Dodaj do ulubionych

Z fotelikami to jakaś ściema!

19.04.07, 09:50
Otóż chodzi o to, że fotelik samochodowy (ten I) miał służyć (zgodnie z info o
produkcie) do momentu gdy dziecko będzie miało ok.13 kg. Guzik! Moja córka
waży niecałe 9 kg i już od jakiegoś czasu pasy są dla niej za krótkie. Sam
fotelik też wydaje się już "skracać" w zastraszającym tempie. No a my mamy
problem. Fotelik jest u nas nezbędny (długa podróz za tydzień) i natychmiast
musimy kupić kolejny. I tu mam problem. Który???? Czy taki od 9 kg? Ale 9-18
kg? Czy 9-25? Czy może 9-36kg? Mała ma 8 miesięcy - boję się wozić ją przodem
do kierunku jazdy (a może niepotrzebne są te moje obawy). Podpowiedzcie proszę
jak rozwiązać tę sprawę!

Pozdrawiam!
Oliwka
Moja córcia wiercipięta ciągle uśmiechnięta smile
Obserwuj wątek
    • alcarin Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 09:58
      Sa tez foteliki od 0-18 kg - ktore najpierw montuje sie tylem do kier. jazdy, a
      pozniej, gdy dziecko jest wieksze i ma juz silniejszy kark, przodem. Te
      foteliki to Concorde Ultimax, BebeConfort Safe Side (chyba, sprawdz) i Chicco
      Vector. Inne moze tez sa, ale tym sie przygladalam. Ja wybralabym BebeConforta.
      Zreszta kupilam BBC, ale tego od 9-18kg (Iseos Safe Side), bo jakos tez zakup
      nam sie w czasie rozciagnal i pozniej mala mogla juz jezdzic przodem.
      Generalnie: im dziecko dluzej jezdzi tylem do kierunku jazdy, tym lepiej dla
      niego. Np. w tramwaju, czy autobusie tez lepiej profilaktycznie postawic wozek
      tylem do kier. jazdy (mowie o spacerowce) - wczoraj mialam okazje obserwowac,
      jak dziecko telepie sie podczas jazdy tramwajem. Horror. Kazde przyspieszenie i
      hamowanie jest b. gwaltowe, gorsze niz w aucie.. Gdyby mala stala przodem do
      kier. jazdy, nie wiem, czy mialaby glowe na swoim miejscu wink
      • aaania79 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 24.04.07, 10:11
        Miałam to samo ale są różnej wielkośći foteliki do 13 kg więc wzięłam małą i
        pojechałam mierzyc ja w nich i udało mi się kupic Graco.
    • emilka_9 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 10:02
      Oliwko, ja bym na Twoim miejscu zainwestowała w fotelik, który "rośnie" razem z
      dzieckiem, jeśli możesz sobie na taki pozwolić finansowo. Jeśli nie, to możesz
      kupić taki 9-36 kilo, będzie bardziej rozwojowy a najlepiej iść z córeczką do
      sklepu i "przymierzyć" ja do fotelika. Te foteliki maja bardzo umowne rozmiary,
      mój synek przestał sie mieścić w fotelik 0-13 kg, jak miał 7 miesięcy (80 cm
      wzrostu i 11 kilo wagi). Nagle okazało się, że z każdej strony coś wystaje a to
      łepek a to nóżki. Jak zapięłam pasy to dziecko siedziało jak w gorsecie smile)).
      Jeśli Twoja córeczka już sama pewnie siedzi, możesz spokojnie wozić ją przodem
      do kierunku jazdy, najlepiej na tylnym siedzeniu za kierowcą, lub w środku. To
      najbezpieczniejsze miejsca w aucie. Lepsze to będzie na pewno, niż gniecenie
      dziecka w zbyt małym foteliku, który już nie zapewnia bezpieczeństwa.
      Pozdrawiam. Emi
      • joanna.gr Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 12:43
        "jak miał 7 miesięcy (80 cm wzrostu i 11 kilo wagi)"

Ojej,Emilka,ty tez masz takiego kolosa....A juz myslałam,ze moje dziecko to
        klocek nad klocki wink))
        • sylw99 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 12:54
          jak to duży?? mój mały właśnie skończył 7 miesięcy i ma 80 cm i 10 kg. i
          niczemu się nie dziwię bo ja mam 175 cm a mąż 190 cm wzrostu smileno i też szukam
          nowego fotelika smile
      • dorak8 w srodku???????? 24.04.07, 13:58
        to jest najNIEbezpieczniejsze miejsce w aucie! Bo jak by co to dzieciak
        wylatuje przez przednia szybe!
        NIE WOLNO wozic dzieci w srodku na tylnym siedzeniu!!!
        • agni71 Re: w srodku???????? 24.04.07, 23:20
          dorak8 napisała:

> to jest najNIEbezpieczniejsze miejsce w aucie! Bo jak by co to dzieciak
          > wylatuje przez przednia szybe!
          > NIE WOLNO wozic dzieci w srodku na tylnym siedzeniu!!!

Bzdury gadasz!! Przeciez nikt nie mówi o przewożeniu dziecka na środku tylnej
          kanapy bez fotelika!

aga
          aga

• alpepe Re: w srodku???????? 26.04.07, 19:19
          moja siedziała za kierownicą, wypadła przez boczną szybę od strony kierowcy,
          takie było uderzenie, fotelik wbił się w podsufitkę, tylna ściana pozostała przy
          tylmym siedzeniu...
          Więc nie ma co pisać takich bzdur, że nie wolno wozić dzieci w środku na tylnym
          siedzeniu.
          • siostra_grimm Re: w srodku???????? 11.05.07, 11:42
            Fakt jest faktem. Za najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie uważa się tylne,
            za kierowcą. I nie jest to wymysł mój ani prof. Miodka tylko wynik zapewne
            skrupulatnych badań i crash testów. No oczywiście zawsze może się zdażyć, że
            spadnie wam samolot na dach.
    • brzoska80 zgadzam sie. 19.04.07, 10:23
      • brzoska80 Re: zgadzam sie.-to sciema 19.04.07, 10:31
        Te kilogramy to tylko umownie są określone.
        W moim foteliku 0-13 kg w instrukcji było napisane małym drukiem że nadaje sie
        dla dzieci do 68 cm!!!!bo powyżej to już nogi wystawały i nie można było
        montować tyłem.A że mój syn jet długaśny to jak miał 3 m-ce to przekroczył
        centymetry.
        Potem kupiłam fotelik 0-18.Ale to też ściema bo rozkłada się nieznacznie i
        dziecko nie siedzące jeszcze niewygodnie ma w tym foteliku.POza tym synek jest
        długi i musze go montować przodem zamiast tyłem do kierunku jazdy!!!!!
        Pas kroczny już go upija i niedługo będę musiała zdemontować pasy od fotelika i
        przypinać dziecko tymi samochodowymi( można tak podobno od 15 kg).A dziecko ma
        dopiero 9m-cy i 10 kgsad(
        Powinien ktoś się tym zająć i skontrolować ten biznes.Chociaz chyba sama jestem
        sobie winna bo nie kupowałam super drogich fotelików tylko te tańsze.No ale
        skoro mają atest to myślałam że nadają sięsad
        • bonkreta Re: zgadzam sie.-to sciema 19.04.07, 11:43
          Nogi moga wystawać, nie może wystawać głowa.
    • szpilki Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 11:02
      kupić fotelik 0-18kg który montuje sie tyłem do kierunku jazdy do czasu kiedy
      dziecko osiagnie 10kg. Dziecko moze miec podkurczone nogi. polecam poczytanie
      serwisów: fotelik.info albo klub pancernika - znajdziesz tam wiele wskazówek
      jaki fotelik kupić.
      • mynia0 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 11:08
        oczywiscie, że ściema - zawsze to powtarzałam wink

my używaliśmy fotelika 0-13 do momentu, kiedy córka zaczęła siadać. następny
        kupiliśmy w przedziale 9-18 kg, przesadzilismy ją, mimo, że nie miała tych 9
        kg / zresztą, jeszcze długo nie osiągnęła tej wagi/. ale fotel był w porządku /
        venus ramatti/. uważam te foteliki typu 0-18, 9-36 za zbyt obszerne jednak dla
        mniejszych dzieci, nawet jeśli jest spercajalna wkładka dla mniejszego
        dziecka. ramatti jest fajny, bo ma dobre, wysokie zagłówki, poza tym jest sam
        w sobie duży, tam, gdzie duży być powinien. w foteliku 9-36 córka zupełnie się
        nam zgubiła, nie siedziała stabilnie, a fotelik jej nie trzymał dobrze. dlatego
        uważam, że najlepiej zainwestować kase w fotel 9-18, ale koniecznie taki, któy
        ma własne pasy oprócz tych samochodowych.

i ZAWSZE na zakup fotelika jechać samochodem / nie wiadom, czy fotel wejdzie na
        siedzenie/ oraz z dzieckiem - bo trzeba fotel dopasować do dziecka. a jazdy
        przodem nie musicie się zupełnie obawiać.
        • gadoma www.fotelik.info 19.04.07, 11:21
          Jakiś czas temu poczytałam na tej stronie dużo mądrych wypowiedzi w
          szczególności jakiegoś znawcy, który każe wręcz kupować fotelik rosnący z
          dzieckiem czyli jak dla mojej małej to teraz 9-18 kg i Twojego maluszka też.
          Moja mała ma 8,5 miesiąca i 8,3 kg. Z najbezpieczniejszego i super drogiego
          fotelika( nie wymieniam z wiadomych względów) wystają jej nóżki i siedzi
          wciśnięta. Dobrze, że jest ciepło i mało z nią jeżdżę.
    • mika_p Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 11:15
      30 kg, niecałe, waży mój dziewięciolatek.
      W 10. m-cu kupiłam córce fotelik 9-18.
      • lankal84 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 11:18
        a ja mialam podobno sytuacje kupilismy fotelik 0-25 causaplay rewelacja nowy to
        okolo 600 zl ale my kupilismy uzywany za 200zl ja sobie go chwale
        a pozniej po tych 25kg to do smaochodu tylko sama nakladke pod pupe stosujesz i juz
        • kaisa25 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 11:59
          mam podobny problem jak i oliwka. mamy fotelik od 9 do 13 kg a mam wrazenie ze
          marny jest w nim scisniety jak sardynka, a wazy 7kg. nie mowiac o tym kiedy
          zaloze mu kombinezonik...
      • benignusia Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 27.04.07, 22:31
        kupiłam fotelik 9-18 jak córa miał 7 i pół m-ca.kupiliśmy priori,a mała miała
        wtedy chyba 7 i pół kilo.0-13 był poprostu za mały.Emilka była jak na swój wiek
        dość długa,i po rozmowie z ortopedą który stwierdził ze lepiej zeby przodem
        jezdziła niż nogi podkurczała....
    • magdalenas10 deltim mały podroznik 19.04.07, 12:06

• gabi_10 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 12:27
      my mamy fotelik 0-18kg, m byc do 4 roku zycia, odkuilismy od znajomych- z
      synka, który ma teraz własnie 4 lata. jeszcze 2 m-ce temu w nim jezdził.
      • anetina Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 26.04.07, 20:19
        0-18 kg też ściema
        Mały ma teraz 3,5 roku i wazy 16 kg i mierzy 105 cm
        nie mieścił się w foteliku, odkąd skończył 2 lata
        na 2,5 roku już cała głowa by mu wystawała
    • 3xmama Miałam to samo! 19.04.07, 13:09
      Kupilismy fotelik od 0 do 25 kg (jako drugi), ten pierwszy był tez od 0 do 9.
      Nogi małej z niego zwisały jak dwie zwiędłe marchewy a głowa wystawała za górną
      krawędź. I Marta nie jest kolosem, ma prawie 10 miesięcy i waży 8.200. Te
      wieksze foteliki od 0 kg. maja taka fajna wkładkę, mała jeżdziła z nia do
      teraz, oczywiście tyłem w kierunku jazdy. Ale jeśli Twoja córeczka nie jest
      mikroskopijna to spokojnie zapnij fotelik przodem, wygodniej włożyć i wyjąć
      malucha. Jakos tak poręczniej i dzidzia więcej widzi. Na allegro jest sporo
      naprawdę fajnych fotelików w cenach o wiele niższych niz te same ze sklepu.
    • ikaes Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 14:02

Ja zaczęłam wozić starszego synka w foteliku większym, jak miał 6 miesięcy -
      wagowo był ok. ale głowa mu wystawała wysoko ponad oparcie. Kupiłam fotelik 9-
      18kg, myślę, że to najlepsze rozwiązanie, jeździł nim do 3,5 lat (sorry za
      gramatykę).
      A tyłem do kierunku jazdy należy wozić dziecko chyba do 9 kg - ale lepiej
      spójrz w przepisy. Te foteliki 9-18 też można zamontować tyłem do kierunku
      jazdy.
    • oliwka.marina Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 21:49
      Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. W poniedziałek zabieramy małą na "przymiarki"
      fotelika smile
      • kasia_be1978 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 22:15
        Z tego co wiem, to o tym czy dziecko może już jeździć przodem nie decyduje jego
        waga, tylko wiek i stopień dojrzałości kręgosłupa szyjnego, narażonego na urazy
        przy jeździe przodem. Ortopedzi zalecają wożenie tyłem nawet do roku.
        Oczywiście, jeśli dziecku głowa wystaje w takim foteliku to też niedobrze.
        Wydaje mi sie, że przed zakupem nowego fotelika najlepiej skonsultować się z
        pediatrą dziecka i/lub ortopedą. Mnie też to niedługo czeka bo 6-miesięczna
        córcia waży już 8600 i powoli przestaje sie mieścić w 0-13, ale na pewno
        najpierw zapytam o zdanie lekarza.
        • optymistk-a Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 23:22
          Super, że powstał ten wątek. Właśnie przymierzam się do zakupu fotelika, bo nasz
          chicco, chociaż jest do 13kg, jest już ciasnawy. Synek zaczął właśnie 8 miesiąc
          i waży 9,5 kg. Napiszcie też, jeśli coś wiecie na ten temat, który lepiej wybrać
          wykonany ze styropianu czy plastiku?
        • lipcowa_mama_2007 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 11.05.07, 10:55
          Oto co znalazłam na stronie www.fotelik.info

Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika
          fotelika samochodowego dla dziecka to miejsce po środku tylnej kanapy, o ile
          jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX.
          Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez
          oddalenie od strefy uderzenia. Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego
          pasa lub ISOFIX, to wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Pozwala to
          na bezpieczne wsiadanie i wysiadanie dziecka (lub wyjmowanie fotelika z
          niemowlęciem) przy awaryjnym zatrzymaniu samochodu na ruchliwej ulicy.
          Informacje o rzekomej znaczącej przewadze siedzenia za kierowcą są
          nieuzasadnionym przez statystyki wypadków MITEM.
    • paku4 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 19.04.07, 23:58
      W foteliku 0-13kg, nogi moga wystawać poza fotel,nie może natomiast wystawać
      głowa!!!My do ok.8m-ca uzywaliśmy Deltima "Grillo0-13kg".Potem zmienilismy na
      Venus ramatti 0-18Kg,który mozna montować przodem ale i tyłem go kierunku jazdy
      i tak jeździł w nim synek do1. roku.Można w nim regulować kąt nachylenia oparcia
      w kilku pozycjach.Wydaje mi się ,że był bardzo wygodny,obszerny, nawet zima
      synek swobodnie się w nim mieścił.Przestał go używać dosłownie przed chwila a ma
      3,5 roku i waży te graniczne 18kg.Obecnie jeździ w maxi cosi rodi,ale wybór też
      nie był prosty, bo w niektórych siedział nienaturalnie wyprostowany,albo całkiem
      sie "zapadał",także koniecznie trzeba malucha przymierzyć!
      • kowalikm Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 20.04.07, 08:46
        U nas było to samo. Fotelik był już ciasnawy jak mały kończył 7 miesięcy. Głowa
        się nie mieściła, nogi wystawały. Błyskawicznie trzeba było kupować następny. Na
        szczęście mały już w miarę pewnie siedział. Pomimo wielu za i przeciw
        zdecydowaliśmy się na Concorda Trimaxa 9-36.
        Nie wiem jak długo posłuży, ale jak na razie sprawuje się super. Rozkłada się
        troszkę do pozycji półleżącej - tak więc mały może spokojnie spać. Pomimo ceny
        jestem bardzo zadowolona z zakupu. Kupiłam prawie 3 foteliki w jednym, ale
        jestem bardzo zadowowolona. Trimax kiepskawo wypada w niemieckich testach
        bezpieczeństwa (2 gwiazdki), ale jako jeden z niewielu tego typu fotelików jest
        w ogóle notowany. Nasze polskie produkty wcale nie kosztują mniej.
    • oliwka.marina Spytam ortopedy 20.04.07, 12:59
      Dzięki za podpowiedzi. W poniedziałek lub wtorek będziemy z małą u ortopedy (tak
      się składa, że wypada nam kolejna kontrola) więc dopytam o foteliki i wożenie
      dziecka przodem do kierunku jazdy. Obiecuję napisać co lekarz doradzi!
      Pozdrawiam słonecznie.

Oliwka
    • gaga0 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 20.04.07, 15:22
      Mój mały ma 5 miesięcy, waży 9kg i już kupiliśmy mu fotelik od 9-18kg.
      Bardzo często podróżujemy i wydaje mi się, że to była dobra decyzja, bo w
      poprzednim wystawały mu już nogi i strasznie się już męczył w aucie.
      pozdrawiam
      Agata
    • oliwka.marina Byliśmy u ortopedy 24.04.07, 09:48
      Byliśmy na kontroli u ortopedy i przy okazji spytałam lekarza czy mała bez obaw
      może już jeździć w kolejnym foteliku, przodem do kierunku jazdy. Nie widział
      żadnych przeszkód. Nadmienię, że moja córcia ma 8 miesięcy, już od dawna mocno
      sama siedzi i trzymam główkę bardzo pewnie, stoi w łóczku (a w zasadzie to w nim
      chodzi). Nie waży 9 kg. Tak więc kupujemy kolejny fotelik z absolutnym spokojem.
      Dzięki za rady.
      Pozdrawiam
      O.
      • lipcowa_mama_2007 Re: Byliśmy u ortopedy 11.05.07, 11:00
        Twój ortopeda opowiada bzdury. Polecam przeczytanie poniższeo linka, gdzie
        znajdziesz wszystkie najważniejsze zasady dotyczące przewożenia dzieci w
        samochodzie.

fotelik.info/pl/faq/index.html#faq15
    • gackowo Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 24.04.07, 10:16
      Mój Maluszek ma też 7,5 m i zrezygnowaliśmy z tego do 13 kg. Bez sensu, nóżki
      za fotelikiem, totalna ciasnota. Mamy teraz (na szczęście) po starszej córce do
      18 kg. Jest fajny pamiętam, że Ona jeździła do 2 roku życia. Montowany jest
      przodem do kierunku jazdy i też ma regulację siedzenia lub leżenia. Pamiętaj,
      że nie wolno sadzać dziecka tyłem, kiedy jest poduszka powietrzna
    • ona511 Testy ADAC 24.04.07, 12:49
      Oprócz tego co napisane wyżej proponuję dodatkowo przejrzeć przed kupnem testy
      bezpieczeństwa fotelików samochodowych:
      www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=569
      • euzebia500 Re: Testy ADAC 26.04.07, 18:48
        Ja właśnie z tego powodu (tzn że fotelik 9-18 tak na prawdę jest do 14kg)
        kupiłam roznący i bezopieczny fotelik Kiddy Life Plus 9-36. Można go płynnie
        dostosowywać do rozmiarów dziecka. Super bajer i do tego bezpieczny. Polecam.
        • leigh4 o wielkości fotelika;-) 26.04.07, 21:42
          Fotelik jest dobry, gdy dziecko nie przekracza wagi do jakiej jest przeznaczony
          i jest mu w nim wygodnie. Przekonałam się otym, gdy próbowłam wcisnąć mojego
          wóczas 8-miesięczniaka, do fotelika montowanego tyłem do kierunku jazdy. Mały
          oczywiście protestował cała drogę, a ja zastanawiałam się, czy chory, że tak
          wrzeszczywink i dopiero moja mam z politowaniem zapytała mnie, czy ja sama nie
          wrzeszczałabym gdyby mi ktoś przez dwie godziny kazał nogi trzymać w
          przykurczuwinkNastępnego dnia kupiłam maxi cosi priori. Teraz Mały ma 3latka i 4
          miesiące, używamy nadal tego maxi cosi i mogę go polecić z czystym sumieniem.
          Przymierzam się do zakupu kolejnego, tym razem juz tego powyżej 18-tu kg, ale
          tym razem z powodu przekroczenia linii wagismile
          Z fotelikami jest jak ze wszystkim dla dzieci: nie ma uniwersalnego "rozmiaru".
          Każde dziecko rośnie w swoim tempie, jedno jest cięższe, inne wyższe
          niż "srednia krajowa". A przeznaczenie artykułów dla dzieci, w tym fotelików,
          określane jest właśnie na podstawie średniej...
          Dla mnie więc to nie ściemawink
          • nunik Re: o wielkości fotelika;-) 26.04.07, 21:56
            Tak tylko niktórzy trzymają się tej wagi i znam osobę, która 1,5 roczne dziecko
            woziła w gondoli z poskładanymi nogami- dla dobra dziecka
            • mika_007 Re: o wielkości fotelika;-) 29.04.07, 12:18
              nunik napisał:
              > Tak tylko niktórzy trzymają się tej wagi i znam osobę, która 1,5 roczne
              dziecko woziła w gondoli z poskładanymi nogami- dla dobra dziecka

niektóre foteliki są tak duże,że spokojnie można wozić dzieci do określonej
              przez producenta wagi smile
              zwykły Ramatti 0-13 spokojnie starcza dla średniej wielkości dzieciaczka
              mój syn ma 15m i do zeszłego tygodnia w nim jeździł
              fotelik sprzedałam tylko dlatego,że Młody nie chciał już jeździć tak nisko i
              tyłem (mdliło go)
              nie zdążył z niego wyrosnąć smile

ale często rzeczywiście foteliki 0-13 starczają do 6 góra 9 miesięcy
              te 0-18 nie nadają się dla maluchów
              i większość tych do 18kg robi się za mała (za wąska) zanim dziecko osiągnie
              max. kilogramy
              Sama miałam dwukrotnie problem kiedy foteliki do 18kg były JUŻ za małe,a te 15-
              36 jeszcze za duże
              Foteliki 9-36 to w/g mnie totalna pomyłka

• lipcowa_mama_2007 Re: o wielkości fotelika;-) 11.05.07, 10:04
            Z fotelikami jest tak, że albo o zmianie na większy decyduje ilość kilogramów
            albo wzrost a wszelkie granice wiekowe są umowne i każdy producent o tym
            informuje.
    • weronka77 Re: Z fotelikami to jakaś ściema! 29.04.07, 15:28
      Ja też miałam podobny dylemat kiedy moje 13 kilowe dziecko wyrosło z foteliKa 0-
      18;-(Po wielu batalich(również tutajwink)) kupiłąm 9-25 Casualplay Beat Fix Plus
      z Isofixem.Lepiej zrobić nie mogłąmwinkJest lepszy niż wersje ~36 bo większa
      uchylność no i obszerny baardzo.A moja cóeczka ma już ponad metr..A miesięcy28
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka