agusiak122 23.05.06, 11:39 Dokonałam wstępnej selekcji i zostały do wyboru te trzy. Rozstrzygającym elementem będzie chyba rodzaj tapicerki- czy dziecko bardzo się poci. Bardzo proszę o opinie użytkowniczki w/w fotelików. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gucci77 Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 12:22 a każdy z tych fotelików ma regulację oparcia do pozycji zbliżonej do leżącej? Odpowiedz Link Zgłoś
agusiak122 Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 13:42 tak Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 12:47 Jeśli chodzi Ci o tapicerkę to zdecydowanie fajniejsze i mniej potliwe ma Rodi. Sama stoję przed wyborem który z tych fotelików jednak zdecyduję się albo na Rodi albo na Jane Indy Team Plus - ten ostatni fotelik zrobił na mnie duże wrażenie i jest w tym samym przedziale cenowym, a został dodatkowo wzbogacony o system mocowania ISO FIX, Rodi ponoć z Iso Fixem ma kosztować ok 1000 zł, ale jeszcze go nie ma. www.jane.pl/katalog.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
agusiak122 Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 13:46 a czy ten fotelik ma zrobione niezależne testy bezpieczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 14:01 Tak, niezależne testy przprowadzane są w laboratoriach TNO Automotive i IDIADA Automotive, a ponadto ten fotelik został przebadany w oparciu o najnowszą normę ECE R44-04, pozostałe firmy (Maxi-Cosi, Roemer) mają normę ECE R44-03 czyli starszą. Właśnie ostatnio na tym forum dowiedziałam się, że niewiele jeszcze rzeczy dla dzieci ma tę nową normę. Niedługo wybieram się zobaczyć go na żywo. Aha, z ulotki reklamowej dowiedziałam się, ze powstała w 1923 r firma Jane, ma od 2003 r własny ośrodek badawczo-rozwojowy Jeane Crash Test Research Center. W Polsce to firma dopiero wchodzaca na nasz rynek, w Europie znana od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 18:23 Jesli Kid to patrz tylko na tapicerki serii Classic Line - sa bawelniane i jako jedyne mozna prac w pralce (tzn. High Line i Trend Line nie mozna). Ja bym brala Kida albo Vipa. Oba maja dobre wyniki testow. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: Moj typ :) 23.05.06, 23:49 Concord Lift Pro, Maxi-Cosi Rodi XP albo Indy Plus Jane. Najlepsze wyniki testów. Odpowiedz Link Zgłoś
mira31 Re: Moj typ :) 24.05.06, 08:22 mam rodi xp kolor orange flash + do tego frotte przykrycie na lato-super sprawa zwłaszcza, że moja córka bardzo brudzi się w przedszkolu i piorę ten frotte co dwa tygodnie. co do jane to najlepiej poczekać na nowe testy ADAC i wtedy porównać jego bezpieczeństwo, jakoś nie wierzę w te "własne" laboratoria badawcze. w rodi córka się nie poci, ale mam klimatyzację, więc chyba w żadnym by sie nie pociła, jak mam stałą temperaturę w samochodzie. nadal jednak uważam, że fotelik jest ważny, ale najważniejszy jest samochód, jak z tyłu nie ma bocznych poduszek, kurtyn powietrznych to przy zderzeniu bocznym i najlepszy fotelik nie pomoże. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś