Dodaj do ulubionych

Kupiłam właśnie jane nomad

19.10.06, 18:00
No właśnie kupiłam dla córeczki 2lata 11m i jest super. Mała wygodnie w nim
leży nawet z rozłozonym podnóżkiem, jest bardzo szeroki i od głowu do budki
jest jeszcze dużo miejsca.Jest jednak dzieckiem drobnym jak na swój wiek, waży
11 kg i ma 91 cm.Wózeczek bardzo lekko się prowadzi i nie ma żadnego problemu
z podbijaniem.Nomad nie ma śpiworka na nóżki ale dokupiłam pasujący
kolorystycznie nasz polski cieplutki na polarku.Mam nadzieję, że w końcu nie
zmarznie bo lubi sobie posiedzieć we wózeczku. Pierwsze wrażenie super i
polecam chociaż cena ogromna.
Obserwuj wątek
    • jj555 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 20.10.06, 23:24
      Czy możesz coś napisać o amortyzacji tego wózka. Czy dla dziecka 8 m-cy
      wystarczy? 1. Z tego co piszą to ma regulację tylnego zawiszenia, czy
      rzeczywiście i czy czuje się znaczącą różnicę?
      2. Czy wg Ciebie na codzienne dwugodzinne spacery to dobry wózek?
      3. Czy możesz napisać jaka jest szerokość oparcia a jaka siedziska?
      4. Ile waży, bo już się doczytałam, że napewno nie 6,5kg tylko więcej?
      5. Oparcie i podnóżek rozkładają się na płasko?
      6. Czy siedzisko jest lekko pochylone w dół? i czy w związku z tym plecki
      ustawia się do pionu czy też lekko pochylone?
      Będę wdzięczna za informację.
      Pozdrawiam
    • jj555 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 20.10.06, 23:27
      I jeszcze gdzie jest blokada kół skrętnych i czy blokuje się razem czy każde
      koło osobno?
      • jj555 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 21.10.06, 09:26
        I jaka jest średnica kół? Pytam tyle bo w moim mieście nie mogę tego wózka obejrzeć.
    • jj555 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 22.10.06, 23:07
      Już sprowadzili u nas ten wózek i miałam okazję go oglądać, więc moje pytania
      trochę się zmieniły.
      1. Czy materiał obiciowy nie wydaje się jakiś dziwny? Mam wrażenie, że latem
      moje dziecko się do niego przyklei? Jest jakiś śliski i sztuczny, przez co
      oczywiście dziecko mi zjechało w tym wózku.
      2. Ten co ogłądałam robił strasznie dużo chałasu chyba od przednich kół - takie
      klekotanie że aż sprawdzaliśmy z męzem czy tam wszystko jest dokręcone.
      3. Czy wg Ciebie na codzienne dwugodzinne spacery to dobry wózek? chodzi mi o
      amortyzację, bo niby jest regulacja a na prostej drodze rączka mi się telepała
      dość mocno?
      • lubo36 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 23.10.06, 22:28
        Witam!Matriał jest sztuczny, ale nie wiem czy można spotkać tapicerkę z czystej
        bawełny. Moja córcia przypięta pasami absolutnie nie zjeżdża z wózka, no ale
        jest starsza.Moim zdaniem tapicerka jest bardzo dobrej jakości, a jest to już
        mój 12 wózek, mam kolor oxford.Z tą regulacją amortyzacji nie zauważyłam
        różnicy i ustawiłam na wyczucie bo w instrukcji nic nie znalazłam oprócz
        informacji,że ustawia się w dwóch pozycjach.Uważam ,że wózek jak najbardziej
        nadaje się na 2 godzinne spacery nawet dla takiego maluszka, jest bardzo
        wygodny i bardzo lekko się prowadzi. W rączce u mnie też słychać śrubki ale nie
        przeszkadza to bardzo, ja jestem wyczulona na piski.Spryskałam koła silikonem w
        sprayu i jest ok. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru. Agnieszka
        • jj555 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 25.10.06, 11:57
          Dzięki Agnieszka za odpowiedź.
          Choć teraz zaczynam się jeszcze zastanawiać nad Slalomem.
          Skoro już miałaś 12 wózków to może doradź, który lepszy na zimę Nomad czy Slalom.
          U mnie nie odśnieżają więc boję się tych podwójnych kół w Nomadzie (że śnieg
          będzie wchodził i blokował), natomiast Slalom jako trójkołowy trochę mnie
          przeraża (jeszcze nie jeżdziłam takim wózkiem).
          Na razie chcę kupić trzeci wózek z kolei i chciałabym żeby już był ostatni (no
          nie licząc ewntualnie parasolki). No i nie mogę spać po nocach bo boję się że
          wydam tyle kasy i wtopę zaliczę. Pozdrawiam Asia.
          • lubo36 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 25.10.06, 20:34
            Witam.Jeżeli miałabym Ci doradzić wózek na duże śniegi i nieodśnieżone chodniki
            to z tych dwóch myślę,że lepszy byłby slalom,jednak nigdy go nie miałam bo
            osobiście nie podobają mi się trójkołowce. Gdybym ja miała kupić wózek na taki
            trudny teren wybrałabym Bebecara na pompowanych kołach (4)Kiedy jadę nomadem na
            lekkich wertepach koła muszę natychmiast zablokować bo jest ciężko, a śniegu
            jeszcze nie ma. Acha i zuważyłam jeszcze,że przy kołach zablokowanych lekko
            ściąga na prawą stronę. Na razie tego nie reklamuję bo jeżdżę prawie zawsze bez
            blokady a wtedy jest ok. Nie wiem czy tak mają wszystkie nomady czy akurat mój
            egzemplarz, ale sygnalizuję żebyś zwróciła na to uwagę. pozdrawiam Aga
    • ariadna20 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 23.10.06, 10:15
      a gdzie go można dostać
      • jj555 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 23.10.06, 10:40
        A jakie miasto Cię interesuje?
        • ariadna20 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 23.10.06, 11:46
          katowice
          • jj555 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 23.10.06, 12:57
            No to ja Ci nie pomogę niestety. Bo to bardzo daleko ode mnie.
    • katka761 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 23.10.06, 22:42
      jeśli chodzi o katowice to powinien być w ene due rabe, ale nie gwarantuję.
      my go oglądaliśy w sklepie w Zabrzu.
      • monika_wroclaw Re: Kupiłam właśnie jane nomad 24.10.06, 09:39
        Oxford to kolor z poprzedniej kolekcji.

W tegorocznej kolekcji materiały są inne, ale nie są takie same w każdym
        kolorze.

Ja mam fucsię i tapicerka jest świetna, wózek mam już prawie pół roku, latem
        Ninka się nie pociła w wózku.
        Tapicerka jest impregnowana, mimo wielogodzinnych spacerów nic a nic nie
        wyblakła. Prałam ją w pralce już chyba 5 razy i nadal wygląda jak nowa.
        Z tego co oglądałam w sklepie to taki sam rodzaj tapicerki jest w kolorystyce
        rojo ( czerwony ), naranja ( pomarańczowy - jest to dość intensywny kolor,
        widziałam na żywo slaloma w tym kolorze i moim zdaniem wygląda bardzo fajnie )
        i azulon ( niebieski ) - ale w tej kolorystyce nie ma nomada sad, a szkoda bo
        kolorek jest bardzo ładny...
        plata ( popielaty ) jest taki bardziej śliski - wygląda fajnie na żywo, ale nie
        wiem czy w nim właśnie nie pociłoby się dziecko...
        stylon ( granatowy ) moim zdaniem najmniej ciekawy, i taki jakby mnie
        impregnowany, już w sklepie czepiały się do niego paprochy.
        negro ( czarny ) - nie widziałam sad

pozdrawiam
        • dido_dido Re: Kupiłam właśnie jane nomad 24.10.06, 19:06
          Moniko, masz dużo racji - w kolorystyce 2006 tapicerki zależnie od koloru są w
          różnym gatunku.
          Myślę, ze jednak coś pomyliłaś co do koloru azulon, tego niebieskiego. Wczoraj
          oglądałam go w tym nowym sklepie w Parku Handlowym Targówek i on nie jest taki
          sam jak czerwony rojo. Ten niebieski wyglądał jak gruba bawełna czy płótno. Sama
          mam czerwony więc mogłam porównać.
          Iwona
          • monika_wroclaw Re: Kupiłam właśnie jane nomad 25.10.06, 08:24
            Iwona ja oglądałam Energy w kolorze niebieskim i czerwonym - stały obok siebie
            w sklepie i akurat na tym wózku nie było specjalnej różnicy, może faktycznie
            niebieska tapicerka była ciut grubsza, ale jeżeli chodzi o impregnację i w
            dotyku to bardzo podobna, za to granatowa na nomadzie była taka właśnie jakby z
            grubego płótna i mniej impregnowana...
            Może oprócz kolorów też są różnice w zależności od modelu....

pozdrawiam
            • dido_dido Re: Kupiłam właśnie jane nomad 25.10.06, 10:52
              Moniko, czegoś nie rozumiem - w kolorystyce 2006 (a tylko o tej pisałam) jest
              tylko jeden niebieski - taki ciemny, granatowy o nazwie azulon. Ja oglądałam
              jane slalom w kolorze granatowym azulon.
              Iwona
              • monika_wroclaw Re: Kupiłam właśnie jane nomad 25.10.06, 11:10
                Iwona, są dwa niebieskie
                azulon to ten jaśniejszy, po prostu niebieski, w tym kolorze są następujące
                modele: rocket, energy, carrera pro, slalom pro, powertwin i twintwo - czyli
                wszystkie modele z wyjątkiem nomada.
                a ciemny granat to kolor o nazwie stylon, występuje w wózkach: carrera pro,
                nomad, slalom pro, powertwin i twintwo

Na zdjęciach w internecie ten granatowy wygląda prawie jak czarny, w
                rzeczywistości jest to granat, azulon na zdjęciach też wygląda na ciemniejszy
                niż w rzeczywistości.

pozdrawiam
                • monika_wroclaw kolory 25.10.06, 11:14
                  chyba tu najlepiej widać różnicę
                  stylon-granatowy
                  www.jane.es/archivos/construye/sillas/grans/5069_475.jpgazulon-niebieski
                  www.jane.es/archivos/construye/sillas/grans/5069_g80.jpg
                  na żywo oba są jaśniejsze, azulon na zdjęciu wygląda na taki soczysty, a w
                  rzeczywistości jest to taki przygaszony niebieski, kiedyś jedna mam wklejała
                  też fotki swoich dzieci w wózku powertwin w kolorze azulon.
                  • monika_wroclaw Re: kolory 25.10.06, 11:17
                    jeszcze raz

stylon - granatowy
                    www.jane.es/archivos/construye/sillas/grans/5069_475.jpg
                    azulon - niebieski
                    www.jane.es/archivos/construye/sillas/grans/5069_g80.jpg
                    • jj555 Re: kolory 25.10.06, 11:26
                      Dziewczyny, dzięki za te podpowiedzi.
                      Ja widziałam w sklepie tylko kolor plata g77 to ten srebrny (Slalom) i właśnie
                      był bardzo śliski, cieszy mnie, że inne kolory mają lepszą tapicerkę.
                      Nomada oglądałam w wersji gondolowej, bo spacerówki nie mieli i teraz zaczynam
                      się łamać czy jednak slalom nie będzie lepszy na zimę.
                      Jeśli chodzi o Slalom to właśnie podoba mi się ten niebieski azulon g80.
                    • dido_dido Re: kolory 25.10.06, 15:17
                      Tak Moniko, masz całkowitą rację! Ja o tym granatowym (stylon) całkowicie
                      zapomniałam, pewnie dlatego, że zupełnie leżał w kręgu moich zainteresowań.
                      Jednak podtrzymuję, ze ten niebieski azulon jest w gatunku całkiem inny niż
                      czerwony rojo. Mój czerwony jest w fakturze jakby w drobne paseczki i taki
                      śliski. Ten niebieski był gładki i jakby z bawełny lub płótna.
                      Kiedyś miałam wózek bebecar z tapicerką urban (ciemna zieleń z kremowymi
                      wykończeniami)i materiał był właściwie taki sam jak w tym czerwonym jane.
                      Iwona
        • paulina7383 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 14.02.07, 07:33
          witam.
          znalazlam twoj post pisany 4 miesiace temu.Chcialabym badzo kupic wózek jane
          nomad kolor fucsia ale nie wiem gdzie moglabym go jeszcze dostac.Masz moze
          jakies namiary.Jakbys miala przesli mi fotki na meila pamela19@poczta.fm
          czekam na odpowiedz takze na meila.
    • ma_ti Re: Kupiłam właśnie jane nomad 08.02.07, 10:13
      Dziewczyny. jak długie i szerokie jest siedzisko i oparcie. W
      jaki sposób ustawia sie położenie oparcia? Wniektórych wózkach jest pasek a w
      innych ząbki?

MMM'sy pozdrawiają.
    • angie07 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 14.02.07, 13:01
      ja mam jane slalom i jestem bardzo zadowolona, śnieg nie wchodzi w kółka, jak w
      innych wózkach. Świetnie się prowadzi, lekki, super się składa. Tapicerka w
      kolorze g77 czyli jasny popiel z jasnym błękitem. Zaletą jest jego waga ok 9 kg.
      • karolab333 Re: Kupiłam właśnie jane nomad 14.02.07, 14:28
        angie07 mam do ciebie pytanie, właśnie zastanawiam się nad zakupem Jane slalom
        pro, ale cały czas się wacham. cena nie jest mała (spacerówka z gondolą), ale
        mowydaje mi się że warto, w sklepie wózek pobobał mi się bardzo, tylko czy w
        praktyce też się sprawdza. Nie chciałabym po roku kupować parasolki, tylko jak
        najdłużej korzystać z niego, czy nadaje się zarówno dla nowordoka, jak i dla
        starszego dziecka. Słyszałam opinie, że ma trochę twarde zawieszenie jak dla
        noworodka. A i czy jest stabilny (3 kółka), jak się nim podjeżdża pod
        krawężniki? Czy jest bezawaryjny, czy też zwrócić uwagę na jekieś elementy i co
        z zapakowaniem go do samochodu, łatwo, dam radę sama?
        Z góry dzięki za odp.smile)
        Acha i czy warto coś do niego dokupić, np chraniacz na nóżki na zimę so
        spacerówki, parasolkę itd. czy też może być jakiejkolwiek innej firmy (tańszy)?
        i co z praniem obicia, można w pralce, nie niszczy się?
        Trochę dużo tego wyszło, ale to mój pierwszy wózek i pierwsza dzidziasmile)))
        • mfka Re: Kupiłam właśnie jane nomad 14.02.07, 19:39
          Co prawda nie do mnie pytanie ale też użytkuję ten wózeczek od 10 miesięcy. Z
          gondolki korzystaliśmy do 7 miesiąca - była super wygodna,ma podnoszone oparcie
          pod plecki bez budzenia dziecka, możliwość montowania jej w samochodzie,
          moskitiera w budce - to ogromne zalety, wielkość gondolki w porównaniu z innymi
          wózkami też na "+".
          Co do zawieszenia to wózek faktycznie nie należy do "bujających" się, natomiast
          w zupełności jest zadowalające. Przy montowaniu gondolki nie jest ona sztywno
          na zaczepach tylko ma luz i sie kiwa, więc to też zwiększa amortyzację - jeśli
          chodzi o użytkowanie wózka z gondolą i amortyzację dla maluszka.
          Wózek jest stabilny, koła są rozłożone dość szeroko i naprawdę nie zdażyło mi
          się żeby wózek sprawiał wrażenie wywrotnego. Przy użytkowaniu jak dotychczas
          nie było żadnego problemu, nic się nie zespsuło, raz trzeba było zasmarować
          koło bo zaczęło zgrzypieć.
          Wózek ma ten plus,że jest dość lekki, bez problemu nie będąc siłaczem można go
          podnieść i zapakować do bagażnika, pod warunkiem,że ma się spory bagażnik, bo
          niestety do małych po złożeniu nie należy, no chyba,że zdemontuje się kółka.
          Przy podjazdach na krawężniki czy podbijaniu wózka nie miałam problemów, trzeba
          opracować patent na podjazdy dla wózków, które zazwyczaj mają schodki po
          środku, ale nie stanowi to większego problemu.
          Jeśli chodzi o okrycie na nóżki to kupiłam oryginalne, jednak tej zimy
          praktycznie w ogólne nie było potrzebne, kupiłam też śpiworek, ale akurat udało
          mi się kupić nie firmowy w identycznej kolorystyce jak wózek i sprawdza się w
          100%, więc nie trzeba kupować o wiele droższego oryginalnego. Co do parasolki
          to też kupiłam uniwersalną za 30 zł, oryginalna to koszt powyżej 100 zł,
          śpiworek 220 zł., okrycie na nóżki 220 zł, więc cena dodatków jest też dość
          wysoka.
          Tapicerkę prałam kilka razy (w pralce) - od gondolki i fotelika samochodowego -
          nic się nie stało, wygląda dalej jak nowa.
          Jeśli chodzi natomiast o praktykę,to z pewnością kupna wózka-parasolki się nie
          uniknie zwłaszcza jak już maluch siedzi stabilnie. My już zakupiliśmy Jane
          Energy i naprawdę mimo tego,że Slalom sprawdza się w 100% to jednak taki mały
          wózeczek bardzo się przydaje.
        • angie07 do karolab333 15.02.07, 12:46
          Myślę, że zakup parasolki nie będzie konieczny wózek waży tyle co przeciętna
          parasolka.
          Jeżeli kupisz wózek z gondolą to dla noworodka jest idealny. Wózek oddycha,
          jest w nim specjalny system z cyrkulacją powietrza. do tego gondola ma specjalne
          pasy i homologację do przewożenia dziecka w samochodzie. My przez 3 miesiące
          woziliśmy małą raczej w gondoli, sporadycznie w foteliku. Podnoszone oparcie w
          gondoli jest super sprawą.

Co do zawieszenia to nie wiem czy jest za twarde to moje drugie dziecko i nigdy
          nie miałam bujanego wózka. Jest stabilny pod warunkiem że nie próbujesz jechać
          szybko i tyłem, raz w takiej sytuacji prawie mi się wywrócił. Ale jeżeli
          jeździsz przodem to ma na tyle szeroko rozstawione koła, że jest stabilny. Pod
          krawężniki podjeżdża się bez problemu.
          Jedyna rzecz jak mi przeszkadzała to, ze często blokowało mi się przednie kółko,
          więc maż zrobił tak że nie blokuje się w ogóle, zresztą ta opcja była dla mnie
          zbędna. Chodziło o to że wózek dostosowywał się do Twoich potrzeb, jeżeli
          jeździłabyś nim tylko w przód i w tył (np. usypiajac w ten sposób dziecko) to
          automatycznie blokowało mu się przednie koło. A mój wózek czasem sam się
          blokował nawet prze skręcie, może był wadliwy. W każdym razie to była mała rzecz
          i nie miała aż takiego znaczenia.
          Do samochodu pakuję sama, bardzo łatwo się składa.
          W komplecie kupiłam tez fotelik do samochodu, który można zaczepić na kółka od
          wózka.
          Tak jak pisała koleżanka ochraniacz i śpiworek są dość drogie bo kosztują po
          220zł. Więc ochraniacz używam z gondoli, teraz jeszcze mogę póki małej nogi nie
          wystają, ale potem już nie dam rady. Będę używała tylko śpiworka i to byle
          jakiej firmy. Ostatnio znalazłam na allegro pasujący kolorystycznie za 75 zł.
          Co do obicia to nie wiem bo jeszcze go nie prałam, ale chyba nie będzie problemu.
          Byłam bardziej zadowolona z gondoli była rewelacyjna pod każdym względem a
          spacerówka jest fajna, jak na razie jestem zadowolona.
          Możesz kliknąć na link poniżej tam pewnie znajdziesz zdjęcia wózka szczególnie w
          styczniu, tam jest pokazany z ochraniaczem z gondoli. Inne zdjęcia spacerówki w
          grudniu lub listopadzie a gondoli w lipcu itd. Powodzenia!
          • karolab333 Re: do karolab333 15.02.07, 14:33
            Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Cudne zdjęcia córeczkismilesmile)
            • angie07 Re: do karolab333 16.02.07, 09:50
              a dziękuję bardzosmile daj znać czy kupisz ten wózek.
    • iwonabw Re: Kupiłam właśnie jane nomad 14.02.07, 20:57
      A po co prawie 3 letniemu dziecku wózek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka