Dodaj do ulubionych

Termometr elektroniczny

IP: *.* 28.12.02, 16:57
Cześć Dziewczyny!Czy któraś z Was ma może termometr elektroniczny do mierzenia temperatury w uchu? Ja zastanawiam się poważnie nad kupnem takowego. Wiem że kosztuje około 200 złotych, ale nie wiem jakiej firmy mam kupić no i może macie adres internetowy producenta, to bym nabyła przez internet. Ja się boję mierzyć temperaturę zwykłym termometrem w pupie, więc elektroniczny by mi się przydał. Czekam na sugestie od was.PozdrawiamMagda z Martynką
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 28.12.02, 17:58
      Mam taki termometr do ucha. Jest to spory wydatek, ale przy moim niesamowicie żywym dziecku inny rodzaj termometru raczej nie wchodzi w grę. Ja mam termometr firmy Braun. Jest prosty w obsłudze, ma pamięć, zapamiętuje ileś tam ostatnich pomiarów. Ma też podświetlany ekranik. Jest w porządnym pudełku, z dodatkowymi "kapturkami", które nakłada się na końcówkę termometru.Teoretycznie powinno się je zmieniać za każdym razem, ale wiesz teoria teorią... Jest to spora "inwestycja", ale już na lata i dla całej rodzinki oczywiście. Pozdrawiam! Ania.
    • Gość: guest Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 28.12.02, 18:00
      Witaj,Polecam Braun.Kupilismy go na Allegro przez internet całkiem nowy.Kosztował w granicach 200zł chyba 189 nie kłamiąc.Mamy go od pół roku i bardzo go chwale.Nie ma sensu kupowac tanszych ani tych w smoczku.Ola
    • Gość: Rysia Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 28.12.02, 18:44
      My też posiadamy taki termometr i jest on po prostu nie zastąpiony. Pamiętam wcześniejsze eksperymenty z termometrami w smoczku i takimi naklejanymi na czoło. W ogóle nie ma porównania, bo termometr elektorniczny jest wiarygodny i szybki. My kupiliśmy nasz w Selgrosie, kiedy była na niego promocja i kosztował ok. 160 pln firmy Braun.pozdrawiamyPaulina i Wiktorek
      • Gość: guest Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 28.12.02, 19:29
        Podpisuje sie pod Braunem! Sluzy calej naszej rodzince od 9-ciu miesiecy i jest niezastapiony a Zocha bardzo lubi jak robimy "biiiip" "biiip" ;-)Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszle uzytkowniczki,pa,ba
        • Gość: EdyR Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 28.12.02, 23:37
          Też jestem za Braunem. Dostalismy od znajomych z Niemczech, ale mona kupi i u nas w niektorych aptekach. Jest OK, zwlaszcza jak musialam mierzyc Kubie temperature co dwie godziny, nawet to w koncu polubil. Troche trwalo zanim nauczylam sie prawidlowo umieszczac go w uchu, dlatego za kazdzm razem mierze 3 razy.Ed.
    • Gość: b.suleiman Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 29.12.02, 11:07
      My używamy Brauna już od ponad 3 lat. Kupilismy go wtedy na Bliskim Wschodzie tak na wszelki wypadek (bo wtedy Omar na szczeście jako niemowlę nie chorował), a okazało się, że w ciągu tych kilku lat sprawdził się znakomicie. Kupujemy na bieżąco dodatkowe nasadki i używamy termometru dla całej rodziny (ostatnio nasza Klara ciągle choruje i nie wyobrażam sobie innego sposobu mierzenia temperatury). Gorąco polecam ten zakup. Nie znam innych poza Braunem, a więc polecam Brauna. I oczywiście życzę , abyście nie musieli z niego korzystać.
      • Gość: guest Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 29.12.02, 20:58
        witam :)mam pytanka : ile mniej wiecej kosztują wymienne kapturki ? jak często je wymieniacie i ile razy ich używacie mimo, że podobno nalezy tylko jeden raz ?skąd poznać, że temperaturę żle zmierzono ?pozdrawiam dziwczyny :)ifona, która od roku zamierza kupić terometr
        • Gość: guest Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 29.12.02, 23:47
          Ja te kapturki zmieniam jak dziecko jest chore to co ok. 2 dni jesli mierze kilka razy w ciagu dnia. Mierze zawsze 3 razy albo 2 na zmiane w obu uszach i jesli wyniki sa zblizone to znaczy ze zmierzylam dobrze. Jedynym problemem jest dla mnie jak dobrze wlozyc termometr w ucho, ale wygoda (mam tez Brauna) jest kolosalna, moje corki jak sa chore to czesto nawet elektronicznym trudno jest im zmierzyc tak sie rzucaja i zaslaniaja. No i faktycznie inwestycja na lata i dla calej rodziny.
    • Gość: bridgett Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 29.12.02, 20:42
      cześć,podpisuję się pod dousznym Braunem. Używamy go od ponad 3 lat, jest niezawodny, szybki i niezastapiony.
    • Gość: guest Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 30.12.02, 09:48
      Też poważnie zastanawiam się nad kupnem tego rodzaju termometru. Do tej pory używłam elektronicznego ale w smoczku. Jaki był skutek? Jedynym sposobem zmierzenia temperatury Weronice był jej sen. Nawet mowy nie było o dłuższym trzymaniu go w buzi. Paskowy za to okazał się niewiarygodny. Podczas gdy elektroniczny pokazywał 38,1 paskowy wskazywał normalną temperaturę.Słyszałam że termometry "douszne" mierzą temperaturę bardzo szybko. Jak to jest naprawdę?Gosia
      • Gość: guest Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 30.12.02, 10:14
        Gosiu, naprawdę te termometry mierzą temperaturę błyskawicznie. Uwierz, mam nieprawdopodobnie żywe dziecko i też próbowałam termometru w smoczku- z podobnym rezultatem, jak Ty. Z paskowymi tak samo. Zwykły termometr odpada. W pupie nawet nie próbowałam, bo strach, że się złamie, jak Natalia będzie się szarpać. Pod pachą- tylko na moment, bo dziecko odmówiło współpracy. Natomiast ten do ucha- nie ma najmniejszego problemu. Mierzy w ok. 2 sekundy, a przy tym jest to frajda dla małej, czeka w napięciu na "pik". Polecam.
        • Gość: zgagusia Re: Termometr elektroniczny - podpowiedzcie jak z niego korzystac? IP: *.* 30.12.02, 16:36
          mam taki termometr, co prawda nie firmy Braun ale tez niemiecki. I lezy nieuzywany...((( nie umiem zmierzyc nim dziecku temperatury :-( sobie potrafie ale to po wlozeniu koncowki do ucha tak ze az boli - tylko wtedy wskazanie jest prawidlowe. Dziecku nie jestem w stanie tak mocno wcisnac (a tym bardziej niemowleciu ktore ma malutke "dziurke" w uszku), wyrywa sie nie mowiac juz o tym zeby to zrobic podaczas snu...prosze o radeaga
          • Gość: guest Re: Termometr elektroniczny - podpowiedzcie jak z niego korzystac? IP: *.* 31.12.02, 12:03
            W instrukcji Brauna jest napisane zeby ucho odciagnac do tylu i do dolu (u dziecka do roku) a u starszych tylko do dolu wtedy ten kanal w uchu sie rozszerza. Termometr nie musi byc wlozony gleboko, tylko na tyle zeby mogl wyslac "fale" do blony w uchu, czyli dosc prostopadle. Uff, brzmi to uczenie, ale po prostu trzeba przecwiczyc jak dziecko jest zdrowe i ma dobry humor.
    • Gość: sofi_i_maks Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 31.12.02, 13:43
      WitamJa rowniez mam Brauna i polecam, Maksio bardzo lubi piip przy mierzeniu i przede wszystkim szybko. Rowniez mierze temperature dwukrotnie w kazdym uchu dla pewnosci.A co do kupna ostatnio byl w promocji w Realu niecale 200 PLN.Sofi
    • Gość: guest Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 31.12.02, 14:04
      Witaj Magdo!Jestm mamą 17miesięcznego Kacperka. Moj synek pierwszy miesiąc życia spędził w szpitalu (niby wrodzone zapalenie płuc, ale to inna historia). Tam miał mierzoną temperaturę zwykłym termometrem, dla mnie to było bardzo brutalne i uważałam, że to dodatkowy ból dla mojego maleństwa. Dlatego do domu kupiliśmy rewelacyjny termometr brauna, który bardzo szybko mierzy temperaturę w uszku, tylko ""pik"" i już można odczytać pomiar( dla pewności mierzę w jednym i drugim uchu). Uważam, że ten termometr jest warty swojej ceny, pomiar jest błyskawiczny, dokładny a co najważniejsze bezstresowy, dlatego gorąco Ci go polecam. Rozejrzyj się po hipermarketach tam często sprzedają go w promocji, my właśnie tak kupiliśmy nasz.pozdrawiam Cię i Martynkę bardzo serdecznie-Dorota i Kacperek
    • Gość: guest Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 31.12.02, 18:31
      Takie termometry nie sa polecane dla dzieci ponizej jednego roku zycia bo przeklamuja troche temperature. Szczegolnie jesli dziecko ma np. infekcje ucha termometr pokaze wyzsza. A wiadomo ze w przypadku niemowlecia prawidlowy pomiar jest bardzo wazny. Zakup termometru dousznego ma wiekszy sens tylko jesli pediatra dysponuje takim samym.My uzywamy zwyklego termometru elektronicznego, ale byc moze zdecydujemy sie na douszny (na pewno jest o wiele wygodniejszy w uzyciu od zwyklego) jak dziecko do niego dorosnie.
    • Gość: arad Re: Termometr elektroniczny - interpretacja wyników IP: *.* 04.01.03, 22:40
      Posiadam termometr douszny ale ciągle mam wątpliwości jakie powinna być prawidłowa temperatura, przy jakiej należy wzywać lekarza a jaka wymaga jedynie pilnej obserwacji ?????Moja mała ma 4 miesiące.Agnieszka
      • Gość: Madzia2002 Re: Termometr elektroniczny - interpretacja wyników IP: *.* 06.01.03, 09:15
        czemu mierzycie w obu uszach? przecież jest napisane że temperatura może nieznacznie się różnic i zeby mierzyc tylko w jednym uchu...a dla pewnosci 2 razy ale wtym samym uchu!!!kupiłam termometr douszny firmy Samsung za 155zł , jest fajny, z odczytem zmierzonej temperatury nie ma problemu..... ani z tym odchylaniem ucha do góry itd....jak to bym przeczytała przed kupieniem termometru, to chyba bym go juz nie kupiła. Bo czytając wasze posty można się przerazic.....że się zrobi jakąś krzywdę maluchowi.....:-)a termometr jest rewelacyjny :-) przy bardzo żywym i ruchliwym dziecku :-) pozdrawiam i namawiam do kupna takiego termometru :-)
        • Gość: Agnieszka.B. Re: Termometr elektroniczny - interpretacja wyników IP: *.* 06.01.03, 16:09
          Witam!Chcialam tylko powiedziec ze ostatnio czytalam krotki artykulik na temat termometrow dousznych i musze przyznac, ze odradzano taki zakup. Chodzi glownie o to ze nie wskazuje on prawdziwej temperatuty. Wahania wprawdzie nie sa tak duze jak w przypadku termometru paskowego, (powiedzialabym ze nawet bardzo male, niestety nie pamietam dokladnie) tym nie mniej temperatura nie jest rzeczywista. I oczywiscie pediatrzy ostrzegaja. Slowem sa rozczarowani ze nie do konca sie sprawdza. Sprawdza sie za to znakomicie w szybkosci pomiaru a to jest bardzo wazne zwlaszcza u naszych wiercipiet. tak tylko napisalam co czytalam.Pozdrawiam
        • Gość: Agnieszka.B. Re: Termometr elektroniczny - interpretacja wyników IP: *.* 06.01.03, 16:10
          Witam!Chcialam tylko powiedziec ze ostatnio czytalam krotki artykulik na temat termometrow dousznych i musze przyznac, ze odradzano taki zakup. Chodzi glownie o to ze nie wskazuje on prawdziwej temperatury. Wahania wprawdzie nie sa tak duze jak w przypadku termometru paskowego, (powiedzialabym ze nawet bardzo male, niestety nie pamietam dokladnie) tym nie mniej temperatura nie jest rzeczywista. I oczywiscie pediatrzy ostrzegaja. Slowem sa rozczarowani ze nie do konca sie sprawdza. Sprawdza sie za to znakomicie w szybkosci pomiaru a to jest bardzo wazne zwlaszcza u naszych wiercipiet. tak tylko napisalam co czytalam.Pozdrawiam
          • Gość: AgnieszkaP. Re: Termometr elektroniczny - interpretacja wyników IP: *.* 07.01.03, 05:08
            Ja sie podpisuje pod tym postem, niestety.Termometr Brauna znam bardzo dobrze - z pracy zawodowej na intesnywnej opiece medycznej. Nie mam do niego za grosz zaufania :( Nie zliczylabym przypadkow kiedy wynik roznil sie i to znacznie od tego uzyskanego tradycyjnymi metodami ( czasami nawet 1 stopien ). Agnieszka
            • Gość: ewakol Re: Termometr elektroniczny - interpretacja wyników IP: *.* 10.01.03, 19:05
              A taki zwykły elektroniczny za ok. 30zł? Czy zdaje egzamin? Bo rtęciowego przy dziecku jakoś boję się stosować. Tylko czy dobrze wskazuje temperaturę, czy też są jakieś odchyłki? No i jak njlepiej mierzyć noworodkom? Czy tylko pupa zostaje?
              • Gość: E.T. Re: Termometr elektroniczny - interpretacja wyników IP: *.* 10.01.03, 21:33
                Ja mierze wlasnie zwyklym elektronicznym pod pacha (w pupe jakos nie moge). Ale trzeba pamietac ze pod pacha a w odbycie temperatury sa rozne. Pod jezyk oczywiscie niemowleciu sie termometra nie wklada.
            • Gość: bridgett Re: Termometr elektroniczny - interpretacja wyników IP: *.* 14.01.03, 17:34
              Słyszałam o trudnościach w interpretowaniu wyników pomiaru termometrem dousznym, ale uważam, być może niesłusznie, że wynika to z nieuwzględnienia specyfiki takiego termometru.Po pierwsze temperatura w uchu jest troszkę wyższa niż np pod pachą. Zatem u dorosłych należy odjąć parę kresek (podobnie jak to się robi przy pomiarach w odbycie - pół stopnia w dół, aby wyszła temperatura taka jak na termometrze rtęciowym mierzona pod pachą). U dzieci może być odwrotnie - mają węższy kanał w uszku i czujnik termometru nie jest tak głęboko wprowadzany jak u dorosłych. Zatem temperatura może być taka jak pod pachą, bądź nawet niższa. Jak to jest w wypadku własnego dziecka, można po prostu sprawdzić.Ja zadałam sobie ten trud i na początku sprawdzałam zdrowemu dziecku temperaturę termometrem dousznym i termometrem tradycyjnym pod paszką (gdy spał). Po kilku czy kilkunastu próbach wiedziałam, że w naszym wypadku Braun pokazuje ZAWSZE o pół stopnia niżej niż w rzeczywistości.Następna sprawa to właściwe umieszczenie termometru w uszku tak jkak to ktoś już powyżej opisał) i pamiętanie, żeby nie mierzyć w tym uchu, na którym dziecko akurat spało. Odpada też mierzenie w przypadku zapalenia ucha.Brzmi to może na początku skomplikowanie, jednak zapewniam, że po kilku razach staje się proste jak drut :). Warto więc zapoznać się z instrukcją i stosować się do wskazówek w niej zawartych, a nie powinno być problemów z interpretacją pomiarów.
    • Gość: Zilka Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 10.01.03, 20:21
      A na Żelaznej właśnie takimi termometrami mierzą temperaturę i mamom i noworodkom...Też się przymierzam do takiego zakupu, mój pediatra to akurat polecił...zdezorientowana zilka
      • Gość: Edyś Re: Termometr elektroniczny IP: *.* 13.01.03, 19:14
        Używam termometra dousznego Brauna odkąd mała jest z nami czyli już prawie 9 miesiecy... Nie mam do niego zastrzeżeń temperaturę mierzę zawsze 3 razy w tym samym uchu na zmianę raz w lewym raz w prawym ( jak poprzedni pomiar był w lewym to kolejny w prawym...) z tym, ze nigdy nie mierze w tym uchu na którym mala lezala ( i jest zaczerwienione). Do lekarza dzwonie jak ma powyzej 38*C. Nasza pani pediatra bardzo chwali tego typu termometry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka