Dodaj do ulubionych

Gryzące swetry

23.09.16, 09:49
Mam pytanie, ile wg waszego doświadczenia, może mieć sweter z wełną żeby nie gryzł? Chciałabym kupić kilka rzeczy online, ale mają w składzie wełnę, i obawiam się ze będą to tzw gryzące swetry a tego nie zniosę.
Czy jakikolwiek, nawet najmniejszy procent wełny w składzie dyskwalifikuje mi sweter/ kardigan?
Jeśli sweter ma 27% wełny, to będzie już gryzący czy nie?
Czy to indywidualna sprawa?
Obserwuj wątek
    • catala Re: Gryzące swetry 23.09.16, 09:59
      IMHO indywidualna - mnie gryzie wszystko, co ma choćby kilka procent wełny.
    • ma.malina Re: Gryzące swetry 23.09.16, 10:08
      Mnie gryzie niestety wszystko z bardzo małym procentem wełny, jestem w stanie znieść tylko wełnę z merynosa i kaszmir.
      Ostatnio któraś z dziewczyn szukałam rajstop z wełny,czytając go zaczęłam się drapać na samą myśl o takich rajstopach, wrrr. I nie jest mi z tym dobrze - jestem strasznym zmarźluchem sad
      • a-e-p Re: Gryzące swetry 23.09.16, 10:31
        Kupuj kaszmir albo z dodatkiem kaszmiru - nosze kaszmiry na gołe ciało, tzn na biustonosz i chyba tylko futerko kota jest bardzie miekkie i ciepłe wink. Do tego Uggi na gołe stopy... Albo skład kaszmir z jedwabiem - nie wierze zeby cie gryzł. Nie nosze golfów, bo kiedy jeszce nosiłam zawsze gryzły mnie w szyje. IMO swtery z mieszanek wlókien, gdzie jest i wełna i poliamid mniej sie wyciagaja i nie kulkuja. Odradzam alpake, mam sweter ze 100% alpaki i musze nosic go na tshirt bo gryzie. Nie jestem w stanie nosic swtetrów ze 100% akrylu czy jeszcze gorzej poliamidu, a takie niestety sa sprzedawane, bo sa bardzo zimne i sztywne.
        • baba_za_kolkiem Re: Gryzące swetry 23.09.16, 11:04
          OK, sama najbardziej lubię swetry z bawełny, ale niestety zakochałam się w dwóch kardiganach, oba z domieszką wełny ok 20 %, reszta to poliamid. I teraz nie wiem, będą gryzły czy nie?
          No po prostu zachorowałam na nie. Strasznie się waham brac czy nie. Może kupić i najwyżej odeślę.
          • marshi Re: Gryzące swetry 26.09.16, 13:48
            Mnie by gryzły smile 1% mnie gryzie, serio. To starość wink kiedyś tak nie miałam. I niestety gryzie mnie również kaszmir, a dokładnie baaardzo kosztowny szal ze 100% kaszmiru, którym zostałam obdarowana. A te swetry takie piękne, miękkie i otulające, niestety nie dla mnie...
      • patatajowa Re: Gryzące swetry 23.09.16, 11:01
        hehe, ja szukałam. uwielbiam wełne. wełna wełnie nierówna,zalezy od sposobu jej przetworzenia i dodatków. ale zasadniczo jest tak ze jak kogos wełna "gryzie" to gryzie praktycznie wszystko z dodatkiem wełny. moj syn tak ma,kiedys przymierzał sweterek na koszule i juz na etapie przeciagania przez głowe stwierdził ze swetr jest wełniany. faktycznie na metce jak sie okazało miał 2%.... a drapał się pozniej pół dnia.... wink
        • a-e-p Re: Gryzące swetry 23.09.16, 11:12
          Patatajowa, tak samo ma moja młodsza, ktora gryza też wszyte metki, kazde rajstopy czy nawet odstajace nitki w ubraniach smile Alergii zadnej nie ma, wiec nie wiem o co chodzi. Starsza za to do dzisiaj wełne nosi, ale starsznie marznie i chyba dlatego.

Baba_za_kolkiem znajdz kardigan z dodatkiem kaszmiru.
    • koala0405 Re: Gryzące swetry 23.09.16, 12:20
      Mnie zawsze nawet mała domieszka wełny - gryzła. Kupiłam bluzkę na narty z merynosem . Masakra, nie umiałam w niej chodzić. W końcu, parę dni temu kupiłam golf z kaszmirem 100 % i jak na razie po pierwszych przymiarkach nie gryzie.
      • baba_za_kolkiem Re: Gryzące swetry 23.09.16, 12:39
        Tak, wiem że kaszmir byłby OK, ale te kardigany, które znalazłam...wołają do mnie "kup mnie, kup, jesteśmy piękne..." smile
        Tylko ta wełna no. Prześpię się i może zaryzykuję, najwyżej odeślę.
    • maggi9 Re: Gryzące swetry 23.09.16, 13:59
      Mnie gryzie tylko moher i angora, nawet minimalny dodatek więc unikam. Wełna zwykła raczej nie ale też staram się nie zakładać jej na gołe ciało tylko na jakąś koszulkę z długim rękawem. Merynos i kaszmir - marzenie, mięciutkie, nie gryzie wcale.
    • iberka Re: Gryzące swetry 23.09.16, 15:17
      Ehh,ja też marznę, ale weł a gdziekolwiek gryzie mnie zawsze uncertain. Do tego stopnia, że płaszcz z domieszką oddałam, bo ubrany na koszulę gryzł niemiłosiernie sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka