edyta_32 15.05.17, 18:37 Syn 4 lata 2 m-ce do jezdzi na biegowce Puky LR1. Wysoki ok 110 cm. Waga ok. 22 kg. Noga rozm 30. Czas chyba na normalny rower. Czy Kross Leo 16 to dobry wybor ? Dodam ze z pedalami nigdy nie jezdzil na niczym na biegowce wymiata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 19:27 Moi w wieku 5 lat (aktualny 5-latek ma 105cm i 16kg) przesiadają się z biegówek na rowery 20". Najlepiej przymierz 16" i 20". Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_32 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 20:48 A jesli jednak wybiore 16 to czy Ten Kross Leo jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 21:11 Jak dla mnie za ciężki (waży aż 9,8kg). Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_32 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 21:20 A ktory polecasz ? W kwocie max 600 zl ? Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 21:35 Nie znam się na 16". Mogę polecić Author Stylo, bardzo fajne rowery, ale do 600 to tylko używane. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_jakubowa Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 22:40 Mamy author stylo 16. Polecam, świetny i lekki rower. Syn ma 6 lat, 118cm i 20kg. Jeszcze chwilę pojeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
falcon_eye Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 22:42 W tym budżecie raczej nie znajdziesz lepszego nowego roweru - przy czym lepszy oznaczałby lżejszy, aluminiowy. Chyba że bierzesz pod uwagę używane. Kross Leo jest w porządku, tak samo jak jego bliźniak Grand Kris (chyba nawet jakieś 50pln tańszy). 16 calowe modele z Decathlonu też są OK. Jeżeli chodzi o rozmiar, to 16" powinno być akurat na początek, ale trzeba pogodzić się z tym że to inwestycja na ten sezon tylko, max kolejny. Wiem że dlatego 20" kusi, bo mogłoby starczyć na dłużej, ale różnica w wielkości ramy i wadze będzie zbyt duża. Dziecku trudno będzie utrzymać kontrolę i czuć się pewnie. Dla przykładu, mój starszy zaczął jeździć na 20" w wieku 6 lat przy wzroście 122 cm. Teraz ma 130cm i jest jeszcze sporo zapasu. Po przymiarce 24" stwierdził że się zbyt boi. Młodszy - 4 lata, 108 cm wzrostu, również wymiata na biegówce ale ma spore problemy z nauką na normalnym rowerze 16". Nie chodzi o utrzymanie równowagi w trakcie jazdy i samo pedałowanie, ale kontrolę przy ruszaniu czy skręcaniu. To jest jednak prawie połowa jego wagi i duża różnica wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 23:08 Dlatego radziłam autorce przymierzyć rowery 16" i 20". Twój starszak przy wzroście 122cm zaczął jeździć na 20", a mój przy ok 125cm przesiadł się na 24" (Meridę Dakar, z obniżoną ramą). Natomiast 20" (Authora) przejął średni syn o wzroście 105cm. Obydwaj jeżdżą bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lovisa10 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 23:20 A mój 6 latek nadal jeździ z bocznymi kółkami😕 Na biegówce też wymiatał a na normalnym porażka, jakie macie sposoby na naukę jazdy na rowerze? Przepraszam za wcięcie się w wątek😊 Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 23:25 Podobno dobrze się sprawdza zjeżdżanie z górki, ale ja nie próbowałam. Ja moim tylko pomagałam startować na początku, a dalej jechali sami i z zatrzymywaniem się też musieli radzić sobie sami... Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Rower po biegowce. 15.05.17, 23:27 A boczne kółka nigdy nie były u nas opcją. Po biegówce od razu normalny rower (po co z dwukołowej biegówki przesadzać dziecko na czterokołowy rower?). Odpowiedz Link Zgłoś
lovisa10 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 00:00 Próbowałam bez bocznych kółek ale syn dalej próbował podpierać się nogami jak na biegówce właśnie😕 Nie umie złapać równowagi, przechyla się na boki raz za razem i podpiera nogą i tyle z jeżdżenia na dwukołowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
bo76 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 00:10 Polecam małe btwin z decathlon - syn z małego puky biegowego od razu bez problemu wsiadł na tę 16tkę z piratami. One mają fajnie wyważone i obniżone ramy, przez co choć cięższe od firmowych aluminiowych, doskonale się na nich własnie uczy jazdy. Moje dzieci uwielbiały16tkę i kolejny, 20tkę. Kolejny 24 już rockreider - to już była porażka, po kilku jazdach sprzedany i kupiony już docelowy aluminiowy. A- btwin wystawiony w pierwsze słoneczne dni sprzedał się w 2 godziny za bdb cenę, więc warto nawet na rok kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
bo76 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 00:13 Poprawka- mąż koryguje, że był jeszcze średni jezdzik i dopiero rower, fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_32 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 07:24 20 odpada to juz wiem bo po corce mam w domu dwie 20 wczoraj z ciekawosci przymierzylam "rozowe" nie chce go zniechecic na poczatku bo widze to ja bede miala w czym innym. Moj syn musi pocwiczyc ogolnie pedaly. Bo nie ma pojecia z tym kreceniem tak wiec choc na chwile musze go wsadzic na 4 kolka Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_32 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 07:31 Zjadlam literke tzn. Ze problem bedzie syn mial z pedalami Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_32 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 07:33 Acha widze jeszcze ze Kross Leo ma drozeszgo brata Kross Denis jest 180 zl drozszy. Kross leo wazy 9,8 kg a Kross Denis 9 kg. Czy taka waga jest odczuwalna bo podobno Pan w sklepie zapewnial mojego meza ze nie . Odpowiedz Link Zgłoś
wspanialka Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 08:47 U nas z biegówki syn i córka w wieku 4,5 przesiadali się na btwin 14. Syn nauczył się w moment, za rok jeździł Puky 16 (kupiony używany) i nie chciał nim jeździć. Dostaliśmy od znajmych rower 16 z Gosport i smiagał na nim, potem znowu za rok kupiony 20 btwin i sprawuje sie idealnie tak samo jak pierwszy btwin. Aktualnie jeździ drugi rok btwin 20 i jest ok. Wiek prawie siedem lat. Odpowiedz Link Zgłoś
dixi Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 09:15 mój też nie mógł na dwukołowym złapać równowagi, do czasu aż upatrzył sobie jakieś autko w zabawkowym, śniło mu się po nocach... więc palnęłam kiedyś że jak się nauczy jezdzić na dwóch kółkach to pojedziemy rowerem po tę śmieciarę do sklepu. Pojechaliśmy jeszcze tego samego dnia nie jezdził na biegowym, nie były wtedy tak popularne, od dwulatka śmigał na 4 kółkach Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 09:56 Mój po Puky i Kettlerze w wieku 4.5 roku przesiadł się na 12tkę Btwin z dziwnie ciężkim efektem. Na biegówkach jeździł od 2 roku życia i ...klapa. Parę dni pracy dziadka, aby cokolwiek zatrybił. 12tkę szybko wymieniłam na 16tkę Btwin pirata i było dużo lepiej. Jeździł 1 sezon. Potem 20calowa Merida Flyraptor...czy jakoś tak. I to był zły zakup...za duże pochylenie ku kierownicy. Moja wina...Teraz mając 8lat już jeździ na 24calówce Specialized HotRock i to chyba najlepszy zakup. Wszystkie rowery...poza pierwszym Puky były kupowane jako używki. Polecam zakup 16tki Btwin....spokojnie w wersji używanej lub promocyjnej cenie. Na rok. Potem zmienisz na 20tke np Kross Hexagon. Co do używek...nie wiem jak z podażą... Odpowiedz Link Zgłoś
kika_19 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 10:02 to ja się podepnę - dla dziecka 103 cm lepiej btwin 14 czy 16? (jeśli kupuję nie "na wyrost" tylko na teraz) Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_32 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 10:14 Hehe no to juz mam podwojnie po problemie moj maz wlasnie z synem przywiozl Krossa Leon. Powiedzial ze nasz syn nie bedzie juz dluzej czekal na moja decyzje bo jesien nas zastanie a kolezanka wlasnie mnie poinformowala ze ma na zbyciu b twin 16 w srednim stanie i da mi za darmo poniewaz Kross kupiony w prtwatnyn sklepie oddac nie mozna to beda dwa rowery 16. Coz mam nadzieje ze ktorys mu podpasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
toslawa Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 10:18 Kup napewno 16 jeśli ma załapać pedalowanie. Nie przykrecaj kółek. Mój 5 latek jeździ na dwóch kółkach od kiedy miał 3, 5 roku. Najpierw maltretowal biegowke. Jak miał 3,5 wskoczył na rower 12 cali. Tydzień zajęło mu opanowanie pedalowanie. Nie miałam kija wiec trzymałam go za siodło. Wkoncu załapał pedalowanie a równowagę miał wycwiczona. Oczywiście wściekal się na pedały. Od tamtego roku jeździ na 16.Przyprawia mnie o zawał bo uwielbia to. Hamowanie i slizg na tylnej oponie. Taki typ dzieciaka. W rowerze nie pomogę bo biegowke i rowery mamy zwykle Romet użytkuje juz 3 dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
toslawa Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 10:20 Powiem jeszcze ze starszy syn nie miał biegiwki. Nauczył się na dwóch kółkach dopiero jak miał 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_32 Re: Rower po biegowce. 16.05.17, 10:29 To na pocieszenie dodam ze moja corka nauczyla sie dopiero majac 7 lat. Bylam juz zalamana ze taka duza i nic nie moglam zrobic ktoregos dnia powiedzialam idziemy jezdzic na 2 kolkach jak dzis nauczysz sie jezdzic to jutro pondziemy do skkepu i kupie Ci ten rower jaki pokazesz palcem jaki sobie wymarzysz. Zanim ryszylysmy przez pare minut powtarzalysmy "dam rade" ) i dala...niecala godzinka i pojechala...slowo sie rzeklo..w sklepie wybrala sobie Romet Panda biala 24 cale. Nauczyla sie na jakims starym z olx 20 za 80 zl Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.i.a.78 Re: Rower po biegowce. 17.05.17, 08:14 ja polecam author stylo. moi synowie obaj jeździli na biegówkach i z doświadczenia wiem, ze lepiej od razu wsiadać na dwa kółka niż próbować z czterema. starszy wsiadł od razu na authora (super lekki, aluminiowa rama). młodszy sprytniejszy chciał szybciej jeździć, więc kupiliśmy mu 14 btwin z decathlonu. i to była porażka. naprawdę niby w wadze to nie jest duża różnica, ale w użytkowaniu rewelacja. na btwin ciężko mu było ruszyc i się zniechęcił i nie chciał jeździć, przesiadł się na 16 authora i śmiga bez problemu. a ma 4 lata i 112 cm. starszy 7 latek 132 cm. na authora matrix. nie zamieniamy na żaden inny Odpowiedz Link Zgłoś
straggly Re: Rower po biegowce. 17.05.17, 08:58 Wyjdzie ze sie chwale, ale a co - moj przesiadl sie z biegowki na normalny rowerer w wieku dokladnie 2 lat i 9 miesiecy - bez bocznych kolek i pojechal. Na poczatku mial lekkie problemy z ruszaniem o hamowaniem, ale radzil soboe jak na biegowce- odychal sid i dopiero wtedy nogi na pedaly i smigal. Moim zdaniem grunt to lekki rower z niska rama. U nas byc uzywka Specialized 12 cali i super sie sprawdzila, w tym sezonie jako 4 i pol latek przesiadl sie na 16 tez Specialized i tez jest super. Moim zdaniem lepiej zainwestowac w markowy ale uzywany rower, ktory potem blyskawicznie mozesz odsprzedac z mala strata finansowa. Odpowiedz Link Zgłoś