegladnieciu strony decathlona nad matą samopompującą. nie znałam wczesniej takiego wynalazku, pamietam jedynie niedawny wątek o nocowaniu kolegów -i tam ktos wspominał o tym. czy komfort spania na takiej macie jest odczuwalnie wiekszy w stosunku do karimaty? nie obejrze sobie na zywo bo u mnie w stacjonarnym nie ma... poprosze o opinie osoby bardziej zaprawione turystycznie od nas smile
Obserwuj wątek
    • malenka07 Re: karimata czy mata samopompująca ? 03.04.16, 21:41
      Komfort spania dużo większy. My jesteśmy "campingowi", i piszę na podstawie wieloletnich doświadczeń -wakacje co roku spędzamy na kempingu.
      Minusem takiej maty jest awaryjność, krótsza trwałość - po jakimś czasie nie trzyma już tak dobrze jak na początku i w nocy trochę schodzi powietrze. My mieliśmy dotąd trzy takie maty i ze wszystkimi było tak samo.
      Mimo to polecam, śpi się o wiele wygodniej niż na karimacie, szczególnie jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do warunków polowych wink
      Za karimatą przemawia cena i dłuższa trwałość, szybciej się ją zwija, nie trzeba być tak dokładnym jak przy zwijaniu maty.
      • patatajowa Re: karimata czy mata samopompująca ? 03.04.16, 21:46
        aha, komfort spania wazna rzecz dla mojego syna wink
        ogladałam filmiki na jutubie o takiej macie, czy taki 10-latek poradzi sobie ze złozeniem jej?
        ten "jakis czas" to ile mniej wiecej "uzyć" takiej maty?
        • malenka07 Re: karimata czy mata samopompująca ? 03.04.16, 23:10
          U nas po dwóch sezonach mata była do wymiany. Nawet myślałam czy nie reklamować ale jakoś się nie zmobilizowałam. Myślę że dużo zależy od egzemplarza (od danej partii), pewnie zdarza się że posłuży dłużej. Ile użyć. ...chyba tak ok 20 dni/nocy w sezonie, nie więcej. Myślę że to coś z korkiem, traci szczelność i pojęcia nie mam czy to zależy od ilości użyć czy od czasu użytkowania
          Też mam 10-latka. I szczerze mówiąc nie wiem czy by sobie poradził, pewnie nie do końca. On na rajdy zabiera karimatę, ale bardziej żeby posiedzieć na niej np przy ognisku niż do spania. Mata do takich celów się nie sprawdzi, za delikatna.
    • blaszany_dzwoneczek Re: karimata czy mata samopompująca ? 04.04.16, 06:13
      Ja osobiście nie lubię spać na macie samopompującej, ale to chyba indywidualna sprawa, mąż i córka wolą niż na karimacie. Minusem na pewno jest waga - karimata sporo lżejsza i jednak mniejsza objętościowo. Co do awaryjności, o której wspomina malenka - mamy jedną matę markową za ciężki szmal kupioną Therm-a-rest od prawie 10 lat - nic kompletnie się z nią nie dzieje, jakość jest bez porównania i również komfort spania lepszy - jakoś tak lepiej się tym powietrzem wypełnia, nie umiem tego określić. Natomiast tańsze - decathlon, lidl przy podobnej grubości dają takie trochę wrażenie spania na nadmuchanym balonie, i faktycznie po jakichś dwóch sezonach nadają się do wyrzucenia.
      • patatajowa Re: karimata czy mata samopompująca ? 04.04.16, 07:51
        ja wogóle sobie nie wyobrazam spania na karimacie-w moim wieku i przy moim kregosłupie... wink
        no na czyms syn musi spac na tych wyjazdach. poki co dzwigac tego nie beda codziennie wiec waga ma moze mniejsze znaczenie. jesli za 100 zł wytrwa jakies 2 sezony bedzie ok.
        z dwojga niewygodnego musze wybrac to mniej niewygodne wink
    • slonko1335 Re: karimata czy mata samopompująca ? 04.04.16, 07:51
      Mamy matę z jyska ładnych kilka lat. Komfort spania dużo większy niż na karimacie, dobrze złożona objętościowo nie duzo od tej karimaty większa aczkolwiek cięższa na pewno. Są różne grubości i ja na przykład nie lubię spac na meteracu ale na naszej niezbyt grubej jest ok. Córka nie jest w stanie zgrabnie zwinąć ale ogólnie zwinie.
      • patatajowa Re: karimata czy mata samopompująca ? 04.04.16, 08:11
        ooo, to jysk ma takie maty? nie widziałam nigdy.... co do zgrabnego zwinięcia i wciśnięcia do pokrowca to myslałam zeby kupic takie paski z klamrami którymi na pewno łatwiej bedzie ta mate spiąć w razie czego.
        • malenka07 Re: karimata czy mata samopompująca ? 04.04.16, 09:33
          Nasze maty z Decathlonu po zwinięciu nie są większe od karimaty, tylko cięższe właśnie, tak jak dziewczyny piszą.
          My zawsze byliśmy zwolennikami karimat, nie znosimy spać na materacach, ale mata a materac to zupełnie inne odczucie. Jeśli syn nie musi nosić to kup matę. Przetestujcie w domu pakowanie do workawink Decathlon przysyła gratis i można oddać w sklepie, jeśli się nie spodoba.
    • amstill Re: karimata czy mata samopompująca ? 04.04.16, 21:01
      maż miał kiedyś kawalerska karimate podwójną a między warstwami było jeszcze wypełnienie i ona jedyna była porównywalna do samopompującej, wszystkie inne mieliśmy kiepskie
      Minus te samopmpujące jakie mamy sa wielkie, ciężkie nie do noszenia w plecaku, bardziej podjechać i wyjąc z bagażnika, cenowo ok 200 zł
      • patatajowa Re: karimata czy mata samopompująca ? 04.04.16, 21:13
        zamówiłam dzisiaj decathlonowa samopompujaca ta za 74 zł czyli mniejsza i zwykła karimate za 19 zł.
        powinna byc za dzien lub dwa,syn wypróbuje i podejmiemy decyzję.
        • amstill Re: karimata czy mata samopompująca ? 04.04.16, 21:44
          tak najlepiej smile
          ważna jest grubość wygodnie śpi się na takich od 5 cm. Nasze maty wole od materacy dmuchanych, na których jak się przewracam to wszystko mi faluje
    • silje78 Re: karimata czy mata samopompująca ? 04.04.16, 21:44
      Wygoogluj karimate lego. Dla mnie najlepszy patent na wyjazdy. Lekka, latwa do zlozenia. Komfort zdecydowanie wiekszy niz na zwyklej karimacie.
      Samopompujace tez mamy, ale sa awaryjne (przerabialam rozne od Jacka Wolfskina, przez Fjorda Nansena skonczywszy na Jysku). Zwykla karimata jest malo komfortowa, grubsza zajmuje wiecej miejsca.
      • amstill Re: karimata czy mata samopompująca ? 04.04.16, 22:08
        Moge polecić Thermarest starsza ma ponad 10 lat zupełnie nic sie jej nie dzieje a kilka razy w roku jest gdzieś używana czy pozyczana znajomym, nawet na jakieś drobne nocowania np przy okazji imprez w szkole

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka