dorotamoron 14.12.05, 20:22 Bardo proszę napiszcie mi jakie wymiary ma najmniejszy klocek z lego duplo? Czy one nadadzą się dla 14 miesięczniaka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koralik12 Re: Klocki lego duplo 14.12.05, 20:36 Z tego co wiem lego duplo są dla dzieci powyżej roku. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Klocki lego duplo 14.12.05, 20:39 A czemu nie? Nie chce mi się ich mierzyć, ale do połknięcia sie nie nadają, jeżeli o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczkowamama Re: Klocki lego duplo 14.12.05, 21:39 Są też klocki Lego Quatro, które są większe od Duplo, ale w zestawach Duplo przeznaczonych dla dzieci w wieku Twojego nie ma raczej bardzo malutkich klocków. Pozdrawiam, misiaczkowamama Odpowiedz Link Zgłoś
ajakaga Re: Klocki lego duplo 14.12.05, 22:19 Ja mysle ze sa odpowiednie My mamy zamowione u dziadkow pod choinke dla 15miesieczniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
jogaj Re: Klocki lego duplo 14.12.05, 23:06 Ja mam prawie 3 latka i prawie 10 miesieczniaka i jak bawi sie straszy to mlodszy tez sie bawi,bierze te klocki do buzi i mysle,ze nie jest w stanie ich polknac,wiec dla 14 miesieczniaka spokojnie sie nadaja. Jola Odpowiedz Link Zgłoś
mamynia Come-back po nieobecności ... 15.12.05, 11:31 Witajcie KOCHANE! Strasznie się za Wami stęskniłam, strasznie, okropnie. Poprosiłam męża i mi wydrukował trochę wieści od Was – przepraszam, że nie spytałam, ale obiecał, że nie będzie czytał. Nadal nie mamy komputera – jeszcze walczymy z ubezpieczycielem. No i nie wiem kiedy będziemy mieć net, bo się wyprowadzamy. Kupujemy mieszkanie na tym strzeżonym osiedlu o którym kiedyś Wam pisałam – na obrzeżach Łodzi. Będziemy mieć 3 pokoje – 74 metry. Teraz mamy ciężki okres – załatwianie kredytu, formalności z deweloperem, sprzedaż obecnego mieszkania, no i zakupy remontowe (bo chcemy jeszcze skorzystać z ulgi remontowej). Więc biegamy po sklepach, kupujemy drzwi, płytki, parkiety, armaturę, kleje, farby itp. Strasznie to trudne, wybór jest stanowczo za duży i do tego te ceny….. W nowym mieszkaniu możemy mieć neostradę, PAI lub Multimedia. Czy ktoś ma net w którejś z tych firm. Neostradę znam, a o reszcie nic nie wiem – chodzi mi o to czy są zawodne. Oleś na szczęście zdrowy – chyba szczepionka IRS go skutecznie zabezpieczyła przed infekcjami. W zeszłym roku jak dostał jesienią serię nie chorował do końca wiosny. Oby i tym razem tak było. A chorowitkom życzę z całego serca zdrowia. Może tez pomyślcie o IRSie – ja w niego wierzę. Przyłączam się do gratulacji dla Marcina – to naprawdę duża sprawa. Asiu – Tobie gratuluję jeszcze mocniej. I ciesz się – pomyśl sobie, że mężczyznom jest lepiej na świecie, najważniejsze by dziecko było zdrowe. A że nie będzie kiteczek i sukienek – no trudno, a może kiedyś pomyślicie jeszcze o trzecim dziecku (patrz rodzinka Skrzynek). Mojej koleżance już w 12 tygodniu ze 100% pewnością lekarz powiedział, że będzie chłopiec i miał rację (twierdził, że widzi już na tym etapie to co u chłopca najważniejsze, bo się dobrze ustawił). Zosieńko – najlepsze życzenia urodzinowe przesyłam Ci w imieniu swoim i moich chłopaków. Gorące całusy dla pierwszego trzylatka wśród naszych „styczników”. Iwonko – to już tak blisko? Już niedługo będziesz tulić swoje maleństwo… Wojtuś sobie poradzi te parę dni bez Ciebie lepiej niż się wydaje. To chyba my matki ciężej znosimy rozstania – ja nadal nie mogę się zdecydować na weekendowe rozstanie z synkiem. Nawet za cenę romantycznego wyjazdu z mężem. A poniedziałku nie zazdroszczę – jesteś bardzo dzielna! A co do delikatności lekarzy – to mój ginekolog ma tak duże dłonie (sam ma chyba ze 2 metry), że na oddziale kobiety i pielęgniarki się śmiały, że jak mówi, że rozwarcie jest na 3 palce to tak naprawdę jest na 6. Skrzyneczko – dobrze, że z babcią wszystko ok. Zazdroszczę Wam tych ciasteczek i pierniczków – ja zupełnie nie mam do tego głowy ani czasu. I zupełnie nie czuję świąt, w głowie mi tylko remonty, zakupy, banki, majstrzy itp. Pozdrawiam serdecznie i przesyłam same pozytywne fluidy. Jutro dam Bartkowi by przesłał ten post do Was. Całuję mocno. Stęskniona Agata - mama Olesia Odpowiedz Link Zgłoś
balbina16 Re: Klocki lego duplo 14.12.05, 23:24 Matik ma 20,5 miesiąca i jak na razie mamy Lego Quatro, ale pod choinkę czeka już kolejka Lego Duplo (2-5 lat) i zestaw klocków Lego Explore (od 1,5 roku). Quatro są klockami przeznaczonymi od 1 do 3 lat i są naprawdę dużymi klockami, więc napewno nadają sie dla 14 miesięczniaka.Matik dostał je na roczek i bawi sie nimi do tej pory. Ale wydaje mi się, że spokojnie możesz tez sprawić maluchowi Duplo te 2-5 lat, nie powinien ich połknąć, choć może Quatro będzie mu łatwiej składać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.tadka Re: Klocki lego duplo 15.12.05, 08:25 O ile wiem, duplo są specjalnie mierzone pod kątem niemozliwości ich polknięcia przez maluchy To świetna zabawka i na pewno bezpieczna Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 Re: Klocki lego duplo 15.12.05, 09:36 Połknąć ich raczej nie da rady, ale mam wątpliwości,czy będzie potrafił je składać. Chyba, że kupisz jakiś zestaw ze zwierzątkami i laleczkami, maluchy lubią się nimi bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia_32 Re: Klocki lego duplo 15.12.05, 10:38 Moja córeczka dostała na roczek DUPLO i QUATRO. Na początku tylko wyrzucała klocki z pudełka i wsadzała je - po jednym - z powrotem. Bardziej interesowały ją mniejsze DUPLO, bo łatwiej chwycić je w rączkę. Włąśnie na DUPLO nauczyła się łączenia klocków, bo QUATRO dla niej były za duże i kiepsko się łączą. Na pewno wszystko zależy od dziecka, ale ja polecam DUPLO, bo starczą na długo i można je rozbudowywać o kolejne elementy. Odpowiedz Link Zgłoś
maja42 Re: Klocki lego duplo 15.12.05, 13:57 Janek nie chce się bawić Quatro a duplo owszem, bardzo chętnie. Jeszcze żadnego nie połknął choć czasem pcha do buzi jak nie patrzę ;o) Ma 15 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś