Dodaj do ulubionych

Gdzie najlepiej kupic projekt domu?

12.01.07, 21:50
mam na mysli gotowy.
Strony www? jakies pracownie? malo znani architekci bo tanio a dobrze? od
czego zaczac?
W necie tyle tego ze zwariowac mozna...:0
Patrzylam na www.murator.pl, ale moze sa lepsze sprawdzone przez Was zrodla?
dzieki
Obserwuj wątek
    • dominika8 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 12.01.07, 21:51
      Archon ( ja mam Nagietki 2) lub Archeton
      • mama.igora Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 12.01.07, 21:55
        No zajrzalam tam dzisiaj, ladne, ale duze. A my chcemy malutkie cos.

Swoja droga od razu pytanie, do wszystkich zreszta ktore maja doswiadczenie z
        budowa. Ile kosztuje rysunek i potem te dodatkowe koszty jak... nie znam sie,
        ale adaptacja do czegos tam itd?
    • mama.dawida Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 12.01.07, 22:36
      ja kupiłam domek 65,5 m2, nazywa się SZYPER DR a projekt kupiłam od Pana Tomka
      Sobieszuka. Jego projekty sprzedaje m.in www.domywstylu.pl
      Wpisz w wyszukiwarce np szyper, to wyskoczą ci różne pracownie. Możesz wejść
      też na forum muratora. Może tam będzie kilka podpowiedzi... Powodzenia!
    • mabasia Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 13.01.07, 09:02
      www.projekty.murator.pl/
      www.extradom.pl/
      www.archeton.pl/
      To tylko kilka adresów stron z projektami. Ja najbardziej lubię Muratora
      Pzry wyborze musisz najpierw sprecyzować czego szukasz - powierzchnia, parterowy
      czy z poddaszem, z garażem czy bez - ważne są wymiary działki jaką masz w
      stosunku do wymiarów wymaganych przez projekt.
      Potem wrzucić w wyszukiwarkę i wybierać.
      Mój faworyt to Roztropny z Muratora lub Frodo
      www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=29&a=231&sid=5
      Przy projektach są wstępne wyceny - tym też można się sugerować
      Powodzenia
      • mama.igora Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 13.01.07, 18:48
        Obejrzalam Frodo. Super. W srodku fajny uklad. Zapisalam link do teczki z
        takimi, co to je bedziemy brac pod uwagesmile
        • crises Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 14.01.07, 12:25
          Frodo jest upiornie drogi w realizacji i oklepany - swego czasu rzuciło się na
          niego pół Polski.

Poza tym domu nie buduje się z gotowców, koszty adaptacji, wrysowania w działkę
          i przygotowania papierów zwykle przekraczają koszty prostego projektu
          indywidualnego.
    • agnes0101 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 13.01.07, 21:32
      Jako że pracuję że tak powiem w tej branży (nie jako architekt) z doświadczenia
      moich kolegów , jak również męża - architekta zawsze wszem i wobec odradzamy
      kupno domu z katalogu. W praktyce bowiem bardzo często okazuje się że nie do
      końca on cię zadowoli, a poza tym będzie wyglądał tak jak 90% domów w okolicy.
      Ludziom bardzo często wydaje się że projekt domu u architekta kosztuje
      strasznie dużo i dlatego kupują projekty gotowe, po czym przy aranżacji wnętrza
      wychodzi że wiele rzeczy jest jednak nie tak jak powinno i bardzo często
      oczywiście decydują się na pewne przeróbki, co w efekcie wychodzi drożej niż
      projekt autorski dostosowany tylko i wyłącznie do potrzeb twojej rodziny. Także
      najlepiej skontaktować się z jakimś architektem , pogadać, zorientować się w
      kosztach, a dopiero wówczas jeśli okaże się że to ponad twoje finanse,
      zdecydować się na prjoekt z katalogu.
      • alfa36 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 14.01.07, 12:21
        A może sa osoby zadowolone z gotowych projektów? Śledzę wątek, bo zastanawiamy sie nad budową. Tyle, że ja nie do konca wiem, czego chcę. Tzn. wiem, ze domek ma mieć ok 100-120 m. patrerowy, bez poddasza uzytkowego i bez piwnicy, ale z garażem.
      • iva_marti Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 14.01.07, 18:34
        Może znasz jakiegoś godnego polecenia architekta z Krakowa?
    • rubi21 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 14.01.07, 16:02
      kupowałam w archetonie i jestem zadowolona, bo dom mi pasuje. Mają tak duzo
      projektów ze każdy znajdzie cos dla siebie. Ponadto gdy chciałam zmienić
      ustawienie okien to bezpłatnie wysłali mi zgodę, więc te dodatkowe aranzacje
      nie wychodzą tak źle. Nie wiem jak jest w innych firmach, bo to pierwszy i mam
      nadzieję ostatni dom - najgorzej jest znaleźć dobrych fachowców do zbudowania.
    • sylaluk Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 14.01.07, 19:36
      Hej
      My również jestesmy na etapie wyboru projektu.Mi podobają się domy parterowe
      jak np ten: www.mgprojekt.com.pl/domki/d05g/rzuty.php
      Prawdopodobnie jednak bedziemy budowac jakis z poddaszem uzytkowem do 140
      m2.Wrzucam kilka linkwo do stron www z projektami, moze komus sie przyda:
      www.dom-parterowy.pl/
      www.hbstudio.pl/
      www.extradom.pl (tutaj jest oferta kilkunastu biur projektowych)

Miłego oglądania i trafnego wyboru.
      Pozdrawiam
      Sylwia i Hubi(24.09.2003)
    • wiktorka99 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 15.01.07, 08:23
      Jak planujecie wybudowac niewielki dom to najlepiej gotowca , firmy bezpłatnie
      przewaznie nanosza nasze zmiany. Indywidualne to jak budujemy spory dom .
      Indywidualny to nie znaczy ze bedzie tylko jeden tak nie jest bo architekt
      zmieni jedna dwie rzeczy i sprzeda drugiej osobie
      Ja polecam firme lipinscy , architekci robili nam indywidualny projekt ale
      tylko dlatego ze w domu w piwnicy miał byc basen a gotowce tego nie maja. W
      swojej ofercie maja sporo fajnych domków (msło błedów w projektach).Najlepiej
      równiez zapytac komu ten projekt sprzedali , czasami mozna zobaczyc na zywo
      swoje gniazdko
      Polecam forum muratora poszukaj tam jest sporo dzienników budowy , sporo
      fachowców
    • alojw Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 15.01.07, 13:22
      Mamy z Archona. Do m w margeretkach. Nie jest duży, a mają jeszcze mniejsze i
      firma bardzo solidna.
      • mdorota11 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 16.01.07, 12:49
        witam,

czy mozesz zdradzić ile kosztowało wybudowanie domu w margerytkach? Ja wybrałam
        podobny, dom nad ruczajem, ciut mniejszy i tak gdybię na kosztach

pozdrawiam
        Dorota
        • alojw Do mdorota1, koszt margeretek 16.01.07, 21:53
          300 000 tysięcy łącznie z wykończeniem i wyposażeniem. Tylko z tym wyposażenie
          mto różnie może być. Zależy co chcesz mieć. U nas ogólnie jest standard, czyli
          bez udziwień. Jedyne co wyszło ponad normę to kucnia. gdyż chcieliśmy fronty
          drewniane. Jakbyś miała jeszcze jakieś pytanie to mogę odpowiedzieć.
    • alojw Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 15.01.07, 13:29
      Przeczytałam jeszcze, że ktoś się pyta o zadowolenie z projektu gotowego.
      Wprowadzamy się za tydzień do naszych margeretek. Z projektu jesteśmy
      zadowoleni. Nie rozmumiem dlaczego to właśnie ci wszyscy fachowcy od projektów
      odradzają gotowe projekty. Czyżby zaczeli mniej zarabiać. Jeżeli ktoś znajduje
      projelt gotowy, który ppasuje mu w 100% to dlaczego ma przepłacać za zrobienie
      takiego samego? Nas wszelkie koszty dotyczące projektu wyniosły niecałe 2000,
      za te pieniądze nie da się zrobić projektu na życzenie.
    • adaro Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 15.01.07, 14:40

www.inwestprojekt.com.pl/
    • lolita27 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 16.01.07, 11:34
      Witam, my rowneiz jestesmy na etapie wyboru projektu, nie mozemy znalesc
      niczego co nam w 100% by odpowiadało. podobaja nam sie domku w stylu archonu,
      ale zmiany, ktore chcemy naniesc moga kosztwac z projektem tyle ile projekt
      indywidualny. Znalazłam projektanta w Sokołowie podlaskim niedrogiego i nad nim
      sie zastanawiam...
      Wiemy co chcemy miec w domku,m kurcze, tylko czasami w tych gotowych projektach
      układ wewnatrz nam nie pasuje, dla nas jest poprostu niepraktyczny. Wczaoraj
      siedziałam troskze na forum i czytałam o podstawowych błedach w projektach typu
      1,2 spizarka jest mała, a wiekszosc projektów w archonei takei ma... i wez tu
      przerabiaj duza czesc parteru zeby powiekszyc spizarke itp
    • wisia30 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 16.01.07, 11:53
      Witam, ja polecam www.studioarcis.pl, kupiliśmy tam projekt AD28K, jesteśmy w
      trakcie budowy. Bardzo profesjonalni i mili ludzie, , w projekcie
      wprowadzaliśmy zmiany dotyczące podpiwniczenia budynku, robili nam także wyrys
      budynku na działce (chyba tak to się nazywało) nie opierali się tylko na tym co
      im powiedzieliśmy, ale przyjechali, pomierzyli wszystko, porobili zdjęcia
      działki i wysunęli swoje uwagi co do położenia budynku. Teraz zastanawiamy się
      już raczej nad architektem wnętrz i może teżsię na nich zdecydujemy. To
      włściewie mógłby być koleny wątek.Pozdrawiam
    • olga727 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 20.08.13, 20:57
      mama.igora napisała:

> mam na mysli gotowy.
      > Strony www? jakies pracownie? malo znani architekci bo tanio a dobrze? od
      > czego zaczac?
      > W necie tyle tego ze zwariowac mozna...:0
      > Patrzylam na www.murator.pl, ale moze sa lepsze sprawdzone przez Was zrodla?
      > dzieki

Najpierw usiądź i zastanów się czego chcesz w nowym domu np. parterowy,2 łazienki,5 pokoi ,z piwnicą/bez piwnicy,ze strychem/bez itd.itp jak już ustalisz wstępnie listę potrzeb,to wejdź na stronę z projektami np: www.wlasny-dom.pl i możesz sobie tam zaznaczyć swoje potrzeby,a potem wyskoczą projekty pod twoje potrzeby. smile Miłego szukania.
      • olga727 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 20.08.13, 21:07
        olga727 napisała:

> > Patrzylam na www.murator.pl, ale moze sa lepsze sprawdzone przez Was zrod
        > la?
        > > dzieki
        >
        > Najpierw usiądź i zastanów się czego chcesz w nowym domu np. parterowy,2 łazie
        > nki,5 pokoi ,z piwnicą/bez piwnicy,ze strychem/bez itd.itp jak już ustalisz w
        > stępnie listę potrzeb,to wejdź na stronę z projektami np: www.wlas
        > ny-dom.pl
        i możesz sobie tam zaznaczyć swoje potrzeby,a potem wyskoczą p
        > rojekty pod twoje potrzeby. smile Miłego szukania.

Przepraszam,ale zmienili formę tej strony od czasu kiedy kupowaliśmy projekt. Spróbuj na www.Najciekawsze projekty.pl My kupowaliśmy projekt w 2005 r.
    • witka55 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 20.01.14, 08:21
      www.z500.pl
      • gucci77 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 20.01.14, 10:33
        a ja wybudowałam taki Salsa 2:
        www.domywstylu.pl/projekt-domu-salsa_2-odbicie-lustrzane.php#rzuty_opis
        kupiłam projekt a potem go dostosowałam do moich potrzeb tj. poszerzyłam garaż, zrobiłam sobie drugą łazienkę i dodatkowy taras z przodu, zamiast okna mam drzwi tarasowe smile dorzuciłam 1500 zł do projektu a za sam projekt dałam 1500 zł, ale to w promocji sylwestrowej smile
        • kotemik Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 14.08.14, 09:51
          A nie lepiej jest zlecić komuś wykonanie projektu takiego jaki chcemy? A nie przerabiać dom od szablonu? Kurcze niby wybranie domu z katalogu to prosta sprawa a z drugiej strony zawsze jest jakieś alewink ja zlecałem projekt domu i od razu dostosowanie wnętrza pracowni pani Ewy Dąbrowskiej. Wszystko dogadaliśmy, do tego mogłem liczyć na pomoc i rady ze strony projektanta- Magdy Zychsmile, super się rozumieliśmy i nie było żadnego problemu z moim marudzeniem i niezdecydowaniemsmile
    • kanna Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 20.01.14, 10:50
      Zaletą domu z gotowego projektu jest to, ze możesz go (teoretycznie) obejrzeć na żywo.

My zamówiliśmy w architekta - dostaliśmy dom dokładnie taki, na jakim nam zależało. Odbyliśmy wiele spotkań, przegadując wszystkie szczegóły, wprowadzając zmiany, odrzucając to, co nieoralne.

Rzadko jest tak, aby gotowy projekt pasował do działki. I żeby pasował do waszych oczekiwań. Oczywiście, można zmieniać projekt, ale każda zmiana pociąga za sobą następne (często nie przewidzisz, jakie).

Oczywiście, szukaliśmy gotowego projektu - mamy roczniki Muratorów z trzech lat + wszelkie "Dony gotowe" jakie wtedy wychodziły.
      Mam dość łatwą działkę, ale dom miał mieć duży dół, mało skosów i BARDZO dużo pomieszczeń do przechowywania/gospodarczych. Oraz otwarte połączenie z ogrodem, przez taras, bez schodów.

I tak mamy. Jest kilka błędów, ale akurat w naszym przypadku (dom "na zawsze") cena projektu domu wu architekta jest nieznaczącym wydatkiem w całości kosztów.
      • gibon301 Re: Gdzie najlepiej kupic projekt domu? 20.01.14, 12:02
        ogromną wadą gotowych projektów jest to, że może w 1% pasują one jednocześnie do działki inwestora i jego wymogów/założeń/ spełniają jego oczekiwania. Mało kto również kalkuluje tak naprawdę na początku koszty całego projektu czyli włącznie z adaptacją do działki, ewentualnymi zmianami, przyłączami, etc etc... wszyscy rzucają się na gotowce licząc na wielki oszczędności a wcale tak nie jest. Tym bardziej mało kto zastanawia się nad głupotą jaką jest oszczędzanie na tym etapie, a nie myśli już tak kupując przykładowo sprzęt rtv-agd, który bardzo prosto można wymienić - dom przebudować - dużo trudniej, zbudować nowy - często niewykonalne. radzę dobrze przemyśleć decyzję...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka