Dodaj do ulubionych

tapicerka wózka - praktyczne kolory

IP: *.* 14.01.02, 12:58
Nie wiem, do jakiego stopnia kierować się praktycznością kolorów tapicerki wózka..Tzn,. wiem, że biały wózek będzie od razu szary, ale jak to wygląda z utrzymaniem czystości w przypadku wózków posiadających jasne kolory w wersji tzw. "przybrudzonej", np. jasny-przybrudzony beż, błękit itp? W których miejscach wózka spacerowego tapicerka jest najbardziej narażona na zabrudzenie?Nie chciałabym kupować ponurego wózka, ale też nie mam ochoty męczyć się z praniem co drugi dzień...Będę wdzięczna za wszystkie porady!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: tapicerka wózka - praktyczne pytanie IP: *.* 14.01.02, 13:59
      Czy wrzucenie tego tematu tutaj zamiast na "Zakupy" wynika ze złośliwości, lekceważenia innych, beztroski czy nieświadomości?
      • Gość: guest Re: tapicerka wózka - praktyczne pytanie IP: *.* 14.01.02, 14:53
        Przepraszam bardzo, ale w czym Ci przeszkadza zadanie tego typu pytania na tym forum? Brakuje Ci miejsca na Twoje posty czy co?Pytanie jest skierowane do emam, a nie wszystkim chce sie (i maja czas) zagladac na forum zakupy. Bo to musi wynikac z dobrej woli - jesli np. jestem mama, nie mam ochoty niczego kupowac i sama szukac porady, to po co mam wchodzic na forum Zakupy??? Wole siedziec na "swoim" forum i plotkowac o wszystkim....A czy kwestia dotyczy konsystencji kupki, moich problemow zdrowotnych, psychologicznych dywagacjim to juz nieistotna sprawa...wazne DO KOGO jest skierowane pytanie. Jesli jestes webmasterem, to moze masz prawo mnie "wyrzucic", bo to Ty dyktujesz warunki na tym forum. Jesli nie, to przestan denerwowac ludzi i skup sie na swoich problemach.A podsumowujac, prawda jest taka, ze duzo wiecej odpowiedzi dostaje, jesli pytam o cos tutaj, a nie na forum zakupy, juz to sprawdzilam i nie zamierzam zmieniac polityki dzialania.A zreszta, po co ja Ci sie tlumacze ;-))) i tak masz pewnie swoje zdanie...Ale jesli bys chciala, mozesz mnie dalej przekonywac. Nie uwazam siebie za alfe i omege, chetnie przyjmuje krytyke innych, jesli jest ona rozsadna! No wiec, co mi jescze powiesz?
        • Gość: guest Re: tapicerka wózka - praktyczne pytanie IP: *.* 14.01.02, 15:01
          W tej chwili po prostu płakać mi się chce - może to hormony ciążowe tak na mnie wpływają, bo wcześniej bałagan nie doprowadzał mnie do załamania psychicznego. Ale z drugiej strony takiego bałaganu nigdy tu nie było.Jak napisałam przed chwilą w wątku o pilnowaniu porządku mam świadomość, że traktuję to zaśmiecanie zbyt osobiście i aby więcej nie denerwować siebie i innych wycofuję się z forum emama. To jest ostatni mój post - przynajmniej do czasu gdy ochłonę.
          • Gość: guest Re: tapicerka wózka - praktyczne pytanie IP: *.* 15.01.02, 07:48
            Myślę, że nie ma co się tak denerwować....Twój apel bądź co bądź jest rozsądny. I ja też bym się cieszyła, gdyby wszyscy przestrzegali tych zasad. Jestem na edziecku od niedawna i na początku zgodnie z podziałem na poszczególne fora umieszczałam swoje posty, ale kiedy zorientowałam się, że to niewiele daje, postanowiłam zmienić zasadę. Bo widzę, że najfajniejsze dyskusje toczą się właśnie na emamie.Poza tym, nie da się wszystkich przywołać do porządku, zawsze znajdzie się ktoś "niezorientowany", który umieści post niewłaściwie, inni pójdą za jego wzorem itd. szkoda nerwów! Pozdrowienia i nie stresuj się więcej!
            • Gość: guest Re: tapicerka wózka - praktyczna samoalaliza IP: *.* 15.01.02, 08:16
              Mast, jest mi bardzo głupio i wstyd, że tak mnie poniosło. Z natury jestem cholerykiem, a to oznacza, że jak mi się uzbiera to wybucham, a jak wybuchnę to mi przechodzi. Zbierało mi się od kilku dni, wczoraj każdy kolejny post z "nie tego forum" powodował wzrost mojego wzburzenia, aż w końcu przy Twoim trzasło. Gdy tylko zobaczyłam własną odpowiedź dotarło do mnie, że chyba coś ze mną nie tak. Sama się tym zniesmaczyłam. Zdałam sprawę, że nie jestem tu moderatorem i skoro milcząca większość akceptuje miszung tematyczny, to powinnam się zamknąć. Wcześniej (czyli do godziny 15.00) usiłowałam znależć jakieś wyjście kompromisowe- czyli zdeklarowałam, że nie będę tu odpowiadać na pytania znacznie odbiegające od tamatu forum, starałam się w miarę możliwości odpowiadać na wszystkie pytania pojawiające się na innych forach, co chwilę odsylałam autorki "niesfornych pytań" tam, gdzie odpowiedzi już są - w każdym razie chciałam coś zrobić. I właśnie po zobaczeniu własnego postu w tym wątku dotarło do mnie, że walczę z wiatrakami, a poza tym, że nikt mnie nie zmusza do uczestnictwa w tym forum. I właściwie od tego momentu zaczęłam sobie chłonąć. Nadal uważam , że podział tematyczny jest po to by nam pomóc a nie utrudniać życie, myślę sobie ,że to nie ufoludki lekceważą pozostałe fora , ale my właśnie i tym samym tworzy się błędne koło. Bo jeśli ktoś za miesiąc będzie chciał poznać opinie na temat tepicerki, zajrzy na "Zakupy", skorzysta z "szukaj" i niczego nie znajdzie, to w ten sposób za miesiąc kolejna osoba będzie uważała takie "bałaganienie" za uzasadnione. Jednak jest to tylko moje zdanie i nielicznej grupki osób, które się w tej kwestii wypowiedziały, to mogę je zatrzymać dla siebie. Przy okazji wyjaśniam ,że mimo szczerych chęci nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie z "Zakupów" dotyczące pasów , bo nic mi owe symbole nie mówią. Przepraszam za nadgorliwość i idę na "Zakupy" oraz "Wszystko o jedzeniu".
          • Gość: guest Re: tapicerka wózka - praktyczne pytanie IP: *.* 15.01.02, 07:54
            No właśnie lepiej ochłoń, bo niedługo być może przedstawisz listę tematów, które MOŻNA poruszać na emamie.
        • Gość: Agata Re: tapicerka wózka - praktyczne pytanie IP: *.* 14.01.02, 16:46
          Mast, nie ma potrzeby się tak denerwować. Wiesia ma rację i stara się w pewnym sensie wspomóc moderatora tego forum, czyli mnie. Forum zostało podzielone na fora tematyczne nie dla czyjegoś widzimisię, ale dla zachowania jakiegoś porządku. Jeśli będziemy konsekwentnie go przestrzegać, z biegiem czasu będzie się częściej zaglądać także na inne fora. Zresztą akurat forum Zakupy jest dość uczęszczane. Inne fora tematyczne też dobrze się trzymają. Nie unoś się, tylko postaraj się jednak dostosować wybór forum do treści swojego pytania. Webredaktor i moderatorzy starają się, aby ogrom informacji, jaki znaduje się na tym forum, był jakoś uporządkowany. Także po to, aby inne osoby, które kiedyś może będą miały podobny problem, mogły łatwo odnaleźć odpowiedź. Bo nasze forum jest nie tylko miejscem do poplotkowania (jak to określiłaś), ale także skarbnicą informacji dla rodziców.Pozdrawiamagata - moderator emamy
          • Gość: guest Re: tapicerka wózka - praktyczne pytanie IP: *.* 15.01.02, 11:10
            Samozwańcza porządkowo.Nie jestem w ciąży, ale mam pierwszą miesiączkę od 15 miesięcy i pewnie dlatego w pełni Cię popieram. Nawet chciałam się nazwać Gorylem Samozwańczej Porządkowej. Pewnie z wyżej wymienionego powodu denerwuje mnie bałagan panujący na forach, tym bardziej, że jak się zorientowałam wyszukiwanie haseł odbywa się na pojedynczym forum. Więc teraz hasła wózek będę szukać również na zdrowiu i na emamie. Mast nie wiem co napisać, żeby Cię nie urazić, ale mówienie otwarcie,że Ty przyjęłaś taką taktykę, że o kolorze wózka będziesz pisac na emamie jest..............................................................Pomocnica Samozwańczej PorządkowejNastka2001
            • Gość: guest Re: tapicerka wózka - praktyczny tumiwisizm IP: *.* 15.01.02, 11:40
              Łza się w oku kręci ze wzruszenia Nastko. :sweat:Myślę, że moja obecna taktyka jest lepsza, siedzę sobie na "Zakupach" i "Jedzeniu" i odpisuję na wszystkie pytania tam zamieszczone.Zaglądam sobie na "Zdrowie" i "Ciążę" i mam dobry humor.Emamę sobie od rana olewam - sprawdzam tylko ten wątek. I o ile wczoraj takie na przykład pytanie Beaty o wózek Graco doprowadziłoby mnie do wściekłości, to dzisiaj olewam je -nie odpisuję, mam gdzieś. Mogła sobie zajrzeć za "Zakupy" i od razu miałaby kilkadziesiąt opinii- woli tu, a inni to tolerują - to już nie moja sprawa :-) Tumiwisizm górą :-)
              • Gość: Agata Re: tapicerka wózka - praktyczny tumiwisizm IP: *.* 15.01.02, 11:56
                Wiesiu, przykro mi, że "masz gdzieś" i "olewasz". Na pewno miło spędzasz czas bez emamy. Jednak zapewniam Cię, że posiada ona także inne cechy, nie tylko tumuwisizm.Czuję się w obowiązku leciutko obrazić za takie podsumowanie z twojej strony. Na pewno każdy (ja w każdym razie i parę innych osób też) wolałoby mieć tu porządek, niż nieporządek. Ale nie jest to dla nas sprawa życia i śmierci.Pozdrawiamagata - moderator - też w ciąży, ale jakoś panująca nad emocjami.
                • Gość: guest Re: tapicerka wózka - praktyczny tumiwisizm IP: *.* 15.01.02, 12:09
                  Ależ Agato, tumiwisizm to moja strategia, którą obecnie uznałam za najlepsze wyjście z sytuacji.I to tylko dlatego , że wypróbowane wcześniej sposoby nie przyniosły żadnego pozytywnego skutku. Nie przypisuje tego nikomu innemu, więc proszę Cię nie obrażaj się. :-) Dzięki mojemu obecnegu tumiwisizmowi od rana mam normalne ciśnienie i dobry humor, nikogo nie opiepszam i nie pouczam i nie wchodzę w kompetencje moderatora (co jest słusznym zarzutem pod moim adresem).Jednocześnie mam więcej czasu na odpisywanie na tych mniej "uczęszczanych" forach , więc nie daję innym pretekstu do twierdzenia , że tam nie dostają odpowiedzi. Chyba nic lepszego w obecnej sytuacji nie da się wymyslić- a jeśli się da- proszę o propozycje.
    • Gość: guest Re: tapicerka wózka - praktyczne kolory IP: *.* 15.01.02, 08:25
      cześc :hello:Jestem właścicielką spacerówki w kolorze szarym (jasny). Podnóżek jest w biało-szare paseczki obłożony folią ochronną (fabrycznie). Używam spacerówki od ubiegłego lata i do dnia dzisiejszego prałam ją tylko raz. Bardziej brudzi się ochraniacz na nogi (ale też prałam tylko raz). Mam wrażenie , że wszystko zależy od jakości materiału.A co do Twoich postów to masz rację. Łatwiej uzyskać odpowiedź na forum emamy niż na innych forach. Mimo to staram się nadal zamieszczam posty we właściwych forach.pozdrawiame.
    • Gość: wiesia Re: tapicerka wózka - praktyczne kolory IP: *.* 15.01.02, 13:43
      No tak...to się nazywa zrobienie wiesi na cacy ;-). Teraz nie mam wyboru i muszę na to pytanie odpowiedzieć - w końcu zdeklarowałam , że w "Zakupach" będę pisać(nawet zmyślać, aby było ;-).Z mojego dwuwózkowego doświadczenia wynika co następuje:1. Bardzo ważny jest rodzaj materiału tapicerki, np. wózki Graco mają coś w rodzaju welurku który bardzo łatwo i szybko się brudzi , ale równie łatwo i szybko czyści . Wystarczy przejechać zabrudzoną tapicerkę zwilżoną gąbką i wszystko znika. Mam taką tapicerkę w kolorze wściekło żółtym - na drugi raz wybrałabym inny kolor, bo mimo wszystko ten kolor nie prezentuje się najlepiej ze śladami dziecięcych bucików. Ale , powtarzam zabrudzenia usuwa się bardzo łatwo , więc żyć z tym można. O wiele gorzej jest w przypadku tapicerki z płótna - tu zabrudzenie pociąga za sobą konieczność prania.2. Nie tylko to czy kolor jest jasny czy ciemniejszy ma znaczenie. Gładki , ciemny granat to nie mniejsze utrapienie niż śnieżnobiała biel. Każdy ślad bucika , otarcie o mur na spacerze itp jest bardzo widoczne. Do tego ciemny granat często ma tendencje do płowienia na ostrym słońcu. O wiele lepiej prezentują się wzorki.3. Miejsca najbardziej narażone na brud to 1)podnóżki -warto, aby były plastikowe albo przynajmniej w znacznej części pokryte folią2)poręcze - warto wybierać plastikowe, pokryte folią lub przynajmniej we wzorki. Ale i tu czyhają pułapki. Mam poręcz w folii,...ale z taką lamóweczką z płótna w błekitną pepitkę na białym tle. Ten , kto to wymyślił chyba nie miał dzieci. Co mi z tego, że poręcz można wytrzeć szmatką, kiedy ta lamówka wyglądała strasznie. Ponieważ reszta była pod folią, a w trakcie prania trochę wilgoci dostało się do środka. W efekcie oprócz zabródzonej lamówki miałam piekną zgniłą plamę na poręczy. :-( w końcu rozprułam tę tapicerkę, wyrwałam lamówkę a całość zaszyłam ponownie, chowając zgniłka pod spód.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka