Dodaj do ulubionych

Ceratki do tetry

19.01.06, 15:44
Mam pytania do mam używajacych tetry na codzień.
1. Czy od samego początku trzeba wsuwać w ostatnią warstwę pieluszki ceratkę
ochronną, czy nie? Już niedługo urodzę, chcemy stosowac tetre zamiennie z
pampersem i wydaje mi sie, ze na początku taki maluszek robi małe siku i
kupki i taka tetra chyba nie ma prawa przesiąknąc. Jak wy sobie z tym
radzicie?
2. A co z majteczkami ceratkowymi? Od którego miesiaca, bo słyszałam, ze nie
od początku.
3. A jak zabezpieczacie pieluchę tetrowa w śpiochach, żeby sie nie
przemieszczała: zawijacie drugą pielucha złożoną w trójkąt czy stosujecie
jakieś zapinki?
Będę wdzięczna za wasze odpowiedzi i podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Ceratki do tetry 19.01.06, 15:58
      Nie mam pojęcia o jakich ceratkach wsuwanych w pieluchę piszesz, bo ja znam
      jedynie takie wiązane po bokach, zakładane na pieluchę. Są bardzo dobre,
      trzymają i nie przemakają.
      Mylisz się grubo, myśląc że noworodek nie przesika pieluchy. Nie tylko
      przesika, ale i przes... smile Ceratki są raczej konieczne, chyba, że masz zapas
      śpiochów i co gorsza materacyków do wózka i łóżeczka.
      • dorro1 Re: Ceratki do tetry 19.01.06, 16:04
        andaba - z ceratki do wiazania można wyciac prostokąt wsuwany pod ostatnią
        warstwę tetry lub na szkole rodzenia mówili nam, ze wystarczy z folii powycinać
        takie szersze pasy prostokatne i je wsuwac w pieluchę. Stad moje pytanie. No i
        na majtkach ceratkowych przeczytałam, ze chyba od 3 mies. polecane.
        • sabana Re: Ceratki do tetry 19.01.06, 16:10
          1. Nie kupuj ceratki (majteczki z ceratki to przeżytek) tylko takie majteczki z
          siateczki z kieszonką w środku na pieluche tetrową. kosztują u mnie 7,50 a
          mieszkam pod warszawą. one trzymają wilgoć z dala od skóry, zachowuja sie jak
          pampers.
          2. przez pierwsze 2tyg daruj sobie śpiochy i spodenki bo nie nadązysz z ich
          odpinaniem i zapinaniem, taka jest częstotliwość robienia kup przez noworodka.
          zakładaj mu tylko kaftanik, pampersa albo tetrę z tymi gatkami z siateczki i
          zawijaj go tylko w rożek. chyba że masz w domu chłodniej to zakładaj mu na
          nóżki skarpetki.
          bedzie miał frajdę że nie ma skępowanych ruchów a ty zaoszczędzisz na czasie
          przy częstym ubieraniu i rozbieraniu gdy zrobi kupę (a może ich robić tyle ile
          będzie karmień) lub się zasika.

pozdrawiam.
    • magdulka26 Re: Ceratki do tetry 19.01.06, 16:03
      Od samego początku uzywałam ceratki,którą dawałam w ostatnią pieluszkę.Ja
      dawałam po dwie pieluszki żeby Kacperek miał szeroko bioderka.Są tez ceratki o
      których pisze przedmówczyni ale mi się źle z nich korzystało.Z tego cow iem to
      jak dziecko skończy miesiac możesz już stosować wiązane ceratki.
      Mam tez w domu takie suche majteczki i czasem ich uzywam.Życzę szybkiego porodu.
      • dorro1 Re: Ceratki do tetry 19.01.06, 19:50
        Sabana - a czy te majteczki siatkowe są jednorazowe czy do prania? Bo jak
        piszesz jest tam kieszonka na pieluche, wiec po każdym sikaniu całe są do
        wymiany. Wytłumacz mi proszę. Dzieki.
        • beataf1 Re: Ceratki do tetry 20.01.06, 09:14
          a ja mialam jeszcze inny patent i sprawdził sie w 100% otóż po kilku próbach
          właśnie z ceratkami i majtakami z kieszonką na pieluszkę wkadałam tetrę do ..
          pamprsa Ola rzadko przesikała tetre więc ten pampers był używany kilkakrotnie
          czasmi nawet musiałam go zmienić ale nie dlatego że był przesikany tylko już
          taki wyświechtany od tego ciągłego zakaladania i zdejmoania- nie było problemow
          z moczeniem ubranek, materaca itd., pieluszka nie przesuwała się na boki, no i
          było podwójne pieluchowanie - Ola miała lekką dyspazję stawów biodrowych
        • magalik Re: Ceratki do tetry 20.01.06, 09:19
          ja uzywam "majtek z sucha pielucha" - nakinsy albo sandra. To sa wlasnie te z
          kieszonka. fajnie "dzialaja" bo faktycznie pielucha nie jest taka mokra jak sie
          maluszek zesika ale i tak zmienialismy je na poczatku bardzo bardzo czesto.
          Mozna wymienic sama pieluche i majteczki zostawic albo wymienic i jedno i
          drugie (w zaleznosci od uznania - ja wymienialam za kazdym razem wszystko).
          Aha - sa to majteczki na rzepy albo guziczki - rzepy sa fajne ale szarpia
          material i szybko sie niszcza, guziczki az tak dobrze nie przylegaja, ale jak
          zapniesz body to juz tak (i takich wlasnie uzywam). cena - 7.50.
          sa tez takie bawelniane wklady canpol banbies - jak maluch zrobi kupke to je
          wyrzucasz i nie ma az tyle zapierania - podobno, bo tego to juz nie uzywalam.
          • sabana Re: Ceratki do tetry 20.01.06, 11:12
            a gdzie można dostać te majteczki z suchą piekuchą? mieszkam w komorowie pod
            warszawą. tak, koleżanka ma rację, zapomniałam dodać, że te gatki z kieszonka
            na tetrę są lepsze na guziczki niż na rzepy. są ich trzy rozmiary.
        • sabana Re: Ceratki do tetry 20.01.06, 11:10
          one są wielorazowe, ale musisz je prać, po kupie koniecznie, po sikaniu nie
          zawsze, sama zobaczysz (susz je na kaloryferze), dotknij po sikaniu całą
          dłonią, jeśli będzie wilgotna to weź następne gatki. . najlepiej kup sobie 2-3
          pary i przepieraj je wieczorkiem.
          • dorro1 Re: Ceratki do tetry 20.01.06, 11:54
            Dziekuję wam bardzo kochane mamy. Te majteczki z kieszonką pewnie kupię, jak sa
            do prania to fajnie. No i patent z pampersem do podtrzymywania tetry tez mi sie
            podoba. A jak jedna z was polecała (przepraszam, nie pamietam kto), moze
            rzeczywiscie na początek nie zakładac śpichów tylko opatulic w czysta pieluchę
            i do becika. Wszystko mi wyjdzie w praniu. Dzieki jeszcze raz.
            Życzę wam i waszym dzieciaczkom duzo zdrówka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka