ochotka69 Re: Jaka pralka? 02.11.06, 11:35 Za szybko mi wskoczyło. Polećcie mi jaką kupić pralke, czym się kierować przy wyborze. Teraz mam whirlphoola 7 letniego z wsadem u gory (jestem średnio zadowolna). Muszę kupić z "pakowaniem" bocznym i nie wiem na na jaką się zdecydowac. Jak zwykle licze na Waszą pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Jaka pralka? 02.11.06, 11:42 mam tez takiego wirpoola ale 3 letniego - powiedz mi dlaczego jestes niezadowolona z niego?? Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: Jaka pralka? 02.11.06, 11:55 swietna jest Amica,800 obrotow.Wsad z przodu,prosciutka w obsludze.Jestem b zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: Jaka pralka? 02.11.06, 11:56 mam kilka lat,ani jednej usterki-odpukac Odpowiedz Link Zgłoś
mmarysia Re: Jaka pralka? 05.11.06, 18:25 miele- to wiecej niz pralka naprawdę warto Odpowiedz Link Zgłoś
karambol45 Re: Jaka pralka? 02.11.06, 11:54 u nas w domu jest whirpol i była już parę razy naprawiana - grzałkanp. a ma 6 lat chociaż nie powiem pierze za 2 rodziny w przyszłym roku się wyprowadzamy i też czeka nas kupno pralki więc chętnie poczytam opinii a jaka jest lepsza nakładana z góry czy z boku? Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: Jaka pralka? 02.11.06, 13:05 Ja mam Amicę,800 obrotów.Jestem nie zadowolona,pranie podchodiz pod gumę i ciągle coś się niszczy.Była już raz wymieniana na nową(wada konstrukcyjna),ale nadal jest to samo.Pranie nie jest doprane,w rdzinie są jeszcze dwie takie pralki,te nie niszczą prania,ale piorą tak sobie.Napewno więcej nie kupię takiej,mam ją 3 lata a już myślę o zmianie.Moja znajoma ma AEG i ma super doprane pranie,nie wygniecione.Napewno kupując nową wybrałabym z większą ilościa obrotów. Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: Jaka pralka? 02.11.06, 13:14 Ja też mam Boscha i bardzo sobie chwalę (1000 obrotów). Mój model to Maxx for Kids, czy jakos tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Jaka pralka? 02.11.06, 12:46 mam whirpoola i nie widze wad. Jedyna wada, ze jest za mala, ale taka swiadomie wybieralam, bo mialam wowczas mala lazienke i malo ludzi do opierania No, a teraz jest za mala, musze wymienic na szersza. Odpowiedz Link Zgłoś
ochotka69 Re: Jaka pralka? 02.11.06, 19:26 Jak czytam te opisy pralek w internecie, to w zasadzie nie powinnam sie czepiac mojego whilpoola. Działa już 7 lat i to bardzo intensywnie, bo w tygodniu zapuszczam ją z 6 razy. Mam tylko zastrzeżenia co do jakości wypranych ciuchów i poziom hałasu przy wirowaniu. Mysle ze pralki do załadunku u gory lepsze są, 1. jezeli chodzi o wyjmowanie prania (nie trzeba sie schylac) 2. Gdy zapomimy o jakims ciuchu to w kazdej chwili mozemy go wrzucić, lub tez wyjąć 3. Mimo wszystko mozna wiecej upchnąć. Ale coz niestety muszę kupic z załadunkiem bocznym bo chce ją wstawić do wnęki. A przy moim roztrzepaniu wypiore prędzej czy póżniej zagubioną czarną skarpetkę z białą bielizną. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Jaka pralka? 03.11.06, 08:35 Ja mam juz siedem lat i jestem b. zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: mam Aristona (2w1) 04.11.06, 13:33 zepsuła się po 2 praniach, coś z elektroniką poszło. Oprócz tego na razie jest ok,choć jestem średnio zadowolona,bo wydaje mi się,że w porównaniu z moją starą Ardo(8 lat bez usterki najmniejszej) jest dużo głośniejsza.Ale pierze ładnie tyle tylko,że pranie jest bardziej wygniecione. Odpowiedz Link Zgłoś
kama90 Re: Jaka pralka? 10.11.06, 19:52 Ja mam od 6 lat.Własnie kolejny raz się popsuła.Juz nawet nie licze który.Tym razem to pwazna naprawa.Nie naprawiam kupuje nowa i juz nie tej firmy.O nie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blanez16 Re: Jaka pralka? 02.11.06, 21:42 Tylko nie Amica !!! Miałam przygody podobne do tysi77, ale jeszcze lepsze. Uwaga, rozpisuję się : Amica darła ciuchy : pan z serwisu : "A, no bo one wszystkie mają drzwi źle spasowane, a po co Pani kupiła Amicę - tak z ciekawości pytam?". Ciekło z niej : pan z serwisu "A bo one cholera za słabe te węże mają". Słabo reagowała na przycisk start - tzn. raz reagowała raz nie. Kiedy przestała reagowac już w ogóle zadzwoniłam do serwisu : "No to przecież wiadomo - panel sterowania do wymiany, wszystkim im wymieniamy, opłaca się to Pani? To 300 zł kosztuje...". Nie opłaciło mi się, pralkę z serwisu odebrała juz moja siostra cioteczna, która wzięła ją sobie do letniego domu i używa tam raz w miesiącu. Dalej : takąż Amicę kupił brat mojego męża (może mniej obrotów, bo on miał chyba 800 a my 1200 czy cos koło tego), oczywiście podarła im ciuchy, wymienili na gwarancji drzwi. Mieli więcej szczęścia, bo panel sterowania padł im również na gwarancji więc zażądali od sklepu nowej pralki - wszystko jedno jakiej byle nie Amica. Sprzedawca się zgodził, mają jakąś włoską. Dalej : takąż Amicę kupiła moja siostra, z powodu wiadomego węża zalała sąsiadów i oczywiście po roku wymieniała panel sterowania. Z braku czasu nie kupiła jeszcze nowej. Wszystkie te pralki oprócz ww. wad nie dopierały i nie wypłukiwały. Nigdy w życiu nie kupię nawet wykałaczki firmy Amica. PS. Po nieszczęsnej Amicy mam Gorenje - sympatyczna i bezawaryjna, choc ciężka była jak piorun (podobno - panowie wnoszący przeklinali mnie i tą pralkę z żywy kamień). Odpowiedz Link Zgłoś
etiennette Re: Jaka pralka? 02.11.06, 21:48 Ja mam elektroluxa i była fajna przez 2 lata. Teraz nie płucze dokładnie i pomaga na to jedynie przepłukanie pralki co jakis czas- czyli pranie bez prania (ubran) i bez zadnych proszkow i płynow. Odpowiedz Link Zgłoś
dezyderatka Re: Jaka pralka? 03.11.06, 07:50 siemens-polecam juz 7 lat pierze nieprzerwanieno...moze z jedna drobna naprawką paska Odpowiedz Link Zgłoś
ewazak Re: Jaka pralka? 03.11.06, 11:23 Witam! Ja mam pralkę amica (pięć lat) i uważam, że jest super. Zadnych wyżej wymienionych historii. Pranie czyściusieńkie. Jeszcze się nie zepsuła a piorę średnio 6 razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa-75 Re: Jaka pralka? 03.11.06, 15:50 Ja mam też whirpoola, ładowana z boku, 1000 obrotów, 16 programów. Jak na razie jestem zadowolona. Najwazniejsze dla mnie były opcje "pranie ręczne" i "pranie ekonomiczne" - czyli programy, gdy chce wyprac małe porcje prania mojego synka. Jedny mankament - jest dość głośna, poza tym OK. Warto porównać ceny w sklepach internetowych, bo czasem są o wiele tańsze niż np. w Media markt. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Jaka pralka? 03.11.06, 11:36 Też eksploatuję siemensa już dwa lata. Nie mam zstrzeżeń, uwielbiam zwłaszcza to wyświetlanie czasu prania, super sprawa. BTW Siemens i Bosch to te same pralki. Odpowiedz Link Zgłoś
montija Re: Jaka pralka? 03.11.06, 14:20 Ja miałam już wirpoola ale zepsuła sie 2 miesiące po gwrancji. Byłam z niej jednak bardzo zadowolona. Teraz kupiliśmy samsung i jestem zadowolona jeszcze bardziej Mamy 1200 obr. co przy ogrzewaniu węglowym jest bardzo istotne. Tylko pojemność 4kg. troche za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: Jaka pralka? 03.11.06, 14:47 Candy pierwsza zmarła ze starości po 6 latach intensywnego uzytkowania (dokładnie tak, bez ani jednej awarii), teraz też mam Candy, tyle że wsad od góry, nie lubie tych otwieranych z boku Odpowiedz Link Zgłoś
magda8867 Re: Jaka pralka? 04.11.06, 12:05 Ja mam CANDY 800 obrotów (4lata) z wsadem bocznym i jestem zadowolona. można na raz dużo w niej wyprać (6kg), a takie ładowanie od przodu ma swoje plusy np. mozna coś na pralce położyć, a drzwiczki dobrze jak są uchylone, bo wtedy zawsze trochę przeschnie bęben. Myślę,że im więcej obrotów to lepiej - pranie bardziej wywirowane szybciej wyschnie. Słyszałam jednak opinie że najlepsza jest BOSCH, tylko części b. drogie jak coś sie zepsuje, choć podobno psuje się rzadko. Candy ma części tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamiczek0603 Re: Jaka pralka? 04.11.06, 12:14 bosch.zdecydowanie bosch.ka mam juz 2 rok bosch maxx for kids,i jest rewelacyjna.program specjalny na pranie ciuszkow dzieciecych dla naszej coreczki z atopowa skora rewelka.jeszcze nic sie nie zepsulo,i chyba nie zapowiada sie na to.chodzi jak nowka Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p fajne sa takie watki:) 04.11.06, 14:24 ile osób, tyle opinii...czy jak Ci ktos bnapisze, że mu sie np. Indesit zepsuła, to juz Indesit nie kupisz? Porównaj zuzycie energii, maksymalne załadowanie, ilośc obrotów przy wirowaniu, wysokość/głebokość i cenę. Jeden trafi na dobry egz., kto inny na gorszy - nie ma chyba reguły. No a teraz moja kolej)) Ja mama Aristona margerite, ma 6 lat, jest bardzo ładna, biała, działa fajnie, zepsuła sie oczywiscie, bo przez te 6 lat nie wyczyścilismy ani razu filtra - nasza wina. Łozysko tez juz musielismy wymienić, prała po 2-3 prania dziennie, a ładowałam często dopychając kolanem. Jak widac "usterkowość" zależy od użytkowania. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
ochotka69 Re: fajne sa takie watki:) 04.11.06, 19:52 No to Amica juz zupełnie odpada. Pewnie można i na jakis felerny model trafic i za 4 tysiace, ale jakies juz rozeznanie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
kama90 Re: fajne sa takie watki:) 10.11.06, 19:58 Wiesz co KAlina troche sie z Toba niezgodzę.Też ma te pralke i mam jej serdecznie dośc .W gwarancji brakuje juz kuponów gwarancyjnych tyle razy sie popsuła. Ale najlepsze przyszło po gwarancji-Własnie sie dowiedziałam tym razem silnik i moduł sterujacy i coś jeszcze.Naprawa ok 500 zł.DZięki i nidgy wiecej.I co z tego,ze duzo prała.Wkońcu pralka ma prac a nie stać i ładnie wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Jaka pralka? 04.11.06, 20:23 Podobno niemieckie najlepsze są.Bosch,Siemens,Miele.Ale ta ostatnia droga bardzo.Bosch Maxx6 świetna.Pakowanym od góry po pewnym czasie diabli łozyska biora do bęben jest przymocowany do tej metalowej obudowy i pralka zaczyna się tłuc i "skakać"No i amortyzatory też wtedy nic nie warte.Whirlpoola też miałam ale w środku jest "międzynarodowy"-każda części z innego kraju...Indesit,Zanussi i Ariston może i fajne ale delikatne-włoska robota podobno trzeba na nie uważać szczególnie.Jeszcze dobry jest Elektrolux.Kupuj pralkę z najprostszym w obsłudze menu i jak najmniej naszpikowaną elektroniką.Ja miałam cudnego Bauknechta który nawet Do widzenia mówił,mienił się kolorowo a menu zwijane jak w Motoroli...NIestety wystarczyła awaria jednego przycisku(po gwarancji) i całą elektronikę diabli wzięli,pralka zfiksowała i na śmietnik.NIc się nie dało zrobić bo model rzadki i nawet na części nikt nie chciał odkupić. POtem chciałam ELektroluxa z pięknym seledynowym monitorkiem Ale mnie menu odstraszyło-identyczne jak poprzednie.Mechanik doradził Maxx6.Prosta w obsłudze jak budowa cepa-nawet mąż umie sobie z nią dac radę)Obrotów 1200 ale nie widzę żadnej różnicy w porównaniu z poprzednimi 1800) Odpowiedz Link Zgłoś
kinia2004 Re: Jaka pralka? 04.11.06, 21:06 Ja mam ARDO (A410) i stanowczo NIE polecam. Pralka ma dwa lata, co prawda nie popsuła się, ale takie pranie jak włożysz - takie wyjmujesz. Jak nałożę pół bębna (a niby ma pojemność 5kg), to nawet z wnętrza nie wypłucze proszku i nic nie daje nastawianie na maximum wody, bo pranie zasadnicze odbywa się i tak prawie na sucho. Jednym słowem jest beznadziejna i niestety zastanawiam się nad kupnem nowej . Życzę udanego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Jaka pralka? 04.11.06, 21:12 Mam Polar PDP 1019/P klasa AA od kilku miesięcy. Wsad 5,5 kg. . automatyczne wyważanie, dodatkowe płukanie, program szybki [25 minut] i Każdego Dnia. Maksymalnie 1000 obrotów wirowania. Pralka cichuteńka, pobiera bardzo mało wody [wody w bębnie nie widać, pranie jest tylko zmoczone], dobrze dopiera, dobrze płucze przy standardowym płukaniu. Przy jej wyborze kierowałam się głównie ekonomiką i szybką możliwością naprawy w razie awarii [chodzi o to, aby nie czekać na to, aż sprowadzą części zamienne z innego kraju]. Piorę codziennie. Mam jednak sentyment do pralek ładowanych z góry. Wcześniej miałam taką [też Polar] i gdy znalazł się jakiś zawieruszony gdzieś ciuch, zatrzymywałam pralkę i go dokładałam. Z tą już taki numer nie przejdzie [ładowana z boku]. Odpowiedz Link Zgłoś
blanez16 Re: Jaka pralka? 04.11.06, 21:16 Gorenje tak przy okazji też na podzespołach Boscha Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Jaka pralka? 05.11.06, 18:42 Od 3 lat mam pralkę Mastercook'a i jestem bardzo zadowolona. Klasa energetyczna A, prania A, wirowania E (700 obr/min, ale i tak pranie wychodzi bardzo dobrze wykręcone). Nigdy nie było z nią żadnego problemu, a używana jest dość często. Teraz muszę kupić nową pralkę do nowego mieszkania i musi mieć 45cm głębokości. Zastanawiam się nad Beko, bo są bardzo przystępne cenowo i mają 5 lat gwarancji. Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Re: Jaka pralka? 05.11.06, 21:59 ja mam candy . "pracuje " juz dla mnie 10 lat bez szwanku, mój brat ma electroluxa, też super)) Odpowiedz Link Zgłoś
piechcia5 Re: Jaka pralka? 06.11.06, 04:44 polecam LG 1200 obrotów, płytka, ładowana od frontu. Cicha i elegancka! Odpowiedz Link Zgłoś