Dodaj do ulubionych

Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.??

13.01.05, 11:24
Witam,
czy mozecie napisac mi, jaka jest roznica miedzy tymi wozkami? Ktory z nich
nadaje sie bardziej dla dziecka około roku i dlaczego?
Aha i czym rozni sie ABC Handy od Tempo L.?
Z gory dziekuje za odpowiedzi;
Pzdr.
p
Obserwuj wątek
    • pia_ Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 13.01.05, 12:01
      Handy Plus ABC
      - Przednie koła amortyzowane obrotowe
      - Hamulec niezależny na każde tylne koło
      - System składania "parasolka"
      - Oparcie usztywniane z 5 stopniową regulacją
      - Podnóżek regulowany
      - Pasy pięciopunktowe
      - Obrotowe rączki - 360°
      - Budka z okienkiem
      - Kosz na zakupy
      - Odpinany pałąk
      - Waga 8,7 kg
      - Po złożeniu H 28 x B 50 x L 110 cm
      - Szerokość wózka na zewnątrz kół 50 cm
      - Cena ok 500 zł

Tempo Light ABC
      - Przednie koła amortyzowane obrotowe
      - Hamulec niezależny na każde tylne koło
      - System składania "teleskopowy"
      - Oparcie usztywniane z 5 stopniową regulacją
      - Podnóżek regulowany
      - Pasy pięciopunktowe
      - Obrotowe rączki - 360°
      - Budka z okienkiem
      - Kosz na zakupy
      - Odpinany pałąk
      - Waga 9,8 kg
      - Po złożeniu H 28 x B 50 x L 110 cm
      - Szerokość wózka na zewnątrz kół 55 cm
      - Cena 700-760 (z ochraniaczem na nogi)

Mam (miałam oba), bo Handy był bardzo starym modelem i się rozklekotał, dlatego
      kupiłam Tempo Light. Ale Handy bardzo, bardzo polecam.

• pia_ i jeszcze ... 13.01.05, 12:06
        Tego nie napisali w opisach, ale Tempo Light jest lepiej amortyzowany, ma
        bardziej miękkie siedzenie (bardziej wypchane) i "boczki" o które śpiący malec
        może oprzeć główkę) oraz inny kształt budki i budka jest dzielona w połowie (na
        zamek, przydaje się zwłaszcza w lecie).
        A tutaj daję link do strony dystrybutora w celu porównania optycznego
        www.mini-maxi.pl/
        • pia_ Re: i jeszcze jedno :-) 13.01.05, 12:10
          Moja córa zaczęła jeździć (i spać) w Handy kiedy miała 9 miesięcy, teraz ma 16
          mcy i włśnie sprawiliśmy Tempo, które jest jak na nią nawet nazbyt komfortowe :-
          )
    • mbkow Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 13.01.05, 12:10
      wiem, ze max w tym roku zastapil zippy. mozna go skladac jedna reka, to glowna
      roznica. oparcie rozklada sie az do pozycji lezacej. wazy 7.8kg. nie ma
      mozliwosci przekladania raczki.
      pozdr,monika
      • pinik Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 13.01.05, 21:23
        Hej mbkow!

Nie zgadza sie to co napisalas. Nie pisze tego, zeby cie korygowac, bo jestem
        jakas zarozumiala, tylko zeby nie zakrecic mamom szukajacych porad w glowach.

No wiec:

mbkow napisała:

> wiem, ze max w tym roku zastapil zippy. mozna go skladac jedna reka, to
        glowna
        > roznica.

To sie zupelnie nie zgadza! Max jest o wiele starszym modelem (nawet juz troche
        przestarzalym) niz Zippy! I maxa jedna reka trudno by bylo zlozyc (jesli nawet
        sie da). Zlozenie maxa to kilka krokow (zippy jeden i faktycznie da sie to
        zrobic jedna reka).
        • mbkow Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 13.01.05, 23:19
          nie znam wozka tempo. napisalam, ze roznica miedzy max a zippy polega na tym,
          ze zippy mozna zlozyc jedna reka, max sie nie da.
          pozdr,monika
    • jogaj Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 13.01.05, 18:14
      Przede wszystkim Max ma pelna raczke,a obydwa ABC maja dwie osobne i to jest
      podstawowa roznica.
      Ja mam Maxa,Szymon przesiadl sie do niego jak mial 6 miesiecy,jestesmy bardzo
      zadowoleni z tego wozka.
      Jola
    • pinik Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 13.01.05, 21:31
      Hej pipeta!

pipeta napisała:

> Witam,
      > czy mozecie napisac mi, jaka jest roznica miedzy tymi wozkami?

Sa wg. mnie dwie duze roznice:

1) max ma raczke pojedyncza, a tempo dwie (tempo to lepsza wersja handy!
      roznice takie, jak pisaly dziewczyny oraz sklada sie teleskopowo - stoi sam po
      zlozeniu - a nie lamie w pol). Niektore dziewczyny wole pojedyncze, niektore
      podwojne raczki. Pojedyncza ma niby te zalete, ze wozek mozesz pchac jedna
      reka, a na podwojnych znow mozesz sporo siatek z zakupami jeszcze zawiesic (a
      to jest przydatne, bo parasolki maja mniejsze koszyki niz normalne duze wozki).

2) Wg. mnie komfort pchania tempo i maxa to dwa rozne swiaty z korzyscia
      zdecydownaie dla tempo. Mialam maxa (nawet dwa razy! Probowalam sie do nich
      przekonac, ale za kazdym razem bylam rozczarowana). Uwazam, ze jest to wozek
      przereklamowany i przestarzaly. Ta raczka jest beznadziejnie wyprofilowana (bo
      nie jest wogole!) i o wiele za krotka! Trudno (oczywiscie w porownaniu z innymi
      wozkami tego typu) jest w nim podbic przednie kolka i pchajac wchodzi sie na
      tylnie. Przy szybszym kroku na zakretach kola odrywaly mi sie od ziemi. To nie
      zdarzylo mi sie w zadnym innym wozku (a mialam ich nascie), a w maxie czesto.

Dla dziecka wygoda w tych dwoch wozkach jest podobna. Max ma troche mieksze
      resory, a tempo wydaje mi sie, ze ma troszke szersze siedzonko i chyba wiekszy
      odstep do podnozka.

Ja bez chwili wahania kupowalabym tempo (choc jest chyba troszke ciezszy). Ma
      tez znacznie fajniejsza budke (rozpinana).

Na sporadyczne wyprawy po gladkich nawierzchniach mozna juz polroczniaka
      wsadzic do takiego tempo (oczywiscie nie na wycieczke do lasu, ale to i tak nie
      wozek na tego typu wyprawy).

A od roku mozna go uzywac jako jedyny wozek.

Ktory z nich
      > nadaje sie bardziej dla dziecka około roku i dlaczego?
      > Aha i czym rozni sie ABC Handy od Tempo L.?
      > Z gory dziekuje za odpowiedzi;
      > Pzdr.
      > p
    • pipeta Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 14.01.05, 00:40
      Witajcie,
      dzięki za wszystkie Wasze opinie. Przeczytałam i dalej jestem niezdecydowana
      (sic!). Rozsądek podpowiada mi, żeby kupić ABC, jednak bardziej podoba mi się
      Inglesina.
      Inglesina ma chyba lepszą amortyzację i większe koła. Czy koła ABC nadają się
      na polskie popękane chodniki, ewentualnie w "lekki" teren? TO jest dla mnie
      ważne, teraz mamy trójkołówkę i prowadzi sie świetnie.
      Poza tym czy do ABC trzeba dodatkowo dokupić osłonę na nóżki i folię, czy też
      te dodatki dołączane są w ramach ceny wózka?
      Pzdr.
      • pia_ Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 14.01.05, 09:47
        Ja dwa tygodnie temu kupiłam Tempo Light, przetestowałam go już na dużych i
        małych kostkach brukowych, krzywych nawierzchniach i krawężnikach. I muszę
        stwierdzić, że wózek spisał się nieźle, nawet na takich przeszkodach prowadziło
        się go sprawnie i bez wysiłku, amortyzator spisywał się świetnie, a i maluch
        był zadowolony. Wózek jest bardzo zwrotny i dobrze wyważony, kółka ani razu mi
        się nie zablokowały. Ja kupiłam wersję z osłonką na nogi w cenie 760 zł, folię
        przeciwdeszczową mam uniwersalną z poprzedniej parasolki. Dla mnie
        najważniejsze w tym wózku jest wygodne, szerokie siedzisko, maxymalnie długi
        podnózek i to, że młoda moze w nim wygodnie spać. Do "zadań specjalnych" i
        jazdy po bezdrożach mam Quinny Formula. A ta parasolka ma służyć do wyjazdów w
        miasto, na zakupy, do parku miejskiego.
        • zuzia_i_werka Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 14.01.05, 11:38
          Hej! Miałam obydwa-Maxa sie pozbyłam a Tempo używam cały czassmile MAx-jak dla
          mnie wąski,mojemu wysokiemu dziecku niewygodnie sie spało,krótki i
          rozklekotany.A no i dla mnie osoby wysokiej beznadziejnie sie prowadził-ciągle
          kopałam w koła i tak jak pisze Pinik-za krótka rączka. Tempo o wiele
          wygodniejsze,koła sprawdzają sie znakomicie na warszawskich pogruchotanych
          chodnikach.Wózek dobrze wyważony,mimo dziwnych akrobacji córki wchodzącej górą
          nigdy sie nawet nie zachwiał,stabilny i solidny. Niedługo będę go sprzedawać bo
          Młoda już praktycznie nie korzysta z wózka-może jakaś mama się skusi?
          Pozdrawiam serdecznie Zuza
          • jogaj Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 14.01.05, 12:45
            Ja mam Maxa i jestem bardzo zadowolona,nie mam tych problemow o ktorych pisza
            dziewczyny wyzej,moze dlatego,ze jestem niska i raczka nie jest za
            krotka,dobrze mi sie go podbija i uwazam,ze dobrze sie sprawuje na zakretach.
            Moj Szymon jest dosyc duzy,ale spi mu sie bardzo dobrze w wozku,bo na drzemke w
            domu zasypia tylko w Maxie. Juz od dosyc dawna wciagam wozek po schodach (zeby
            nie nosic z zakupami,bo jestem w ciazy) i nie jest rozklekotany wiec w sumie
            nic co pisza dziewczyny u mnie sie nie sprawdza.
            Nie mam takiego doswiadczenia jak Pinik,ale tez sporo wozkow przetestowalam i
            Max dla mnie jest rewelacja,dla mnie bardzo wazna byla jedna raczka i to byl
            gowny powod zakupu wlasnie tego wozka i nie zaluje.
            Pozdrawiam-Jola
          • coronella do zuzia_i_werka !!!!!!!!!!!!!! 14.01.05, 12:50
            Ja znam mamę, która chętnie sie skusi!!!
            Napisz mi proszę jaka jest Twoja propozycja ceny, i który kolor masz- kiedyś
            pisałaś, ale nie pamietam smile
            • pia_ Re: do Coronella 14.01.05, 12:54
              Pisałaś, że w nowej kolekcji 2005 Tempo Tight ma mieć inne kółka. Napisz coś o
              tym, a jak masz link do jakiegoś zdjęcia nowego modelu, to byłabym wdzięczna.
              Hmm, to się pośpieszyłam z tym zakupem, a mogłam poczekać sad
          • aga_k28 Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 24.01.05, 12:11
            Hej,
            ja własnie rozglądam się za Tempo Light.
            Kiedy chciałabyś pozbyć się tej parasolki,
            jak mocno jest zuzyta (może jakieś fotki)
            no i jaka cena?
            Może poproszę na maila: kroliki@aster.pl

Pozdrawiam
            Aga I Ania
    • pia_ Re: Roznica miedzy Inglesiną Max a ABC Tempo L.?? 14.01.05, 12:51
      Jezeli masz możliwość, to pojedź do sklepu i wsadź dzieciaka do jednego i
      drugiego modelu i przynajmniej pojeździj po sklepie, spróbuj oba wózki składać,
      dźwigać, itp. To pomoże Ci podjąć decyzję.
      • coronella do pia_ 14.01.05, 16:06
        www.abc-design.de/
        tu są wszystkie modele, trzeba poszukac Tempo Light
        • pia_ Re: do pia_ 18.01.05, 14:57
          Zobaczyłam sobie te nowe modele - nie znam niemieckiego, więc oprócz kółek
          rzuciła mi się w oczy większa waga -10,5 kg! Czy to zasługa tylko kółek? No i
          to pokrycie Lion najbardziej mi się podoba (choć pewnie na żywo jest dosyć
          jaskrawe), bo inne to kompletne odloty - kto się zdecyduje na ten różowy będzie
          moim bohaterem smile
          A jezeli ktoś planuje kupić Handy Plus, to nowe pokrycia niezbyt mi się
          podobają i waga wózka tez się zwiększyła - znowu jakies nowinki, bo kółka
          wygladają po staremu? Jak ktoś zna niemiecki, to bardzo proszę o
          przetłumaczenie opisów.
    • pipeta Do pia_ 14.01.05, 14:49
      Witaj,
      czy mogłabyś napisac mi, w którym sklepie internetowym kupiłaś swój wózek i czy
      zapłaciłaś za przesyłkę? Aha, no i jaki wybrałaś kolor tapicerki?
      Pzdr.
      • pia_ Re: Do pipeta 14.01.05, 15:18
        www.bobomarket.pl/x_C_I__P_27513204-27510001.html
        Tylko ja załapałam się na noworoczną promocję i dostałam zniżkę. Za przesyłkę
        powyzej 700 zł nie płaci się. Tylko muszę ostrzec, że ten kolorek na zdjęciu
        nijak ma się do rzeczywistości. W realu ta niebieska krata to dosyć soczysty
        błękit z dodatkiem bieli i morskiego. Granat jest granatem smile Całość jest
        ładna, choć dla mnie trochę jaskrawa w barwach (sama lubię bardziej stonowane
        kolory). Ale nasza niania kochająca błękit jest zachwycona, no i w końcu jeden
        wózek mogę mieć mniej żałobny.
        • pipeta Re: Do pia_ 14.01.05, 15:39
          Ja znalazłam w tanimmarkecie ten wózek po atrakcyjnej cenie
          www.tanimarket.pl/_produkt.php?cPath=1_29&products_id=1859;
          Rozumiem, że domyślnie jest to cena bez osłonki, tak?
          Jeśli twój kolor w rzeczywisotści okazął się soczysty, to ten który mnie się
          podoba też bedzie mocno ekstrawagancki wink
          Pzdr.
          • pia_ Re: Do pipeta 14.01.05, 15:48
            Tak, to cena bez osłonki, a przypuszczam, że błękit jest podobny, może być
            jaśniejszy. Ale z osłonką mam tyle kłopotu, że brałabym teraz bez smile Zresztą
            osłonkę zawsze mozesz dokupić u dystrybutora firma mini-max.
    • iwek33 Re: do Pia pytanie o Handy Plus 14.01.05, 21:41
      Napisałaś: " Mam (miałam oba), bo Handy był bardzo starym modelem i się
      rozklekotał, dlatego
      kupiłam Tempo Light. Ale Handy bardzo, bardzo polecam."
      Czy możesz napisać coś więcej o Handy Plus? Czy byłby to odpowiedni wózek dla
      20 miesięcznego dziecka? Jak sprawuje się na polskich drogach, bo z tego, co
      wyczytałam nie ma tak dobrej amortyzacji jak Tempo.
      • pia_ Re: do Pia pytanie o Handy Plus 18.01.05, 12:11
        Kupiłam w zeszłym roku na Allegro Handy Plus, bo bardzo potrzebowałam
        parasolki, która rozkłada sie do spania. Model był stary, na pewno miał kilka
        lat, na zdjęciu wygladał super, w realu jednak okazało się, że materiał był
        dosyć spłowiały, a kółeczka miały prawie starty gumowy bieżnik. Mimo tego
        wózeczek był ok dla mojego prawie 9 miesięcznego dziecka, które wygodnie w nim
        spało i jeździło po miejskim parku (słuzył gł dla niani, która zabierała młodą
        do miasta). Ponieważ siedzonko było nieco wpadnięte, to wkładałam zmniejszajacą
        wkładkę z Quinny i było ok. Nie będę czarować, że jazda była komfortowa, ale to
        był wysłużony wózek i dosyć rozklekotany (a poza tym technika poszła do przodu
        i amortyzacja tego starego była na pewno znacznie gorsza niż obecnych modeli).
        W lecie pojechaliśmy do znajomych z Warszawy i tam chciałam kupić nowy Handy
        Plus w kolorze zielono-granatowym, ale nigdzie nie było (sezon urlopowy).
        Trafiłam tylko na fajny model Handy Air (miał pompowane kółka), ale nie mogłam
        się zdecydować i w rezultacie moja znajoma go kupiła, bo jej się spodobał (miał
        niespotykaną tapicerkę - granat łaczony z czerwono-pomarańczowo-żółto-zie lono-
        granatową kratkę). Dała mi go do przetestowaniana na spacerach w Kampinosie i
        był świetny. Teraz dysponując nadprogramowymi środkami zdecydowałam się
        zaszaleć i kupić Tempo Light, ale widzę, że mojej 16-miesięcznej pannicy
        wystarczyłby Handy Plus. Ja jakoś nie bardzo widziałam róznicę w zawieszeniu w
        obu tych modelach - moze za krótko jeździłam tym Handy air (o moim nie
        wspominam, bo był z racji wieku "sprawny inaczej"). Myślę, że Handy Plus bardzo
        Ci się spodoba (i Twojemu dziecku). To jest świetna, solidna parasolka i
        polecam ten kolor granatowo-zielony wg. mnie jest najładniejszy (choć w 2005
        mogą być nowe pokrycia).
    • pipeta Jeszcze do użytkowniczek ABC Tempo 18.01.05, 14:29
      Dziewczyny,
      a jak jest z długością podnóżka w tym wózku? Czy spory 10 miesięczniak bedzie
      się mógł w nim wygodnie wyspać? Czy nóżki nie dyndają za bardzo?
      Pzdr.
      • pia_ Re: Jeszcze do użytkowniczek ABC Tempo 18.01.05, 14:34
        Moja córa - 16,5 mies, 13 kg i 86 cm mieści sie w nim rewelacyjnie, a nózki nie
        dyndają, bo podnóżek jest podnoszony i w pozycji do spania jest na tym samym
        poziomie co oparcie (czyli maluch lezy na płasko).
        • pipeta Re: Jeszcze do użytkowniczek ABC Tempo - tapicerka 23.01.05, 22:41
          Dziewczyny,

czytałam gdzieś na tym forum, że to róznie bywa z jakością tapicerek do ABC
          T.L. i że np. Arctic sprawuje się dobrze. Ja chciałabym kupić taki kolor wózka,
          jak w wątku poniżej
          www.tanimarket.pl/_produkt.php?cPath=1_29&products_id=1859.
          Jako że nie widziałm go na żywo, chciałabym Was spytać, czy mogłybyście coś
          powiedzieć na temat jakości akurat tej tapicerki, czy jest porównywalna pod tym
          względem do Arctic??
          Proszę napiszcie! smile))
          Pzdr.
          • zarebamon Re: Jeszcze do użytkowniczek ABC Tempo - tapicerk 24.01.05, 09:22
            A ja się trochę wetne i spytam o kolor mandarin
            Jak on wygląda na zywca i jaki jest w praktyce - czy nie płowieje?
            Monika
            • iwek33 Re: Jeszcze do użytkowniczek ABC Tempo - tapicerk 24.01.05, 19:37
              Hej!
              Ja właśnie odkupiłam Tempo w kolorze podobnym do Mandarin tzn: też granat z
              pomaranczowym, ale do tego jeszcze elementy melanżu granatu i pomarańczy : ten
              pomarańcz jest ładny stonowany,a tapicerka po roku używania przez poprzedniczkę
              w stanie idealnym, bardzo miła w dotyku i taka, że dzieciak nie będzie się
              latem pocił.
              A tu moje wrażenia o tym wózku

Dziewczyny, jaki to jest fajny wózek!!!! Szeroooookie siedzisko, łatwe
              opuszczanie oparcia, lekko i bezproblemowo się składa do rozmiarów
              mieszczących się chyba w każdym bagażniku, materiał z którego zrobiona jest
              tapicerka jest bardzo dobry jakościowo, dziecko na pewno latem nie będzie się
              na nim pociło, i przyznam po roku użytkowania w ogóle nie widać po nim
              żadnych śladów używania, ma w miarę dużei solidne jak na parasolkę kółka ( 18
              cm), rączki obrotowe, można dopasować sposób prowadzenia, budka duża, dobrze
              osłaniająca i dzielona : latem można zrobić z niej tylko daszek, tak że nie
              będzie dzieciakowi duszno,dobre amortyzatory ( nie takie miękkie, jak w
              wózkach paskowych, ale jak na parasolkę bardzo fajne. Wózek w ogóle sprawia
              wrażenie solidnego, mocnego i właśnie taki jest. No tak jestem zadowolona, że
              gdybym miała kupować jeszcze raz spacerówkę na pewno kupiłabym ten sam model.
              Mamusie szukające solidnych spacerówek dla dużych, długich, wiercących się
              dzieci, zastanówcie się nad tym modelem. Jest wart zakupu, a cena chyba
              przystępna, bo widziałam w sklepach internetowych w cenie 700 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka