Dodaj do ulubionych

Rodzaje smoczków

12.06.06, 10:07
Czym kierować się przy wyborze smoczka? W sklepach zauważyłam 3 rodzaje
kształtów smoczków, nie dość tego każdy z tych kształtów jest zrobiony z
różnych materiałów: lateksu,kauczuku i silikonu. Zastanawiam się, który z
tych materiałów będzie najodpowiedniejszy dla malucha i właściwie czym one
się różnią?!
Obserwuj wątek
    • korlewna Re: Rodzaje smoczków 12.06.06, 11:15
      Połozna, z ktorą niedawno rozmawialam o somczkach powiedziala mi, że lepsze są
      te długie smoczki (generalizując), a silikonowe, czy kauczukowe, okrągłe czy
      ergonomiczne.... to zalezy od upodobań maluszka. Są dzieci, ktore uspokajają
      się przy jednych smoczkach, a inne smoczki kategorycznie odrzucają, inne dzieci
      robią dokladnie odwrotnie.
      Pozdrawiam
      • magia Re: Rodzaje smoczków 12.06.06, 23:29
        Pierwszy lepszy orto-, pedo-donta sie z Toba nie zgodzi.
        Wg nich jedyne wlasciwe smoczki to anatomiczne - jako jedyne poprawnie ukladaja
        jezyk i wplywaja na zgryz.
    • roksanaa22 Re: Rodzaje smoczków 12.06.06, 11:17
      polecam wszystkie produkty avent.nie sa najtansze ale naprawde warto.smoczki
      nie niszcza sie a butelki latwo umyc,nie rysuja sie i nie odbarwiaja od
      sokow.nie schodza tez napisy.do uspakajania swietne sa tez smoczki nuk.
      • szczuka Re: Rodzaje smoczków-co do Aventu 12.06.06, 11:24
        a mój synek z kolei nie tolerował Aventu, nie lubi ogrągłych smoczków
        musiałam pozbyś się butelek i smoczków tej firmy i kupiłam NUKA - te polubił,
        kupowałam wyłącznie lateksowe, silikonowe wydawały mi się takie pnaumatyczne
        (wzięłam do ust i spróbowałam sama - mnie nie smakowały)

Każde dziecko ma inne upodobania, na poczatek nalezy kupić kilka, różnych
        rodzajów i firm i dobrać, nie ma tu żadnej reguły

Anna
        • amoniaaa Statystyka ;) 12.06.06, 11:37
          Mam sklepik dziecięcy i wg moich statystyk najwięcej (głównie) sprzedaję
          silikonowych i tych anatomicznych bo niby nie wypychają zbytnio zębów tak jak
          te okrągłe... To są dane z KINDERLANDU smile
          • zuzaeb Re: Statystyka ;) 12.06.06, 12:02
            a ja wczoraj ogladałam program na tvn style o smoczkach i pan fizjoterapeuta
            doradzał te okrągłe smoczki do uspokajania, nie ważne z czego bo każde dziecko
            samo sobie wybierze.
            • scorpio771 Re: Zakup 12.06.06, 14:44
              Łatwo się mówi"dziecko dobierze", tylko skąd ta biedna mama ma wziąśc tyle
              pieniędzy, żeby kupić tyle smoczków?! No chyba że ma farta i uda jej się za
              pierwszym razem. smile)
    • jir Re: Rodzaje smoczków 12.06.06, 15:38
      Mój synek preferuje Nuka nad Avent. Nuki mają bardziej anatomiczne kształty.
    • brunette23 Re: Rodzaje smoczków 12.06.06, 22:44
      proponuje wyjsc z zalozenia ze smoczek to zakup zbedny... no i sprawa sie
      rozwiazuje... smile dziecko nie potrzebuje smoczka poki nie wie ze on istnieje...
      sprawdzone... smile moze wtedy wiecej placze... nie wiem bo nie mam pojecia jak
      jest ze smoczkiem... ale da sie wytrzymac nawet jak sie ma mala wrzeszczaca
      marudke... smile
    • makowka Re: Rodzaje smoczków 13.06.06, 08:26
      Co do kształtów... dla mojego Antosia nie było ważne jaki smoczek, byle by coś
      do zasypiania w buzi można było potrzymać, ja wolałam te z Aventu, bo jak mały
      zasnął, to łatwiej było mu go wyciągnąć, nie potrafił ich tak mocno zassać jak
      anatomiczne nuka...
      • mmala6 Re: Rodzaje smoczków 13.06.06, 11:59
        Polecam Nuka i nas pierwszy strzal i od razu w dziesiatke.
        Ma anatomiczny ksztalt i koleznka ordotodna tez je uzywa dla swojego synka.Poza
        tym sa absolutnie najladnieszesmile
        • magia Re: Rodzaje smoczków 13.06.06, 17:24
          Rzecz gustu smile Ja wizualnie zecydowanie wolalam Canpola i Nuby niz
          Nuka.
          A jedne z najladniejszych i w najwiekszejilosci wzorow jakie spotkalam to Bibi.
          www.lamprechtag.com//artikel/bilder/Endkunden/d_baby_nuggi.gif
          www.lamprechtag.com/artikel/download/bibi_flyer_nuggi_d_ch.jpg
    • mariejo Re: Rodzaje smoczków 13.06.06, 13:30
      Moja corka juz nie uzywa smoka za 11 dni skonczy rok i w majowy weekend
      ostawilismy. U nas najlepszy by babynova dentistar kauczukowy o anatomicznym
      ksztalcie, pierwszy sprowadzalam z Niemiec ale od niedawna mozna kupic, koszt
      12 zl.
    • maczkama Re: Rodzaje smoczków 13.06.06, 18:41
      U nas tylko smoczki i butelki Avent, a do uspokajania Nuby. Chociaż córka nie była specjalną fanką smoczków i jak miała jakieś 10 mcy sama z nich zrezygnowała. Wypróbowałam ok 5 rodzajów smoczków, nie karmiłam piersią więc zależało mi na czymś do ssania. Córka ma ponad 2 lata i wodę lubi popijać sobie z butelki, zwłaszcza w nocy. Oczywiście smoczek avent. Nie ma wady zgryzu. Mój syn lubił smoczki anatomiczne i rozstał się z nimi w wieku 2 lat. Również nie ma wady zgryzu. Wydaje mi się, że kształt smoczka nie ma takiego znaczenia. Najważniejsze, żeby w porę się z nim rozstać. Jeszcze nie słyszałam, żeby dziecko miało wadę zgryzu z powodu kształtu smoczka, a znam dziewczynkę ponad 3 letnią, która nadal ssie smoczka i wada zgryzu już spora.
      Pozdrawiam Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka