Dodaj do ulubionych

Jaka wanienka lepsza?

06.03.05, 13:23
Mam pytanei do doswiadczonych mam. Jaka wanienka jest lepsza - czy taka
calkiem normalna, bez korka na dnie, myje sie dzidzisia np. pod prysznicem,
czy taka ulokowana na tym stelazu razem z przewijakiem, zkorkiem, itd.
Chodzi mi o to, ze mamy neiwielka lazienke, i tak jak sobie teraz wyobrazam
jak to bedzie wygladalo, to tak, ze kapiel w jednym miejscu, a pozniej
przenosze na przewijak (na stelazu), kremuje itd. i zakladam pieluszke. Bo
jak mam wanienke na stelazu, to pozniej chyba nie mam gdzie polozyc dzieciaka
w celu kremowania/pieluszkowania? I podobno te na stelazach wanienki sa male
i szybko dzieci wyrastaja? Ale moze to nie tak, i najgorzej kapac w zgietej
pozycji??????
Co o tym myslicie? Nie wiem, jak to rozwiac wszystko???
Bede wdzieczna za wszelkie uwagi

Przyszla mama z forum Majowek
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: Jaka wanienka lepsza? 06.03.05, 14:21
      my mamy wanienkę nakładana na zwykłą wanne , wanienka jest 2-pozycyjna z jednej
      strony możesz polozyć niemowlaczka i nawet go nie trzymać smile) a z drugiej
      mozesz posadzić jak dzidzia juz siedzi - ta wanna to super sprawa jest jakiejś
      włoskiej firmy dokładnie nie wiem bo nic nie pisze na niej a pozyczyliśmy ją
      od znajomych , kremuje i ubieram na naszym łózku jest duze i wygodne ,
      rozkładam ręcznik i pieluszke i tam przenoszę z kąpieli synka , moge go tam
      swobodnie zostawić i iść po ubranko czy krem jak nie mam pod ręką - na pewno
      mały bedzie tam bezpieczny i nic mu sie nie stanie, przewijak mam na łóżeczku i
      tam w ciagu dnie zmieniam pieluszkę ale juz niedługo i przewijak przeniosę na
      łóżko bo mały juz strasznie się wierci i przewijanie na łóżeczku staje się
      niebezpieczne .....pozdr
      • inia25 Re: Jaka wanienka lepsza? 06.03.05, 14:24
        ja miałam wanienke na stelazu z przewijakiem - tą z korkiem. Wanienka mała i
        ola szybko z niej wyrosła, jak miała 3 miesiace musielismuy przenisc ja do
        duzej wanny. a z przewijaka i tak nie korzystałam. proponuje zwykla klasyczna
        wanienke i do niej stelaz taki najprostszy- zeby odciazyc kregoslup
    • alpepe Re: Jaka wanienka lepsza? 06.03.05, 15:11
      ja na początku stawiałam wanienkę, taką z Ikea na pralce i było super. Jak
      dziecko podrosło, to wstawialiśmy wanienką do wanny, dzidzi siedziała i
      chlapała się. Moim zdaniem lepsza jest taka mała wanienka. A przewijaliśmy małą
      na tapczanie i było o.k. Gdybym miała drugie dziecko, to też nie kupowałabym
      przewijaka, bo i tak wystarczy rozłożyć ręcznik na tapczanie i jest ok.
    • renata28 Re: Jaka wanienka lepsza? 06.03.05, 16:02
      Ja mam wanienkę na stelażu. Córcia ma teraz 7 mies. i wanienka jej jeszcze
      pewnie trochę posłuży. Po kąpaniu zawijamy ją w ręcznik kąpielowy dla dzieci i
      jeszcze na wszelki wypadek w drugi i przenosimy do jej pokoju, gdzie jest
      komoda z przewijakiem. Przez tyle miesięcy sposób się sprawdził.
      Pozdrawiam
      • inia25 Re: Jaka wanienka lepsza? 06.03.05, 16:59
        no ja tez mam przewijak w pokoju do tej pory i mam nadzieje ze jeszcze nam
        posluzy. nigdy nie uzywalam przewijaka na wanience - o to mi chodzilo.
    • kalina_p Nie kupuj 06.03.05, 18:10
      jak masz małą lazienkę to może ogóle daj spokój, kąp dziecko w normalnej
      wannie, razem z Tobą czy mężem. A jak będzie już siedziało to może samo w dużej
      wannie ma macie. My wanienkę użyliśmy 2 razy i poszła do piwnicy...Chyba, że
      masz kabinę a nie wannę, to nie da rady.
      • malwisienia Re: Nie kupuj 07.03.05, 06:59
        popieram, wspólne kąpiele z takim maluszkiem są super, sadzam sobie na kolanach
        lub kładę na brzuchu i polewam prysznicem;
        albo mam póki co też wersje inną- nalewam wody do zlewu, zatykam korkiem i
        kąpię w zlewie
    • maggs1 Re: Jaka wanienka lepsza? 07.03.05, 07:53
      Przez pierwsze miesiące mieliśmy wanienkę nakładana na wannę - super sprawa, nie trzeba się schylać za bardzo, po umyciu dziecka wyciągasz korek i woda spływa do wanny. Wycieralismy i ubieraliśmy na pralce. polecam.
    • xoc Re: Jaka wanienka lepsza? 07.03.05, 09:31
      Dziekuje bardzo za tyle uwag i wskazowek. Tylko ze jeszcze mam pytania.
      Bo nasza pralka nie stoi w lazience, stad ten pomysl na jakis stelaz. Ale nie
      wiedzialam, ze sa wanienki nakladane na wanne! To brzmi super! Musze poszukac.
      A jeszcze, jak mozecie, oswieccie mnie z taka rzecza. Bo wydaje mi sie, ze
      przewijanie dlatego w lazience, ze czasem trzeba pupe umyc woda, a nie tylko
      chusteczkami, i ze dlatego wygodniej. Ale moze nie???
      Fajny tez ten pomysl z kapaniem sie z maluchem! To tez dobre na wyjazdy, nie?
      Dziekuje jeszcze raz, a jak jeszcze cos napiszecie, to bede wdzieczna
      Pozdrawiam serdecznie
      Xoc
      • kalina_p Re: Jaka wanienka lepsza? 07.03.05, 11:19
        My przewijamy u niej w pokoju, do łazienki jedynie się ją niesie do kąpieli i
        wynosi w ręczniku po kąpieli.
        A wspólne kąpiele to naprawdę wygoda - jedno z nas się kąpie z malą, drugie
        małą wyjmuje i "obrabia" po kąpieli. Oszczędność czasu i zachodu z tym
        kąpaniem. Polecam.
      • kalina_p Re: Jaka wanienka lepsza? 07.03.05, 11:20
        a i Kindze z nami przyjemniej, pobawić się mozna przy okazji, hehehe...
      • malwisienia Re: Jaka wanienka lepsza? 07.03.05, 13:22
        ja przewijałam na początku w pokoju i wycierałam pupę gąbeczką, ale skutkiem
        tego była cała poobcierana, teraz przewijam na pralce, obok mam zlew, za każdym
        razem przerzucam dziecko przez ramię i myje pod bieżącą wodą- naprawde polecam
        żadnych obtarć, odparzeń itp a pieluch używam tych najtańszych, nawet na dobrą
        sprawę nie musiałabym niczym smarować
        • kalina_p Re: Jaka wanienka lepsza? 07.03.05, 15:14
          a ja tylko tych nawilżanych chusteczek uzywam. Przecież po to są w
          końcu...Pieluch też używamy najtanszych i ani razu jeszcze nie miała ani
          odparzeń ani obtarć ani nic innego. Nigdy nie myłam jej pupy wodą (poza
          wieczorną kąpielą, ma się rozumieć)
      • lolalilu Re: Jaka wanienka lepsza? 07.03.05, 15:38
        napewno praktyczna jest wanienka z korkiem na dnie - łatwiej z niej wylać wodę -
        nie brudząc wanny oliwką. Nam świetnie sie sprawdził przewijak nakładany na
        łóżeczko lub wannę firmy bebe confort. Mały ma już 15 miesięcy i cały czas nam
        służy. Początkowo kąpaliśmy go w pokoju - wanienka stała na komodzie obok
        łóżeczka - wtedy też przewijak leżał na łóżeczku. Później wanienka była
        wstawiana do wanny - głównie ze względów praktycznych - żeby nie brudzić całej
        wanny oliwką. A przewijak wylądował na wannie - gdzie lezy do dziś. Jak nasze
        dziecko skończyło 9 miesięcy i świetnie raczkowało kupiłam w Ikei matę
        antypoślizgową i kąpiemy go w dużej wannie - co uwielbia. Potem chyc na
        przewijak - pieluszka, body i myk do pokoju smile Więc ja ze swojej strony polecam
        przewijak który mozna położyć na wannie lub łóżeczku.
    • violkam Re: Jaka wanienka lepsza? 07.03.05, 11:29
      a my kupiliśmy tą większą wanienkę i kąpaliśmy małą w pokoju stawiając wanienke
      na ławie. Po kąpieli kremowałam ją na przewijaku - na łóżeczku. Oszczędziło nam
      to spadku temperatury, bo w łazience cieplej - a w pokoju chłodniej. Wanienka
      służyła nam do 6-ego miesiąca. Teraz kąpiemy małą już w wannie naszej w
      łazience, a na wannę kładę przewijak i po kąpieli ją wycieram.
      • meg233 Re: Jaka wanienka lepsza? 07.03.05, 11:42
        ja małą kompie w wanience ,w stołowym , włączam farelke zeby sie nagrzało i tam
        tez przewijam. Ale juz pomalutku myśle, że trzeba bedzie ją przenieś do wanny
        naszej gdyż już sie w tej nie mieści.
    • mamaigora1 Kubełek TummyTub 07.03.05, 11:43
      U nas sie sprawdza - zobacz jak Igor w nim wygląda (zdjęcie poniżej)
      • frodolong Re: Kubełek TummyTub 08.03.05, 14:17
        pytanko apropos TummyTub. Od jakiego wieku dziecka używacie tego wiaderka, bo
        bardzo ki się ono podoba, ale nie wiem czy wystarczy na długo. Rozumiem, że
        mozna z niego zacząć korzystać jak dziecko trzyma dobrze główkę czy może jak
        samo siedzi ??
    • xoc Re: Jaka wanienka lepsza? 08.03.05, 10:20
      Dziewczyny, serdecznie dziekuje za wszystkie uwagi i rozwiazania. Mam nad czym
      myslec...
      A Igor w wiaderku wyglada super!!!!
      Pozdraiwam wszystkie emamy
      Xoc
      • bea_7 Wanienka ze stelażem? 14.07.05, 01:15
        Mamy mała łazienkę z kabina i głębokim brodzikiem.
        Zastanawiam się jak zorganizować kąpanie dla maluszka, żeby było wygodnie dla
        niego i dla mojego kręgosłupa!
        Czy warto kupić specjalny stelaż do wanienki?
        Może ktoś korzystał bądź korzysta z takiego stelaża, czy to przydaje się
        podczas kąpieli?
        Pozdr!
        • madik Re: Wanienka ze stelażem? 21.07.05, 14:12
          My też mamy kabinę, dlatego kupiliśmy taki rozkładany stelaż z rurek i do tego
          pasującą wanienkę. suszyliśmy obok na pralce.
          Stelaż się składa i przez cały dzień jest z boku, a jak wyrośli, to wanienkę po
          skosie w brodziku i dalej się kąpią.
          Ja polecam takie rozwiązanie - no i bardzo tanie - stelaż nawet chyba 30 zł nie
          kosztował, a wanienka - grosze.
          Pozdrawiam
    • balu-ona Re: Jaka wanienka lepsza? 21.07.05, 11:15
      my kupilismy z mężem taką nakładana na wannę
      uwazam że te ze stelażem zajmują tylko duzo miejsca- stelaż
      zamiast tego mozna wanienke postanic na stole , pralce .itp.
      • pentelka5 Re: Jaka wanienka lepsza? 25.07.05, 15:38
        w jaki sposób jest mocowana ta wanienka nakładana na wannę? bo ja mam wannę
        "wciśniętą" między 3 ściany i nie wiem czy da się na takiej zamontować. Może
        któraś z użytkowniczek podeśle zdjęcie. Byłoby super!

Pozdrawiam,
        Dana
        • ag-ga1 Re: Jaka wanienka lepsza? 26.07.05, 12:06
          Ja mam wanienke nakladana na tradycyjna podluzna wanne. Ma ona ksztalt
          prostokata i mozna ja oprzec na dwoch lub trzech brzgach wanny. Nie wiem , czy
          mozna ja zastosowac do wanien o innych ksztaltach.
    • malwina18 Re: Jaka wanienka lepsza? 27.07.05, 10:39
      Miałam zwykłą wanienkę, stawiałam na podłodze, również na podłodze na ręczniku
      (pod nim karimata) wycierała itd. Bardzo praktyczne rozwiazanie (sczególnie
      pocc gdy nie mozna dźwigać) ale póxniej też.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka