Dodaj do ulubionych

Allegro-koszt wysyłki...

26.09.05, 22:06
Własnie na allegro wygrałam malutka książeczke za 5 złotych.Książeczka to "mały poradnik życia"-najmniejszy z mozliwych format..

A tu dostaje po wygraniu maila,że za przesyłkę mam zapłacic...7 złotych!!
Czy to nie przesada?Ja za 6 to wielkie paki zamawiałam i to juz było z priorytetem...
Co mam robić?
Przeciez koperta i przesyłka listem poleconym to około 4 złotych...

Tu nie chodzi o te 3 złote,tylko o zasade-płace za przesyłkę zwykłą w koncu,to czemu ktoś ma zarobic na niej?
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Allegro-koszt wysyłki... 26.09.05, 22:53
      Własnie na allegro wygrałam malutka książeczke za 5 złotych.Książeczka to "mały
      > poradnik życia"-najmniejszy z mozliwych format..
      >
      > A tu dostaje po wygraniu maila,że za przesyłkę mam zapłacic...7 złotych!!

No cóż, nawet doliczając koszt koperty bąbelkowej - cena jest nieco zawyżona...
      Może spróbuj negocjować? A tak w ogóle to zawsze lepiej zapytać wcześniej o
      koszt przesyłki. Ja np. niedawno widziałam podany koszt przesyłki przedmiotu
      raczej nie ważącego ponad 1kg 16-17 zł!

aga
      • mamaemmy Re: Allegro-koszt wysyłki... 26.09.05, 23:37
        Własnie nie zdążyłam,przeważnie to robię,ale ta akcja miała trwac tylko kilka minut jeszcze..Ale wczesniej kupowałam taki sam poradnik i koszt był normalny,więc myślałam ,że i tu bedzie ok.
        Na razie napisałam maila do tego sprzedawcy.
        A co jesli bedę musiała to 7 zlotych zaplacic?Co jesli tego po prostu nie zrobięsmile?
      • alohaa Re: Allegro-koszt wysyłki... 26.09.05, 23:39
        spytaj się co wchodzi w koszt pzresylki, niestety zazwyczaj sprzedajacy wołaja
        tyle samo za każdą rzecz którą sprzedaja, bo im sie nie chce szacować kosztow.
        • zyna Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 07:55
          Ja też tak kiedyś miałam, ale napisałam do sprzedawcy, że przy koszcie
          przedmiotu (5zł) to koszt przesyłki jest dla mnie zbyt wysoki i transakcja
          przestaje mi się opłacać. Poprosiłam o wysłanie zwykłym listem poleconym za
          3,50zł.
          Niektórzy maja w opisie podany stały koszt przesyłki, bo tak jest prościej, ale
          jak osobiście się zapytasz (tym bardziej, że cena niewielka) to zazwyczaj można
          się dogadać.
          Pozdrawiam
    • nowaska Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 08:12
      Witaj
      Najpierw sprawdź, czy przesyłka nie będzie do Ciebie wysłana np. z Londynu, ja
      kilka dni temu upolowałam sobie śliczną spódniczkę ale mocno zszokował mnie
      koszt przesyłki 16zł. Napisałam więc do sprzedającego i w odpowiedzi dostałam
      info, że spódniczka wysłana będzie właśnie z Londynusmile))) Dopiero po tej
      informacji dokładniej wczytałam się w opis aukcji i likalizację.
      Jeśli chodzi o przsyłkę krajową, to myślę, że można się dogadać. Napisz o co
      chodzi sprzedającemu i w jaki sposób chciałabyś dostać swoją przesyłkę.
      Ja też sprzedaję na allegro i koszt przesyłki podaję zawsze z priorytetem ale
      jeśli ktoś sobie tego nie życzy i poinformuje mnie o tym, to takie prośby
      kupującego zawsze uwzględniam, to jego prawo. Kupujesz - wymagasz!!!
      Pozdrawiam i życzę pomyślnego załatwienia sprawysmile
      Aska
    • mazuba Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 10:18
      hej
      na allegro placi sie za wystawienie przedmiotu i prowizje od sprzedazy,
      dodatkowo koszt zdjec i czas no i...
      zeby sprzedawcy oplacilo sie sprzedac przedmiot za 5 zl to dorabia sobie na
      przesylce. to czeste niestety i tacy sprzedawcy sa zwyczajnie naciagaczami.
      negocjuj cene przesylki i juz, jesli dobrze uargumentujesz negocjacje powinno
      sie udac a sprzedawca nie za bardzo ma sie czym wykrecic.
      pozdrawiam
      magda
      • malwes Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 10:26
        Na stronie poczty polskiej jest bardzo dobry kalkulator cen przesyłek -różnych:
        listów, paczek, priorytetów i poleconych. Powołaj się na niego.
        Jeśli sprzedawca odmówi skorygowania ceny to zgłoś do adminów allegro, że
        naciąga na kosztach przesyłki. Można ustalać różne rzeczy jeśli chodzi o zasady
        aukcji ale oszukiwanie i zawyżanie kosztów przesyłek jest sprzeczne z
        regulaminem allegro i możesz śmiało go zaskarżyć.
        • driadea Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 10:46
          malwes napisała:

> Na stronie poczty polskiej jest bardzo dobry kalkulator cen przesyłek -
          różnych:
          >
          > listów, paczek, priorytetów i poleconych. Powołaj się na niego.

O ile się nie mylę, ten kalkulator nie wlicza ceny opakowania. Koperta
          bąbelkowa to koszt ok. 1,5 - 2 zł/szt.
    • driadea Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 10:42
      No niestety - wysyłka (4,60 polecony priorytet) + opakowanie (ok. 1,50 za
      kopertę bąbelkową)+ robocizna, cokolwiek to znaczy...
      Jak sprzedawałam na allegro to niestety małe paczki kosztowały 6 zł
      (4,60+1,50), a duże taniej, bo za kartony nie musiałam płacić, a za koperty tak.
      Zawsze warto dowiedzieć się wcześniej, ile wyniosą koszty przesyłki.
      • zyna Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 12:07
        A ja, mimo, że też nie popieram zawyżania kosztów przesyłki, uważam że jeśli
        koszt jej zawarty jest w opisie aukcji to jest to w porządku. Mam wtedy wybór i
        mogę się zastanowić czy po dodaniu tych kosztów wciąż opłaca mi się licytować
        towar? Takie podejście jest dla mnie uczciwe, bo nikt nie stawia mnie przed
        faktem dokonanym tylko sama świadomie kalkuluję czy to mi się opłaca czy nie.
        A tak naprawdę to sprzedający może w kosztach przesyłki wpisać każdą kwotę (i
        żadne kalkulatory poczty polskiej nie mają tu nic do rzeczy), sęk w tym czy ja
        się na taką cenę godzę.
        Dlatego najlepszym wyjściem jest pytanie sprzedającego o koszt wysyłki (jeśli
        nie ma tego w opisie aukcji).
        Pozdrawiam
        • malwes Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 12:46
          A ja się nie do końca mogę z Tobą zgodzić, Driadeo. Na Allegro kupujący ponosi
          koszty wysyłki a nie koszty opakowania i wysyłki. To dwie różne rzeczy. Nie
          trzeba małej książeczki za 5zł pakować w drogą torebkę z zabezpieczeniem
          powietrznym. Można ją zapakować w kartonowe pudełko po starych bucikach czy
          kosmetyku. Sprzedawcy często przesadzają z usprawiedliwianiem wysokiej ceny
          przesyłki kosztami materiału. Poza tym tego typu torebki kupione w hurtowni na
          pewno nie kosztują 1,5zł tylko dużo mniej. Mnóstwo rzeczy kupuję i sprzedaję
          przez internet i jeszcze nigdy (ani allegro, ani pan Piotr od Marcinkowskiego,
          ani sprzedawcy bucików Gucio, ani sprzedawcy ogromnych zabawek typu Tolo, nie
          żadali ode mnie ceny przesyłki innej niż wg cennika PP za paczkę o odpowiedniej
          wadze. Dla mnie uczciwe to żadanie zapłaty za koszt przesyłki a koszt
          opakowania dobieram sama, na swój koszt - a jeśli muszę daną rzecz opakować
          jakoś specjalnie bo jest droga lub krucha to uzgadniam to najpierw z kupującym
          już w opisie aukcji - albo pozostawiam kupującemu wybór w postaci różnych
          wariantów cenowych. Mówimy tu o konkretnym przypadku - książeczce - a to nie
          jest towar wymagający wyjątkowo drogiego opakowania aby w stanie idealnym
          trafił do rąk właściciela. Wmawianie mu, że do tego jest konieczny specjalny
          materiał albo żądanie wysokiej ceny to JESt naruszenie regulaminu allegro.
          Koszt ma być standardowy a "dodatki" dopiero za zgodą kupującego a nie
          odwrotnie. Takie moje zdanie i ja tak postępuję ale oczywiście nie wszyscy się
          muszą ze mną zgodzić.
          • pade Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 20:45
            A ja się z Tobą nie zgodzę...
            Wiele razy otrzymywałam paczki, za które płaciłam tyle ile podane jest w
            cenniku poczty polskiej. Tyle że te paczki były pakowane w używany juz papier,
            albo całe posklejane folią, żeby nie było widać, że opakowanie to jakieś
            połatane resztki, albo w śmierdzącym kartonie. Wiesz ja i tak piorę te ubranka
            (obowiązkowo!), ale rozpakowywanie takich "paczek" jest dla mnie baaardzo
            nieprzyjemnym zajęciem.
            Sama sprzedając doliczam koszt opakowania 1,5zł, i bardzo często okazuje się że
            muszę dopłacić, bo ciuszki się po prostu w taka kopertę nie zmieszczą. A jeśli
            wysyłam w pudełku, nie doliczam kosztów opakowania.
            Zawsze można się dogadać ze sprzedającym, i nie trzeba od razu ze wszystkich
            robić oszustów.
            Aha i wielokrotnie płaciłam za paczkę a przesyłka była listem poleconym, i co
            mam się kłócić o 0,5zł?
            • pade I jeszcze jedno 27.09.05, 20:48
              Przy sprzedaży przedmiotu za 9zł ponosi się koszty wystawienia i prowizji,
              jeśli doliczy się koszt koperty, taka sprzedaż przestaje mieć sens, pomyśl o
              tym, nie każdy ma w domu nie wiadomo ile zwykłych kopert i pudełek, a zwłaszcza
              Ci, którzy nie zajmują się po prostu handlem, tylko dorabiają sobie,
              wyprzedając niepotrzebne już im przedmioty.
    • mamaemmy Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 20:19
      Dzięki za odpowiedzi.
      napisałam do tego pana,czy to nie mogłoby byc wysłane listem poleconym,bo skoro nie zarabia na przesyłkach to cóż mu zależy w jaki sposób wyśle?
      Na razie nic nie odpisał...

Poczekamy..

Danta
    • nowaska Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 20:52
      Wysłanie tej książeczki (zakładam, że jest mała i cienka) powinno kosztować wg.
      mnie max 5zł. Ja taką książeczkę wysłałałabym w zwykłej dużej kopercie ( o ile
      oczywiście zmieściłaby się w niej) i zapłaciłabym za nią na poczcie około 4.60
      jeśli nie zmieściłaby się, to owinęłłabym ją w zwykły szary papier i wtedy jej
      koszt wyniósłby 5zł.
      Uważam, że kupujący ma prawo wybrać sobie sposób i koszt przesyłki, przecież to
      on płaci za nią.
      Wiem jednak, że często duzi sprzedawcy mają podpisane umowy ryczałtowe i wtedy
      mają jeden koszt przesyłki bez względu na sprzedaną ilość. W takim przypadku
      korzystają na tym ci, którzy kupują więcej sztuk, bo płacą za przesyłkę mniej.
      Nie wiem jak dużo sprzedaje ten, od którego kupiłaś książeczkę, może sprzedaje
      tylko swoje prywatne rzeczy i próbuje poniesione koszty przerzucić na
      kupującego? A może po prostu sprzedaje tak dużo, że nie ma czasu na opisywanie
      każdej aukcji osobno i podaje na każdej jednakową, jakoś uśrednioną cenę.
      Tak czy siak musisz się skontaktować ze sprzedającym, inaczej się nie da.
      Mam nadzieję, że się dogadacie i będziesz zadowolona z zakupu.
      Co do kosztów przesyłek są do obliczenia na stronie
      www.cennik.poczta.lublin.pl/index.php?ramka=krajowe/formularze/k_paczka.php
      pozdrawiam
      aska
      • driadea Re: Allegro-koszt wysyłki... 27.09.05, 22:19
        Zwykły szary papier czy taśma klejąca też przecież kosztują. No dobra, może nie
        1,50 zł za "porckę", ale trzeba to mieć, by w to zapakować.
        Ponadto - książkę można wsadzić w zwykłą kopertę, ale np. ubranek nie, umnie na
        poczcie nie przyjmują takich paczek. Jeśli zawartość jest miękka, koperta musi
        być bombelkowa lub pakujemy w karton.
        Mnie też się parę razy zdarzyło, że sprzedałam coś za 5 zł, wtedy nie
        doliczałam za opakowanie, ale pakowałam w stare koperty, zaklejając poprzednie
        dane. Nie mogę doplacać!
        A w hurtowni nieopodal koperta a4 kosztuje wlasnie 1,50, w zwykym papierniczym
        1,80. Do makro czy innego tego typu nie mam jak jechać.
        Dogadać się zawsze można, ale trzeba się liczyć z tym, że kupujący ponosi nie
        tylko koszty transportu, ale i zabezpieczenia niezbędnego do transportu.
        • nowaska Re: Allegro-koszt wysyłki... 28.09.05, 09:23
          Prowadząc jakąkolwiek działalność handlową ponosi się zawsze koszty jej
          prowadzenia. Nie ma tu wyjątków: czy ktoś sprzedaje dużo czy mało, swoje
          prywatne rzeczy czy na dużą skalę. Ta zasada dotyczy każdego. no chyba że z
          ręki do ręki. Jeśli ktoś wystawia coś na sprzedaż musi być też przygotowany na
          zapakowanie tego i to nie po skończonej aukcji ale już w momencie wystawienia
          rzeczy powinien wiedzieć w co ją ewentualnie zapakuje. A koszty wcale nie są
          wielkie, jeśli ktoś naprawdę chce i nie podchodzi do tego z wielkim oburzeniem,
          że musi zapakować.
          W sklepach obuwniczych jest mnóstwo ładnych kartonów do wzięcia, wystarczy taki
          opakować w zwykły szary papier, który kosztuje w papierniczym 0.60 gr i okleić
          go taśmą klejącą za 3.50 i zanieść na pocztę. Paczka wówczas kosztuje 5zł.(do
          1kg)
          Arkusz papieru starczy na jakieś 5-6 kartonów a taśma do oklejenia conajmniej
          50 paczek. Więc nie są to jakieś kosmiczne sumy ale trzeba tu zdrowego rozsądku
          i szacunku dla klienta, bo ja osobiście byłam zniesmaczona dostając paczkę w
          używanej kopercie.
          Ode mnie nikt nigdy nie dostanie zapakowanej rzeczy w używany papier czy
          używaną kopertę- po prostu świadczy to wg. mnie o braku kultury.
          Nie prowadzę działalności charytatywnej i koszt koperty bąbelkowej jeśli jest
          taka potrzeba na moich aukcjach ponosi kupujący ale wynosi on nie więcej niż 5
          zł za całość a koperty kupuję na poczcie.
          Uważam, że nie można wszystkich opłat przerzucić na kupującego ale to jest
          tylko moje zdanie.
          Pozdrawiam
          • driadea Re: Allegro-koszt wysyłki... 28.09.05, 12:07
            Nie prowadzę działalności charytatywnej i koszt koperty bąbelkowej jeśli jest
            > taka potrzeba na moich aukcjach ponosi kupujący ale wynosi on nie więcej niż
            5
            > zł za całość a koperty kupuję na poczcie.

No to jakim cudem, proszę, powiedz, wysyłka wraz z kopertą bąbelkową wynosi 5
            zł, skoro sama wysyłka kosztuje 4,60 zł? Nie wierzę, że na Twojej poczcie
            koperta bąbelkowa kosztuje 40 groszy.

Ja też nie prowadzę działalności charytatywnej. Jeśli paczkę można wyslać w
            kartonie, to iczę tylko za oplaty pocztowe, jeśli jednak trzeba wyslać w
            kopercie bąbelkkowej, koszty ponosi kupujący. I te informacje zawarłam w
            stronie "o mnie" na allegro, zatem każdy kupujący wie. Nikogo nie stawiam przed
            faktem dokonanym, a ugodowa jestem.
            Pozdrawiam.
            • mamaemmy Driadea 28.09.05, 12:47
              Możesz mi podac na priva swój nick z allegro?Może coś mi się kiedyś przydasmile
            • mamaemmy Re: Allegro-koszt wysyłki... 28.09.05, 12:50
              Pan mi odpisał,że może mi to wysłac listem poleconym,na moją odpowiedzialność.
              Oczywiście się zgodziłam-zwłaszcza,że zdarzyło mi się pare razy zapłacic za paczke priorytet,a dostać listem poleconymcrying i wszystko dochodziło.
          • malwes Nowaska 28.09.05, 16:29
            Zgadzam się z Tobą w 100%. Mam bardzo podobne zdanie - o czym zresztą już
            pisałam w poście powyżej w tym wątku. Mnie okropnie denerwują sprzedawcy,
            którzy próbują wmówić kilentowi, że ponoszą wysokie koszty działaności,
            opakowania, itp.
            Pozdrawiam,
            M.
            • driadea Re: Nowaska 28.09.05, 18:10
              Wysokie to może nie, ale 1,50 za kopertę, owszem...
              Jeśli się da wyslać w kartonie, ok, ale czasem trzeba w kopercie.
              • nowaska Re: 28.09.05, 18:32
                Zgadzam się z Wami jeśli chodzi o kopertę bąbelkową, ale naprawdę nie zawsze ta
                koperta jest potrzebna. Wszystko zależy od pakowanej rzeczy i wielkości tej
                kopertysmile Moje doświadczenia kopertowe są niewielkie, bo głównie wysyłam w
                kartonikach ale wysyłając czapeczkę po swojej małej zapłaciłam za przesyłkę
                3,60 + 1,20 -więc zmieściłam się w tych 5zł, innym razem, kiedy wiedziałam, że
                zapłacę za przesyłkę 4,60 rzecz włożyłam w dużą grubą kopertę za 0,25 i też się
                zmieściłam.
                Wiem, że najlepiej byłoby dokładnie czytać aukcje i podane koszty i wtedy
                omijać szerokom łukiem takich co to próbują przerzucić wszystkie koszty na
                kupującego ale wiem też, że trafiają się okazje i nie ma czasu na studiowanie
                tego co napisał sprzedający i licytuje się nie patrząc na koszty.
                Na szczęscie są jeszcze wyrozumiali sprzedawcy z którymi można się dogadać.
                Pozdrawiam
                aska
                • baziaczek koszt przesyłki 28.09.05, 20:58
                  Sama sprzedaję i kupuję na allegro i uważam, że zawyżanie opłaty i zarabianie w
                  ten sposób na kupujacym jest niedopuszczalne. Koperta, nawet ta ochronna wcale
                  nie musi kosztować 4 zł ani nawet 1,5, bo nawet na samym allegro sprzedają
                  koperty ochronne w zalezności od formatu od 23 groszy za sztukę. Jeśli
                  sprzedawca ma określone koszty, to powinien je ująć w cenie przedmiotu albo
                  opisać dokładnie w aukcji, tak by kupujacy miał świadomość.
                  Mi samej zdarzyło się np. niechcący zawyżyć koszt przesyłki - rzecz się okazała
                  o 5 dkg lżejsza na poczcie niż na mojej wadze w domu i właśnie ta różnica
                  spowodowała spadek kosztu. I w tym wypadku pisałam do kupującego o zwrocie
                  kosztów. Może ja jakaś dziwna jestem, ale staram sie nie czynić drugiemu co mi
                  niemiłe, a sama nie cierpię, jak ktoś próbuje robić ze mnie głupka. Sprzedając
                  liczę sie z kosztami, cenę kalkuluje tak by mi sie opłacało, a przerzucanie
                  prowizji na kupującego w taki sposób jest rzeczywiście niezgodne z regulaminem.
                  • driadea Re: koszt przesyłki 28.09.05, 22:04
                    Kupiłam kiedyś koperty A4 bąbelkowe na allegro, za 20 sztuk zaplacilam 29 zł z
                    wysyłką - to była najtańsza oferta, tańsza aniżeli w hurtowni. Może jednak nie
                    umiem szukać, proszę, podaj mi linka do tej taniutkiej aukcji, chętnie kupię
                    koperty. Z góry dziękuję, Aga
                    • driadea Re: koszt przesyłki 28.09.05, 22:08
                      Tak, znalazłam, 100 sztuk za 55,55 zł. Rzeczywiście tanio, ale do tego 10 zł za
                      wysyłkę, czyli 65,55 zł, no i co ja zrobię z tyloma kopertami? indifferent
                      • nowaska Re: koszt przesyłki 28.09.05, 22:35
                        jeśli to są te większego formatu to możemy się podzielić po połowie, 100 szt
                        dla mnie to też za dużosmile może ktoś jeszcze się przyłączy?smile)) jeśli nie masz
                        nic przeciwko, ja jestem chętna. Nie wiem tylko skąd jesteś?
                      • baziaczek Re: koszt przesyłki 28.09.05, 22:37
                        driadea napisała:

> Tak, znalazłam, 100 sztuk za 55,55 zł. Rzeczywiście tanio, ale do tego 10 zł
                        za
                        >
                        > wysyłkę, czyli 65,55 zł, no i co ja zrobię z tyloma kopertami? indifferent

Pisałam, że cena zależy od rozmiaru, rzeczywiście rozmiar zblizony do a4 (tzw.
                        E5) np. kosztuje razem z wysyłką 56,90 za 100 szt. co daje 57 gr za sztukę.
                        Uważam, że w ostateczności jeśli się nie skalkuluje odpowiednio ceny aukcji
                        można doliczyć koszty koperty, ale powinno się to jasno, uczciwie napisać. Tak
                        czy siak chcąc coś sprzedać musisz się postarać, sama wiesz jak jest. Idąc tym
                        tropem - kupujący powinien pokryć koszt baterii w aparacie, koszt prądu
                        zużytego do komputera a takze koszty leczenia - maść na obolałe nadgarstki,
                        których sprzedawca nabawił się opisując aukcję.
                        A nadmiar kopert można sprzedać wink
    • ewamiki Poczta 28.09.05, 21:23
      Listem czy to zwyklym czy poleconym czy priorytem mozna wysylac dokumenty.
      Kzdy towar handlowy powinien byc wyslany paczka a niestety bardzo czesto nie
      jest. Wlasciwie przeszkolony pracownik Poczty Polskiej nie powinien przyjac
      listu w ktorym przez opakowanie wyczuwa przedmiot a nie dokument.

Np kupilam posciel dla syna na Aleegro (nowa) Pani pomylila sie co do wzoru i
      wyslala nam inna niz zamowilismy. Za przesylke zaplacilam 6 zl. Ja te posciel
      dostalam zwyklym listem wiec takim ja chcialam odeslac i dowiedzialam sie tych
      wszystkich rzeczy na poczcie o ktorych napisalam.

Ps. 6 zl kosztuje paczka priorytetowa do 1 kg. Jej rozmiar nie bardzo ma
      znaczenie.
      • nowaska Re: Poczta 28.09.05, 22:26
        chyba chodziło ci o paczkę zwykłą? nie wyobrażam sobie jak można pościel wysłać
        listemwink
        A u mnie na poczcie przyjmują wszystko co się im tylko zaniesiesmile
        Ostatnio wysyłałam nad morze 3 łańcuszki do smoczków dla maluchów koleżanki,
        zapakowane w kopertę bąbelkową i pani w okienku nawet potrząsnęła nimi i
        powiedziała ,, o ! ale grzechocze" smile))))
        • ewamiki Re: Poczta 29.09.05, 11:04
          Nie, nie chodzilo mi o zwykla paczke tylko zwykly list.
          Mnie osobiscie bardzo dziwi, ze tak roznie pracownicy poczty podchodza do
          swoich obowiazkow. Zadziwiajace, ze przepisy regulujace zawartosc odpowiednich
          przesylek sa rozne dla roznych miast.
          Na mojej poczcie nawet balona (takiego na gumce duzego po napompowaniu jak
          pilka) do kartki z zyczeniami nie moge wlozyc bo wyczuja i nie przyjma.

Wiem, ze ludzie wysylaja ,,cuda,, w listach ale tu juz chyba zbaczamy z
          tematu...smile

• nowaska do ewamiki 29.09.05, 19:20
            Mam prośbę: czy możesz mi wytłumaczyć jak wysłać pościel listem? Pytam
            poważnie, ja naprawdę nie wiem. List kojarzy mi się z kopertą a jak w kopertę
            zapakować coś tak dużego jak pościel? Może mi się kiedyś przyda taka
            informacjasmile
            z góry dziękuję.
            aska
            • ewamiki Re: do ewamiki 30.09.05, 20:28
              Normalnie w zwykla koperte szara byla wlozona posciel. Zaklejona i nadana jako
              list!
              U mnie na poczcie to w zyciu by czegos takiego Panie nie przyjely!
              Ale widac ewidentnie ze takie poczty sie zdarzaja. Listem tylko ze
              priorytetowym dostalam kiedys zamowiony kocyk wymiary 90/90 cm. Innym razem
              rozek dla dziecka a sami wiemy jakie to gabarytowo duze. Zaplacilam oczywiscie
              za paczke w obu przypadkach.
              Mnie to juz nie dziwi to ze te rzeczy sa wysylane listem ale dziwi ze BEZ
              potwierdzenia nadania. Zastanawiam sie tylko co takie osoby robia gdy dana
              rzecz zaginie na poczcie. Nie maja dowodu na to ze ja nadaly i nie moga nawet
              sensownej reklamacji zglosic o ile wogule mogasmile

Ja korzystam z Poczty Polskiej conajmiej raz dziennie 5 dni w tygodniu jako
              klijent i moge juz ksiazki pisac....

Pozdrawiam
              Ewa
        • annakol1 Re: Poczta 29.09.05, 20:31
          u mnie na poczcie tez przyjmuja wszystko
          ostatnio pani miz jedynei zwrocila uwage ze ma "nie grzechotac" tzn towar ma
          sie w srodku nie przemieszczac.. wrecz kiedys pani z poczty polecila mi wyslac
          maja paczke listem poleconym..

ja sprzedaje na allegro i biore zawsze 5zl za list polecano (bo wtedy koszt
          listu + kopeta tyle wynosi, czasem wiecej i wtedy musze doplacic) lub wysylam w
          kartonie (wlasne zasoby ae wtedy paczka kosztuje tez 5 zl) i 6 zl za priorytet
          (ten sam sposob). nie powiem ile milionow razy musialam z wlasne kieszeni
          doplacac bo rpzesylka koszyowala wiecej..
          a ludzie i tak sa oburzeni
          wg mnie ejdynie koszt usredniony zdaje egzamin
          i szczerze powiedziawszy oburzaja mnie te glosy oburzenia.. jesli w opisie
          aukcji jest opis kosztow wysylki - to jesli amsz jakies watpliwosci nie
          licytua, a jesli opisu nie ma to warto zapytac wczesniej.

jesli koszt wysylki jest dla mnie za wysoki - to po prostu nie kupuje od danego
          sprzedawcy i tyle. cene przesylki i tak trzeba wklakulowac w cene towaru. warto
          zachowac zdrowy rozsadek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka