Dodaj do ulubionych

wózek parasolka - podzielcie się doświadczeniem

03.06.05, 10:07
Witam,

Dziewczyny, jaki wózek parasolkę możecie polecić z własnego doświadczenia ?
Mam 15 miesięczne dziecko i chcę mu kupić leciutki wózek ( taki do sklepu,
do parku ). Podpowiedzcie, na co warto zwrócić uwagę, co jest niezbędne a co
niepotrzebne. Czekam na Wasze opinie.
Monika
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: wózek parasolka - podzielcie się doświadczeni 03.06.05, 10:26
      Jak chcesz lekki i wygodny to nie kupuj chicco. Koszmar. Cena wysoka a
      jakość...lepiej nie mówić. No i ciężki nieporęczny i trzeba się naprawdę
      namęczyć żeby położyć oparcie czy wjechać na krawężnik.
      • madzialena11 Re: wózek parasolka - podzielcie się doświadczeni 03.06.05, 10:37
        ja kupiłam taka leciutką parasoleczkę,nie rozkładaną na krótkie wypady na
        zakupy, itp. Jest to dodatkowy wózek, bo jedną parasolkę już mamy (pliko). Tą
        drugą (nie wiem jak się nazywa) kupiliśmy w Carrefourze za 69 zł (nie Kubuś).
        Jak do tej pory jestem zadowolona, córka też ją lubi. Nawet nieźle się podjeżdża
        pod krawężniki i nawet fajnie jeździ jak na malusieńkie kółeczka. Jedynie
        mogłoby się troszkę opuszczać oparcie, ale za tą cenę co tu wymagać (najtańsze z
        opuszczanym widziałam za ok 170 zł). Ja jestem zadowolona i jak na razie polecam.
      • maczkama Re: wózek parasolka - podzielcie się doświadczeni 04.06.05, 14:33
        Arwena o jakim chicco mówisz? Czy masz w domu taki wózek. Wg mnie poza chicco
        pony poarasolki chicco są super
    • mama_majki Re: wózek parasolka - podzielcie się doświadczeni 03.06.05, 10:51
      My mamy Maclarena Volo. Swietny, bo baaardzo ellki - 3,5 kg. Nie rozkladaja mu
      sie plecki, ale ja akurat taki chcialam. Godny polecenia jest tez Mclarem
      Quest - tez lekki - 5,5 kg a sie rozklada i ma budke i pokrowiec. Zobacz sobie
      na www.tanimarket.pl
      Mialysmy tez Peg Perego Pliko i tez jest fajny, tylko mniej kompaktowy.

Pozdrawiamy. Kasia i Maja (24.07.2003)
      • iwek33 Re: wózek parasolka - podzielcie się doświadczeni 03.06.05, 11:18
        My mamy Bebe Confort Allegro- ok: 6 kg, opuszczane oparcie, fajne kółka, dobrze
        się prowadzi.
    • marysia39 polecam Inglesina Swift 03.06.05, 13:54
      leciutka 6,3 kg i super wygodna dla dziecka bo ma głebokie siedzisko. A
      szukałam czegoś idealnego bardzo bardzo długo..... i wybór uważam za
      trafiony.
      • ewelinaz25 zwróć uwagę przede wszystkim na... 04.06.05, 13:11
        jeśli dziecko lubi drzemać podczas spacerów to istotne jest rozkładane oparcie,
        najlepiej z miękką wyściółką - nie będziesz musiała nosić poduszki. Ważny jest
        regulowany podnóżek, a przede wszystkim jego długość. Powinien być na tyle
        długi, żeby nóżki podczas spania nie zwisały, a swobodnie opierały się na nim.
        Sprawdź głębokość siedziska, najlepiej posadź dziecko i zobacz czy dziecko się
        nie ześlizguje (nie kupuj wózków baby dreams, bo właśnie one mają bardzo
        płytkie siedziska - chodzi mi o te mniejsze spacerówki, bo to większe są ok).
        Wysokość oparcia jest również istotna, gdyż podczas opierania się dziecku
        główka powinna swobodnie leżeć na oparciu, a nie tak jak. np. w baby dreams
        walker wystaje poza. Zobacz również budkę czy nie dotyka głowy dziecka, bo nie
        będziesz mogła jej swobodnie zamykać i otwierać, gdy dziecko będzie siedziało.
        Oparcie powinno być conajmniej 3 pozycyjne, budka ściągana najlepiej z
        wentylacją, Zobacz również czy budka zamyka się w 180 stopniach, tzn. czy
        zakryjesz nią całe dziecko. Bardzo przydatne, gdy np.wieje silny wiatr, a wózki
        parasolki nie mają niestety przekładanej rączki. Pałąk z przodu (jeśli
        wybierałabyś opcje z pałąkiem) najlepiej, gdy jest w całości demontowany i nie
        przechodzi przez niego szelka. Pasy koniecznie pięciopunktowe. Kółeczka
        najlepiej jak największe (chodzi oczywiście o kółeczka w parasolkach) z
        możliwością blokady (choć mi osobiście blokada nie jest do niczego potrzebna,
        blokuję kółka tylko przy składaniu wózka). Dobrze, gdy kółeczka są pompowane
        (ma je np. parasolka neonato, quinny). Niezmiernie ważne są resory zarówno na
        kółeczkach przednich, jak i na tylnich. Wówczas jazda np. po kostce brukowej
        nie przynosi problemów. Wózek powinien być skrętny, lekko się prowadzić nawet
        jedną ręką. Zwróć uwagę również na tapicerkę, aby była w pełni ściągana do
        prania. Najlepsze są takie, które przetrzesz gąbką i plamy bez problemu
        schodzą. Ważne jest również wyposażenie wózka: folia przeciwdeszczowa i
        ocieplany ochraniacz/śpiwór na nogi. Śpiwór powinien być na tyle długi, aby
        dziecku np. 2,5 letniemu nogi się zmieściły. Krótkie ochraniacze ma inglesina
        zippy i bebecar unibig. Waga wózka max. do 8,5kg, a wtedy jazda takim wózkiem
        to czysta przyjemność i przede wszystkim wygoda dla malca. Takie zalety mają
        wózki peg perego pliko p3, inglesina, neonato, quinny. Ja mam neonato i jestem
        bardzo, bardzo z niej zadowolona, podobnie, jak mój synek (nie mamy prolemów z
        jazdą, zawsze chętnie siada do wózka).

Pozdr.
    • moniqep Re: wózek parasolka - podzielcie się doświadczeni 05.06.05, 22:48
      Cześć Dziewczyny,
      od jakiegoś czasu rozglądamy się z mężem za wózeczkiem spacerowką. Zależy nam
      na funkcjonalności. Początkowo chcięliśmy kupic wózeczek tani, ale z biegiem
      czasu mamy coraz wyższe wymagania. Czy macie jakieś swoje typy? Zależy mi,
      żeby wózek miał regulowane oparcie wraz z podnóżkiem, budkę i łatwo się
      składał. Dobrze też, żeby mało ważył.
      Dzisiaj oglądaliśmy Bebe Confort Allegro Plus -super wózeczek, ale ma
      3-punktowe pasy. Czy to duża wada i czy dziecko nie wypadnie z wózeczka?

Pozdrawiam,

M.
    • moniqep Re: Do ewelinaz25 05.06.05, 22:54
      Gdzie mozna kupic wozek neonato? I ile kosztuje.Jaki typ wozka neonato
      posiadacie? Moze i nam sie spodoba.
      • ewelinaz25 Re: Do ewelinaz25 06.06.05, 14:03
        swój kupiłam na allegro, używany oczywiście - model DAKAR, ale prawie w
        idealnym stanie, podaję link: allegro.pl/show_item.php?item=47610414
        Nowy nie wiem gdzie można kupić, widziałam je niedawno w jednym ze sklepów
        internetowych, ale chyba szybko się rozeszły, bo już ich nie mają. Na froum był
        już poruszany wątek na temat tego wózka, nawet odezwał się dystrybutor lub
        osoba, która ma kontakt z dystrybutorem, zapewniała, że może wózek sprowadzić w
        dowolnej kolorystyce. Zajrzyj do wyszukiwarki, tam w jednym z wątków powinien
        być podany kontakt. Ale koszt nowego wózka to ponad 1000zł, jeśli nowy nie
        wchodzi w grę to pilotuj allegro, czasami się trafiają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka