maja4444 19.02.07, 09:57 czy któraś z Was posiada fotelik Ramatti Venus 9-18 kg, zastanawiam się nad jego zakupnem. Dotychczas myślałam o Maxi-Cosi Priori. Jaka jest różnica, oczywiście poza ceną(prawie połowa)? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolita27 Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 12:11 Witam , my mamy taki fotelik. Nasza corcia ma 17 miesiecy i mysle dla niej jest ok. Jest wygodny, ma wysokie boki, co uwazam ze jest wygodne podczas sny w podrozy. Rozkłada sie dosc dobrze. Jakos nie mam zadnych negatywnych uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
foxterier Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 13:01 a moje doswiadczenia sa zdecydowanie negatywne - kiepski sposób montazu bardzo utrudnia właściwe i bezpieczne zamotowanie fotelika - zmiana pozycji nie jest mozliwa w czasie jazdy; trzeba zatrzymac sie, zmienic pozycje i napiac poluzowane pasy za fotelikiem - beznadziejny serwis producenta moze mielismy pecha ale nie znam nikogo z naszych znajomych, którzy byliby zadowoleni choć przeważa opinia, że za takie pieniadze rzeczywiscie trudno kupić cos lepszego. jeśli jednak was stać - kupujcie inne sprawdzone konstrukcje (maxi cosi, kiddy, roemer) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agab72 Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 13:25 Mamy Ramatti Venus i jesteśmy zadowoleni. Nie mieliśmy problemów z zamocowaniem, trzyma się stabilnie. Nie mamy też żadnych problemów z sadzaniem i wyjmowaniem dziecka. Nigdy też nie musieliśmy się zatrzymywać, aby zmienić jego pozycję, gdy córka zasnęła lub obudziła się. Czasami myślę tylko, że jest za tani i dlatego ludzie w niego nie wierzą. Może gdyby producent podniósł cenę byłoby lepiej ...... Pozdrawiam. Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
foxterier Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 13:49 używalismy fotelik przez 6 miesiecy. juz raz na formu opisywałem problem mocowania fotelika (uwagi te zreszta zostały potwierdzone przez test w jednym z pism motoryzacyjnych) myślę, że cena fotelika jest adekwatna do bezpieczeństwa jakie zapewnia co nie oznacza oczywiscie,ze inne droższe są lepsze. testy adac mówia same za siebie. na uwagi w stylu >Czasami myślę tylko, że jest za tani i dlatego ludzie w niego nie wierzą. Może > gdyby producent podniósł cenę byłoby lepiej ...... moge odpowiedzieć, że gdyby producent podniósł cene nieweile osób chciałoby fotelik kupić. podkreślam - w tej grupie cenowej to bardzo dobry fotelik - nie ma sie co jednak oszukiwać, że jest lepszy od priori, tobi lub kiddy life plus. Odpowiedz Link Zgłoś
amber_white Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 20.02.07, 14:57 Jesli rozlozy sie go w czasie jazdy to wowczas pas nie bedzie dobrze napiety, a tym samym fotelik dobrze zamocowany. On na gorze ma taka zakladke, gdzie przeklada sie pas i zakladka zaskakuje. Jesli fotel sie rozklada to pas trzeba tez podciagnac. Poza tym ja nie potrafie go stabilnie zamontowac, w przeciwienstwie do Priori, ktory mamy w aucie meza. Tak ze - to do autorki watku - jesli mozesz przeznaczyc wiecej kasy na fotelik to zdecydowanie priori. Uzytkujemy go juz ponad dwa lata (teraz drugie dziecko) i jestem bardzo zadowolona. Ramatti natomiast kupilam do drugiego autka (jazda glownie po miescie) i majac teraz pojecie o obu tych fotelikach, widze, ze Priori jest po prostu solidniejszy. To jego zabieramy w trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_76 Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 13:23 Ja uzytkuje ten fotelik od 2 lat - jak dla mnie rewelacja. Nie zgodze sie z przedmowczynia - montaz bardzo prosty (wiem, ze bo robie to prawie codziennie - mamy 2 auta) a regulacja podczas jazdy odbywa sie bezproblemowo. POLECAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
foxterier Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 14:04 > Ja uzytkuje ten fotelik od 2 lat - jak dla mnie rewelacja. > Nie zgodze sie z przedmowczynia - montaz bardzo prosty (wiem, ze bo robie to > prawie codziennie - mamy 2 auta) montaz bardzo prosty , zgadzam sie, trudny do poprawnego zamocowania - wiem bo robiłem to prawie codziennie przez 6 miesiecy > a regulacja podczas jazdy odbywa sie bezproblemowo. potwierdzam, bezproblemowo, nalezy jednak podciagnąć poluzowany pas bezpieczeństwa. bardzo przekonujaca argumentacja Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_76 Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 14:35 Ja robie to od 2 lat wiec mam chyba wiecej do powiedzenia w tej kwestii. A poza tym jak to mozliwe ze przy zmianie pozycji fotelika luzuja Ci sie pasy bezpieczenstwa?? U mnie nic takiego nie ma miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
foxterier Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 14:49 w ramatti venus mocowanie pasa piersiowego przechodzi przez klamrę umieszczona na ruchomej częsci fotelika. przy zmianie połozenia fotelika klamra przesuwa sie na dół (razem z ruchomym oparciem) i ponieważ klamra umozliwia ruch w jedna strone - wyciaga pas z mechanizmu zwijajacego. oznacza to doszło do skrócenia dystansu i pas za siedzeniem jest luzny (w zaleznosci od położenia fotelika tez luz moze miec nawet kilka cm). ten luz za fotelikiem przekłada sie na zatrzymanie fotelika kilka cm dalej w razie wypadku. w znacznej czesci samochodów oznacz to ze dziecko może zanim zatrzymaja je pasy uderzyc w przedni fotel (zalezy od kata pochylenia oparcia). dopiero podciagniecie pasa w górę po zmianie pozycjifotelika likwiduje luz. > Ja robie to od 2 lat wiec mam chyba wiecej do powiedzenia w tej kwestii. to mi przypomina opowieść o systemie ISO (zapewnienie powtarzalności jakości rozwiazania). ważne żeby jakość rozwiazania była na stałym poziomie. może być ch.....wa, ale jeżeli zawsze jest ch....wa to trzyma normę Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_76 Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 14:58 Wiesz, nie tylko ja uzywam wsrod znajomych mi osob tego wlasnie fotelika i nikt nie zglaszal zeby cokolwiek takiego mialo miejsce. Uznajmy wiec, ze trafilas na felerny egzemplarz bo ja po raz drugi kupilabym wlasnie ten fotelik...powiem wiecej - nastepny fotelik bedzie Ramatii Jupiter. Odpowiedz Link Zgłoś
foxterier Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 15:10 nie tylko ja wsród znajomych uzywałem tego fotelika. tylko ja zwróciłem uwagę na ta sytuację. okazało sie , że problem nie dotyka tylko mojego fotelika a w jednym egzemplarzu, który był bardzo czesto przepinany z samochodu do samochodu był o wiele poważniejszy. w jednym z ramatti moich znajomych zabrakło górnego otworu na pasy mimo, ze był w tapicerce foteliki były reklamowany, mój zreszta też - dostalismy zwroty pieniedzy. w przeciwieństwie do Ciebie nie znam osób (poza tymi na forum), które zdecydowały sie na ramatti po raz drugi. pisze to ku przestrodze. nadal uważam, ze za takie pieniadze to niezły fotelik. to ,że sie czegoś po prostu nie zauważa to nie znaczy, że tego nie ma. pozdrowienia dla beta testerów. Odpowiedz Link Zgłoś
amber_white Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 20.02.07, 15:01 kierowca tego nie zrobi jednak. A w Priori nawet kierujac autem i stojac np na swiatlach jeden ruch reki wystarczy, zeby spiacy maluch znalazl sie w innej pozycji. Poza tym w instrukcji Ramatti jest wyraznie napisane, ze rozkladajac fotel nalezy tez naciagnac bardziej pas, a co za tym idzie trzeba to zrobic na postoju. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 20.02.07, 15:12 Montaz nie jest latwy i szybki jesli porownasz go z innymi fotelikami tej grupy. Masakrą jest jesli musisz Venus zamocowac na tylnej kanapie 3 drzwiowego auta. Fotelik zle nie wyglada na pierwszy rzut oka i tyle. Ale wyglad to nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
maja4444 Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 15:35 czytam i mam wrażenie że to chyba jakiś skomplikowany wynalazek w porównaniu do Maxi Cosi Priori, musze to Ramatti obejrzeć jeszcze dokładnie w sklepie, ale skłaniam się do MC Priori Odpowiedz Link Zgłoś
foxterier Re: fotelik 9-18 Ramatti Venus 19.02.07, 15:46 ramatti nie jest skomplkowany - jest zbudowany inaczej. w innych fotelikach (mc priori) podstawe fotelika stanowi podstawa ze zintegrowanym oparciem mocowanym do fotela samochodowego. sam fotelik wiec mocowany jest do stelaża zapewniajacego stabilność. w rammati oparcie fotelika jest jednym z elementów konstrukcyjnych i mocujacych. ramatti jest wiec lzejszy i poreczniejszy. co do wygody dla dziecka - zapewne jest taki sam - co do bezpieczeństwa - spełnia normy - reszta jest kwestia własnych priorytetów. nawet superbezpieczny fotelik w kiepskim samochodzie, lub z pozbawionym wyobrażni kierowcą nic nie pomoze lepszy taki niż jakieś badziewie z hipermarketu. Odpowiedz Link Zgłoś