Dodaj do ulubionych

spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico?

08.03.06, 13:04
po lekturze wieeelu postów widzę, że te dwa wózki mają gorących orędowników.
Szukam spacerówki dla 9-miesięczniaka, nie planuję zakupu pięciu różnych,
chcę wybrać raz a dobrze (wiem, wiem, truuudne). Czy któraś z Was porównywała
Inglesinę Max i Atlantico? Wydają się na zdjęciu podobne i obie mają bardzo
dobre Wasze opinie. Jest spora różnica w cenie na korzyść Inglesiny. Czy
przekłada się na różnicę w użytkowaniu? I jeszcze jedno: czy jeździłyście
którymś z tych wózków także w zimie albo po np, lesie? To jest możliwe? I czy
da się w nim montować siedzenie przodem do mamy?
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 13:32
      mam Atlantico, nie porowynywalam z Inglesina, ale odpowiadajac na pytania:
      po lesie jezdzilismy (oczywiscie po sciezkach, nie miedzy drzewami po
      szyszkachwink) bez najmniejszego problemu.No i w zimie tez jedzilam i jezdze.Jak
      sa duze zwaliny glebokiego sniegu to rzecz jasna nie jedzie sie dobrze.Tutaj
      chyba tylko wozki a la traktor sie sprawdza.
      Siedzenia nie da sie montowac przodem do mamy.
      Ja synka wlozylam do Atlantico jak mial 4 m-ce i nie przeszkadzalo mi,ze jest do
      mnie tylemwinkWiekszosc Atlatico ma dzielone budki, wiec mozna sobie dziecko
      ogladac z gorysmile
      • joisana Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 13:45
        Max jest fantastyczna , ale w lesie i na śniegu żaden wózek z podwójnymi
        kółkami nie wyrobi, nie oczekuj cudów wink.
        Oba wózki są raczej na spacery po centrum miasta i parku, a nie w teren.
        • mmala6 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 13:48
          joisana napisała:

> Max jest fantastyczna , ale w lesie i na śniegu żaden wózek z podwójnymi
          > kółkami nie wyrobi, nie oczekuj cudów wink.

Ale dlaczego? ja dosc czesto jezdzilam po lesie ale jak napisalam, bo sciezkach,
          wiec nie bylo jakis mega nierownosci ale tez nie bylo gladko jak na asfalcie.Jak
          sie kolka zablokuje,zeby nie lataly na wszystkie strony to jest sie jedzie
          zuplenie normalnie.
          Po sniegu glebokim oczywiscie masakra ale przy nieduzym nie jest najgorzej.W
          kazdym razie lepiej niz moja kolezanka, z ktora spaceruje a ktora posiada Gracowink
          • iwek33 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 15:48
            Miałam Max jeździłam po leśnych ścieżkach, bez problemu.W Inglesinie są super
            amortyzatory. Max jest ogólnie mniejsza od Atlantico i inaczej składana.
            Atlantico składa się "walizkowo" czyli tylko na długość, Max składa się jak
            parasolka, czyli i na długosć i na szerokość. Zajmuje po złożeniu mniej
            miejsca. Dla dziecka 9 miesięcznego jest super, ja też zmieniłam duży wózek na
            Maxa jak synek miał 9 mies. Polecam szczerze.
            • joisana Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 09.03.06, 09:42
              Widać las lasowi nie ówny, u mnie na dziąłce w lesie max nie wyrabiał, szyszki
              blokowały kółka, dlatego do lasu miałam terenowca chicco stMoritz.
              A Inglesina Max, nie składa się jak parasolka, tylko jak teleskop wink, i dzięki
              teleskopowemu składaniu jest po złożeniu wolnostojąca i zajmuje tak mało
              miejsca. Ogólenie wózek uwielbiałam, ładny, solidny, mimo małych rozmiarów
              mieściło się w nim duże dziecko. Ale na Jurze Krak-Częśt. po lesie z szyszkami,
              wertepach, piasku i korzeniach ie dąłosie nią jeździć.
              • iwek33 Re: spacerówka - do joisana 09.03.06, 19:24
                "A Inglesina Max, nie składa się jak parasolka, tylko jak teleskop wink, "
                masz tylko częściowo rację: składa się teleskopowo, czyli na długość składa się
                poprzez wsuwanie się rurek stelaża, ale składa się również na szerokość, po
                złożeniu jest węższa niż rozłożona. Spacerówki składane "książkowo" składają
                się tylko na długość, a szerokosć zostaje ta sama.
                • iwek33 Re: spacerówka - do joisana 09.03.06, 19:32
                  myśląc o składaniu w parasolkę miałam właśnie to na myśli: składanie i na
                  długosć i na szerokość ( a czy teleskopowo jak Inglesina, PP Pliko czy przez
                  łamanie w pół to już nie wnikałam) natomiast spacerówki nie składane w
                  parasolkę nie mają możliwości zmniejszenia swojej szerokości smile
          • iwek33 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 15:51
            Aha, po śniegu nie jeździłam. Na zimę zostawiłam starą spacerówkę na dużych
            kołach. Przypuszczam, że Maxem byłoby ciężko. Prawda jest taka, że tylko duże
            pompowane koła radzą sobie w śniegu i błocie pośniegowym. Zimą używałam też
            sanek z rączką ( pchałam jak wózek)
    • koma.edziecko Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 16:28
      Ale to dwa rózne wózki!
      Inglesina Max to wypasiona parasolka a Atlantico typowa,duża spacerówka.
      Atlantico mimo że takie duże jest lekkie i ma chyba najszersze na rynku
      siedzonko bo ok 40 cm,ma też dosyc wysokie oparcie ale nisko budkę nad oparciem
      więc bardzo wysokie dzieci mogą zawadzac głową.Super ma okrycie na nóżki
      przypinane na suwak do podnóżk i budę którą można naciągnąc gdy dziecko siedzi
      aż do samego pałąka.Zajmuje sporo miejsca po złożeniu,bo składa się w pół.
      Ma też brdzo miękkie zawieszenie i kólka które nieźle sobie radzą ze śniegiem
      ale nie ma co wmawiac że podwójnymi skrętnymi kółkami się dobrze jeździ na
      śniegu bo taki wózek nigdy nie dorówna tym w pompowanymi,pojedyńczymy kółkami.

Max to fajna parasolka z trochę węższym siedzeniem,regulacją podnóżka i co
      nietypowe w innych parasolkach pojedyńczą rączkę,mniejsze kółka i koszyk na
      zakupy ale jak na parasolkę jest to jeden z lepszych modeli,chociaż ja wolę PP
      Pliko P3 bo ma te same funkcje ale jak dla mnie ma ładniejszy,nowocześniejszy
      wygląd.
      • mmala6 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 18:37
        koma.edziecko napisała:

> Ma też brdzo miękkie zawieszenie i kólka które nieźle sobie radzą ze śniegiem
        > ale nie ma co wmawiac że podwójnymi skrętnymi kółkami się dobrze jeździ na
        > śniegu bo taki wózek nigdy nie dorówna tym w pompowanymi,pojedyńczymy kółkami.
        >
        Czuje sie wywolana do tablicy,wyraznie napisalam, ze po glebokim sniegu sie zle
        jezdzi.A po nieduzym, ubitym jedzie sie w miare normalnie.Ale to jest chyba
        logiczne, wiec nie trzeba nikomu niczego 'wmawiac'.Poza tym kola sie
        blokuje,wiec nie sa skretne.
        A na gleboki snieg to albo sanki albo 15kg spacerowka z kolami jak traktor.
        • koma.edziecko Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 18:50
          Ale ja nie miałam na myśli Twojej wypowiedzi smile po prostu często dziewczyny na
          tym forum piszą że inglesiną max się dobrze jeździ po śniegu.
          Ja jeżdżę atlantico i da się przejechac ale w porównaniu z deltimem focusem to
          średnio to wypada.
          Na śnieg najlepszy jest wózek z pojedyńczymy kółkami,chociaż deltim strasznie
          ciążki nie był bo 13kg ale razem z dzieckiem jechał jak czołg.
          • mmala6 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 18:54
            wybacz,ze wzielam to do siebie ale w tym watku tylko ja napisalam o Atlanticowink
            Jakbym wiedziala ze zima bedzie taka dluga i sniezna to bym sie zaopatrzyla w
            cos z duzymi kolami na te pare m-cy,bo tak poza tym to Atlantico jest
            rewelacyjny!smile
            • koma.edziecko Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 19:00
              ja trzy tygodnie temu sprzedałam focusa i kupiłam atlantico,jest to prawie
              ideał bo wkurza mnie ta strzelająca budka i odpinanie pasów tych górnych
              naramiennych,a wózków już miałam ponad dziesięc w swojej karierze wózkowej więc
              miałam co testowac smile
              • mmala6 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 21:36
                Koma.edziecko- mnie ta budka w ogole nie przeszkadza ale jak spacerowalam z
                kolezanka to musialam uwazac, bo jej corka sie budzila jak zaslanialam mateusz
                przed slonce, wiatrem etc.Oczywiscie Mateuszowi to w ogole nie przeszkadzalo i
                nie przeszkadza a jak kolezanka zwrocila mi uwage na te budke, to nie wiedzialam
                o co jej chodziwink
                Z pasami to nie wiem o co chodzi, ja nie odpinam naramiennych pasow za kazdym
                razem tylko wyjmuje raczki z szelek a zapinam/odpinam normalnie na dole.Moze cos
                zle zrozumialamwink
                Faktycznie masz do czego porownywac, ja mialam wczesniej tylko gondole bebe
                confort.No i wozki kolezanek- w wiekszosci Graco i Chicco.
                I tak uwazam, ze moj jest najlepszywink
    • cortinka Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 08.03.06, 21:03
      Atlantico o wiele lepiej się prowadzi niż niż Max (ale to brzmi wink. Max jakoś
      tak chwieje się na boki, miałam czasami wrażenie, że zaraz się rozklekocze.
      Poza tym ma węższe siedzisko i brak w wyposażeniu tacki (niby drobiazg ale
      bardzo przydatny).
      Atlantico jest szeroki jak czołg, ale bardzo lekki w prowadzeniu, zresztą
      uważam go za jeden z najlepszych wózków jakie wymyślono. A patent z pasami
      jest rewelacyjny, bo dziecko, mimo że przypięte, ma dużą swobodę ruchów.
      • weronka77 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 09.03.06, 02:36
        Tylko że teraz nowych Atlantico juz nie ma...Jego następcą i połączeniem z
        Pliko jest A3(totalna pomyłka)..Ja miałam kongenialne Mutsy któe wjeżdżało
        wszędzie jak czołg ale też ważyło swoje;-( Kupiłam ostatnie w Krakowie
        Atlantico NIE w kolorze Newportwink.Pierwszy spacer był dla mnie szokiem bo
        komfort prowadzenia w porównaniu z Mutsy był.....Wściakałam się na wózek,siebie
        i głównie na kółka za małe.Atlantico jest doskonałym modelem-to opinia
        większości sprzedawców któych pytałam o radę bo jestem upierdliwa i drążę temat
        do znudzeniawink.Tuż po zakupie Atlantico zobaczyłam AT4 na fantastycznych
        dużych jak Mutsy PIANKOWYCH kołach.O mało mnie szlag nie trafił...ALe uspokoił
        mnie jeden istotny szczegól-AT4 waży 14.6kg a Atlantico tylko 8.1wink
        • asiek1978 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 09.03.06, 10:11
          weronka77 napisała:
          > Kupiłam ostatnie w Krakowie
          > Atlantico NIE w kolorze Newportwink.

Jeśli możesz to napisz gdzie go kupiałaś? czy są jeszcze tam jakieś na stanie
          lub w innym miejscu w Krakowie?
          Ja choruję na kolor beżowo-grafitowy (nie pamiętam dokładnie jego nazwy) -
          wszędzie jednak króluje Newport wink
          Szukam go aby zobaczyć w realu i na razie mi się to nie udało, a do Krakowa
          pojechać to dla mnie nie problem.
          Będę wdzieczna smile
          • asiek1978 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 09.03.06, 10:19
            asiek1978 napisała:

> Ja choruję na kolor beżowo-grafitowy (nie pamiętam dokładnie jego nazwy) -
            > wszędzie jednak króluje Newport wink

Właśnie się dowiedziałam, że ten kolor, który mi się podoba to Safari - tak
            właśnie mi się wydawało wink
    • asiek1978 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 09.03.06, 09:58
      Pozwolę się wtrącić do dyskusji ponieważ również jestem na etapie
      wybierania "idealnej" spacerówki. Wiele już wersji i pomysłów przewinęło się
      przez moje myśli.
      Ostatnio jestem na etapie Peg Perego (zdecydowałam się dobrze zainwestować
      pieniądze - tzn. raz a porządnie) - słyszłam o tej firmie dużo dobrego, więc
      mam nadzieję, że tym razem nie będę żałować zakupu.
      Tutaj jednak pojawia się mój dylemat, który wybrać: Atlantico (dostępny jeszcze
      na internecie) czy A3?
      Z tego co widzę Atlatnico ma lepsze opinie, choć ciut mniej podoba mi się
      wizualnie. Chciałabym, żeby też wózek mi służył już do końca (obecny model to
      wielka porażka).

Co do Atlantico zastanawiam się jeszcze nad jednym faktem: czy przez to, że
      przestano go produkować nie będzie problemów np. z jakąś reklamacją lub
      serwisem? Co z częściami?
      Pewnie nie psują się tak łatwo te wózki, ale nigdy nic nie wiadomo...

Pozdrowienia
      • weronka77 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 09.03.06, 10:17
        Atlantico były ostatnie dwa jeszcze d Entliczku w kolorze Safari.Beżowo-czarnym
        (to chyba to),niestety bez dodatków,których szukałam po całej Polsce wiec torbę
        i akcesoria dokupiłam Red Castle.A3 prowadzi się fatalnie,ma węższe siedzisko
        (mierzyłam),węższą rączkę i jakoś tak idiotycznie wyprofilowaną,jedyne co fajne
        to zabududowany kosz na zakupy żeby się nie chlapało(w Atlantico się chlapie
        trochę).To było miesiąc temu i z tego co wiem właściciele sklepó próbowali
        ściągnąć od Akorda( dystrybutor) jak najwęcej wózków.Ale zostały same Newport..
        • asiek1978 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 09.03.06, 10:22
          weronka77 napisała:

> To było miesiąc temu i z tego co wiem właściciele sklepó próbowali
          > ściągnąć od Akorda( dystrybutor) jak najwęcej wózków.Ale zostały same
          Newport..

Właśnie się dowiedziałam od dystrybutora (Akord), że zostały mi na stanie same
          Newport, ale czekają na dostawę. Jednak będzie to tylko parę sztuk m.in. Safari
          na całą Polskę, ponieważ Włosi "czyszczą" magazyny. Coś czuję, że będzie go
          ciężko dostać sad
          Ile za niego zapłaciłaś jeśli można wiedzieć?

pozdrawiam
          • weronka77 Re: spacerówka - Inglesina Max czy Atlantico? 09.03.06, 20:15
            Około 1250zł.
      • natab123 Nastepca Atlantico - Centro Completo 09.03.06, 10:44
        Dziewczyny, po lekturze strony Peg Perego i wydaje mi sie, ze nastepca
        Atlantico jest nie A3, a zupelnie nowy, wchodzacy na rynek w marcu, czyli
        zaraz, Centro Completo. O roznicach pisaly dziewczyny kilka postow nizej,
        generalnie glowne zalety zostaly - czyli lekki, a jednoczesnie obszerny.

Pozdr

Nata
        • mmala6 Re: Nastepca Atlantico - Centro Completo 09.03.06, 14:15
          trudno oceniac ze zdjecia ale rowniez wydaje mi sie, ze Centro to udoskonalona
          wersja Atlantico.Przynajmniej wizualnie.Nie wydaje mi sie, aby wycofywali z
          rynku cos co sie tak swietnie sprzedaje.
          Moze sie skusze na Centro przy nastepnym dziecku,moje Atlantico pewnie znajdzie
          jeszce jakiegos nabywcewink
          Co do czesci, ktoras mama miala z tym problem, moim Atlantico jezdzi drugie
          dziecko (w sumie wozek jezdzony ponad dwa lata) i NIC sie nie stalo.Nic
          kompletnie.Jedynie porwala sie torba w srodku i zarysowaly niektore elementy
          wozka od chowania w bagazniku.
          Wydaje mi sie nieprawdopodobne, aby w tym wozku cos sie moglo popsuc ale
          oczywiscie najlepiej zapytac w Akordzie.
          • pysiorek Atlantico w Krakowie 09.03.06, 14:34
            Witam
            Dzisiaj byłam w Entliczku na Dobrego Pasterza i maja 2 sztuki Atlantico w
            kolorze Safari i Newport.
            Pozdrawiam. Magda
            • asiek1978 Re: Atlantico w Krakowie 09.03.06, 15:01
              A w jakiej cenie były wystawione w Entliczku?
        • asiek1978 Re: Nastepca Atlantico - Centro Completo 09.03.06, 15:18
          W dużej mierze myślę, że masz rację. Wprawdzie ja nie znam z opisu Centro, ale
          w opisach A3 wyraźnie zaznaczają, że jest to model stworzony z połączenia
          najlepszych rozwiązań z Pliko i Atlantico, a więc nie typowe następstwo tego
          drugiego.
          Ze źrodła również wiem, że Centro będzie w porównywalnej cenie jak Pliko P3
          (podobne wyposażenie) oraz pojawi się w Polsce końcem marca, początkiem
          kwietnia.
          Teraz nie wiem czy czekać na ten nowy model, czy też kupić już Atlantico?
          Z drugiej strony jeśli mi nie będzie ten nowy odpowiadał może Atlantico już nie
          będzie dostępny - i tak już z tym ciężko....
          ech, wieczne rozsterki mamuś wink
          • mmala6 Re: Nastepca Atlantico - Centro Completo 09.03.06, 17:37
            ja bym poczekala, to juz niedlugowinkJak Ci sie Centro nie spodoba to Atlantico
            dostaniesz chocby na allegro.
            • mmala6 Re: Nastepca Atlantico - Centro Completo 09.03.06, 17:39
              a jak chcesz nowe Atlantico, to kup teraz poki sa z sklepach, potem sobie
              obejrzysz Centro i porownasz.Jak stwierdzisz, ze wolisz Centro, to sprzedasz to
              prawie nowe Atlantico (sama zobacz na forum ile jest chetnych) i kupisz Centrosmile
              • weronka77 Re: Nastepca Atlantico - Centro Completo 09.03.06, 20:48
                Gdzie widziałaś centro? Na www .pegperego.com pod hasłem strollers są
                tylko:A3,P3 Pramette,Venezia,Aria,Pliko P3,Pliko Lite o AT4
                • monii_1 Re: Nastepca Atlantico - Centro Completo 09.03.06, 21:21
                  musisz spojrzeć trochę niżej pod wózkami dla bliźniaków jest centro completo i
                  miaga na nim czerwony napis March 2006
                  • weronka77 Re: Nastepca Atlantico - Centro Completo 09.03.06, 21:37
                    OOO jest!!! Ma 2 cm różnicy średnicy kółek ale to drobiazgi.Nic nie pokona
                    kółek 26cm takie jak ma AT4.Niestety to powoduje że wózek jest cięzki..Myslę że
                    spokojnie można kupić Atlantico.Różnice są minimalne.POmimo moich
                    wszcześniejszych frustracji kółkami(MUTSY wróć!!!)jestem zadowolona bo mogę
                    swobodnie wnieść go do domu jedną ręką! A po wsadzeniu 12 kg Juleczki pcha sie
                    całkiem lekkowink
    • koma.edziecko w Warszzawie są trzy kolory Atlantico 09.03.06, 10:56
      Widizłam ostatnio w Świecie Dziecka ale drogo bo 1260 zł Newport,Safari i Black
      Sable.
      • asiek1978 Re: w Warszzawie są trzy kolory Atlantico 09.03.06, 15:11
        Faktycznie trochę drogo - widywałam już taniej.
        • yagga1 Re: w Warszzawie są trzy kolory Atlantico 09.03.06, 23:06
          ha, z tego wszystkiego zostają mi wątpliwości w kwestii siedzenia tyłem do
          mamy - mój Młody zaczyna panicznie wrzeszczeć, jak mnie nie widzi - no i tych
          nieszczęsnych kółek. Zima w rozkwicie, więc na razie i tak wozimy się gondolą z
          wielkimi kołami - więc ponieważ mam czas na decyzję, może jednak zaczekać na
          tego następcę Atlantico... mam nadzieję, że będzie faktycznie szybko dostępny,
          no i że ktoś szybko napisze swoją opinię na forum, czy to jest godny następcasmile
          • mmala6 Re: w Warszzawie są trzy kolory Atlantico 10.03.06, 09:32
            yagga1 napisała:

> ha, z tego wszystkiego zostają mi wątpliwości w kwestii siedzenia tyłem do
            > mamy - mój Młody zaczyna panicznie wrzeszczeć, jak mnie nie widzi - no i tych
            > nieszczęsnych kółek.

Przejdzie musmilejest tyle ciekawszych rzeczy do ogladania niz mamawink)a kolka sa
            NAPRAWDE oksmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka