Dodaj do ulubionych

ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE

06.05.05, 21:35
Sprawa jest błacha, ale nie znoszę nieuczciwości. Kupiłamu dziecku
spódniczkę, ktorej stan nie zgadza się z opisem. W moim przekonaniu nie jest
on bardzo dobry minus, jak ocenił sprzedający lecz, jak czasami miałam już
okazję czytać w Waszych postach, uważam raczej że kupiłam łach. Sprzedający
zgadza się przyjąć towara z powrotem, ale żąda przesyłki na mój koszt i
zwrotu prowizji dla Allegro, jednocześnie strasząc mnie regulaminem o
zablokowaniu mi konta po jego ewentualnym negatywnym komentarzu.
Rzeczywiście, nie znam regulaminu i do tej pory nie było mi to potrzebne.
Kupiłam kilkanaście przedmiotów (zabawek i ubranek) i nigdy nie miałam takiej
sytuacji, zawsze wszystko było OK. Teraz więc przeczytałam regulamin, ale nic
na ten temat nie znlazłam. Czy faktycznie przy takich zwrotach koszt
transportu ponosi kupujący (czyli opłaca go już po raz drugi) i jak to jest z
tym blokowaniem konta? Dodam, że ubranko było tanie, więc nie chodzi mi o
odzyskanie pieniędzy lecz raczej o zasady i uczciwość.
Dzięki za pomoc.
Anka
Obserwuj wątek
    • mama_oli_i_tomka Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 06.05.05, 21:53
      Konta ći nie zablokują za to, że zwracasz towar niezgodny z opisem. Uważam, że
      żądanie zwrotu kosztów związanych z tą transakcją jest niepoważne. Potrafię
      zrozumieć, ze sprzedawca zaproponuje - ok wezmę towar z powrotem ale koszt
      przesyłki dzielimy po pół (czyli Ty zapłaciłaś koszt towaru plus wysyłka plus
      wysyłka zwrotna, dostajesz koszt towaru plus wysyłka). I to byłoby względnie ok.
      Spokojnie zwróć towar i domagaj się zwrotu poniesionych kosztów.
      A do obsługi allegro sama napisz, że towar kupiłaś niezgodny z opisem i ćię
      sprzedawca straszy.
      Pozdrawiam i powodzenia
      • cubus1 Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 06.05.05, 22:14
        Oczywiscie konta Ci nie zablokuja- to bzdura.
        Prowizje zwroci sprzedawcy w razie zwrotu allegro.Tylko jak przysla Ci e-mail
        abys sie do tego ustosunkowala to napisz wszystko zgodne z prawda tzn to co
        napisalas tutaj.Jesli nie odpowiesz na tego e-maila dostaniesz pkt karny a mozn
        a ich miec tylko 3bo wtedy faktycznie podobno blokuja konto.

Ale koszty przesylki w jedna i druga strone niestety pokrywasz Ty.Przykro mi
        tak sa zasady(patrz regulaminy sklepow internetowych w razie zwrotow).
        Czyli po odeslaniu przedmiotu,jesli sprzedawca orzeknie ze dostal to co wyslal-
        zwraca Ci na konto rownowartosc aukcji.

Czyli absolutnie nie daj sie wrobic w to ze to Ty musisz zwrocic prowizje.
        Pamietaj ze masz prawo do swojego zdania.
        A Allegro i tak nie zajmie stanowiska,oni sie w to nie mieszaja.

• inia25 Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 07.05.05, 23:10
          cubus1 napisał:

> Oczywiscie konta Ci nie zablokuja- to bzdura.
          > Prowizje zwroci sprzedawcy w razie zwrotu allegro.Tylko jak przysla Ci e-mail
          > abys sie do tego ustosunkowala to napisz wszystko zgodne z prawda tzn to co
          > napisalas tutaj.Jesli nie odpowiesz na tego e-maila dostaniesz pkt karny a
          mozn
          >
          > a ich miec tylko 3bo wtedy faktycznie podobno blokuja konto.
          >
          > Ale koszty przesylki w jedna i druga strone niestety pokrywasz Ty.

nie jest to do konca prawda. ja kupiłam na allegro buty, niby oryginaly a jak
          je dostalam okazaly sie tandetnymi podrobkami. odeslalam je do sprzedajacego.
          zwrocil na moje konto koszt butow i przesylek w obie strony. mysle ze takie
          podejscie zalezy od sprzedajacego

Przykro mi
          > tak sa zasady(patrz regulaminy sklepow internetowych w razie zwrotow).
          > Czyli po odeslaniu przedmiotu,jesli sprzedawca orzeknie ze dostal to co
          wyslal-
          >
          > zwraca Ci na konto rownowartosc aukcji.
          >
          > Czyli absolutnie nie daj sie wrobic w to ze to Ty musisz zwrocic prowizje.
          > Pamietaj ze masz prawo do swojego zdania.
          > A Allegro i tak nie zajmie stanowiska,oni sie w to nie mieszaja.

mieszaja sie mieszaja. A jesli chodzi o prowizje - sprzedajacy moze zwrocic sie
          do allegro o zwrot prowizji i jesli ty na to wyrazisz zgode, to allegro mu te
          prowizje zwroci.

>
          • cubus1 Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 08.05.05, 10:20

Inia takie cytowanie jest cholernie wkurzajace sad

I nie jest to do konca prawda ze jesli Ty wyrazisz zgode to dopiero wtedy
            zwroca sprzedawcy prowizje.
            Ja mialam taka sytuacje gdy facet uwazal ze kupil,a nie kupil a i tak zwrocili
            mi prowizje.

I mieszac sie nie mieszaja,oni maja formulke : "nie ingerujemy ale prosimy" -
            od mieszania sie jest Policja ale chyba od kwoty 40zl smile

inia25 napisała:

> cubus1 napisał:
            >
            > > Oczywiscie konta Ci nie zablokuja- to bzdura.
            > > Prowizje zwroci sprzedawcy w razie zwrotu allegro.Tylko jak przysla Ci e-
            > mail
            > > abys sie do tego ustosunkowala to napisz wszystko zgodne z prawda tzn to
            > co
            > > napisalas tutaj.Jesli nie odpowiesz na tego e-maila dostaniesz pkt karny
            > a
            > mozn
            > >
            > > a ich miec tylko 3bo wtedy faktycznie podobno blokuja konto.
            > >
            > > Ale koszty przesylki w jedna i druga strone niestety pokrywasz Ty.
            >
            > nie jest to do konca prawda. ja kupiłam na allegro buty, niby oryginaly a jak
            > je dostalam okazaly sie tandetnymi podrobkami. odeslalam je do sprzedajacego.
            > zwrocil na moje konto koszt butow i przesylek w obie strony. mysle ze takie
            > podejscie zalezy od sprzedajacego
            >
            >
            >
            >
            > Przykro mi
            > > tak sa zasady(patrz regulaminy sklepow internetowych w razie zwrotow).
            > > Czyli po odeslaniu przedmiotu,jesli sprzedawca orzeknie ze dostal to co
            > wyslal-
            > >
            > > zwraca Ci na konto rownowartosc aukcji.
            > >
            > > Czyli absolutnie nie daj sie wrobic w to ze to Ty musisz zwrocic prowizje
            > .
            > > Pamietaj ze masz prawo do swojego zdania.
            > > A Allegro i tak nie zajmie stanowiska,oni sie w to nie mieszaja.
            >
            > mieszaja sie mieszaja. A jesli chodzi o prowizje - sprzedajacy moze zwrocic
            sie
            >
            > do allegro o zwrot prowizji i jesli ty na to wyrazisz zgode, to allegro mu te
            > prowizje zwroci.
            >
            >
            > >
            >
            >
    • alojw Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 06.05.05, 22:45
      Podpisuję się pod tym co napisały koleżanki, a co do kosztów przesyłki, to
      wszystko zależy od uczciwości sprzedawcy. Ja ostatnio zakupiłam rzecz, która
      miała być oryginalna, a niestety nie była i sprzedawca bez problemu uznał moją
      reklamację i do tego pokrył koszty przesyłki. Z tego co zauważyłam to osoba, u
      której ty zakupiłaś towar raczej nie należy do najuczciwszych.

Pozdrawiam i obyś nie miałą więcej takich wpadek,
      Wiola
    • pandziksa Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 07.05.05, 10:12
      Ponieważ towar był niezgodny z opisem koszty przesyłki powinien ponieść
      nieuczciwy sprzedawca. Inna sytuacja byłaby w przypadku kupna nowej rzeczy
      która Ci się poprostu nie podoba.Konta tak szybko na allegro nie blokują.
    • cubus1 Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 07.05.05, 10:50
      No tak dziewczyny ale znacie tylko tutaj zdanie Ammy71.
      Bez obrazy,pisze ogolnie-stan ubranka zwlaszcza uzywanego jest rzecza naprawde
      wzgledna.
      Trudno tutaj o wiarygodna ocene,gdyz zwykle kazda ze stron uwaza ze ma racje sad

Napisalam ze ogolnie jest przyjete ze koszt przesylki pokrywa kupujacy.

• amma71 Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 07.05.05, 12:06
        Dziewczyy, bardzo Wam dziękuję za pomoc, cała sytuacja się trochę rozjaśniła
        dzięki Wam. To prawda, że ocena stanu używanych ubrań jest zawsze względna, ale
        jak pisałam, nigdy do tej pory nie miałam takiej sytaucji. Nawet wczaraj
        dostałam 3 przesyłki, w tym jedna dla mnie (po raz pierwszy sobie kupiłam
        sukienkę na Allegro) i byłam nie tylko zadowolona ale wręcz zachwycona,
        wszystkie ciuchy używane ale stan naprawdę extra i w porównaniu do ceny, którą
        zapłaciłam,, uważam to za bardzo udane transakcje. W przypadku konfliktowej
        spódniczki, zastanawiam się co zrobić, ale jeśli regulamin sklepów
        internetowych zobowiązuje mnie do ponoszenia kosztów transportu, to zwrot
        niezbyt mi się opłaca, chyba więc dam sobie spokój, strata finansowa nie jest
        duża.
        Jeszcze raz dziękuję za pomoc i oby nam wszystkim się nie zdarzały podobne
        sytuacje na Allegro.
        POzdrawiam
        Anka
    • bgoralska Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 07.05.05, 15:15
      ja też dużo kupuję na allegro jako mgoralsk. Czy możesz mi napisać na maila kto
      to byl abym go mogla unikać. bgoralska@gazeta.pl
      Mnie bulwersują następujące rzeczy:
      -wysylanie przesylki listem zwyklym, a zawsze placę za paczkę 6,00 zł
      - nadużywanie słowa idealny, bardzo dobry. Generalnie nie znoszę jakiegokolwiek
      zmechacenia, i jest to dla mnie dyskawlifikacja towaru. Zdazyło mi się kupić 2
      takie rzeczy opisywane jako w stanie b. dobry. Takie szmaty to można kupić w
      byle lumpeksie.
      - brak reakcji na moje maile o potwierdzenie konta ( niejaki Daniellek, któremu
      często giną wpłaty od ludzi) i oburzanie się na moją prośbę o potwierdzanie
      danych osobowych z allegro i nr konta. W regulaminie allegro wyraźnie jest
      napisane że powinno sie to potwierdzać we własnym interesie, to jest w celu
      dochodzenia potencjalnych roszczeń od ALLEGRO.
      • amma71 Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 07.05.05, 21:20
        Sprzedający od spodniczki miał nick: 0415. I jak się okazuje, masę pozytywnych
        komentarzy. Ja kupuję jako Grzegorz1304, i oczywiscie jesli chodzi o ilosc
        przedmiotów wprowadzonych do obrotu, zupełnie nie mogę się równać, kupiłam
        kilkanaście rzeczy. Też mnie denerwuje masa nieprawidłowości, braki odpowiedzi,
        potwierdzeń itp, też mi się to już zdarzało, ale zawsze towar przychodził dość
        szybko, porządnie opakowany i o jakości, do której nie miałam zastrzeżeń, tak
        więc przymykałam oko na niedochodzące maile, żeby niepotrzebnie się nie
        denerwować.
        Pozdrawiam i życzę samych udanych transakcji.
        Anka
    • janka19 Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 07.05.05, 21:31
      Też ostatnio sie nacięłam. Kupiłam 3 komplety dla dziewczynek firmy H&M.Dwa w
      stanie idealnym, jeden bardzo dobrym. Cóż, okazaly sie firmowymi szmatami.Jeden
      powędrował do skrzynki PCK, dwa oddałam bardziej porzebującym. Koszmar !!!
      Druga sprawa-zakup ubarek za dość duźą sumę. Obiecfane gratisy okazały się
      szmatami które powędrowaly do kosza na śmieci.

Zauważyłam, że dla części sprzedających stan bardzo dobry oznacza-brak dziur i
      plam ! A to że ubranie jest totalnie sprane (wręcz pozbawione kolorów),
      zmechacone i czasami śmierdzące- to juz nie ma znaczenia !
      • b_marta26 Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 08.05.05, 10:25
        SMIERDZĄCE CUCHNĄCE I SpRANE: wiecie gdzie oni to kupują na ciuchalnadach np w
        Warszawie czy na giełdzie gdzie sprzadają sprowadzaną odzież zachodnią ( po 5-
        góra 10 zl) i sprzedaja te ubranaka na allegro niby swoje. A to jest bzdura to
        wszystko to odzież sprowadzana.
        Ja wam opowiem moja historię. CHhciałam sprzadać komplet to chrzutu dla chłopca
        wszystko odbyło sie zgodnie z regulaminem. Ale kupujący przez 14 dni nie
        przesyłam mi żadnych wiadomości mailowych ani telefoniczych. Ja musiałam
        dzwonic na swój koszt i dopytywać sie co dalej przecież wygrał aukcje i musi
        zapłacić - pytanie tylko kiedy prześlie pieniadze. Raz mi jedna kobieta
        powiedziała że ona nic o tym nie wie, drugi raz jakis facet ,że ofszem wie ale
        to jego koleżanka kupowała. Bajzel nie samowity!!!! wiec nie statanawiąc sie
        wystawiłam NEGATYWA i maila to tych osób że juz nie jestem zainteresowana
        robieniem interesów z tymi nieopowiedzialnym osobami. I co mi przyszło dostałaM
        odpowiedz w swoim negawtywie: ŻE JESTEM OSZUSTEM I KŁAMCZUCHEM ZE IM TOWARU
        NIECHCE SPrzedaDAĆ.
        Oj zdenerwowałam sie strasznie napisałam do obsługi i opisałam wszystko
        zarzadałam zrwotu prowizji. Zwrot dostałam i odpowiedz że tak czasami sie zdaża
        i że kupujący dostał ostrzeżenie itp. Ale moje dobre i uczciwe imię zostało
        naruszone a w regulaminie jest napisane ze kłamca i oszut to nie jest obrażliwe
        stwierdzenie. Ja sie nie zgadam bo mogłabym śmiało wytczyć proces sądowy za
        zniesławienie. Tylko po co za głupie pare groszy te newry nie są warte tych
        pieniędzy. Juz nie kupuję na allegro - bo dla mnie to gorsze tragowiśko niz
        nie jednej nawet najgorszy bazar.
        • mikita10 Re: ALLEGRO - OSZUSTWA, POMOZCIE 10.05.05, 23:14
          Ja się też raz nacięłam ubranko miało być w stanie idealnym a przyszło
          znoszone i z plamą. Wiem, że ocena używanych ubranek jest obiektywna, ale
          idealne to idealne. Teraz staram się wyszukiwać nowe ciuszki. Wiem, że pewnie
          są kupowane na promocjach za parę złoty, ale jak się nie ma dostępu do tych
          ciuszków co by się chciało to trudno, trzeba płacić. A poza tym na Allegro
          każdy sprzedaje bo chce zarobić, normalne.

Wkurza mnie tylko to, że sprzedający czekają z wystawieniem opinii. Przecież
          jak wylicutuję i wpłacę kasę to powinnam dostać opinię - przecież zrobiłam to
          co do mnie należało. Ale nie, czekają, bo jak wyślą fatalne ubranko i wystawię
          negatywa to się odwdzięczą tym samym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka