Dodaj do ulubionych

Pierwsza hulajnoga

23.03.05, 22:33
Czy 2,5 latek nadaje się na hulajnogę? Jeśli tak, to jakie nadają się dla
takiego malucha? Czym kierować się przy wyborze? Wczoraj w Tesco widziałam
taką plastikową na 3 kółkach za ok. 50 PLN, ale zastanawiam czy plastik będzie
wystarczająco wytrzymały. Może aluminiowe, czy jakieś inne?
Pozdrawiam!
elasie
Obserwuj wątek
    • marzenalach Re: Pierwsza hulajnoga 23.03.05, 22:37
      Moja córcia (2,9) ma właśnie taką hulajnogę z Tesco i jest fajna, plastik
      wytrzymały bo "posuwa" na niej też synek, który ma prawie 7 latsmile
      Polecam, tym bardziej, że ma ona dwa kółka z tyłu co ułatwia mluchowi jeżdżenie.
    • anek.anek Re: Pierwsza hulajnoga 23.03.05, 22:44
      Jeśli chodzi o sprzęty do uprawiania wszelkich sporów to jestem przeciwnikiem
      kupowania "byle najtaniej". Można sobie zrobić krzywdę i częsciowo odbiera się
      przyjemność z uprawiania sportu.
      Hulajnogi plastikowej dla dziecka bym nie kupiła. Dużo lepsza aluminiowa. Ważne
      żeby miała rgulowaną kierownicę, ale blokada tej regulacji powinna być raczej
      na śrubę, a nie taki taką opuszczaną "klamkę" - chodzi o to żeby mały podczas
      jazdy nie wpadł na pomysł podniesienia tego zatrzasku, bo może mu się nagle
      opuścić kierownica i wypadek gotowy.
      Fajną rzeczą jest hamulec - ale nie konieczną. Możliwość wymiany kółek - to
      ważne, bo są różne rodzaje kółek: od "wolnych" do "szybkich" - są z różnej
      miękkości materiałów wykonane, na początek wybrałabym średnio wolne.
      Mój syn w ubiegłym roku miał trzy latka i pierwszy raz stanął na hulajnodze -
      pożyczonej - dawał sobie radę, chociaz trudno mówić o jakimś mistrzostwie. w
      tym roku kupimy mu już własną. Ale ponieważ chcemy żeby była i bezpieczna i
      przeżyła dłuuugo, to nasz budżet będzie w granicach 300 zł. Na konkretną firmę
      jeszcze nie jesteśmy zdecydowani. Może warto poczekać rok i odłożyć trochę
      pieniedzy żeby kupić coś trwalszego? Dla 2,5 latka rower może być większą
      frajdą, na hulajnodze może się zniechęcic, bo początki będą trudne.
      • katarka Re: Pierwsza hulajnoga 24.03.05, 10:04
        My w zeszlym roku wlasnie 3 letniej corce ktora nie mogla zalapac jak sie
        jezdzi na zwyklej hulajnodze, a bardzo chciala jezdzic jak starsza siostra,
        kupilismy hulajnoge 3 kolowa, tzn z przodu jedno, z tylu dwa kolka. Taka
        hulajnoga jest stabilna (sama stoi, odpada problem utrzymania rownowagi, trzeba
        tylko nauczyc sie odpychac i kierowac kierownica). Na poczatek jak znalazl.
        Kupiona w Decathlonie, koszt ok. 150 zl, bardzo ladna, wersje kolorystyczne dla
        chlopcow i dziewczynek. W tym roku kupimy juz "normalna" wersje.
    • mama_pysiaczkow Re: Pierwsza hulajnoga 24.03.05, 13:20
      Moje 19 miesięczne Maluchy "śmigają" na hulajnogach - mają takie od 1,5 roku
      ale nie wiem do jakiego wieku są one przeznaczone. Kupiliśmy przez internet
      www.ezabawki.pl
      firma BIG
      są super.
      Dla takiego dużego jak twoje dziecko to już raczej chyba aluminiowa.
    • grzalka Re: Pierwsza hulajnoga 25.03.05, 10:14
      Ania dostała aluminiową, dwokołowa, jak miała troche ponmad 2,5 roku- radziła
      sobie nieźle, chociaż jeszcze nie szalała wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka