Dodaj do ulubionych

Allegro- dlaczego tak licytują ?

24.02.07, 19:19
Zastanawia mnie to już od dawna, żadna wazna sprawa, czysta ciekawość.

Wystawiam np wózek, który na rynku wtórnym ma wartość ok 800 zł.
Wystawiam go od 1 zł do licytacji, lub z ceną min, bez znaczenia,
I zaczyna się licytacja.... no własnie,
5 zł, 5,50 zł, 8zł , 8,50 zł....... itd
Ofert przybywa, a cena rosnie o 2 zł, 3 zł
Kto wystawia, ten wie o co chodzi smile

i zastanawiam się właśnie, po co ludzie licytują? żeby miec aukcje w licytowanych? Dla zabawy? nie mam pojęcia, i szczerze powiem, zastanawia mnie to smile
Obserwuj wątek
    • magia Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:21
      A nie jest tak czasem ,ze zeby uzyc snajpera do wygrania aukcji to trzeba
      wczesniej zlozyc oferte?
      • coronella Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:24
        nie
        to nie ma ze sobą związku
      • pia_ Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:26
        Nie jest tak ze snipem, wiem, bo sama jestem namiętną snipowaczką, ale dzisiaj
        przegrałam, bo za mało dałam buuu....
    • luna333 Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:25
      a ja mam też pytanie z tej natury - jeśli wystawiasz powiedzmy tem wózek który jest wart te ok 800zł bez ceny minimalnej i czas aukcji się konczy a ostatnio licytująca osoba dała powiedzmy 20zł - to co - kupiła ten wózek za te 20zł czy też aukcja jest anulowana jeśli cena nie osiągnęła zadowalającej kwoty wg wystawiającego? no bo czasami widzę właśnie aukcje bez ceny minimalnej i takie głupie jak tu opisujesz licytacje i co potem się dzieje jak aukcja się kończy?
      • coronella Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:28
        jesli aukcja jest bez ceny minimalnej, to sprzedający jest zobowiązany sprzedac rzecz po takiej cenie, jaką osiagnęła licytacja, czyli nawet za 20 zł.
        Jesli jest z ceną min. to do momentu osiągnięcia ceny minimalnej aukcja nie ma mocy prawnej, czyli jest jakby niewazna, i sprzedający nie ma obowiązku sprzedac rzeczy. Nie ma osoby wygrywającej.
      • czarna_maruda Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:29
        Jesteś zobowiązana do sprzedaży za taką kwotę za jaką licytujący kupił, nawet
        jeśli Cię ona nie zadowala,albo towar był wart dużo więcej.
        Po to właśnie jest cena min, żeby sobie nie zrobić kuku, jak ostatnio ten pan z
        jeepem wink
        • coronella Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:29
          jaki pan z jeepem? tez chcę wiedziec smile
          • luna333 Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:40
            to czemu ludzie wystawiając produkt robią to od 1zł albo nie określając tej ceny minimalnej?
            • coronella Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:48
              ja tak wystawiam wtedy, gdy nie wiem za jaką kwotę sprzedać rzecz. Najbardziej lubie i wystawiac i kupowac z Kup teraz, do licytacji daje sporadycznie.
              • monika_wroclaw Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:57
                Ja bardzo często wystawiam od złotówki, ale tylko te rzeczy, które dobrze się
                sprzedają i jest duże zainteresowanie, np. firmowe zabawki, prawie zawsze
                osiągają cenę wyższą niż oczekuję.

Ubranka wystawiam od takiej kwoty, jaką chciałabym minimum. Raz wystawiłam buty
                skórzane ( bardzo fajne zresztą ) od 1zł i poszły za 5,5zł, kupująca jak
                otrzymała buty to była bardzo zadowolona, że takie świetne i tak tanio jej się
                udało kupić, a ja wyleczyłam się z wystawiania takich rzeczy od 1zł...
          • mmikus Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 19:40
            odnośnie jeepawink
            auto.gazeta.pl/auto/1,48316,3900671.html
            • kinga3 wygrana licytacja to umowa kupna ze wszystkimi... 24.02.07, 22:08
              Wygrana licytacja w internetowym serwisie aukcyjnym Allegro to umowa kupna-
              sprzedaży, ze wszystkimi konsekwencjami - orzekł Sąd Rejonowy dla Warszawy-
              Pragi Północ w precedensowym procesie dotyczącym wirtualnej aukcji samochodu
              terenowego.
              To prawo działa w obie strony...
              Powiedz to wszystkim Allegrowiczom, którzy kupują na Allegro, nie płacą, a
              potem wystawiają odwetowego negatywa wzamian za całkowicie zasłużonego negatywa
              od sprzedawcy, który nie mógł sfinalizować transakcji sad((

• czarna_maruda Pan z jeepem-odpowiadam 25.02.07, 11:11
            Pan wystawił na aukcję Allegro jeepa bez ceny minimalnej, poszedl za dosyć
            niską cenę, więc sprzedający powiedział kupującemu, że za taką cenę nie
            sprzeda. Kupujący założył mu sprawę w sądzie i wygrał, sprzedający poniósł
            także koszty procesu. Ostatnio głośno było o tym.
            • monika_wroclaw Re: Pan z jeepem-odpowiadam 25.02.07, 12:30
              Też mogłam iść do sądu smile przed wakacjami ktoś wystawił renault safrane w
              opcji kup teraz za 10,20zł, zalicytowalismy żeby zobaczyć co będzie dalejbig_grin
              Gościu zero odzewu, wystawił samochód jeszcze raz za 10200zł, więc mąż jakby
              nigdy nic napisał, kiedy może odebrać samochód? On wtedy dopiero odpisał, że
              samochód został wystawiony jeszcze raz, zero przepraszam, że się pomylił czy
              takie tam...
              Gdybyśmy byli upierdliwi to też pewnie sprawę byśmy wygrali i musiałby nam ten
              samochód sprzedać za te 10zł big_grin
              • coronella Re: Pan z jeepem-odpowiadam 25.02.07, 13:20
                oj, tego to ja pewna nie jestem, nie wiem czy allegro nie chroni sprzedających przed takimi pomyłkami. Musiałabym w regulaminie sprawdzić. Ebay ubezpiecza, to wiem. Bo w tym przypadku była to ewidentna pomyłka. Jeep to co innego, aukcja była do licytacji.
                • monika_wroclaw Re: Pan z jeepem-odpowiadam 25.02.07, 13:44
                  coronella, ja też nie sprawdzałam jak to wygląda w regulaminie wink
                  chcieliśmy tylko sprawdzić jak się zachowa sprzedający, swoją drogą aukcja już
                  trwała kilka lub nawet kilkanaście godzin jak zalicytowaliśmy...

A z tym jeep'em to było tak, że sprzedający nawet go nie posiadał ponoć,
                  tłumaczył się, że chciał tylko sprawdzić za ile takie auto można sprzedać, ale
                  zapomniał dać ceny minimalnej...
          • hipopotamama Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 27.02.07, 21:46
            coronella napisała:

> jaki pan z jeepem? tez chcę wiedziec smile
            >
            Łoooooo matkoooo! Naprawdę nie słyszałaś jak jakiś baran sprzedał
            nieistniejącego jeepa, a potem go kupujący do sądu pozwał? Media huczały!
    • mama_kasi_ha Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 21:39
      Proste. Zeby miec wozek o wartosci 800 zl np. za 8 zl. Jesli nikt nie przebije,
      bedziesz musiala go za tyle sprzedac, skoro nie masz ceny minimalnej.
      Nigdy bym wozka nie wystawila od 1 zl. Ryzyko. W koncu umowa jest wiazaca dla
      obu stron
      • coronella Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 21:42
        ja tylko podałam przykład, sa rzeczy, które wiadomo, że wysoko pójdą. I nie sądze, że sa tacy naiwni, którzy wierzą, ze kupią np mutsy za 15 zł.
        Nie, to nie jest odpowiedz.
        • mama_kasi_ha Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 21:47
          Sa, sa, wierz mi smile. Ja np. mam juz rzecz warta okolo 650 zl za... 82 zl bo
          pan niestety wystawil od 1 zl. Nie podobalo mu sie to, ze musi sprzedac za tyle
          i twierdzil, ze chcialby co najmniej 500 zl, ale coz...wink W koncu powiedizal
          ze ma nauczke, a ja mialam gest i wyslalam troche wiecej smile
          Trzeba uwazac i tyle. Tak jak w tej glosnej sprawie ostatnio. Sie gosciu nacial.
          Ale co do licytacji- ja sama lubie np. 6, 16 wink
          Pozdrawiam
          • coronella Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 21:49
            na allegro zdarzają sie cuda, wiem o tym doskonale, od dawna sprzedaję i kupuję.
            I tez nie raz trafiłam na mega okazje smile
            • mama_kasi_ha Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 21:51
              Wiem. Widzialam Cie smile.
              Pozdrowionka
          • weronka77 Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 21:51
            eee.a nie lepiej w sklepie i nowe?przynajmniej widać co kupujesz-na allegro
            zawsze można zostać "nabranym" na ładną fotkę,supersprzedawcę itp.Ja nie
            ryzykuję.Może i też w ten sposób tracę bo "przepłacam" w sklepie ale cóż-mówi
            się trudnowink
            • mama_kasi_ha Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 21:53
              A wiesz jak fajnie na allegro wink? To wcale nie chodzi o kase, bo
              niejednokrotnie kupuje sie drozej, ale ....Tego dreszczyku nie da Ci pani w
              sklepie wink
              • weronka77 Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 21:59
                eeewink fajniej w skepie bo można się targować,wybrzydzać i "pomacać" no i w
                ostatniej chwili zmienić zdaniewink Na allegro i ebay'u to my tylko płyty
                których nie można nigdzie indziej dostać-Nasz Tata kolekcjoner.Niestety na
                żadne inne "biznesy" allegrowe nie chce się zgodzić.Ma swoje jakieś "ale"wink)
                • olka_krakow Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 27.02.07, 14:53
                  No cos Ty. Ja na allegro zazwyczaj kupuje rozne rzeczy dla dziecka, nowe,
                  firmowe i sa jak najbardziej Ok.

NIeraz cos upatrze w sklepie a kupuje na allegro, zawsze to troche taniej.
            • coronella Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 21:54
              a czym sie różnią aukcje ss od aukcji nie ss? I dlaczego ss maja nabierac? to tacy sami allegrowicze, z tym, ze mają troszke większy obrót niz ci bez znaczka ss. Innych różnic nie widzę, więc dlaczego by mieli jakoś bardziej nabierać?

Poza tym jak ze wszystkim, z lumpeksami, itp, kazdy robi to co lubi.

Ale nie taki był mój problem smile Czy ktoś ma jeszcze jakies pomysły odnośnie dziwnych licytacji? smile
              • mama_kasi_ha Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 24.02.07, 21:58
                etam, licza po prostu na farta. chyba, ze cos jest na rzeczy wink
                • leigh4 Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 25.02.07, 08:45
                  A może po prostu niektórzy są nałogowymi allegrowiczami..wink?Licytują, żeby
                  licytować. Wiedzą, że nie wygrają, ale może ten dreszczyk emocji pojawi się już
                  u nich w chwili licytacji, hi, hi...
                  A poważnie: sama tego pojąć nie mogę. Do dziś byłam przekonana, że to sam
                  sprzedający i jego znajomi tak podbijają cenęsmile
                  • luna333 Re:znów mam pytanie ad licytacji 25.02.07, 14:15
                    mianowicie - czy można wielokrotnie licytować tzn jest jakaś oferta za 50zetów ktoś je dał, ja przebijam na powiedzmy 51, ktoś mnie przebija na powiedzmy 52 czy mogę też przebić znowu czyli licytować wielokrotnie do momentu w którym uznam że więcej nie dam i się wycofam? czy też tylko raz dam tyle ile uważam a potem już nie mogę jeszcze raz? wybaczcie naiwne pytania smile I jeszcze jedno - czekam na prawie zamknięcie aukcji - tzn obserwuję za ile dany towar jest wylicytowany i jeśli będzie nisko to chcę go przebić w tzw ostatnim momencie - mogę tak zrobić?
                    • coronella Re:znów mam pytanie ad licytacji 25.02.07, 19:39
                      oczywiście, że możesz! ile razy tylko chcesz smile
    • limonka_3 Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 25.02.07, 14:28
      A 3 minuty przed zakończeniem może być:
      100
      300
      550
      1050
      1051
      smile
    • ma_ti Re: Do wytrawnych Allegrowiczek. 27.02.07, 07:53
      Dziewczyny, macie jakieś wskazówki co do licytowania i wystawiania przedmiotów.
      Jakies wasze w padki i nauczki? Podzielcie się, ja właśnie wystawiłam pierwszą
      w życiu rzecz i sie nadziałam przez własną głupotę. Chciałam być miła, czy tam
      trzeba być twardym - jaki w interesach? I co to jest to snipowanie,
      wytłumaczycie mi wszystko?
      Pozdrawiam
      • pitu_finka Re: Do wytrawnych Allegrowiczek. 27.02.07, 09:28
        jest taka strona www.snip.pl. mozesz spbie tam zalozyc konto i wkupic iles
        strzalow na Allegro. wtedy program licytuje za Ciebie np 4 sekundy przed
        zakonczeniem aukcji. reczne licytowanie ze snipem nie ma szans. Ty tylko
        ustawiasz limit do ktorego snip ma licytowac, przy czym program zawsze zlozy
        oferta najnizsza z mozliwych ale tak zeby wygrac aukcje. czasami lepiej sie nie
        ujawniac i nie pokazywac innym licytujacym ze sie cos chce tylko zdac sie na
        snipa. zreszta poczytaj na stronie snipa.
        • ma_ti Re: Do wytrawnych Allegrowiczek. 27.02.07, 10:40
          Początkowo to jest troszkę zawiła sprawa. Gdzie wpisać ile jestem w stanie max
          dać za jakąś rzecz, w polu twoja max oferta? ale jak ustawiłam strzał to juz
          tam pojawiła sie wartość? zmienić to ręcznie. z tą rzecz chcę dać max 13,5 więc
          wpisać taka kwotę właśnie tam?
        • ma_ti Re: Do wytrawnych Allegrowiczek. 27.02.07, 10:41
          i o co chodzi to: maxymalne przebicie?
        • ma_ti Re: Do wytrawnych Snipowiczek... 27.02.07, 16:03
          napiszcie mi jak to zrobić?
          jak i gdzie wpisać cenę max za którą chcę kupić jest to kwota 13,5 i nie chcę
          dać więcej. już zalicytowałam przedmiot i dałam 10 pln to moje max. najwyzsza
          oferta to 9,40 teraz jak ktos chce zalicytować to ma dac nie mniej niż 9,9pln.
          i ja jak ustawiałam snipa na tej aukcji to w polu twoja max oferta pojawiło sie
          9,9pln a ja chce dac najwyżej 13,5pln jak to zrobic aby tak wyszło. pomocy
          plizzz
          • gosiasos Re: Do wytrawnych Snipowiczek... 27.02.07, 16:32
            wpisz tam po prostu swoją kwotę jaką chcesz dać maxymalnie.
            • ma_ti Re: Do wytrawnych Snipowiczek... 27.02.07, 16:51
              dzieki gosiaSOS
              Pozdrawiam
    • cobia Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 27.02.07, 11:17
      Bo tak dziala system licytacji w allegro - nawet, jesli Ty bedziesz miala cene
      obecna licytowana 10 pln, ktos - osoba A - wie, ze wozek jest wart wiecej i
      wpisze od razu 500 pln, to system i tak pokaze 11 pln (najwyzsza ponad te 10
      pln, ale nie 500). Jak ktos inny - osoba B - widzac te 11 pln wpisze 12, to
      system automatycznie przebije te 12 pln 13 pln osoby A. I tak do momentu, jak
      pulap 500 pln (czyli max dla osoby A) zostanie przekroczony.

Stad takie licytowanie widoczne po 2-3 pln, czesto tez ludzie nie zdaja sobie
      sprawy, ze nawet jak wpisza te 500 pln, to nie znaczy, ze tyle zaplaca.
      • coronella Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 27.02.07, 12:05
        no tez nie zawsze tak jest smile
        ja znam doskonale systemy allegro, stąd wiem, że ludzie często licytują dając max 10 -12- 14 zł za rzecz, która w ostateczności osiąga kwotę np 950 zł
        • agamamaoli Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 27.02.07, 14:06
          Kiedyś wpisywałam od razu maksymalną kwotę, po nauczce gdy sprzedający przez
          podstawioną osobę wybadał moje maksimum, zrezygnowałam z tego i teraz tak
          właśnie ściubię minimalnie albo używam snipe24.
          Rzeczywiście trzeba mieć ograniczone zaufanie do ludzi. A
    • 9-x-2 Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 27.02.07, 18:28
      Ja czasem składam taką ofertę by mieć aukcję na oku i licytuję juz w ostatniej
      chwili (o ile do tego momentu cena nie przerośnie moje możliwości)
      Robię tak w przypadku aukcji, które mnie trochę bardziej interesują.
    • kanna Bo lubia i mogą.... 28.02.07, 09:05
      1. System tak licytuje, tzn. przebija o złotówke. Jeżeli ktos da 500, to i tak
      pokaże 2 zł. Jezeli nastepna osoba da 10, to pokażde 11, wrzucajac na górę ta
      osobę, co dała 500.
      (dygresja: ktos wystawił misia za złotówkę i pisze: nie daje ceny minimalnej,
      żeby zaoszczędzić, ale ponizej 43 zł nie sprzedam. Wiec pytam - jezeli tylko ja
      chce kupic misia, i nawet chce dać 43 złote, a licytuję jako jedyna to NIE
      KUPIĘ, bo system zawsze da 2 zł, a nie moja cene maksymalna 43. )
      2. Pisanie i zakładanie, ze rzecz jest warta na rynku tyle a tyle, NIE MA
      SENSU, bo rzecz jest warta dokładnie tyle, ile ktoś jest gotów w danej chcwili
      zapłacić. Twój wózek nie jest wart 800 zł, tylko tyle, ile najwyżej licytujacy
      za niego da (czyli moze np. 350 zł)
      3. ja bym sie nie przejmowała licytacją, bo najwiecej ofert i tak oddaja
      snajpery na 3 sekundy przed koncem aukcji...
      4. Inna sprawa, że ja bym cennej rzeczy za złotówke nie wystawiła, w każdym
      razie bez ceny minimalnej na pewno nie.

pozdrawiam, Ania (kanna2 na Allegro)
      • ma_ti Re: Bo lubia i mogą.... 28.02.07, 09:39
        Więc co z moją ceną np. 500pln jeśli sytem wstawi np. 350pln i jeśli licytacja
        dojdzie do np. 400pln a cena minimalna była 380.pln. To kto wygra licytację? a
        ja chce dać 500 - jest taka możliwość?
        • ekolezanka Re: Bo lubia i mogą.... 28.02.07, 13:15
          wygra ten kto dal te 400 zł, czyli najwiecej, czyli ty. w tym wypadku placisz
          tylko 400 mimo ze bylas w stanie dac nawet 500. twoja oferta (500zl) zostanie
          przebita jesli ktos dal wiecej niz 500.
    • emwu55 Re: Allegro- dlaczego tak licytują ? 28.02.07, 09:44
      a ja uważam, że ten cały snajper jest nieuczciwy. I jakiś takimechaniczny. Cóż
      za satysfakcja móc samaemu licytować . Szkoda, że nie ma uderzeń młotkiem jak
      na prawdiwej aukcji.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka