Dodaj do ulubionych

Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki

23.05.06, 11:39
Dokonałam wstępnej selekcji i zostały do wyboru te trzy. Rozstrzygającym
elementem będzie chyba rodzaj tapicerki- czy dziecko bardzo się poci. Bardzo
proszę o opinie użytkowniczki w/w fotelików.
Obserwuj wątek
    • gucci77 Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 12:22
      a każdy z tych fotelików ma regulację oparcia do pozycji zbliżonej do leżącej?
      • agusiak122 Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 13:42
        tak
    • pia_ Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 12:47
      Jeśli chodzi Ci o tapicerkę to zdecydowanie fajniejsze i mniej potliwe ma Rodi.
      Sama stoję przed wyborem który z tych fotelików jednak zdecyduję się albo na
      Rodi albo na Jane Indy Team Plus - ten ostatni fotelik zrobił na mnie duże
      wrażenie i jest w tym samym przedziale cenowym, a został dodatkowo wzbogacony o
      system mocowania ISO FIX, Rodi ponoć z Iso Fixem ma kosztować ok 1000 zł, ale
      jeszcze go nie ma.
      www.jane.pl/katalog.pdf
      • agusiak122 Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 13:46
        a czy ten fotelik ma zrobione niezależne testy bezpieczeństwa?
        • pia_ Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 14:01
          Tak, niezależne testy przprowadzane są w laboratoriach TNO Automotive i IDIADA
          Automotive, a ponadto ten fotelik został przebadany w oparciu o najnowszą normę
          ECE R44-04, pozostałe firmy (Maxi-Cosi, Roemer) mają normę ECE R44-03 czyli
          starszą. Właśnie ostatnio na tym forum dowiedziałam się, że niewiele jeszcze
          rzeczy dla dzieci ma tę nową normę. Niedługo wybieram się zobaczyć go na żywo.
          Aha, z ulotki reklamowej dowiedziałam się, ze powstała w 1923 r firma Jane, ma
          od 2003 r własny ośrodek badawczo-rozwojowy Jeane Crash Test Research Center. W
          Polsce to firma dopiero wchodzaca na nasz rynek, w Europie znana od dawna.
    • magia Re: Rodi XP, Kid czy Kid Plus- pytanie o foteliki 23.05.06, 18:23
      Jesli Kid to patrz tylko na tapicerki serii Classic Line - sa bawelniane i jako
      jedyne mozna prac w pralce (tzn. High Line i Trend Line nie mozna).
      Ja bym brala Kida albo Vipa. Oba maja dobre wyniki testow.
    • finezze Moj typ :) 23.05.06, 19:13
      Concord Lift Evo z serii X-line smile
      • mama-smyka Re: Moj typ :) 23.05.06, 23:49
        Concord Lift Pro, Maxi-Cosi Rodi XP albo Indy Plus Jane.
        Najlepsze wyniki testów.
        • mira31 Re: Moj typ :) 24.05.06, 08:22
          mam rodi xp kolor orange flash + do tego frotte przykrycie na lato-super sprawa
          zwłaszcza, że moja córka bardzo brudzi się w przedszkolu i piorę ten frotte co
          dwa tygodnie. co do jane to najlepiej poczekać na nowe testy ADAC i wtedy
          porównać jego bezpieczeństwo, jakoś nie wierzę w te "własne" laboratoria
          badawcze. w rodi córka się nie poci, ale mam klimatyzację, więc chyba w żadnym
          by sie nie pociła, jak mam stałą temperaturę w samochodzie. nadal jednak
          uważam, że fotelik jest ważny, ale najważniejszy jest samochód, jak z tyłu nie
          ma bocznych poduszek, kurtyn powietrznych to przy zderzeniu bocznym i najlepszy
          fotelik nie pomoże. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka