Dodaj do ulubionych

Epipen Junior (apteka) - prośba

13.08.18, 18:18
Cześć! Czy przy okazji bytności w aptece w Waszych miejscowościach, możecie spytać się o dostępność Epipen Jr (adrenalina dla dzieci)? Mam receptę, ale w Wawie nigdzie nie mogę znaleźć sad Gdyby przypadkiem był w jakiejś aptece, będę się zastanawiać jak go sprowadzić smile Widziałam ofertę z UK, ale ze sporym narzutem uncertain
Obserwuj wątek
    • silje78 Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 13.08.18, 20:18
      www.gdziepolek.pl/produkty/27395/epipen-jr-iniekcja/apteki
    • patatajowa Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 13.08.18, 20:22
      u mnie kazda apteka sprowadzi ci kazdy lek. w zaleznosci od stanów magazynowych i pory zamówienia moze byc juz na wieczór albo za max 2-3 dni.
      • kanna Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 13.08.18, 20:55
        U mnie też, ale jak w hurtowniach nie ma, to nie ma sad
    • afroddytta Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 13.08.18, 22:01
      Skoro taki wątek to chętnie podpytam, może być na priva jeśli któraś z Was zechce mi pomoc a tutaj nie chce.
      Dla kogo ten lek potrzebny tzn pytam o wiek, i na jaka alergie? Czy kiedyś już go uzyliscue wy lub dziecko same? Ja dziecko to nosi przy sobie (torba itp?) To tak ogólnie bo generalnie poszukuje rodziców dzieci z alergia na orzech ziemny aby wymienić się doświadczenia itd. Sama mam syna obecnie 7 lat, w wieku ok 1,5 roku zdiagnozowano mu alergie na orzech ziemny, obecnie jesteśmy już na najwyższym poziomie. Mam adrenalinę zawsze przy sobie choć obecnie przerzuciłam się na zwykła (bo potrzebuje na raz mieć 4 szt i póki co i tak musi mu ja podać ktoś dorosły), jeszcze nie mieliśmy nigdy wstrząsu. Syn coraz starszy i samodzielny wiec chętnie posłucham rad doświadczonych rodziców. Pozdrawiam serdecznie!
      • kika_19 Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 14.08.18, 10:29
        dzięki za pomoc!
        afrodytta - my jesteśmy dopiero na etapie diagnostyki alergii, dostaliśmy epipen prewencyjnie, gdyż syn ma spore odczyny po ukąszeniach owadów, a dużą część wakacji spędza na wsi.
        • straggly Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 14.08.18, 17:51
          Sprawdzalas na gdziepolek.pl i ktomalek.pl?
        • afroddytta Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 14.08.18, 20:53
          A ile ma lat?
          My rok temu byliśmy na zorganizowanym wyjeździe typu rekolekcje około 120 osób w mazurskim lesie daleko od cywilizacji i dziewczynę studentkę ugryzła osa, było bardzo poważnie (dzuewczyns była niby odczulona na osę i niby miało jej nic nie grozić), według lekarzy obecnych przy niej jeszcze wstrząs w pełno to nie był ale adrenalina mojego syna możliwe ze jej życie uratowała. Karetka przyjechała długo później uncertain wiec to tez problem na całe życie praktycznie sad

Jakby zerknely tu jakieś mamy których dzieci wymagają mieć adrenalinę przy sobie to dajcie znać i dzięki za wszelkie rady.
          • mamapoli06 Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 18.08.18, 18:01
            W połowie lipca mój syn (7 lat) dostał wstrząsu anafilaktycznego po ukąszeniu osy. Jest alergikiem, ale do tej pory na jad osy tak nie reagował (wcześniej miał 2 bliskie spotkania z tym owadem). Podczas wypisu ze szpitala dostaliśmy receptę na Epipen Jr. i skierowanie do innego szpitala na badania (marzec 2019). Dostępność Epipenu sprawdzałam na gdziepolek i ktomalek. Był dostępny w kilku warszawskich aptekach i w Legionowie - kupiłam tam, gdzie najtaniej (bodajże 243zł). Trzeba dzwonić do aptek i pytać, bo nawet jeśli jest na stronie inf. o dostępności, to czasem okazywało się, że lek już sprzedali. My adrenalinę mamy zawsze przy sobie, tylko trzeba pamiętać, że należy ją przechowywać w temp. do 25 stopni.
            • afroddytta Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 18.08.18, 22:39
              A możesz napisać kilka słów jak wyglądała ta reakcja po ugryzieniu- czy dziecko panikuje, czy trudno zareagować, jak szybko objawy wzrastają itd. Nam się to jeszcze nigdy nie zdarzyło a syn nie zawsze jest z nami, bo np z dziadkami czy w szkole wiec staram się opiekunom przekazać jak najwiecej praktycznych wskazówek ale znam je tylko z teorii.
              • mamapoli06 Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 18.08.18, 23:08
                Na początku obrzęk w miejscu ukąszenia (pod kolanem), po ok. 10 minutach pokrzywka prawie na całym ciele - mocno zaczerwieniona skóra z pęcherzykami (najmniej nogi), obrzęk ust. Skarżył się tylko na ból w miejscu ukąszenia, na szczęście nie miał problemów z oddychaniem. Natychmiast pojechałam z nim do przychodni, tam dostał zastrzyk z Dexavenem, ponieważ objawy nie ustępowały podwójną dawkę Xyzalu (10ml), to też nie pomagało, więc dostał zastrzyk z adrenaliny. Cały czas była przy nas lekarka, gdy okazało się, że objawy po adrenalinie słabo ustępują, wezwano karetkę.
                Dodam, że syn od kilku lat bierze codziennie leki na alergię, bo jest uczulony na pyłki traw.
                Reakcja alergiczna to kwestia indywidualna -oprócz typowych objawów (pokrzywka, problemy z oddychaniem), mogą wystąpić wymioty, biegunka.
                • schiraz Re: Epipen Junior (apteka) - prośba 19.08.18, 16:40
                  Duże znaczenie ma również odległość od dróg oddechowych. Mojego Syna osa ugryzła w ramię, w ciągu 2 minut spuchł tak, że nie mógł oddychać, życie uratowało mu to, że karetka przyjechała dosłownie w 5 minut a my robiliśmy masaż serca do jej przyjazdu. Od tamtej pory epipen ma stale ze sobą ale on ma już skończone 15 lat i ma ten dla dorosłych. Regularnie go też odczulamy ale niestety odczulanie nie zadziałało przy ugryzieniu choć lekarz twierdzi, że każde kolejne powinno wzmacniać system immunologiczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka