sinceramente 10.05.17, 15:57 Dziecko nas w końcu zbałamuciło i zgodziliśmy się na psa. Jedziemy po niego pod koniec tygodnia, muszę więc wszystko kupić. Pytanie więc: co i gdzie kupić, żeby nie zbankrutować??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malowanka06 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 16:40 Ogólnie popatrz na ceny tutaj www.zooplus.pl www.krakvet.pl/ przede wszystkim smycz, obrożę i legowisko. Miski do picia i na karmę Karmę jakąś porządną i tyle szampon, ja mam jeszcze coś a'la szczoteczka do zebów, szczotka do włosów Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 21:19 A jaka to porządna karma? 8-tygodniowy foksterier, z hodowli, więc szczepiony. I dziękuję bardzo za odpowiedzi. Biorę się za ogarnianie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 21:40 Kupuję tę www.zooplanet.pl/sams-field-m-8.html albo www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/acana_karma puszki: Dolina Noteci Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 23:17 Karme podawaj taka jaka mial w hodowli, stoponiowo przechodz na inna. Dolina noteci ma swietne puszki, ale psy tez maja swoje smaki. U nas malamutka pochlania DN lub Bozite. Drugi ze schroniska zje wszystko byle duzo. Do tego dostaja sucha karme. Raz w tygodniu dostaja ugotowane (specjalnie dla nic, bez soli i innych przypraw) mieso z ryzem lub platkami. Tym sie zajadaja. Codziennie jedza sucha karme Acana, w/w puszki dostaja po jednej dziennie. Do tego jakies legowisko do domu, zabawki do gryzienia (troche moze pobroic psiak ). Jedna prosba, jak bedziesz zamawiac np. z zooplus'a to rob to przez baner ze strony fundacji. Np www.pkdt.pl jak wejdziesz do zooplus przez baner na ich stronie to dostaja z zooplus'a wsparcie Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 16:56 Szczeniak? jeśli tak to zabawki, gryzaki, podkłady/maty treningowe, dobra karma, miski, smycz, obroża/szelki, legowisko, worki na psie kupy jeśli wychodzący, coś do czesania jeśli jest co czesać i tyle na początek. bitiba, zooplus, krakvet a ja dużo akcesoriów kupuję stacjonarnie w tkmaxie Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 17:00 "worki na psie kupy jeśli wychodzący" To są psy niewychodzące? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 17:02 szczeniaki przed kompletem szczepień często tak a ja skupiłam się nie wiedzieć czemu na tym co potrzebne na sam początek ale tak worki przydadzą się na później Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 17:32 A, no szczeniaki to tak. A ja już myślałam, że są psy niewychodzące, jak koty. Odpowiedz Link Zgłoś
kr.kr Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 17:58 Pewnie ze SA! Znam jedna taka, ktorej psy dorosle, zeby nie powiedziec stare zalatwiaja sie cale zycie na mate. Na spacerki owszem wychodza. Ale tylko czasami i towarzysko... sikaja przed wyjsciem. Ale to maciupcie psy (pewnie z 1,5kg), wiec pewnie za wiele nie produkuja. A jeszcze sa psy trzymane na wielkich podworkach, po ktorych tez sie nie sprzata. Moja znajoma np raz w tyg zakopuje co tam sie na widoku pokaze. Ja mieszkam w bloku i mam malego pieska i taka saszetke przy smyczy na torebki foliowe na kupy Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 19:58 o właśnie, też mam taką saszetkę przy smyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 23:05 Jeżeli to 8-tyg. szczeniak to nie ma jeszcze kompletu szczepień i nie powinien wychodzić na zewnątrz więc, moim zdaniem, obroża/szelki, smycz i worki na kupy nie są zakupem niezbędnym. Kup legowisko i kocyk - najlepiej takie, które łatwo wyprać, bo szczeniorkowi może się zdarzyć, że się na nie zsika. Kup podkłady do nauki czystości, miskę na wodę i drugą na karmę - najlepiej takie, których nie da się wziąć do pyska i nosić po domu Karmę na początek powinnaś dostać od hodowcy więc zobaczysz czym był karmiony i przynajmniej na początku karm tym samym (po co robić rewolucję w małym brzuszku?). Kup treserki np. Rinti Bitties lub Bosch Fruitees - małe przysmaki do nagradzania lub suszone mięso, które da się podzielić na małe kawałeczki (pierś kaczki, królika, kurczaka). Kup zabawki - gryzaki - osobiście polecam firmy Kong - u nas niezniszczalne, a też mam teriera. Polecam zakup fachowej literatury nt. rasy, bo Foxy to psy z charakterem i warto wiedzieć czego się spodziewać Jeżeli rozważacie klatkę kennelową to kupcie od razu żeby szczeniak się do niej jak najszybciej przyzwyczaił. Przygotujcie mieszkanie na przybycie psa - uprzątnijcie kable, zakryjcie dziury, w które mógłby się wcisnąć, posprzątajcie klocki Lego (może się zadławić), pochowajcie buty. Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Wyprawka dla psa 11.05.17, 00:19 Dziękuję za wszystkie Wasze uwagi, bo jestem w temacie totalnie zielona. Zaczyna mnie dopadać lekkie przerażenie, że nie damy rady, ale staram się zachować resztki spokoju. Pierwsze zamówienie z legowiskiem, miskami itp. złożyłam w animalcity, jestem w stanie do nich podjechać i odebrać sobie wszystko w piątek. W innych sklepach wyglądało na to, że wysyłka będzie w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka195 Re: Wyprawka dla psa 11.05.17, 09:32 Podkłady/maty treningowe najlepiej kupować na allegro- są najtańsze , ale i w Pepco są w dobrej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
marshi Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 08:11 Przede wszystkim powinnaś się dowiedzieć jaką wyprawkę dostaniesz od hodowcy, żeby nie dublować jej elementów. Ja dostałam: - karmę, którą hodowca karmił szczeniaki. Był to zapas na ok 3 tyg. - miski: do wody i karmy - szczotkę do czesania (mam pudla) - obrożę i smycz - worek na smaczki - zabawkę - kocyk z zapachem mamy - butelkę do wody na spacery - okładkę z pudlem na książeczkę zdrowia - listę jak postępować ze szczeniakiem Książeczkę zdrowia, metrykę i karmę powinnaś dostać na 100%. Co do wychodzenia ze szczeniakiem polecam artykuł: perfectdog.com.pl/artykuly/kwarantanna-kontra-socjalizacja-czyli-pierwsze-trudne-decyzje/ Dodatkowo polecam stronę,z której korzystam cały czas: alaodjazza.pl/ A świetne obroże, szelki i smycze zamawiam tu: pawsitivedog.pl/ tylko trzeba mieć cierpliwość jeśli chodzi o korespondencję @. Zapewniam jednak, że warto Nie martw się, z pewnością sobie poradzisz/poradzicie. Po początkowym okresie miłego zamieszania , będziecie czerpać głównie radość z posiadania psa. Ja jestem zwolennikiem dobrze ułożonego psa Odpowiedz Link Zgłoś
olesia301 Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 08:44 Przepraszam, ale piszesz o zwierzęciu? "kocyk z zapachem mamy - butelkę do wody na spacery - okładkę z pudlem na książeczkę zdrowia" przeraża mnie to.... - listę jak postępować ze szczeniakiem Odpowiedz Link Zgłoś
marshi Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 09:59 Tak Olesia, piszę o zwierzęciu, bo tego dotyczy wątek. A co Cię konkretnie bulwersuje? Kocyk? - mieliśmy do pokonania duży dystans samochodem ze szczeniakiem i pani dała nam kocyk, żeby ,,umilić" psu drogę. A butelka do wody to coś niewłaściwego? O okładce napisałam z emotikonem, bo to dodatek i pokazuje zafiksowanie hodowczyni na punkcie pudli. A na liście były wskazówki odnośnie karmienia, szczepień, wprowadzania nowej karmy. Nie wiem co tu jest przerażającego... Tak postępuję wielu hodowców pozytywnie zakręconych na punkcie swojej rasy. W przeciwieństwie do pseudohodowców. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 10:01 Olesia301, ale to chyba standard, przy kupnie szczeniaka...? Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 19:58 No tak, suki. W prawie każdym poradniku o tym piszą, żeby dać hodowcy kocyk, żeby położył suce, żeby przeszedł jej zapachem. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 22:58 Zmniejszenia stresu u szczeniaka po rozłące z matką. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyprawka dla psa 13.05.17, 07:48 - butelkę do wody na spacery a twój pies nie pije wody na spacerach/wybiegu latem? mój jakiś dziwny najwidoczniej bo pije no ale wychodzi na porządne długie spacery żeby się wybiegać, ja na takich spacerach nie biegam a też mam swoją butelkę z wodą - to dopiero musi być szok...... Odpowiedz Link Zgłoś
marshi Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 08:19 Klatkę kennelową polecam, jak właściwie nauczyć psa z niej korzystać znajdziesz u ali od jazza alaodjazza.pl/trening-klatkowy/, uważam, że to bardzo przydatny element treningu. Wychodziłam z domu spokojna, że pies nie zniszczy wyposażenia domu podczas naszej obecności. Kong stosujemy do dzisiaj, moja sunia uwielbia. Też polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
makoja Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 09:42 serio trzymasz w domu psa w klatce? osobiście nie wyobrażam sobie tego, nie lepiej go nauczyć czego nie może robić a na początek przy wychodzeniu zamykać pomieszczenia w których jest wykładzina czy dywan i zostawić na korytarzu, w kuchni czy łazience. Ja swojego nigdzie nie zamykałam i tylko raz jako szczeniak wszedł na stół i dobrał się do mięsa które się rozmrażało ( no ale to moja wina - początkującego właściciela psa ) Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 10:08 Po przeczytaniu posta Marshi czekałam kto pierwszy się zbulwersuje trzymaniem psa w klatce Poczytaj więcej o klatkach kennelowych - dlaczego warto je używać i dlaczego są polecane przez behawiorystów. Choćby tutaj: codlapsa.pl/klatka-kennelowa-cz-i/ Odpowiedz Link Zgłoś
marshi Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 10:10 Nie, obecnie nie trzymam, bo już nie ma takiej potrzeby. Ale kiedy była szczeniakiem, to tak. Co więcej sama tam wchodziła i zostawała bardzo chętnie . Prezentujesz stereotypowy sposób myślenia, że klatka to ,,zło". I ciekawa jestem jak nauczysz szczeniaka, czego nie może robić skoro nikogo nie ma w domu? Pies się nudzi, ma potrzebę gryzienia przy wymianie zębów (przynajmniej większość szczeniąt) i niekoniecznie będzie gryzł zabawkę,którą mu zostawiłaś, a np. nogi od krzeseł, ścianę (labradory uwielbiają), tapetę itp. Ja nie mogłam wszystkiego zabezpieczyć, zamknąć drzwi, dlatego zdecydowałam się na klatkę. Nigdy natomiast klatka nie była elementem karnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_mamma Re: Wyprawka dla psa 15.05.17, 11:05 marshi napisał(a): > Kong stosujemy do dzisiaj, moja sunia uwielbia. Też polecam. O tak, ja również polecam Kong. Mamy od kilku lat i jest niezniszczalny, w zależności od zawartości potrafi zająć mojego psiaka nawet na 40 minut Odpowiedz Link Zgłoś
lama-sama Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 10:43 A ja zapytam, czy zdajesz sobie sprawę z potrzeb i temperamentu rasy, którą kupujesz? Że fox to pies myśliwski, dość ostry, zadziorny, wymagający bardzo starannego, profesjonalnego szkolenia? Tak, zabawowy, ruchliwy (duża dawka ruchu, nie tylko spacery), ale także z instynktem myśliwskim. Zapytaj hodowcy przede wszystkim, jaką karmę jadł pies, co dostanie w wyprawce itd. To pies z hodowli ZKwP?? Z linii polującej czy wyłącznie wystawowej? Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 12:54 Tak, czytałam o rasie. W planie mamy na początek jakieś przedszkole dla psów. Nie zamierzam się zdawać na własny instynkt. Pies z hodowli (tak jest w ogłoszeniu), ale nie mam żadnych szczegółowych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lama-sama Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 17:02 Więc sprawdź czy jest z hodowli ZKwP - wszystko inne to pseudohodowle To nie jest łatwy pies, a jeżeli będzie miał kiepski start (kiepskie geny i kiepska socjalizacja), może być prawdziwym problemem. Zadzwoń do jakiejś porządnej hodowli ZKwP - najlepiej kilku i porozmawiaj z hodowcami. Bo uwierz mi czytać a znać z praktyki to dwie różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Wyprawka dla psa 15.05.17, 08:56 Fox jest z nami od dwóch dni. Ma rodowód ZKwP. Jak na razie bez ekscesów, jest wesoły, a;e posłuszny. Pierwszego dnia rano, po podróży był nieco osowiały, ale wieczorem już bawił się zabawkami i szalał na spacerze. Od razu zaliczyliśmy wizytę u weterynarza, ma wszystkie szczepienia i może wychodzić (to inny fox, nie ten z pierwszego postu, który był z pseudohodowli, ten nasz ma już 11 tygodni). Jest zdrowy i dobrze utrzymany (opinia weterynarz). Odpowiedz Link Zgłoś