Dodaj do ulubionych

Plastyka - IV klasa SP

14.08.17, 16:00
Bardzo proszę mamy starszych dzieci o podzielenie się doświadczeniami jak wyglądały lekcje plastyki w szkołach u Waszych pociech. Czy warto kupić takie artykuły plastyczne jak pastele suche, olejne, akwarele, farby akrylowe, olejne?
Czy są tu na forum może mamy dzieci, które chodzą na dodatkowe zajęcia plastyczne w domach kultury, ogniskach pracy? Czy na takie zajęcia dzieci przynoszą własne materiały? Czy takie zajęcia dla młodych amatorów sztuk mają sens, są fajne?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Plastyka - IV klasa SP 14.08.17, 18:06
      Wreszcie coś się działo i dzieci poznawały różne techniki. Jak najbardziej potrzebne były artykuły plastyczne, wiecej niż w klasach 1-3 ale dostałam listę z potrzebnymi rzeczami, były klasy które kupowały z klasowego te rzeczy-były na niej pastele suche i olejowe, farby plakatowe i akwarelowe, akrylowe akurat nie. Poza tym plastelina, wycinanki, kolorowe bloki techniczne i rysunkowe, kredki ołowkowe, świecowe, mazaki, kubeczki na wodę, paleta do mieszania kolorów, bibuły.
      Na dodatkowych zajęciach u nas w tym w pałacu młodzieży zwykle materiały są w cenie zajęć i jak najbardziej zajęcia są baaardzo fajne.
    • kurt.wallander Re: Plastyka - IV klasa SP 14.08.17, 18:33
      Z zakupem materiałów proponuje się wstrzymać. Zapewne nauczyciel/ka powie, co będzie potrzebne. Być może zakupy dla całej klasy zrobi trójka klasowa. Na wszelkich zajęciach plastycznych w centrum kultury materiały były w cenie zajęć.
    • majarzeszow Re: Plastyka - IV klasa SP 14.08.17, 20:51
      Mam syna, który idzie do 7 klasy i córkę, ktora uczeszczala na plastyke do domu kultury. I tak: jesli chodzi od 4 klasy wzwyz, to nie kupowałam nic, plastyka jest raz w tygodniu i pani zawsze mówiła co trzeba przynieść na następne zajęcia - w weekend uzupełniałam więc braki. Syn nie cierpi plastyki, wiec leciał po najmniejszej linii oporu. Corka natomiast chodzila na plastyke do domu kultury. Zaplacilam za zajecia kilkadziesiat zlotych na semestr i za te pieniadze byly kupowane materialy, nic nie musiala przynosic.
      • jotka_aa Re: Plastyka - IV klasa SP 14.08.17, 21:45
        U nas podobnie. Pani z lekcji na lekcję mówiła co trzeba było przynieść . Głównie używali fafb plakatowych, kredek, pasteli + blok danej wielkości. Czasem talerzyk plasikowy, niepotrzebną płytę cd. itp.
    • koza_w_rajtuzach Re: Plastyka - IV klasa SP 16.08.17, 15:33
      Szczerze mówiąc w IV klasie plastyka wyglądała podobnie jak od 1-3. Dzieciaki już od pierwszej klasy korzystały z pasteli, farb akwarelowych, akrylowych, z całej masy rzeczy. W IV klasie było podobnie, ale zajęcia w sumie prowadziła ta sama nauczycielka.
      Co do dodatkowych zajęć to nie mam pojęcia wink. Moja córka w miarę lubi wykonywać prace plastyczne, ale nie na tyle, żeby się doszkalać w tym kierunku.
      • noo_noo Re: Plastyka - IV klasa SP 16.08.17, 16:08
        u córki nauczycielka mówi, co trzeba przynieść i warto o to pytać tego samego dnia, bo dzieci zapominają szybko co potrzebne na następną lekcję, poza tym zdarzały się takie rzeczy, po które trzeba było jechać do specjalistycznego sklepu (kalka, papier techniczny, węgiel)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka