Dodaj do ulubionych

logico, pus, paleta

03.01.06, 20:29
natknęłam się na te książeczki/gry edukacyjne
www.pus.pl/public_html/
www.mac.pl/katalog.php?poz=106
o pus i paleta czytałam już troszkę tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=576&w=33369420&v=2&s=0
chętnie poznam opinie tych którzy się z tymi pomocami spotkali smile
może ktoś doradzi mi, co wybrać??? dla 5 latka
Obserwuj wątek
    • iwek33 Re: logico, pus, paleta 03.01.06, 21:22
      Tego typu pomoce edukacyjne są bardzo ciekawe i chętnie używane przez dzieci. W
      formie zabawy można kształcić wiele umiejętności, przede wszystkim logiczne
      myślenie. Tradydyjne pusy mam w szkole, zabawki zostały dosć dobrze opisane w
      linku, który podajesz. W domu mamy pomoc firmy MAC : Logico Primo, z tym, ze
      do tych książeczek, które pokazane są w Twoim linku potrzebna jest jeszcze ta
      pomoc główna: jakby plastikowa rama, do której wkłada się książeczkę, na tej
      ramie są też takie jakby ścieżki( wycięte w plastiku) i kolorowe krążki do
      przesuwania. Na każdej karcie z zadaniami obok polecenia są narysowane kolorowe
      krążki i dziecko dobierając właściwą odpowiedź, przesuwa plastikowy krążek po
      tej ścieżce obok tego namalowanego. Potem obraca kartę, a tam na drugiej
      stronie są rozwiązania i porównuje. Trudno to wytłumaczyć, ale pomoc jest
      bardzo fajna, dla 5 latka jak najbardziej odpowiednia. Logico ma dwa poziomy
      trudności, jeden z 6 krążkami ( dla 5-7 latków) i drugi chyba z 10 lub 12
      krążkami. Nigdzie nie widzę na tej stronie tego włąściwego Logico, czyli tej
      plastikowej ramki. Jak chcesz, mogę porobić dokładne fotki tego Logico i
      przesłać na Twój adres, bo trudno dokładnie wyjaśnić zasadę działania.
    • iwek33 Re: logico, pus, paleta 03.01.06, 21:27
      Trochę się obawiam, że ta ramka Logico jest nie do kupienia.... obym się
      myliła, ale ja otrzymalam ją na zakończenie jakichś warsztatów metodycznych
      prowadzonych przez Mac .
    • bogusia1231 Re: logico, pus, paleta 04.01.06, 10:14
      Wydaje mi się, że ramka o której piszesz jest do kupienia w edukacyjnej
      www.edukacyjna.pl/index.php (należy wpisać logico),ale nie znam tej pomocy więc
      się nie wypowiadam.
      O pusie słyszałam same dobre opinie - poleciła mi go koleżanka nauczycielka
      (bardzo zaangażowana w swoją pracę).
      Proszę o opinie o palecie.
      pozdrawiam
    • katarzyna2222 Re: logico, pus, paleta 04.01.06, 10:47
      dzięki za dokładny opis
      rzeczywiście ramka logico jest tu
      www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=7120
      widziałam też w "normalnej" księgarni, czyli na szczęście jeśli bym się
      zdecydowała to problemów z kupnem nie będzie...
      Choć cały czas się waham. które wybrać...
      • iwek33 Re: logico, pus, paleta 04.01.06, 19:30
        Tak, to ta ramka. Fajnie, że mozna ją kupić. Palety używa moja koleżanka-
        logopeda. Z tego, co wiem , używa jej prawie na każdych zajęciach z dziećmi,
        jest zadowolona z zakupu.
        • katarzyna2222 Re: logico, pus, paleta 04.01.06, 21:54
          a ja mam jeszcze jedno pytanie
          czym różni się mini pus od pus ???
          tu mini pus www.allegro.pl/show_item.php?item=75550247
          a tu ten sam tytuł pus: www.allegro.pl/show_item.php?item=783861

rozmiarem, szatą graficzną ??? zawartością???
          czy do jednych i drugich psuje ten sam panel kontrolny?
          • katarzyna2222 Re: logico, pus, paleta 06.01.06, 15:30
            nikt nie wie???
            obecnie już w wydawnictwie nie ma tych mini... ale w księgarniach znalazłam...
            i tańsze... ale nie wiem czy wartałoby sie połakomić?
            • bogusia1231 Re: logico, pus, paleta 12.01.06, 22:24
              Mam pytanie do użytkowników PUS-a, czy z zestawów (książeczek) abecadło - przy
              pomocy rodzica można nauczyć dziecko literek, czytania? Jaka jest kolejnośc
              wprowadzania literek (smogłoski, spółgłoski, sylaby?).
              Czy w Książeczce dla przedszkolaków są jakieś elementy nauki literek i liczenia
              (pomijam naukę cyfr wynikającą z konstrukcji zabawki)
              Pozdrawiam
              • iwek33 Re: logico, pus, paleta 12.01.06, 22:55
                Litery wprowadza się uczniom według określonego toku metodycznego. To taki
                sposób, składający sie z kilku etapów, między innymi podczas wprowadzania
                każdej litery uczniowie opierają sie na jakimś wyrazie podstawowym,
                przeprowadza się analizę wzrokowa i słuchową tego wyrazu, buduje model
                okienkowy, wyróżnia samogłoski, spółgłoski przy pomocy odpowiednich kolorów
                okienek, przeprowadza syntezę wzrokową i słuchową itd. To sciśle określony
                schemat, który ma doprowadzić do poznania literki. Nie ma określonej kolejności
                wprowadzania liter, zalezy na jakim podręczniku pracuje szkoła, ale najczęściej
                najpierw dzieci poznają o, a, m, t wtedy mogą budować pierwsze wyrazy: mama,
                tata, tama, mata , potem inne litery. Zawsze na końcu wprowadza się dwuznaki (
                sz, cz itd). Nie wiem, czy mozna nauczyć dziecko literek z pusów. Jeśli dziecko
                jest gotowe do podjęcia takiej nauki to nauczysz je liter nawet z reklam i
                szyldów nad sklepami. Przede wszystkim dzieciak musi umieć przeprowadzić
                analizę i syntezę słuchową wyrazu ( czyli umieć wyróżnić głoski w nagłosie,
                wygłosie i śródgłosie, czyli mówisz wyraz: dom i prosisz, żeby dziecko
                powiedziało co słyszy na początku, co na końcu. Jeśli dzieciak dobrze wyróżnia
                głoski, można pokazywać mu pisemne odpowiedniki głosek, czyli literki lub
                poćwiczyć "czytanie globalne" czyli pokazac cały prosty wyraz np: Mama, Real,
                Tesco: dzieci często patrząc na takie napisy utrwalają całościowo "wygląd"
                wyrazu, potem analizują z jakich składa się literek. Mam nadzieję, ze nie
                namieszałam, jakby co, to pytaj. Do nauki liter bardzo polecam takie
                czasopismo: Naucz mnie mamo. Według mnie jest super. Dobrze opracowane
                metodycznie, ciekawe ćwiczenia, plastikowe klocki z literkami i cyferkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka