Dodaj do ulubionych

bagmaster czy topgal?

08.07.16, 16:26
dziewczyny doradzcie prosze ktory bedzie lepszt tj praktyczniejszy na poczatek szkoły? z doswiadczenia z tymi plecaczkami
plecaki-bagmaster.pl/katalog/plecaki/plecak-szkolny-school-0115-a.html czy topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-804/h---pink/ ten drugi niby od 2 klasy ale sprawdziłam wymiary i tylko 3 cm na głębokosc jest wiekszy tak to identyczny jak bagmaster
Obserwuj wątek
    • makoja Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 16:47
      Do pierwszej klasy? Jak masz duże dziecko powyżej 130cm wzrostu to będą ok
      Moim zdaniem dla mniejszego dziecka obydwa za duże i za ciężkie.
      Ja dla swojej drugoklasistki kupiłam mniejszego, lżejszego topgala CHI 786 a i tak wydaje mi się duży
      • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 21:45
        Tak do pierwszej klasy dla dużej 6 łatki (123cm i 23kg wagismile
    • slonko1335 Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 17:39
      Moim zdaniem oba są za duże i za ciężkie-dodatkowo bagmaster nie ma pasa piersiowego co dla mnie jest dużą wadą, no chyba ze masz duże dziecko.
      • erlenmeyerka Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 19:30
        Moja 2-klasistka używała GOTSCHY 0115 C, one mają jak najbardziej pas piersiowy i ten nasz bardzo dobrze się nosił/używał. Lekki nie jest, bo to dość masywna konstrukcja, ze stelażem aluminiowym, plastikowymi "stópkami"u dołu i ogólnie zupełnie inny typ niż takie chucherka z pianki i tkaniny - kwestia wyboru, coś za coś smile

Przy czym nigdy nie mieliśmy Topgala, nie miałam nawet okazji go oglądać, więc nie jestem w stanie porównać smile
        • slonko1335 Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 19:46
          Gotschy ma ale ten o którym pisze autorka wątku nie a przynajmniej nie widać żeby mial ani nie ma w opisie nic na ten temat. Co do konstrukcji, stelaża, stópek-są już na rynku lżejsze porządne plecaki z tymi samymi bajerami ale trzeba przejrzeć watki dla peiwrszaków bo ja się akurta skupiam w temacie czwartoklasistki a więc wieksze plecaki a można znaleźc i takie lżejsze niz kilogram...
          • erlenmeyerka Re: bagmaster czy topgal? 10.07.16, 20:36
            A rzeczywiście, nie chciał mi się ten link otworzyć i szukałam po "0115A", odnajdując omyłkowo S1A 0115A, zamiast na School 115A, który tak jak piszesz - nie ma pasa piersiowego.
      • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 21:46
        A co innego byście polecali?
        • patatajowa Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 21:55
          innego topgala.
          • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 21:57
            A ktory dla tych najmniejszych ? Ktore modele ?
            • patatajowa Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 22:04
              z przedziału w sklepie topgala 1 klasa. nie wrzuce linka bo wykrywa spam. kazdy sie nada, kwestia który sie podoba. a ze dziecko masz ciut wieksze niz standardowe to popatrz tez na plecaki z przedziału 2-3 klasa.
              przy kazdym plecaku masz dosc sczegółowy opis np:"Ze względu na minimalną wagę plecak będzie odpowiedni nawet dla dziewczynek niższego wzrostu, czy drobnej postawy ciała. Plecak zmieści format A4, .." sa tez zdjecia dzieci z załozonymi plecakami.
              • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 22:15
                No wlasnie ten pierwszy link dałam do tego topgala z 2-3 i sądziłam ze piszecie ze za duzy bedzie. Kurcze najgorzej ze nie ma jak przymierzyć przed zakupem.
                • patatajowa Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 22:21
                  ale pisałam juz ze sa opisy i zdjecia dzieci z plecakami. pod zdjeciami jest podany wzrost dziecka wiec jakies pojecie mozna sobie wyrobic....
      • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 21:56
        A ten pas piersiowy jest ważny ? Sorki ja dopiero ogarniam temat plecakówwink
        • patatajowa Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 22:06
          jak dla mnie dla tak małego dziecka noszacego o wiele mniej niz w klasach 4-9 to niekoniecznie potrzebny. chyba ze bedzie sama nosic i kawałek do szkoły ma pieszo to moze...
        • makoja Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 22:06
          Pas piersiowy w pierwszej klasie nie jest ważny, to nie dziecko dźwiga ciężki plecak tylko ty, a po szkole i tak go nie zapnie.
          Z moich doświadczeń po 1 klasie warto zwrócić uwagę by w plecaku była oddzielna komora na strój na wf - córka nie miała i na zeszyty pakowała worek ze strojem... zeszyty były strasznie wygniecione
          Warto też zwrócić uwagę na miejsce na picie - siatka u nas po roku się rozdarła,podarła się też tkanina w tornistrze, córka nosiła bidon metalowy, do 2 klasy dostanie bidon plastikowy.
          • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 22:16
            A jaki tornister/plecak macie ?
            • makoja Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 22:26
              do pierwszej klasy córka miała - allegro.pl/lekki-tornister-plecak-tiger-girl-spring-summer-i6029170024.html - niby ok , ale tak jak pisałam wyżej zeszyty pogięte, miejsce na picie podarte
              do drugiej kupiłam www.google.pl/search?q=topgal+CHI+786&sa=X&biw=1093&bih=510&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwjB4IO92eTNAhUFDZoKHcfJAZYQsAQIMg
              • makoja Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 22:30
                doczytałam - moja córka idzie do drugiej klasy ale jest mniejsza i lżejsza od twojego pierwszaka ( 120 wzrost, 20,5 waga) linkowany topgal leży dobrze
                • mamapierwszaka3 Re: bagmaster czy topgal? 08.07.16, 23:12
                  Kupiłam ten sam dla córki do 3 klasy. Dziecię 128 cm i nie dobiło 24 kg. Bardzo ładny jest ten plecak. Planujemy że będzie używany także w 4 klasie. Jest pojemny.
              • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 16:25
                a mogłabym foto plecaka na córci? rozwazam jeszcze ten plecak oprocz bagmastera gotschy
                • makoja Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 17:00
                  Córka na wakacjach, będzie w domu dopiero 17-18 lipca
                  Plecaki mają wymiary podobne więc powinna wyglądać podobnie, chociaż jak patrzę gotschy to ma fajniejszy kształt - trapez - i o ile szerokość czyli 30 jest na dole a u góry ma mniej to powinien sprawiać wrażenie mniejszego, jedyny minus że jest cięższy
                  • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 19:26
                    A moge zdj samego tego plecaka chociaż? Chciałabym kolorek zobaczyć na zywo.
                    • makoja Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 19:59
                      http://images78.fotosik.pl/739/df6d4ba9662466f7med.jpg
                      osobiście mam wrażenie że w porównaniu do zdjęć katalogowych plecak jest trochę ciemmniejszy - kolory są bardziej intensywne, szczególnie turkus
                      • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 21:29
                        Ładny jestsmile
                      • mamapierwszaka3 Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 08:42
                        Ja byłam zaskoczona kolorem jak plecak do nas dotarł. Na monitorze wydawało mi się plecak jest fioletowy (zresztą w nazwie ma violet) z turkusowymi suwakami. Okazało się, że zamiast filotetu jest granat a suwaki są zielone (turkusa ani na lekarstwo). Nie zmienia to faktu, że plecak podoba się mi i córce i zostaje.
        • slonko1335 Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 08:05
          Moje dzieci zawsze zapinają pasy piersiowe bo tak jest zwyczajnie wygodniej i ciężar się rozkłada-oglądałam właśnie wczoraj zdjęcia z wyjazdu kolonijnego córki i w malutkim plecaku na wycieczki pas piersiowy ma zawsze zapięty. Plecaki w pierwszeje klasie oboje mieli bardzo ciężkie i dużo musieli nosić. Córka od drugiej klasy wracała sama do domu i chodzila sama do szkoły-syn także będzie z tym samym plecakiem-dla mnie plecak to inwestycja na 3 lata. Plecaka ważącego mnij niż kilogram szukam teraz dla młodej do 4 klasy i te kilogramowe to najcięższe jakie dopuszczam a chcę kupić jednak lżejszy.
    • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 16:15
      udało nam się coś pomierzyć i coraz bardziej skłaniam się ku poleconemu tu plecakowi bagmaster gotschy, co myslicie patrzac na fotki? dołaczam tez foto z tornistrem herlitz, choc mała stwierdziła sama że mało wygodny, że jej ta pianka na plecach za gruba przeszkadza, z jednej strony lekki ale chyba większy. Pani polecała go ze względu na to że własnie lżejszy ale sama tez powiedziała że raczej na rok bedzie a potem plecak sie kupuje wiec to całkiem bez sensu, jak juz mam wydac ponad 200zł to lepiej kupic coś co na 3 lata wystarczy. Córcia tez była z tego bagmastera na pleckach zadowolona, Mi się podoba tez ze ma tak duzo kieszonek, nietsety nie mamy gdzie zmierzyć topgala, bo miałabym juz całkowite porównanie.

https://lh3.googleusercontent.com/-6Zxe6Tgvb60/V4EFw8VqdkI/AAAAAAAABSM/Mh2fid8FowIHUWFADXMI-u-memT4k1AggCCo/s512/13624895_10209875293255461_912500673_n.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-_i74j4PEf0A/V4EEaC9CVgI/AAAAAAAABRw/Z_L0lAe8gb86WqHoqvIVwVEWHH1w-LviQCCo/s512/13624500_10209875293295462_1976279348_n.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-u58CMDnpuN8/V4EGN8yihlI/AAAAAAAABSI/9z3CcJRO_jQZbozMSl5Ry7Msqz32KOoEwCCo/s512/13649704_10209875305335763_1603432732_n.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-Ppt6ZK49i7s/V4EEaJwl2wI/AAAAAAAABRw/ieDZBhW_MIEh0jAXCSr_bqnC-UZb-OWcQCCo/s512/13618134_10209875305455766_1922881954_n.jpg
      • patatajowa Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 16:46
        jesli nie chcesz kupowac w ciemno a topgala nie masz gdzie zmierzyc to bierz tego bagmastera co córka ma na zdjeciu na plecach.zdecydowanie lepiej wyglada od herlitza.
        aha,czy ty jestez z Oławy moze? wink bo kiedys sprawdzałam na stronie gdzie oni sprzedaja swoje plecaki poza netem i wyszło mi ze tylko w siedzibie...
        • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 17:16
          Z Opolasmile
          Mam zdrapkę ten bagmaster albo topgal chi 786 ze względu na kolorystykę i ciut lżejszy jest. Choc szczerze ten bagmaster o wiele lepiej na zywo wyglada niż w necie, nie jest taki pstrokato rozowy
          • slonko1335 Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 18:40
            Bagmaster wygląda bardzo ok na niej-próbowałyscie cos tam wlozyć? czy tylko pusty? zawsze możesz topgala zmaówić i odesłac potem-nie są to jakieś starszne koszty skoro miedyz tymi dwoma tylko wybierasz.
      • blaszany_dzwoneczek Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 17:01
        Fajne te bagmastery, nie znałam tych plecaków. Dużo lepiej na twojej córce wygląda niż to pudło Herlitz. Ja bym jednak pomyślała nad kolorem, jeśli to ma być plecak na 3 lata. U córki już w drugiej klasie dziewczynki pozbywały się różowości. Jeszcze różowy w detalach, przy dominujacym "poważnym" kolorze ( czarny, granat, turkus na przykład), to tak, ale różowe plecaki/tornistry z 1 klasy z kwiatuszkami, konikami itp. zaczęły być passe i poszły w większości w odstawkę do końca pierwszego półrocza.
        • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 09.07.16, 17:14
          No wlasnie dlatego rozważam jesCze zakup tego topgala chi 786 co ma córcia makoja
          • saszanasza Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 09:33
            kasikbc napisała:

> No wlasnie dlatego rozważam jesCze zakup tego topgala chi 786 co ma córcia mako
            > ja

Ja w tym roku również kupiłam ten model plecaka dla swojej 3 klasistki. Ma 127 cm wzrostu i waży 23 kg. Przy takich gabarytach dziecka plecak mimo tego, że w sumie wymiarowo w porównaniu do innych modeli jest "mały" to i tak jest o 2-3 cm za duży i trochę za szeroki. Przy dziecku niższym ta równica będzie większa.
            Natomiast zastanawiam się, czy do pierwszej klasy potrzebujesz aż tak wielkiego plecaka. moja córka ma jeszcze Jacka Wolfskina. Co prawda używa na wycieczki, ale plecak z powodzeniem mieści format A4 i nadaje się do 1 klasy. Na córce wygląda tak:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/d3n67l9oCciR98AawB.jpg

Co do topgala, to w rzeczywistości wygląda jeszcze ładniej. Masz jeszcze zdjęcia profilkuwink
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/QvjbIVctgovQwwpdbB.jpg
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/1m5YuwUpGluPcibF3B.jpg
            • slonko1335 Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 09:44
              Moje w życiu by się do tego wolfskina nie spakowały, moja tez go ma na wycieczki.
              • saszanasza Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 09:50
                slonko1335 napisała:

> Moje w życiu by się do tego wolfskina nie spakowały, moja tez go ma na wycieczk
                > i.
                >
                Wiesz, zależy co dzieci będą nosiły. Moja córka piórnik, ubranie na wf, książki zostawia w szkole, zabiera częściowo same książki i zeszyty, gdy ma pracę domową. Pakowałam córkę do tego plecaka któregoś dnia (elementarz, ćwiczenia, zeszyty, angielski) i się zmieściło.
                Mało kiedy zdarzają się sytuacje, gdzie dzieciaki muszą nosić wszystkie książki i zeszyty, o ile w ogóle.
                • slonko1335 Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 09:56
                  Podręczniki(NZin i angielski- przeważnie wymiennie - raz jeden raz drugi), zeszyty(dzienniczek, polski, matematyka, angelski-codziennie), ćwiczenia(NZin, angielski-codziennie), piórnik, śniadaniówka, teczka na kserówki.
                  Do tego plecaczka to strój na wf i śniadaniówka najwyżej wejdzie.
                  • saszanasza Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 12:13
                    slonko1335 napisała:

> Do tego plecaczka to strój na wf i śniadaniówka najwyżej wejdzie.

Słonko, sorry ale głupoty wypisujesz i poniżej ci to udowadniam:
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/U30meDqIACniEm5B6B.jpg
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/HyEchprWV0iTNdeHHB.jpg
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/U30meDqIACniEm5B6B.jpg
                    Weszło dokładnie to co na zdjęciu i może będziesz zaskoczona, ale bez problemu plecak się dopiął.
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/uWnYfub9apQ5vqIJLB.jpg
                    • saszanasza Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 12:18
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/E6J22tBIRAipMuCMcB.jpg

a tu dopięty.
                    • slonko1335 Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 12:24
                      Nie ma szans żeby do tego młodym weszły rzeczy potrzebne im do szkoły......na wycieczki dla starszej szukam większego bo w ten to bluza i śniadaniówka wchodzi..to 12 litrowy track jack bo może to jakiś inny plecak?
                      • saszanasza Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 12:36
                        slonko1335 napisała:

> Nie ma szans żeby do tego młodym weszły rzeczy potrzebne im do szkoły......na w
                        > ycieczki dla starszej szukam większego bo w ten to bluza i śniadaniówka wchodz
                        > i..to 12 litrowy track jack bo może to jakiś inny plecak?

No bo wszystko zależy co dzieci będa w nich nosiły. Jeżeli teoje dzieci noszą jeszcze bluzy, jakieś zabawki i inne rzeczy to rzeczywiście powinny mieć plecak większy. Natomiast przy założeniu, że dziecko ma nosić niewiele (co trzeba ustalić w szkole), bez sensu obciążać go plecakiem, który nie dość że ciężki to i wymiarowo za duży. Natomiast pisania, że to plecak tylko pod strój na wf jest moim zdaniem nieprawdziwe.
                        Ten plecak mieści to co na zdjęciu. Więcej nie pomieści, ale i tak uważam, że jak dla pierwszaka to mieści dużo.
                        • slonko1335 Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 12:41
                          Jak młoda wróci z plecakiem to jak nie zapomnę ja Ci zorbie zdjęcie tego co młody MUSI mieć w szkole i tego co wejdzie z tego co mieć MUSI do tego plecaka...
                          Ze tsrojem na wf i śnaidnaiówka do tego plecaka nic wiecej córce nie wchodzi-akurat na dzień sportu się w niego pakowała gdy nie było lekcji i mieli mieć tylko strój na wf i drugie sniadnaie i książkę do oddania do biblioteki musiała wziąć w rękę.
                          • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 12:44
                            dziewczyny a stroju na wf nie zostawia sie w szafce?
                            a ksiazki tez chyba zostaja w szkole, to co wtedy sie nosi do szkoły same zeszyty i piornik i sniadanie?
                            • slonko1335 Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 12:53
                              No można ale można też przynieść do prania-przecież to jest nieświeże.
                              Moi w szafce trzymają rzeczy na kółka zainteresowań, zabawki, notesy, artykuły plastyczne których nie muszą nosić, albumy na karty, młody obowiązkowo piłkę, kostiumy na przedstawienia itp rzeczy.
                              Wszystkie ćwiczenia(poza religią), zeszyty(poza religią) teczkę z kserówkami mieszącą a4 i przynajmniej jeden podręcznik(rzadko zdarza się, ze muszą mieć dwa) muszą nosić codziennie-codziennie mają zadawane do domu.
                            • patatajowa Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 13:07
                              kasikbc napisała:

> dziewczyny a stroju na wf nie zostawia sie w szafce?
                              > a ksiazki tez chyba zostaja w szkole, to co wtedy sie nosi do szkoły same zeszyty i piornik i sniadanie?>

co ty wiesz o szkole do której pójdzie twoje dziecko??
                              poczytaj ten wątek zeby ci sie nie wydawało jak jego autorce ze w kazdej szkole w PL sa szafki a nawet jesli są to ,ze dziecko zostawia w nich wszystko i nic do domu nie nosi wiec tornister/plecak niepotrzebny....
                              forum.gazeta.pl/forum/w,583,161846168,161846168,Nie_kupujcie_dla_pierwszaka_tornistrow.html
                              • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 13:54
                                Kochana ja o szkole wiem tyle co przekazano nam na zebraniu. Jeszcze w czerwcu, a wtedy tyle pytań co teraz jeszcze sie nie nasuwało. Ja nie twierdze, ze plecak mojemu dziecku nie będzie potrzebny, wręcz przeciwnie.
                                Moje pytanie o to co będzie w nim nosić (do mam których dzieci chodzą już do szkoły) wydało mi sie naturalne. Sama chętnie za rok podzielę sie doświadczeniem. Nie rozumiem kompletnie Twojej każdorazowej uszczypliwosci, a moze to nie uszczypilwosc i to nie kumam forumowego żargonu, no nie wiem.
                                Dziękuję serdecznie mamom, które chętnie podzieliły się doświadczeniami z plecakami o które pytałamkiss
                                • patatajowa Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 13:57
                                  normalna rada w temacie przeczytania watku. zeby ci sie nie wydawało to co ci sie wydaje(strój w szkole, ksiązki w szafce).chyba ze u was w szkole tak dzieci zostawiają.chyba lepiej doradziłby ci ktos kogo dziecko chodzi do tej konkretnej szkoły i juz zna warunki i zasady w niej panujace.
                                  forum moze doradzic w wyborze koloru i wzoru plecaka smile
                                  • edyta_32 Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 14:06
                                    u mnie w szkole miało byc kurna tak piknie i kolorowo. niby szafeczki dla 6 latków. hahah . szafki są i co z tego jak dziec miał zadane do domu i w ćwiczeniówce i z elementarza i w ćwiczeniach z angielskiego. I w zeszytach lekcje też . Nie wspomną np: o potrzebie noszenia raz lub dwa razy w tyg. dziurkaczy dekoarcyjnych np:m 5 szt lub innych elementów na plastykę. A książka do religii wielka i ciężka i nie raz targała ja do domu bo jak pakowała inne ksiązki to i tę czasami przytargała w tornistrze sad Przygotowane szkoły na 6 latków miały byc. hehhe chyba tylko z tego dywanu leżacego na podłodze , bo u mnie to i sama kadra , myśli ,że to chyba 8 latki sad
                            • katarzynka791 Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 13:25
                              U nas dziecko codziennie nosiło 4 książki A4: Podręcznik, ćwiczenia do j.polskiego, ćwiczenia do matematyki, Zeszyt do kaligrafii. Dodatkowo 3 zeszyty (w tym jeden do informacji). Strój na w-f też nosiła dwa razy w tygodniu. Od czasu do czasu dochodził Dzień odkrywców (kolejne ćwiczenia A4), książki do angielskiego, bo byl sprawdzian, czy zadanie domowe. Piórnik, śniadanie, picie. Tornistry dzieci były ciężkie, a pani na uwagi rodziców mówiła, że ona musi dzieciom zadawać, bo nie zdążymy z materiałem. Równoległa klasa pierwsza nie nosiła książek, nie mieli zadawanych prac domowych. Pani uważała, ze szkoła jest do nauki, a dzieci w domu mają się bawić i odpoczywać.
                              Dużo zależy od nauczyciela.
                              Ja bym dziecku nie kupiła plecaka, w który musiała by upychać rzeczy na styk, żeby się zmieściły. Wszystko by miała szybko poniszczone i jeszcze by sie denerwowała.
                              Rok temu chciałam kupić topgala, ale podobał mi się tylko jeden wzór i zanim się zdecydowałam (w domu mieliśmy już dotychczas 4 topgale, te starsze były naprawdę niezniszczalne), to ten wzór został wykupiony. Więc kupiłam lego hamę. I jesteśmy zadowoleni. Córka czasem chowa bluzę, bierze zabawki. I nie ma problemów z zapakowaniem się.
                        • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 12:43
                          saszanasza pokazesz mi na corci ten plecak topgal?
                          a mogę prosić o Twoja szczerą opinię o nim? polecacie?
                          • saszanasza Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 13:29
                            kasik, ja tego topgala wstępnie polecam, natomiast nie wiem jak będzie się sprawował, bo to nowy zakup. jak będzie wyglądał na dziecku zależy od jego gabarytów i "tolerancji" matki na wygląd w plecaku. Moim zdaniem dla dziecka poniżej 125 cm wzrostu będzie za duźy. Trzeba szukać krotszego. Z tego co wiem plecaki nie powinny nachodzić zbytnio na tyłek.
                            • edyta_32 Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 13:36
                              saszanasza a co myslisz o tym modelu w pawie pióra z zeszłego roku. Chyba to taka sama pojemnosc tak?
                              • lucyjkama Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 13:55
                                To jest ten sam plecak tylko wzór inny.
            • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 09:53
              a mogłabym prosić o zdj na córci? tego topgala. super zdj sliczny jest
              • saszanasza Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 11:56
                kasik, no nie bardzo, bo młoda wyjechała na kolonie na dwa tygodnie, potem wraca w sobotę i znów w niedzielę wyjeżdża. nie wiem czy będzie w stanie "pozować", hehe
            • lucyjkama Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 11:06
              Sasza czy ty mnie śledzisz wink
              Nie dość że nasze córki miały wcześniej identycznego mini, taki sam dywan to jeszcze kupiłaś takiego topgala jak my. A może my mamy ta samą córkę. Hmm...
              • edyta_32 Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 11:27
                To nieto. Wszyscy mamy to samo for wink
              • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 11:42
                oo a moze Wy sie pochwalicie fotką ? mogę prosić o zdj na córci?
              • kasikbc Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 11:43
                lucyjkama a Wy jak polecacie? tego topgala
                • lucyjkama Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 11:59
                  Polecam. Bardzo ładny, leży idealnie. Kupiony dla dziecka o którym myślałam, że ma 127,5 cm ale po wczorajszych pomiarach okazało się że córka niespodziewanie w ciągu 2 miesięcy urosła o 2,5 cm.
                  Plecak na pewno będzie za wielki dla ucznia o wzroście poniżej 122 cm.
                  Dziecka nie mam w domu więc na razie fotki nie będzie wink
              • saszanasza Re: bagmaster czy topgal? 11.07.16, 11:54
                lucyjkama napisała:

> Sasza czy ty mnie śledzisz wink
                > Nie dość że nasze córki miały wcześniej identycznego mini, taki sam dywan to je
                > szcze kupiłaś takiego topgala jak my. A może my mamy ta samą córkę. Hmm...

haha, no podobnie mamy, gust to praktycznie ten samtongue_out
      • erlenmeyerka Re: bagmaster czy topgal? 10.07.16, 20:30
        Dokładnie taki mamy, tylko wzór z jakimś jednorożcem czy innym koniem, fioletowy. Bardzo zgrabnie leży (moja też drobinka), i po roku użytkowania jesteśmy obie super zadowolone, tak jak pisałam wcześniej - jedynie ta waga jest solą w oku trochę. Gdyby była niższa ciupkę to bym się zupełnie nie miała do czego przyczepić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka