Dodaj do ulubionych

Rower po biegowce.

15.05.17, 18:37
Syn 4 lata 2 m-ce do jezdzi na biegowce Puky LR1. Wysoki ok 110 cm. Waga ok. 22 kg. Noga rozm 30. Czas chyba na normalny rower.smile Czy Kross Leo 16 to dobry wybor ? Dodam ze z pedalami nigdy nie jezdzil na niczym smile na biegowce wymiata wink
Obserwuj wątek
    • edyta_32 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 18:39
      Wzrost to tak 110 -116
      • eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 19:27
        Moi w wieku 5 lat (aktualny 5-latek ma 105cm i 16kg) przesiadają się z biegówek na rowery 20". Najlepiej przymierz 16" i 20".
        • edyta_32 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 20:48
          A jesli jednak wybiore 16 to czy Ten Kross Leo jest ok?
          • eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 21:11
            Jak dla mnie za ciężki (waży aż 9,8kg).
            • edyta_32 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 21:20
              A ktory polecasz ? W kwocie max 600 zl ?
              • eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 21:35
                Nie znam się na 16". Mogę polecić Author Stylo, bardzo fajne rowery, ale do 600 to tylko używane.
                • kobieta_jakubowa Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 22:40
                  Mamy author stylo 16. Polecam, świetny i lekki rower. Syn ma 6 lat, 118cm i 20kg. Jeszcze chwilę pojeździ.
              • falcon_eye Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 22:42
                W tym budżecie raczej nie znajdziesz lepszego nowego roweru - przy czym lepszy oznaczałby lżejszy, aluminiowy.
                Chyba że bierzesz pod uwagę używane.

Kross Leo jest w porządku, tak samo jak jego bliźniak Grand Kris (chyba nawet jakieś 50pln tańszy). 16 calowe modele z Decathlonu też są OK.

Jeżeli chodzi o rozmiar, to 16" powinno być akurat na początek, ale trzeba pogodzić się z tym że to inwestycja na ten sezon tylko, max kolejny. Wiem że dlatego 20" kusi, bo mogłoby starczyć na dłużej, ale różnica w wielkości ramy i wadze będzie zbyt duża. Dziecku trudno będzie utrzymać kontrolę i czuć się pewnie.

Dla przykładu, mój starszy zaczął jeździć na 20" w wieku 6 lat przy wzroście 122 cm. Teraz ma 130cm i jest jeszcze sporo zapasu. Po przymiarce 24" stwierdził że się zbyt boi.
                Młodszy - 4 lata, 108 cm wzrostu, również wymiata na biegówce ale ma spore problemy z nauką na normalnym rowerze 16". Nie chodzi o utrzymanie równowagi w trakcie jazdy i samo pedałowanie, ale kontrolę przy ruszaniu czy skręcaniu. To jest jednak prawie połowa jego wagi i duża różnica wysokości.
                • eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 23:08
                  Dlatego radziłam autorce przymierzyć rowery 16" i 20".
                  Twój starszak przy wzroście 122cm zaczął jeździć na 20", a mój przy ok 125cm przesiadł się na 24" (Meridę Dakar, z obniżoną ramą). Natomiast 20" (Authora) przejął średni syn o wzroście 105cm. Obydwaj jeżdżą bez problemu.
                  • lovisa10 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 23:20
                    A mój 6 latek nadal jeździ z bocznymi kółkami😕
                    Na biegówce też wymiatał a na normalnym porażka, jakie macie sposoby na naukę jazdy na rowerze?
                    Przepraszam za wcięcie się w wątek😊

• eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 23:25
                      Podobno dobrze się sprawdza zjeżdżanie z górki, ale ja nie próbowałam.
                      Ja moim tylko pomagałam startować na początku, a dalej jechali sami i z zatrzymywaniem się też musieli radzić sobie sami...
                      • eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 23:27
                        A boczne kółka nigdy nie były u nas opcją. Po biegówce od razu normalny rower (po co z dwukołowej biegówki przesadzać dziecko na czterokołowy rower?).
                        • lovisa10 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 00:00
                          Próbowałam bez bocznych kółek ale syn dalej próbował podpierać się nogami jak na biegówce właśnie😕
                          Nie umie złapać równowagi, przechyla się na boki raz za razem i podpiera nogą i tyle z jeżdżenia na dwukołowcu.
                          • bo76 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 00:10
                            Polecam małe btwin z decathlon - syn z małego puky biegowego od razu bez problemu wsiadł na tę 16tkę z piratami. One mają fajnie wyważone i obniżone ramy, przez co choć cięższe od firmowych aluminiowych, doskonale się na nich własnie uczy jazdy. Moje dzieci uwielbiały16tkę i kolejny, 20tkę. Kolejny 24 już rockreider - to już była porażka, po kilku jazdach sprzedany i kupiony już docelowy aluminiowy.
                            A- btwin wystawiony w pierwsze słoneczne dni sprzedał się w 2 godziny za bdb cenę, więc warto nawet na rok kupić.
                            • bo76 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 00:13
                              Poprawka- mąż koryguje, że był jeszcze średni jezdzik i dopiero rower, fakt.
                              • edyta_32 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 07:24
                                20 odpada to juz wiem bo po corce mam w domu dwie 20 wczoraj z ciekawosci przymierzylam "rozowe"smile nie chce go zniechecic na poczatku bo widze to ja bede miala w czym innym. Moj syn musi pocwiczyc ogolnie pedaly. Bo nie ma pojecia z tym kreceniem smile tak wiec choc na chwile musze go wsadzic na 4 kolka smile
                                • edyta_32 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 07:31
                                  Zjadlam literke tzn. Ze problem bedzie syn mial z pedalami smile
                                  • edyta_32 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 07:33
                                    Acha widze jeszcze ze Kross Leo ma drozeszgo brata Kross Denis jest 180 zl drozszy. Kross leo wazy 9,8 kg a Kross Denis 9 kg. Czy taka waga jest odczuwalna bo podobno Pan w sklepie zapewnial mojego meza ze nie .
                                    • wspanialka Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 08:47
                                      U nas z biegówki syn i córka w wieku 4,5 przesiadali się na btwin 14. Syn nauczył się w moment, za rok jeździł Puky 16 (kupiony używany) i nie chciał nim jeździć. Dostaliśmy od znajmych rower 16 z Gosport i smiagał na nim, potem znowu za rok kupiony 20 btwin i sprawuje sie idealnie tak samo jak pierwszy btwin. Aktualnie jeździ drugi rok btwin 20 i jest ok. Wiek prawie siedem lat.
                    • dixi Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 09:15
                      mój też nie mógł na dwukołowym złapać równowagi, do czasu aż upatrzył sobie jakieś autko w zabawkowym, śniło mu się po nocach... więc palnęłam kiedyś że jak się nauczy jezdzić na dwóch kółkach to pojedziemy rowerem po tę śmieciarę do sklepu. Pojechaliśmy jeszcze tego samego dnia big_grin nie jezdził na biegowym, nie były wtedy tak popularne, od dwulatka śmigał na 4 kółkach smile
                      • krasulas Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 09:56
                        Mój po Puky i Kettlerze w wieku 4.5 roku przesiadł się na 12tkę Btwin z dziwnie ciężkim efektem. Na biegówkach jeździł od 2 roku życia i ...klapa. Parę dni pracy dziadka, aby cokolwiek zatrybił. 12tkę szybko wymieniłam na 16tkę Btwin pirata i było dużo lepiej. Jeździł 1 sezon. Potem 20calowa Merida Flyraptor...czy jakoś tak. I to był zły zakup...za duże pochylenie ku kierownicy. Moja wina...Teraz mając 8lat już jeździ na 24calówce Specialized HotRock i to chyba najlepszy zakup. Wszystkie rowery...poza pierwszym Puky były kupowane jako używki.
                        Polecam zakup 16tki Btwin....spokojnie w wersji używanej lub promocyjnej cenie. Na rok. Potem zmienisz na 20tke np Kross Hexagon. Co do używek...nie wiem jak z podażą...
    • kika_19 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 10:02
      to ja się podepnę - dla dziecka 103 cm lepiej btwin 14 czy 16? (jeśli kupuję nie "na wyrost" tylko na teraz)
      • edyta_32 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 10:14
        Hehe no to juz mam podwojnie po problemie smile moj maz wlasnie z synem przywiozl Krossa Leon. Powiedzial ze nasz syn nie bedzie juz dluzej czekal na moja decyzje bo jesien nas zastanie smile a kolezanka wlasnie mnie poinformowala ze ma na zbyciu b twin 16 w srednim stanie i da mi za darmo smile poniewaz Kross kupiony w prtwatnyn sklepie oddac nie mozna to beda dwa rowery 16. Coz mam nadzieje ze ktorys mu podpasuje.
      • toslawa Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 10:18
        Kup napewno 16 jeśli ma załapać pedalowanie. Nie przykrecaj kółek. Mój 5 latek jeździ na dwóch kółkach od kiedy miał 3, 5 roku. Najpierw maltretowal biegowke. Jak miał 3,5 wskoczył na rower 12 cali. Tydzień zajęło mu opanowanie pedalowanie. Nie miałam kija wiec trzymałam go za siodło. Wkoncu załapał pedalowanie a równowagę miał wycwiczona. Oczywiście wściekal się na pedały. Od tamtego roku jeździ na 16.Przyprawia mnie o zawał bo uwielbia to. Hamowanie i slizg na tylnej oponie. Taki typ dzieciaka. W rowerze nie pomogę bo biegowke i rowery mamy zwykle Romet użytkuje juz 3 dziecko.
        • toslawa Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 10:20
          Powiem jeszcze ze starszy syn nie miał biegiwki. Nauczył się na dwóch kółkach dopiero jak miał 6 lat.
          • edyta_32 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 10:29
            To na pocieszenie dodam ze moja corka nauczyla sie dopiero majac 7 lat. Bylam juz zalamana ze taka duza i nic nie moglam zrobic smile ktoregos dnia powiedzialam idziemy jezdzic na 2 kolkach jak dzis nauczysz sie jezdzic to jutro pondziemy do skkepu i kupie Ci ten rower jaki pokazesz palcem jaki sobie wymarzysz. Zanim ryszylysmy przez pare minut powtarzalysmy "dam rade" smile) i dala...niecala godzinka i pojechala...slowo sie rzeklo..w sklepie wybrala sobie Romet Panda biala 24 cale. Nauczyla sie na jakims starym z olx 20 za 80 zl smile
    • a.n.i.a.78 Re: Rower po biegowce. 17.05.17, 08:14
      ja polecam author stylo.
      moi synowie obaj jeździli na biegówkach i z doświadczenia wiem, ze lepiej od razu wsiadać na dwa kółka niż próbować z czterema.
      starszy wsiadł od razu na authora (super lekki, aluminiowa rama).
      młodszy sprytniejszy chciał szybciej jeździć, więc kupiliśmy mu 14 btwin z decathlonu. i to była porażka. naprawdę niby w wadze to nie jest duża różnica, ale w użytkowaniu rewelacja. na btwin ciężko mu było ruszyc i się zniechęcił i nie chciał jeździć, przesiadł się na 16 authora i śmiga bez problemu. a ma 4 lata i 112 cm.
      starszy 7 latek 132 cm. na authora matrix.
      nie zamieniamy na żaden innysmile

• straggly Re: Rower po biegowce. 17.05.17, 08:58
        Wyjdzie ze sie chwale, ale a co - moj przesiadl sie z biegowki na normalny rowerer w wieku dokladnie 2 lat i 9 miesiecy - bez bocznych kolek i pojechal. Na poczatku mial lekkie problemy z ruszaniem o hamowaniem, ale radzil soboe jak na biegowce- odychal sid i dopiero wtedy nogi na pedaly i smigal. Moim zdaniem grunt to lekki rower z niska rama. U nas byc uzywka Specialized 12 cali i super sie sprawdzila, w tym sezonie jako 4 i pol latek przesiadl sie na 16 tez Specialized i tez jest super. Moim zdaniem lepiej zainwestowac w markowy ale uzywany rower, ktory potem blyskawicznie mozesz odsprzedac z mala strata finansowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka