Dodaj do ulubionych

czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego?

26.11.06, 21:46
Bo ja mam wieeelki problem. wink
Mamy z Geotraxa kupionych w sumie 8 czy 9 zestawów, 3 jeszcze nieodpakowane,
bo mały dostał na urodziny a jeszcze jest na nie za mały, no i kolejka już i
tak zajmuje cały pokój, gdy się ją rozłoży...
No właśnie.
Jeszcze dwie okazje, parę zestawów i chyba przestanie to mieć sens, bo nam
się nie zmieści w pokoju a przynajmniej nie da się po rozłożeniu zostawić jej
nawet na 2 dni, bo nie da się w ogóle chodzić. sad
Uważam, że jest naprawdę "wypasiona", ale zastanawiam się, czy nie aż za
bardzo?
Zestawów jest masa - kolejka, różne maszyny załadowujące wagony, lotnisko,
mnóstwo różnych pociągów i maszyn jeżdżących po torach, dodatkowe tory,
mosty...
Brak tylko ludzi i zwierząt.
Wkurzyła mnie wieża zegarowa, którą najbardziej lubi mój mały a do której
potrzeba kilku zestawów odpowiednich torów - każdy kosztuje ponad 100zł - by
można na nią wjeżdżać. sad
Ostatnio dodatkowo mały odkrył klocki Lego - takie zwykłe, do budowania, póki
co buduje tylko wieże i ma taki jeden ulubiony klocek ze sznureczkiem (to
ogon lwa był wink), który nakłada na większy i całość udaje NoNo z Teletubisów
i WSZĘDZIE z nami jeździ - na zakupy, do parku, nawet śpi z Antosiem. smile
No i mój mąż zobaczył u znajomych kolejkę Lego Deluxe... Mały zna ją od
prawie roku i za każdym razem się nią tam bawi.
Jest w niej mniej bajerów niż w GeoTrax, ale... nie wiem, czy to nie lepiej?
No i w Lego też jest lotnisko a dodatkowo Thomas (Antoś go b. lubi), ZOO,
rycerze, całe miasto, piraci, Bob Budowniczy...
Czy nie lepiej nastawić się na jedną firmę i konsekwentnie dokupować zabawki
do kompletu?
Antoś ma kilka zestawów klocków z Lego a na święta na dostać kolejne.
Czy któraś z Was ma może obydwie kolejki i mogłaby porównać je do siebie tak
w praktyce?
Ja znam każdą z osobna i ciężko mi się zdecydować a mąż naciska, by sprzedać
całego GeoTraxa i kupić za te pieniążki małemu kolejkę Lego i dodatkowo 1-2
zestawy dodatkowe (tak by to wyszło cenowo, bo jednak część Geotraxa jest już
używana i nie sprzeda się w cenie nowego).
Tzn. tak krótko - czy patrząc perspektywicznie według Was warto bardziej
kupić Lego czy Geotrax?
Obydwie są świetne, to wiem, ale która lepsza?
Obserwuj wątek
    • leigh4 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 08:49
      Mamy obie kolejki. Jak dla mnie lepsza jest klejka lego. geo trax jest tak
      wielki i nieporęczny do rozkładania, przechowywania, że cos mnie trafia, gdy na
      to patrzę. Ja wywalam całego geo traxa. Mój synek również woli bawić się
      kolejką lego-sam umie układać tory, a i sama kolejka jest ciekawsza: można do
      lokomotywy i wagoników wkładać zwierzątka, ludziki, budować z klocków
      przejazdy itp.A na geo trax tylko patrzeć. No i to tempo poruszania się kolejek
      w geo trax... Mamy zestaw startowy lego i troche dodatków. Zastanawiam się nad
      sprezentowaniem Małemu na gwiazdkę i urodziny tego dużego zestawu. I tu
      miałabym pytanie do Ciebiesmile Warto zainwestować w ten duży zestaw? Co "robi"
      lokomotywa? W tym mniejszym zestawie są dźwięki przy ruszaniu, jeździe,
      hamowaniu i tankowaniu. Czy w tym dużym zestawie są jakieś inne dźwięki? mamy
      ten zestaw nowy(ten starszy ponoc fajniejszy: ma płytki, które wydają dźwieki
      po nacisnięciu-ale zdobycie go graniczy z cudemsadDokupiłabym również nowy-
      tylko ten delux. Warto, Twoim zdaniem? A może lepiej dokupić most, dodatkowe
      tory itp?
      Mam też drugi typ do rozbudowy: tomy thomas. Wadą jest dla mnie wygląd-ech, te
      wściekle niebieskie tory...zaletą: małe gabaryty i możliwość rozbudowywania o
      ciekawe elementy.
      I znów nie wiem co wybrać..wink
      • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 15:44
        My mamy tylko jeden zestaw z Tomy - z buchającą parą i tylko ze względu na parę
        został kupiony (no dobra, ze względu na promocyjną cenę również wink) - Antek
        uwielbia ten pociąg, ale raczej nie planuję rozbudowy, nie wydają mi się
        ciekawe te dodatki (chociaż podoba mi się taki wjazd serpentyną tak jak jest w
        garażach, ale do tego trzeba by dokupić kilka zestawów dodatkowych torów...
        może kiedyś wink).

Dla mnie przechowywanie GeoTraxa również stanowi problem, bo już teraz mamy
        tego dwa wielgachne pudła, w szafie czekają 3 dodatkowe zestawy a jeśli miałoby
        tego być jeszcze raz tyle... chyba szkoda całego pokoju i wszystkich pudeł na
        jedną kolejkę. Coraz bardziej przychylam się do sprzedaży całości.
        Rozkłada się go fajnie, ale wkurzają mnie np. pociągi, które wypadają z torów,
        gdy zjeżdżają z gór lub z mostów.

Wy z Lego macie to?
        ssl.allegro.pl/item144257049_lego_duplo_kolejka_elektryczna_najtaniej_3771_.html
        Ja myślałam o tym większym, bo taki mają znajomi. A co robi?
        Mówiąc szczerze nie zwróciłam na to uwagi... sad
        Na pewno gdy się tankuje, to wydaje bardzo realistyczne odgłosy, zupełnie jak
        podczas tankowania samochodu, na pewno było jakieś "ciuf-ciuf", tzn. jakiś
        odgłos jadącego pociągu, ale co więcej?
        Muszę zwrócić na to uwagę następnym razem, zwykle tak się z koleżanką cieszymy,
        że mamy chwilę dla siebie, że gadamy i tylko zerkamy na maluchy, czy sobie
        krzywdy nie robią. smile
        Most też mają, to na bank, myślę, że to fajny dodatek.
        Jeśli zdecyduję się na tą kolejkę, to dodatkowo dokupimy jeden zestaw z
        Thomasem, most, zwrotnicę i trochę torów. Gdyby zostało coś jeszcze z
        pieniązków za GeoTrax, to kupiłabym zoo lub farmę, pocztę i smieciarkę.
        Myślę, że na resztę zestawów i na serię lotnisko, rycerze czy piraci Antoś jest
        za mały.

A masz może linka do tej starej wersji Waszej kolejki? Do tej z płytkami?
      • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 15:46
        A macie może drewnianą kolejkę?
        Antoś przy każdej wizycie w Smyku i Ikei biegnie do pudełek z takimi kolejkami
        i pokazuje, że chce.
        A ja sama nie wiem...
        Może Lego wystarczy? Chyba żeby u dziadków... wink
        • leigh4 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 16:01
          To widzę, ze z geo traxem macie ten sam problem co my: wypadajace z torów
          pociągismile
          Co do lego-mamy dokładnie taki jak w Twoim linku. Chciałam dokupić tę wersję
          delux, ale z tego co wyczytałam lokomotywa ma dokładnie te same funkcje jak ta
          w mniejszym zestawie, więc nie wiem, czy ma to sens. Może juz lepiej druga taką
          samą kolejkęwink Mały najbardziej lubi, gdy ciuchcia po prostu jeździ i wydaje
          dźwięki. Samo ustawianie torów go "nie kręci". Pomyślałam więc o tym zestawie
          tomy z parą i o dokupowaniu dodatków. A czy tomy jeździ w miarę szybko, czy
          raczej w ślimaczym tempie jak geo trax?
          Kurczę, sama nie wiem, na która się zdecydować. czy rozbudowywać lego(ale tak
          naprawde tu nie ma wielkiego pola do działania, bo ile torów i zwrotnic można
          dokupować?), czy zdecydować się na tomy. Czy dodatki w kolejce tomy wydają
          jakieś dźwięki(chodzi mi o zajezdnie, dodatkowe pociągi itp)?.Korci mnie mały
          rozmiar tomysmile
          Z duplo, dzięki hojności dziadków w ubiegłym roku na świeta, mamy niemal
          wszystkie zestawy, więc chętnie odpowiem na pytania ich dotyczącesmile
          • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 16:42
            Ooo, ooo, a z duplo macie te zestawy klockowe, tak?
            Wiem, że korzystniej jest kupować te większe, tzn. z większą ilością klocków,
            ale nie mam pojęcia, na które się zdecydować. sad
            Póki co myślałam o budowie miasta:
            www.allegro.pl/item144824929_lego_5480_duplo_od_2_5_lat_budowa_miasta.html
            tubie XXL:
            www.allegro.pl/item144086460_lego_duplo_zestaw_xxl_250_wysylka_gratis_.html
            i tym boxie, ale już się sprzedał:
            www.allegro.pl/item144849567_lego_duplo_3191_super_box_dla_najmlodszych_.html
            Zresztą może za dużo by już było tych zwykłych klocków, bo w domu ma jedno
            pudełko z tymi duplo i jedno z quatro.

A co myślisz o zestawach z Bobem Budowniczym? Mój mały jeszcze nie dał się
            przekonać do bajeczek o nim (jest ciężki w tym temacie, w kółko ogląda Toy
            Story, Teletubisie, Zakochanego Kundla, Auta i Misia Uszatka, Puchatka nie
            cierpi).
            Gdy pozwolimy mu samemu wybrać bajkę w sklepie (tak było z Kundlem), to się w
            niej rozkochuje albo wybiera coś ze swoich ulubionych, które ma w domu.
            Dodatkowo chyba nie kręcą go maszyny budowlane... Kiedyś miał takie jakby
            początki fascynacji, ale mu przeszło. Woli wozić po domu Misia Mszatka w
            wózeczku dla lalek. ;D
            Nie, chyba bez sensu ten Bob póki co.
            A macie może coś z Thomasem? Ale z Lego Duplo?
            Jak sądzisz? Czy faktycznie niespełna 2,5-latek jest za mały na serię lotnisko,
            rycerze i piraci? Macie coś z tego? Ile latek ma Twoje dziecko?

Nie zgodziłabym się, że w Lego jest mała mozliwość rozbudowy, bo przecież do
            kolejki świetnie pasują zestawy z serii Lego Ville! No i nie jest tak nudno.
            Chociaż faktycznie te dodatki załadunkowe w GeoTraxie są rewelacyjne...
            Ech, chyba najlepiej kupić i Lego, i drewnianą, i Tomy, i jeszcze zostawić
            GeoTraxa. wink

A co do Tomy - ten z parą jest super! Marzy mi się dokupienie do niego tego
            dużego mostu, ale zobaczymy. Pędzi dość szybko, na pewno z 2 x szybciej niż
            GeoTrax, czasem ciężko go złapać, by wyłączyć. smile
            Nie znam dokładnie dodatków z Tomy, jest poczta, jakaś stacja załadunkowa, ale
            nie podobają mi się, jakieś takie smutne są. wink
            • iwek33 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 18:12
              No to ja się wypowiem. Moi chłopcy ( 7 i 3 ) mają wiele klocków lego duplo (
              zbieramy od 6 lat)i świetnie się nimi bawią. Nigdy nie zarzuciłam dziecka
              mnóstwem zestawów, albo całą serią naraz ( czyli np od razu całym lotniskiem
              Duplo). Michaś dostał ten duży samolot w ubiegłą gwiazdkę ( był to główny
              prezent) i aż mu dech zaparło. Miał wtedy 2,5 roku. Potem zobaczył,że do
              samolotu jest też straż lotniskowa, wieża lotów i nie mieliśmy kłopotu, co mu
              kupić na urodzinki w maju, czy inne okazje. Od grudnia do maja czekał bardzo na
              kolejną zabawkę z serii lotnisko, "czytał" bajeczki o samolotach, po prostu
              marzył o rozbudowie lotniska. A potem cieszył się przeogromnie jak w końcu
              dostał wymarzony prezent. Samolotem do dziiaj bawi się codziennie.
              Kolejki Duplo chłopcy nie mają ( tu nie poradzę) ponieważ uważam, że jedna
              kolejka im wystarczy, a tak się złożyło, że zaczęliśmy zbierać kolejkę Brio.
              Jak dla mnie ta drewniana kolejka jest super pod każdym względem, jest
              niewielka po złożeniu, pomysłowa, chłopcy sami składają tory, a możliwości
              ułożenia zestawu jest bardzo wiele. Z Brio mamy tylko lokomotywy na baterie,
              tunel z dźwiękami, dworzec z możliwością nagrywania komunikatów, dzwonki,
              zwrotnice i tory start-stop. To drogie elementy, ale tylko Brio je robi i są
              jakościowo bardzo dobrze wykonane. Drewniane tory mamy z Tesco i z Ikea, te
              części do siebie pasują i uważam, że lepiej wydać pieniądze na jakiś
              elekrtoniczny gadżecik z Brio niż drewniane tory. Nie zamierzam kupować kolejki
              Duplo ( choć mamy dużo innych zestawów : lotnisko, Boba,zoo, farmę, mnóstwo
              klocków konstrukcyjnych, w tym roku pojawi się statek piracki )ale uważam, że
              dzieciom zdecydowanie wystarczy kolejka Brio, a czasem nawet sami chłopcy wolą
              pobawić się drewnianą kolejką, zbudować do tego miasteczko ze zwykłych
              drewnianych klocków.
              Niedawno oglądałam u znajomych kolejkę Thomasa( ale nie z Lego tylko jakąś
              inną) i uważam, że jest kompletnie bez sensu. Owszem, wykonuje jakieś zadania,
              wjeżdża, zjeżdża, ładuje jakieś malutkie kulki, wyrzuca je w innym miejscu,
              kulki wpadają gdzieś tam, dostają się spowrotem do pociągu, ale zabawa dziecka
              polega na patrzeniu. Po co taka kolejka??? Nic nie można zmienić, nic
              przebudować, nic dołożyć tylko patrzeć na nią, jak jeździ.
              • leigh4 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 18:40
                To o zarzucaniu dziecka całym mnóstwem klocków, jest jak rozumiem po kilku
                innych Twoich postach, skierowane jest do mnie?winkDzięki Iwek, jesteś bardzo
                kosekwentnasmile

Ale na temat: z zestawów nie tematycznych mamy taki w wiaderku, w tekturowym
                pudełku i te, które były dołączone do stolika duplo.Ilość, jak na potrzeby
                Małego, w sam razsmile
                Serii duplo z thomasem nie mamy. Z tego, co wyczytałam są to kolejki
                nieelektryczne, a u nas takie raczej nie sprawdzają się. Rzeczywiście świetna
                jest ta kolejka drewniana brio, mały takiej nie ma, ale wiem, że ucieszyłby się
                z niej bardzo. W ikei i u znajomych uwielbia się nimi bawić.Dla mnie jedynym
                minusem, jest to, co przy każdej innej drewnianej zabawce: że po jakimś czasie
                są utytłane,a ciężko się je czyści-tzn. ja jeszcze nie znalazłam patentu na
                doczyszczenie drewnianych zabawek(zwłaszcza w kolorze naturalnego drewna). Myć
                je? Ale czym? Pojęcia nie mam..Pewnie gdybym taki skuteczny sposób znalazła, to
                ugięłabym sie przed drewnianą kolejkąsmile
                Co do zasady u nas jest tak, jak to dobrze ujęła Iwek: w przypadku wielu
                kolejek zabawa polega na patrzeniu. U nas to się nie sprawdza. Mały lubi
                aktywne zabawy, takie gdzie sam coś może tworzyć, odgrywać scenki, wymyślać
                dialogi ludzików i ich przygody. Dlatego geo trax w ogóle nie sprawdził się.
                Brio podoba mi się coraz bardziejsmile Doświadczone użytkowniczki proszę o
                patetnty na czyszczenie i z góry dziękuję za wszelką pomocsmile
                • iwek33 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 21:13
                  "To o zarzucaniu dziecka całym mnóstwem klocków, jest jak rozumiem po kilku
                  innych Twoich postach, skierowane jest do mnie?winkDzięki Iwek, jesteś bardzo
                  kosekwentnasmile"
                  Absolutnie nie kierowałam wypowiedzi osobiście do Ciebie, staram się tego nie
                  robić. Piszę ogólnie, ja też dojrzałam dopiero z czasem do takiej decyzji, że
                  nie kupuję dzieciakom wszystkiego, o czym zamarzą, a nawet tego, o czym jeszcze
                  nie zdąrzą zamarzyć, bo mając starsze już dziecko widziałam, że źle robię.
                  Kupowałam zabawki bez okazji, bo "są fajne", bo "jeszcze tego nie ma",
                  bo "będzie miał całą kolekcję", nie zwracając uwagi na to, czy jest okazja,
                  żeby dostał prezent, czy jest to dla niego interesujące, babcie i dziadkowie
                  też lubili pod byle jakim pretekstem przynosić nowe zabawki. Efekt był taki, że
                  mały nie umiał na niczym dłużej skupić uwagi, miotał się między zabawkami i
                  ciężko było go już czymś ucieszyć. Zmieniliśmy opcję, zabawki są z jakiejś
                  konkretnej okazji, dzieci mają czas, żeby zastanowić się, na czym tak właściwie
                  najbardziej im zależy, no i czekają na okazje, żeby to dostać. I bardzo się
                  wtedy cieszą.
                  Jeśli chodzi o czyszczenie kolejki drewnianej nie widzę zupełnie żadnego
                  problemu. Wodą, szczoteczką i mydłem, drewno wysycha i już. Nic się nie dzieje.
                  • mamachlopca1 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 21:57
                    dziewczyny wyjasnijcie mi proszę jeszcze z tymi drewnianymi kolejkami. Mój mały
                    dostanie na gwiazdke taki mały zestaw kolejki z tesco.na razie w zupełności mu
                    to wystarczy-gdy dostanie bedzie miec 15 mies.no ale mam pytanie tak na
                    przyszlosc-co warto do tego dokupowac?wiadomo ze tory dokupie z tesco(7 zl).no
                    ale piszecie o zestawie?lokomotywie? no nie wiem-z Brio.jak to wygląda?i czego
                    szukać tak na przyszlość?bo pewnie kiedys bede chciala jakis gadzet fajny
                    dokupic.dzieki z gory za sugestie
                    • iwek33 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 22:12
                      Wg mnie warto dokupić z Brio elementy na baterie, bo w innych drewnianych
                      kolejkach ich nie ma, a nadają całkiem inny wymiar zabawie, czyli np:
                      lokomotywy na baterie, które poruszają się w przód i w tyłsad 3 od góry i 5 od
                      góry)
                      www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=45&or=nazwa
                      świetny jest dworzec kolejowy z dźwiękiem:
                      www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=15&or=nazwa
                      my mamy jeszcze te dzwonki-sygnały:
                      www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=85&or=nazwa
                      Przydaje się w zabawie tor autostop ( można wg własnego uznania zatrzymać
                      pociąg lub "wystartować"
                      www.miki.com.pl/sklep.php?parent=41&s=105&or=nazwa
                      No i najlepszy u nas: tunel z dźwiękami: za każdym razem jak przejeżdża pociąg
                      słychać różne dziwne dźwięki: albo stukanie młotkami, albo stukot pociągu, albo
                      duchy i jeszcze inne. Jest tu:
                      www.duet-zabawki.pl/product_info.php?cPath=69_70&products_id=216
                      Tory, domki, drzewka, budynki, zwierzątka, wagoniki można dokupić z innych
                      firm, bo są dużo tańsze, a pasują do Brio.
                      • mamachlopca1 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 22:18
                        dzeki!na pozniejsze okazje jak malemu przypasuje kolejka beda miec dziadkowie
                        pole do popisu.dobrze ze te tansze pasuja bo cenowo byloby ciezkowink
                  • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 22:40
                    leigh4->
                    A ja odebrałam to do siebie, bo napisałam przecież, że chcemy wymienić GeoTraxa
                    na Lego a to jest więcej niż jedna zabawka naraz. wink
                    Zresztą ja już też kiedyś zostałam na forum osądzona, było to prawie pół roku
                    temu, ale nadal czuję niesmak, zwłaszcza, że nie uważam, by był to osąd
                    sprawiedliwy.
                    Nieważne zresztą.

iwek33 - >
                    Oczywiście nie zamierzałam dać Antkowi wszystkich zestawów w jednym dniu, ale
                    też nie zamierzam czekać na okazje, by dać mu zabawki, które niejako są już
                    jego (pewnie czytałaś - chcę sprzedać jedną kolejkę i kupić inną). Myślę, że
                    jeden zestaw co 1-2 tygodnie będzie ok.

Jak oceniasz te serie Duplo - Boba, zoo, farmę?

Ten Thomas, którego widziałaś u znajomych to firma Tomy. Ja też nie jestem nim
                    zachwycona, ale Antoś miał jakiś czas temu hopla na jego punkcie, tzn. na
                    punkcie Thomasa. smile Rozważaliśmy urządzenie całego pokoiku w tym stylu, tzn.
                    tapety, bordery, mebelki, lampki, plakaty, pościel, dywanik, jakieś pojemniki i
                    mnóstwo innych drobiazgów, ale w sumie byłoby to przytłaczające i smutne, bo
                    kolory takie nieciekawe. No i w sumie słusznie, bo szał minął, została nam
                    wyspa kąpielowa, którą nadal lubi, jedna kolejka, ta z parą - nadal jedna z
                    najulubieńszych zabawek Antka, mata Aquadraw z jeżdżącym pociągiem, Aquadraw
                    Mini i dwie koszulki. To wszystko. smile
                    Mnie też się wydaje najmniej ciekawa (Tomy), po złożeniu już niewiele można z
                    nią robić poza włączeniem pociągu (choć Antoś akurat lubi sam pchać pociąg,
                    więc często ją wyłączamy), ale za to zajmuje mało miejsca. Niemniej nie
                    zamierzam jej rozbudowywać, kupiliśmy z myślą o tej buchającej parze i tyle
                    tematu. Nawet nie nazywam tego "kolejka" w naszym inwentarzu wink ,
                    tylko "pociąg".

Za to BARDZO kusi mnie kolejka drewniana no i Antoś już tyle razy robił do niej
                    podchody...
                    Na pewno daje więcej możliwości, choć ceny Brio mnie nieco porażają, to
                    wiadomo - można dokupić część rzeczy w tesco, ikei.
                    Właśnie, poradź mi, proszę, od czego zacząć? Jaki kupić zestaw?
                    Myślałam o czyms takim:
                    ssl.allegro.pl/item144848864_eichhorn_kolejka_81_czesci_swieci_jezdzi_now.html
                    albo:
                    ssl.allegro.pl/item142437931_drewniana_kolejka_tchibo_tcm_nowa_gwar_f_vat.html
                    albo:
                    ssl.allegro.pl/item144326668_kolejka_100_czesci_ogromna_pasuje_do_brio_.html
                    albo:
                    ssl.allegro.pl/item141828274_timmy_100_przykladowy_zestaw_konfiguracyjny.html
                    choć tu trochę "łyso".
                    Ale może lepiej zacząć od jakiegoś zestawu Brio?
                    Co byś poleciła dla 2,5-latka?
                    Dodam, że mały lubi sobie sam popchać ręcznie pociąg. smile Ale cieszy go też, gdy
                    można go włączyć.
                    No i mosty, góry, tunele, takie tam atrakcje. smile

Co do prezentów bez okazji - ja nadal z tym walczę, głównie u siebie, ale jeden
                    dziadek również czasem lubi coś kupić np. w nagrodę za grzecznie przetrwaną
                    wizytę u dentysty albo ot tak, po prostu, bo Antoś się czymś zachwycił w
                    sklepie.
                    Z jednej strony wiem, że robię źle, ale z drugiej sprawia mi to ogromną
                    przyjemność a jednocześnie nigdy nie mamy takiej sytuacji, że Antoś się na coś
                    upiera, dość szybko odpuszcza, zna słowo "nie" (haha, wiem, że zaraz napiszesz,
                    że nie ma okazji, bo mama kupuje zanim Antoś czegoś zechce, ale to nieprawda...
                    przynajmniej nie do końca wink).
                    Czasem wchodzimy do sklepu i mówimy mu jasno - możesz sobie coś wybrać, ale tak
                    rzadko (poza drewnianymi kolejkami) Antoś pokazuje, że coś chce (taaak, bo
                    wszystko już ma w domu, hahahahaha big_grin), że zwykle to kupujemy, jeśli nie budzi
                    anszych zastrzeżeń.
                    Często ma coś ulubionego w sklepie, np. w Smyku miał najpier takiego konika do
                    jeżdżenia - przy każdej wizycie w tym sklepie jeździł nim pomiędzy półkami, raz
                    nawet wyjechał na pasaż i musiałam go gonić. smile Potem miał tam taki stolik
                    edukacyjny, teraz wózeczek dla lalek. Nie zawsze to kupujemy, ale czasem, po
                    kilku takich wizytach stwierdzamy, że faktycznie go coś zajmuje i że to dobry
                    prezent.
                    Generalnie jednak nie wygląda to tak, że czego dotknie, to dostaje a te
                    prezenty bez okazji też nie pojawiają się codziennie, powiedzmy, że raz w
                    miesiącu dostaje coś ot tak, ale nie są to duże rzeczy - bajki, książeczki,
                    ciastolina, jakieś resoraki, ostatnio np. wózeczek dla lalek (tak, tak smile taka
                    najzwyklejsza parasolka, bo nią szalał w sklepie od kilku dobrych miesięcy a
                    był właśnie tak dzielny u dentysty, że nie wytrzymaliśmy smile).
                    Antoś jest jeszcze za mały na to, by móc przemyśleć, co woli. Zwykle okazuje
                    się to dopiero w praktyce a w markecie bardziej od działu z zabawkami
                    interesuje go dział z pieczywem - biegnie jak oszalały i wybiera sobie
                    bagietkę, którą później skubie aż do kasy. wink No i dział DVD z bajkami. wink

leigh4 ->
                    Fajnie, że nie tylko ja jestem matką, która nie patrzy perspektywicznie wink i
                    lubi dziecku sprawiać przyjemności. wink
                    U nas chyba te nieelektryczne Thomasy by się sprawdziły... Hmmm, rozważę ten
                    zakup, ale tylko jeden, ten z Thomasem. smile
                    Antoś jeszcze niewiele mówi, jeśli coś tworzy, to w swojej głowie, raczej po
                    prostu jeździ pociągami, pcha jednym drugiego, nie potrafi odgrywać secenek ani
                    dialogów a co dopiero wymyślać przygody...
                    Ech, kiedy on będzie taki duży??? smile
                    No właśnie, Geotrax to raczej patrzenie, nieraz Antoś porywał jadący pociąg, by
                    samodzielnie nim pojeździć. Nawet gdy załapał załadowywanie tymi
                    dodatkowymi "maszynami" wagonów, miałam wrażenie, że po jakimś czasie go ta
                    kolejka po prostu nudzi. sad
                    Początkowo oczywiście był totalny zachwyt i zabawa ponad 2 tygodnie bez
                    przerwy, ale teraz po ułożeniu składam kolejkę po kilku godzinach, czasem
                    zostawiam na następny dzień, ale to już jest max. sad
                    Szkoda, bo fajna, ale chyba rzeczywiście ją wymienimy. sad
                    • iwek33 Re: do mamy-smyka 27.11.06, 23:05
                      "Jak oceniasz te serie Duplo - Boba, zoo, farmę?"
                      Jak wszystkie klocki Duplo: skoro moi chłopcy bawią się niemal codzinnie i
                      ciągle coś nowego wymyślają, to uważam, że zabawka jest warta zakupu. Właściwie
                      nie mamy zestawu Zoo takiego, jak teraz są w sprzedaży, za czasów starszego
                      syna był taki mały zestaw "Safari" i " zestaw zwierząt arktycznych z planszą i
                      takie zwierzęta mamy. Farmę mamy "zbieraną" mała farma+ dokupione elementy i
                      zwierzątka dodatkowe na allegro. Najmniej uzywane jest Lego Bob, ale pewnie
                      dlatego, że mamy też maszyny Boba nie z lego, tylko takie oryginalne,
                      angielskie, i tymi Michaś bardzo dużo się bawi.

"Za to BARDZO kusi mnie kolejka drewniana ...Właśnie, poradź mi, proszę, od
                      czego zacząć? Jaki kupić zestaw?"

No to radzę: jak planujesz kupić kolejkę Lego, to moze zrezygnuj z Brio, albo
                      odwrotnie. To w końcu kolejka i to kolejka, ja wybrałabym taką, która bardziej
                      interesuje synka, czyli chyba w Waszym przypadku drewniana?

"Z jednej strony wiem, że robię źle, ale z drugiej sprawia mi to ogromną
                      przyjemność "-wiem, wiem...ja też lubię kupować zabawki, ale już wytłumaczyłam
                      sobie, że to nie o moją przyjemność chodzi..
    • iwek33 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 22:22
      Aha i jeszcze przydatne bardzo są te zwrotnice mechaniczne, dzieciak przesuwa
      tę plastikową rączkę i pociąg zmienia tor.
      www.miki.com.pl/show.php?parent=41&id=848
      Podoba mi się jezcze ta wieża, ale nie mamy jej
      www.miki.com.pl/show.php?parent=41&id=512
    • weronka77 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 22:26
      DAgmara mówisz o tej kolejce Lego Duplo z torami,dżwigami na baterie? Nasz tata
      chce coreczce kupić ale ja sięnie zgadzam bo to mało dziewczęca zabawka
      chyba..Nie mówiąc juz o tym ile kosztuje..
      • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 22:41
        Mówię o tej:
        ssl.allegro.pl/item145120939_lego_duplo_kolejka_nowy_zestaw_de_luxe_3772_gwar_.html
        Tak, kosztuje sporo, ale myślę, że pokryje to sprzedaż dwóch największych
        zestawów GeoTrax, które mamy. wink
        • weronka77 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 22:46
          Jasny gwint ja ją dzisiaj widziałam w Krakówku w sklepie za 100zł drozej!!!
          • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 22:46
            Dlatego ja kupuję większość wszystkich rzeczy na Allegro. smile
            • weronka77 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 22:52
              W Miki jest po tyle ile napisałas a w Poppolino już stówke drożej..Tata się
              uparł że trzeba kupić( chyba sam sobie niąbędzie jeżdziłwink)a ja się waham czy
              to fajne dla dziewuszki.Pewnie chciałaby tam wpakowac zabawki Schleich a nie
              wiem czy się zmieszczą do wagoników..No i jakie długie te tory?
              • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 27.11.06, 23:03
                Ta kolejka jest spora po rozłożniu, ale nie ogromna.
                Myślę, że może się spodobac dziewczynce a potem można do niej dokupić
                księżniczki:
                www.lego.com/eng/preschool/products.asp?section=princesscastle&prodID=4820
                i ewentualnie rycerzy:
                www.lego.com/eng/preschool/products.asp?section=duploCastle&prodID=4779
                A może mała wolałaby kolejkę drewnianą?
    • leigh4 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 28.11.06, 15:28
      No i się doigrałamwink Mały chyba intuicyjnie wyczuł,że rodzicielka chce go
      pozbawić zabawki i dzis od rana bawi się geo traxemwink W tej sytuacji pozbędę
      się tylko jednego zestawu.
      • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 10.12.06, 23:54
        Hihi, mój mały zawsze tak ma, że przez całe tygodnie potyka się o coś i do ręki
        tego nie weźmie a gdy tylko ja zacznę kompletować, pstrykac fotki i wystawiać
        na aukcję, natychmiast się tym zaczyna interesować. wink
        Ale Geo Traxa sprzedałam. smile Zresztą BARDZO korzystnie, więc nie mam cienia
        żalu z powodu rozstania z tą zabawką, wystarczy nie tylko na kolejkę Lego, ale
        i na KILKA zestawów! smile Na poczatek - most. smile
        Aha, i znalazłam całą masę tych słynnych już starych kolejek Lego Deluxe z
        płytkami - są na eBayu, nawet całkiem nowe. smile
        • bea975 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 11.12.06, 14:30
          Ano są smile Tydzień temu kupiłam zestaw 3335 (z Anglii)
          tp://i12.ebayimg.com/01/i/000/7a/a2/5bf7_2.JPG
          i 3326 (z Niemiec)
          i21.ebayimg.com/06/i/000/78/b0/eff4_2.JPG
          A teraz siedzę w nerwach, czy dotrą przed świętami (i czy WOGÓLE dotrą - do tej
          pory zamiawiałam tylko ubranka) smile Niby ubezpieczone, ale w razie czego będę
          przed dzieckiem świeciła oczami, bo od miesiąca mu obiecuję pociąg....
          • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 11.12.06, 21:33
            Spokojnie, ja ostatnio zrobiłam wielkie zakupy do remontu pokoju małego -
            tapety, bordery, naklejki, pościel, lampy itp. rzeczy z Carsów i Toy Story -
            większość zamawiałam w STanach, kilka w Europie, 2 w Hong Kongu big_grin i dzis już
            przyszły dwie pierwsze przesyłki.
            Wcześniej jeszcze mi się nie zdarzyło, bo coś nie dotarło, nawet jeśli wartość
            była znaczna - kupowałam głównie zabawki, takie większe, centra zabaw itp.

A moge zapytać, ile Cię wyszedł ten pociąg na złotówki?
          • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 11.12.06, 21:41
            A w ogóle co to za kolejka ta na pierwszym zdjęciu???
            To nie jest ani ta z płytkami, ani żadna z dwóch dostępnych w Polsce.
            • bea975 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 12.12.06, 09:28
              Ten pierwszy, to właśnie zestaw z nakładkami wpinanymi w tory.
              i12.ebayimg.com/01/i/000/7a/a2/5bf7_2.JPG
              Kupiłam go taniutko, ale po doliczeniu kosztów wysyłki i ubezpieczenia wyszło
              prawie 210. Mimo wszystko jestem przeszczęśliwa, bo u nas ten zestaw jest już
              nie do dostania.
              Ten drugi (3326) to Cargo (towarowy), z bodajże dwoma dodatkowymi nakładkami. Z
              tego co czytałam w zależności od załadowania platformy różnymi kontenerami ma
              wydawać inne dźwięki. Wyszedł taniej, bo z przesyłką 130 zł (prezent od
              dziadków smile).
              • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 12.12.06, 10:04
                To ja już nie wiem. sad
                Mnie się wydawało, że to:
                cgi.ebay.de/Lego-Duplo-Deluxe-Intelli-Eisenbahn-Set-3325-Neuware_W0QQitemZ120060449730QQihZ002QQcategoryZ84946QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcm
                dZViewItem#ebayphotohosting
                jest ten słynny zestaw?
                Aaa, a może ten, który kupiłaś to wcześniejszza wersja, ale tej mniejszej
                kolejki? Tej nie deluxe? O, tej:
                allegro.pl/item148667930_pociag_kolejka_lego_duplo_3771_nowa_f_vat.html
                W sumie cena by też na to wskazywała.
                • bea975 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 12.12.06, 10:43
                  Moja kolejka, to zestaw podstawowy tej kolejki, którą znalazłaś smile
                  Na Allegro są teraz te nowsze zestawy, bez płytek, które w bólach można jeszcze
                  gdzieniegdzie znależć i w Polsce (są również w wersji podstawowej i DeLux).
                  • bea975 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 12.12.06, 11:09
                    Generalnie na eBayu mozna znaleźć jeszcze wiele bajerów do tej kolejki.
                    Przy następnej okazji być może zapoluję na tunel do inteligentnej kolejki
                    i12.ebayimg.com/03/i/000/7b/ee/f65b_1_b.JPG
                    U nas nie widziałam tej wersji z nakładką.
                  • mama-smyka Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 12.12.06, 11:58
                    Ale te bez płytek są chyba wszędzie? Dlaczego w bólach?
                    Mnie bardzo zależało na tym zestawie deluxe z płytkami a ponieważ nigdzie go
                    nie ma już od dawna (a nie tylko ja na forum go szukałam), dlatego tak się
                    ucieszyłam, gdy odkryłam go na eBayu. smile
                    • bea975 Re: czy ktoś ma w domu Geotrax i kolejkę Lego? 12.12.06, 12:22
                      Bez płytek są smile Z płytką nie widziałam, nawet na Allegro.
                      W bólach, bo te nowsze zestawy widzę tylko na Allegro. W Gdańsku obeszłam
                      kilkanaście sklepów i hipermarketów i w tym roku mają tylko zestawy
                      elektrycznych kolejek dla dzieci powyżej 6 lat. Z Duplo ogólnie jest mizernie w
                      tym roku sad, króluje wypasione ZOO. Mamy już kilka zestawów kupionych w
                      ubiegłym roku (stajnię, małą farmę, śmieciarkę, pierwszy pociąg), niedawno
                      Michałek dostał całą masę dodatkowych klocków, więc ta kolejka byłaby fajnym
                      uzupełnieniem, a jednocześnie czymś innym od tego czym miał okazję się bawić do
                      tej pory smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka