Dodaj do ulubionych

Jaki sterylizator? Na ciepło czy na zimno? Chicco

28.04.07, 18:54
Przymierzam się do zakupu sterylizatora firmy Chicco. Chcę sterylizować nie
tylko butelki, ale również inne akcesoria jak np. kauczukowe osłonki
laktacyjne, smoczki itd. Chicco ma w ofercie dwa sterylizatory: do
mikrofalówki i zestaw do sterylizacji "na zimno". Proszę doświadczone mamy o
radę który jest wygodniejszy w użyciu i o co właściwie chodzi w ich używaniu.
Do tego drugiego potrzebny jest płyn do sterylizacji. Napiszcie jak to się
robi.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Jaki sterylizator? Na ciepło czy na zimno? Ch 28.04.07, 19:48
      Nie znam tych sterylizatorow, sama mialam z Aventu do mikrofalowki i bardzo
      sobie chwalilam. Wlewa sie wode, na sitku kladzie wszystko do wyparzenia, w
      mikrofalowce woda sie gotuje i w zasadzie sterylizujesz tak, jakbys
      wygotowywala na parze. Sposob szybki i prosty. Sterylizator latwy do mycia, jak
      pomysle, ile siostra gotowala butli w garze z woda... Sterylizatora na zimno
      nie znam, na pewno warto sprawdzic, co to za plyn, ile kosztuje i jak jest
      wydajny, jak dlugo masz zamiar go uzywac, bo moze sie okazac, ze w uzytkowaniu
      wychodzi bardzo drogo. No i plyn zawsze trzeba miec w domu, a wody raczej nie
      brakuje.
      • lipcowa_mama_2007 Re: Jaki sterylizator? Na ciepło czy na zimno? Ch 28.04.07, 20:36
        Ciekawa jestem czy oprócz butelek można w tym sterylizatorze do mikrofali
        sterylizować też inne akcesoria. W tym "na zimno" można, ale na stronie jest
        kiepski opis czym to się je...

www.chicco.pl/index.php?p0=2&p1=9&p2=35&o=438
    • malgosiek2 Re:Forum "Niemowlę" polecam:) 29.04.07, 16:50
      Tam są mamy,które już przez to przeszły i mają więcej doświadczenia w
      pielęgnacji niemowlątsmile
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=572
      • zona_mi Ale o sterylizatorach warto poczytać tu: 30.04.07, 00:46
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=583
        na forum Zakupy czyli.
        • polpotworek Re: Ale o sterylizatorach warto poczytać tu: 30.04.07, 14:08
          Podaj mi link do tych zakupów, jesli bede widziala opis to moze uda mi sie
          wyjasnic na czym polega dzialanie tego zimnego. Ten cieply to poprostu
          wyparzarka. Z punktu mikrobiologicznego to sa poprostu wystarczajace w tym
          przypadku metody dezynfekcji. Ale nazwa "sterylizator" ladniej brzmi smile
          • polpotworek Re: Ale o sterylizatorach warto poczytać tu: 30.04.07, 14:26
            Ten zestaw do sterylizacji to poprostu wanna do dezynfekcji i plyn lub tabletki
            które z wodą tworza roztwór dezynfekcyjny w którym na odpowiedni czas zanurza
            sie to co dezynfekujesz a potem dokladnie pluczesz. Czynnikiem dezynfekcyjnym
            jest tu substancja czynna wobec drobnoustrojów chorobotwórczych. w wyparzarce
            natomiast czynnikiem dezynfekcyjnym jest para wodną która uwadnia drobnoustroje
            i powoduje ich koagulacje. Wiecej bym mogla powiedziec gdybym znala sklad tego
            plynu.
            Ja bym wybrala pewnie wyparzarkę gdyz jej uzycie jest w pelni bezpieczne i
            wystarczajaco skuteczne, z dezynfekcja w roztworach nalezy zachowac scisle
            srodki ostroznosci, roztwór zachowuje waznosc albo jeden dzien albo na jedną
            dezynfekcje i trzeba go ciągle na nowo rozrabiac wanienke dokladnie umyc. Woda
            jest ekonoiczniejsza moim zdaniem.
            • shemsi1 bardzo potrzebujesz???? 01.05.07, 11:30
              ja gotowałam, nie chciałam by dzieciagi były zbyt wysterylizowane smile
              sa wczesniakami.
              Maja 4 miesiace i sa zdrowe swietnie sie rozwijają. Kolega trojaczkowy szybko
              sie pozbył steryl. bo stwierdził ze lepiej dzieciaki przygotowywac do naszego
              brudnego srodowiska. Wyrzucony pieniadz.
              Ale rób jak uwazasz
            • lipcowa_mama_2007 Re: Ale o sterylizatorach warto poczytać tu: 05.05.07, 15:19
              I to się nazywa fachowa odpowiedź. Bardzo dziękuję za rzeczowe informacje.
              Teraz wiem jaką decyzję podjąć. Będę się składniać ku sterylizatorowi "na
              ciepło" czyli raczej ku takiemu wkładanemu do mikrofalówki. Dziękuję raz
              jeszcze.
            • edit38 Re: Ale o sterylizatorach warto poczytać tu: 05.05.07, 15:24
              polpotworek napisała:

> Ten zestaw do sterylizacji to poprostu wanna do dezynfekcji i plyn lub tabletki
              >
              > które z wodą tworza roztwór dezynfekcyjny w którym na odpowiedni czas zanurza
              > sie to co dezynfekujesz a potem dokladnie pluczesz.

Dzisiaj oglądałam jakiś program w którym lekarz wypowiadał się że lepiej unikać
              tabletek do sterylizacji więc chyba lepszy ten na ciepło.
        • lipcowa_mama_2007 Re: Ale o sterylizatorach warto poczytać tu: 05.05.07, 15:17
          Szukałam na forum ZAKUPY ale tam nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka