Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy a waga dziecka

IP: *.* 25.09.01, 10:01
Cześć. Moja córcia 14 m. niecałe 8 kg.wzrost ok 76 cm. Mam pytanie a`propos montażu fotelików. Czy to jest tak, że wymóg montażu fotelików tyłem do kierunku jazdy dla dzieci z wagą do 9 kg. spowodowany jest tym, że takie dziecko nie jest jeszcze stabilne??? Moja mała do tej pory wożona w "kołysce" zaczyna nogami odbijać się od tylnego siedzenia i próbuje odepchnąć się od oparcia. Chce jej kupić większy fotelik (0-18), ale gdy go zamontuję również tyłem, to już zupełnie będzie tragedia z tymi jej nogami, nie będzie miała gdzie ich położyć. Pomóżcie!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy a waga dziecka IP: *.* 25.09.01, 15:21
      To jest trochę inaczej Asiak, kilogramy dziecka są bardziej sprawą orientacyjną, a nie sztywną i decydującą, wiek i wzrost przecież tu tez odgrywają wielka rolę. Ty masz dziecko już, nie ukrywajmy - za stare :-) na sadzanie tyłem do kierunku jazdy, no i za długie, Twoja córeczka waży mniej niż większość dzieci w tym wieku, a producenci fotelików biorą pod uwagę średnie krajowe. Moja córeczka, też piórko, na roczek wystawała już głową i nogami z fotelika maxi cosi do 13 kilo, a poza tym niecierpliwiła się jeżdżąc tyłem i nic nie widząc. Wtedy zmieniliśmy jej fotelik na Deltim 9 - 36 kg z własnymi pasami (to ważny element) montowany normalnie przodem. Siedzi wysoko, widzi przez okno, ma wygodnie, aha w momencie zmiany ważyła 8600 i miała 76 cm. Nie osiągnęła jeszcze wagi od której produkują foteliki drugiego typu, ale przecież trudno wozić 76 centymetrową pannę w foteliku przeznaczonym dla niemowląt, to jest na pewno bardziej niebezpieczne niż sytuacja odwrotna. I myślę, że stabilność dziecka nie ma tu nic do rzeczy, bo najważniejsza jest stabilnośc fotelika.
    • Gość: guest Re: Fotelik samochodowy a waga dziecka IP: *.* 26.09.01, 10:16
      Asiak napisała/ł:> Czy to jest tak, że wymóg montażu fotelików tyłem do kierunku jazdy dla dzieci z wagą do 9 kg. spowodowany jest tym, że takie dziecko nie jest jeszcze stabilne??? W pewnym sęsie tak, ale twoje dziecko mimo że nie ma takiej wagi jest już wystarczająco stabilne (wiek).Waga 9 kg jest tylko wagą orjętacyjną, tzn. z założenia na ok 8-9 miesięcy dziecka. Jeśli tak przyjmniemy to:- Do tego wieku dziecko powinno być wożone tyłem do kierunku jazdy ponieważ jego ciałko nie jest jeszcze wystarczająco sztywne i stabilne. W chwili wypadku fotelik przejmuje na siebie tą siłę uderzenia a dopiero potem dziecko. Jak gdyby zmniejsza odrzut do przodu.- gdyby takie małe dziecko było wożone przodem do kierunku jazdy to przy uderzeniu poleciało by do przodu ciałko razem z główką - jeszcze nie stabilną i słabą. Całą siłę uderzenia przejeło by na siebie.
    • Gość: IZA-mamaBARTKA Re: Fotelik samochodowy a waga dziecka IP: *.* 27.09.01, 15:36
      Asieńko! Dziewczyny już wszystko napisały.Ja tylko polecę Ci fotelik Play Beat (od 0-36 kg.).Musiałam Bartkowi wcześniej zmienić nosidło na fotelik, bo miał podkurczone nóżki, jak siedział tyłem do kierunku jazdy.Ważył wtedy ok. 8 kg.,ale miał 77 cm. wzrostu. POZDRAWIAM. Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka