Dodaj do ulubionych

Jaki ołówek do pierwszej klasy?

13.05.17, 19:28
Podpowiedzcie proszę, czy warto kupować wypasione ołówki po 30-50zł (typu Griffix, Faber-Castell itp), czy wystarczą specjalne nakładki na zwykłe ołówki? Czy faktycznie warto wydać tyle pieniędzy na 'firmowe' ołówki? Boję się, że kupię ołówek za 50zł, a syn po kilku dniach go zgubi w szkole. A jeśli wystarczą nakładki, to doradźcie proszę jakie są najlepsze.
I jeszcze potrzebny jest zielony długopis. Czy są pióra dla dzieci z zielonym tuszem? Czy np pióro Griffix www.pelikan.com/pulse/Pulsar/pl_PL.Store.displayStore.237700./pioro-kulkowe-griffix ma zielony atrament, czy tylko zieloną obudowę?
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 20:07
      jak zielony długopis to pilot frixion z zielonym wkładem- do wyboru ze 3 odcienie zielonego tuszu.
      jak ołowek to trójkątny Stabilo- w wersji dla prawo lub lewo- recznych. jedynie słuszne przybory w tej kategorii wg moich dzieci wink
      ołówków za 50 zł nie widziałam chyba nigdy a nakładki kompletnie sie u nas nie sprawdziły.
      • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 20:23
        Przykładowy ołówek za 50zł aros.pl/ksiazka/griffix-olowek-zielony-bl (choć na czytam.pl widziałam je taniej) wink
        Pilot Frixion - polecasz pióro czy cienkopis? To te wymazywalne, tak?
        Ołówki takie www.empik.com/stabilo-olowek-easygraph-dla-praworecznych-2-szt-stabilo,p1043795113,szkolne-i-papiernicze-p ? Wydają się fajne, dzięki.
        • only_amor Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 22:36
          Te olowki polecam choc grubo pisza i Pani nie podobaly sie przez to ale dziecku duzo latwiej sie pisze. W naszej szkole bylo dziwnie bo olowkow nakupowalam duzo myslac ze pojda jak woda a tu klops od stycznia pisali juz dlugopisami, my mamy Pilot frixon dlugopis z gumka, Pani kupila calej klasie i kazala nimi pisac i tak zostalo.
          • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 22:55
            Dzięki za radę. Chciałam zamówić od razu z 5 ołówków, ale w sumie dwupak może wystarczy...
            Jak zaczną pisać długopisami, to kupię właśnie Pilot Frixion smile
            • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 23:18
              A to musi być jakaś specjalna temperówka do tych ołówków Stabilo czy zwykła też da radę?
        • natalek79 I taki Stabilo 13.05.17, 22:55
          wypatrzyłam pod linkowanymi jeszcze taki Stabilo ten podobny do linkowanego Bic...Obstawiałam jako kolejny do testowania, gdyby Bic nie wypalił, bo droższy.
    • arafia Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 20:16
      Co do ołówka to u nas świetnie sprawdził się Stabilo EASYgraph - jest wersja dla prawo i leworęcznych
      • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 20:25
        Właśnie je znalazłam po poście Patatajowej, wydają się fajne, mimo że kilkukrotnie tańsze od tak polecanych Griffixów. Dzięki smile
        • patatajowa Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 20:28
          te ołówki stabilo sa swietne, nie łamią sie, miekkie sa i dobrze sie je dziecku trzyma.
          sa tez takie kredki.
          frixony zmazywalne- ow korz tongue_out
          • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 20:31
            Kredki też wylukałam, na pewno kupię.
            Ale frixony zmazywalne widzę pióra i cienkopisy. Rozumiem, że Ty piszesz o piórze kulkowym?
            • patatajowa Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 20:34
              jak zwał tak zwał, o takie chodzi:
              allegro.pl/pilot-frixion-dlugopis-scieralny-wymazywalny-0-7-i6114830134.html
              • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 20:53
                Dzięki!
    • erlenmeyerka Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 21:44
      eesti, moim zdaniem nie opłaca się kupować wypasionych ołówków. Dzieci gubią, psują, po co się denerwować i prowokować przykre sytuacje. Normalny ołówek, typowej grubości, bez żadnych nakładek, jest zupełnie wystarczający.
      Dopytaj po co potrzebny jest ten zielony długopis, bo u nas też wołali, okazało się że miał służyć do zapisywania wiadomości dla rodziców, był użyty może ze 2 razy. Moim zdaniem z artykułów piśmienniczych ważne jest dobre pióro wieczne (kupuję na Aliexpress) w zestawie z dobrym zeszytem - dzieciaki za mocno dociskają stalówkę, mażą, poprawiają, dobrze mieć porządne kartki w zeszycie.
      • miwusia1977 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 22:34
        miałam zakładać podobny temat. Zamówiłam za waszą radą stabilo. Z kredek jestem bardzo zadowolona to i ołówki powinny nam podpasować. Za dziecka ołówek to ołówek i każdy był ok. teraz trochę przerobiliśmy i byłam zdziwiona jakie tandetne potrafią być. My też od września do szkoły ruszamy ale już wiem że cała pierwszą klasę tylko ołówkiem będą pisać
      • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 22:59
        Dzięki, nie pomyślałabym nawet o jakości zeszytów... Zwrócę uwagę smile
        • hugo43 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 09:59
          Zeszyty oxford sa dobrej jakości
          • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 10:13
            Dzięki!
            • iberka Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 12:36
              zeszyty oxford są świetne, bo tusz pióra nie prześwituje, nie rozmazuje się. Ale w pierwszej klasie dzieci piszą ołówkami, rysują kredkami i nawet jak coś zaznaczą kolorem, to szkoda przepłacać za oxford, bo nie spełni funkcji lepiej niż inne zeszyty. Dlatego Zosia używa zeszytów hamelin, unipap, interdruk, a oxfordy ma starszak. Zeszyty kupuję promocyjnie w wakacje i za Zosiowe płaciłam w sierpniu 2016 0.99 pln, oxford 60/80 kartek po 2.0 - wszystko w biedronce
              • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 13:01
                Syn na liście rzeczy do szkoły ma tylko po jednym zeszycie w kratkę i linię (12k), dlatego spokojnie mogę sobie pozwolić na Oxford. Ale dzięki za info o innych, tańszych zeszytach.
                • iberka Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 14:24
                  No cóż, przecież to oczywiste, że ma napisane 1 zeszyt taki, 1 taki.....bo ciężko nauczycielowi ocenić ile zeszytów w ciągu roku zużyje uczeń smile)))))))). Wyprawka na wrzesień zawiera tylko bazowe produkty, do rozpoczęcia pracy. Dla przykładu dopiszę, że u nas w linie jest zeszyt nr 5, w kratkę 7, 13 opakowanie kredek i ołówków niezliczona ilość, że nie wspomnę o całej reszcie.
                  • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 14:37
                    Trzynaste opakowanie kredek? O kurczę... Opakowanie kredek Stabilo kosztuje ok. 80zł i myślałam, że to starczy na jakieś pól roku...
                    Z zeszytami to rozumiem, że będzie potrzeba więcej, ale chodziło mi o to, że jednorazowo muszę kupić tylko 2 zeszyty (a nie jak pamiętam z czasów liceum, kilkanaście).
                    • patatajowa Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 15:12
                      bez przesady.... na semestr spokojnie starczy opakowanie stabilo i spokojnie kupisz taniej niz za 80 zł....
                      pisze tu o "normalnym' użytkowaniu czyli do uzytku w zeszytach i ćwiczeniach. jesli dziecko lubi rysowac- a dziewczynki pewnie bardziej- i tworzy dużo prac plastycznych to trzeba tez kupic inne kredki. Ja raczej nie wydałabym co miesiac 80 zł na kolejne opakowanie kredek i po 10 zł za ołówek który zuzywa sie "w niezliczonych ilosciach"...
                      • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 15:22
                        Najtaniej znalazłam za 73zł z przesyłką (dla praworęcznych, bo dla lewo- są tańsze). Podpowiesz, gdzie można je kupić taniej?
                        • miwusia1977 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 17:20
                          eesti_2005 możesz napisać co to za kredki za taką cenę? bo stabilo ma wiele rodzai
                          • patatajowa Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 17:51
                            https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81mgbJAzADL._SL1500_.jpg
                            • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 19:56
                              Miwusia1977, te ze zdjęcia Patatajowej, tylko 12 kolorów www.ceneo.pl/8939598 .
                              • miwusia1977 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 22:30
                                kredki warte swojej ceny? ja akurat dla leworęcznego będę potrzebować. Mi w szkole powiedziano że mam grube Bambino kupić...
                      • iberka Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 19:44
                        Do zajęć plastycznych dzieci mają w szkole osobne przybory. U nas sporo kolorują, rysują itd. Sama nie przypuszczałam, że tyle kredek zużyje, kupiłam 3 opakowania smile)), które szybko zostały wyrysowane.
    • natalek79 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 22:50
      U nas akurat ołówek Stabilo się nie sprawdził w przedszkolu, za to Bic Kids www.bickids.com/pl/ołówek-automatyczny-beginners już tak (problemy z motoryką i problem z właściwym chwytem). Kosztował ok.10zł. Też zastanawiam się czy zostawić taki do szkoły czy szukać coś jeszcze innego. Nakładki u nas jeszcze uszły, ale tylko jeden rodzaj...
      • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 23:01
        Takie cienki ołówki (1,3mm) sprawdzają się u przedszkolaków? Ja ich nie lubiłam nawet jako nastolatka, bo wiecznie się łamały. A takie dziecko nie zużywa/łamie ich zbyt szybko?
        • erlenmeyerka Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 23:11
          Ten rysik jest bardzo gruby. Takie normalne, o których piszesz, mają 0,5mm.
          Mamy ten ołówek BICa, też z czasów przedszkolnych, do szlaczków się nada, potem staje się zbyt mało precyzyjny.
          Nam niestety szybko zepsuł się w nim tłoczek, rysik utyka, muszę dłubać szpilką (bo ani wyjąć ten utknięty, ani wsadzić nowy).
          • eesti_2005 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 23:15
            Aaa, no faktycznie, tamte miały 0,5-0,7mm.
            Zastanawia mnie, czy dziecko samo bez problemów obsługuje taki automatyczny ołówek, nie wysuwa rysika za daleko...? Ale skoro się psują, to w sumie i tak lepiej kupić zwykły ołówek smile
            • natalek79 Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 13.05.17, 23:54
              Nie wiem, mój w przedszkolu i w domu sam sobie obsługuje ten ołówek automatyczny i jest ok. Póki co kilka miesięcy i oba sprawnie działają...
        • miss.didi Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 23:16
          Potwierdzam, ołówek automatyczny bic jest bardzo fajny, długopis również - zarówno dla prawo jak i leworęcznych. Ale mój syn i tak woli zwykły ołówek - kupiłam mu Maped trójkątne i od września zużył dopiero 3 - a piszą raczej sporo.
          Syn jest leworęczny ale uważam że nie ma co przesadzać z przyborami - zwykle trójkątne kredki i ołówki wystarczająco dobrze wymuszają chwyt.

Jeśli chodzi o kredki to idzie dopiero drugie opakowanie - najczęściej używał wielokolorowych kredek magic koh-i-norr (miał 4 ale 2 już zgubił niestety) bo mógł szybko pokolorować co trzeba jedną kredką i wyglądało OK wink
      • iberka Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 01:52
        też mamy ten ołówek BIC, 2 tyg temu dokupiłam zapasowe 2-szt po 5 pln w carrefour.
    • kr.kr Re: Jaki ołówek do pierwszej klasy? 14.05.17, 23:54
      Z perspektywy kilku lat pisze:
      W przypadku moich dzieci sprawdzily sie wszystkie najzwyklejsze olowki. Byle cienkie.
      Grubych ani corka ani syn nie ogarniali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka