Dodaj do ulubionych

chusta czy nosidełko?

22.06.07, 13:04
witam dziewczyny

co polecicie chustę jeśli tak to jakiej firmy czy nosidełko. Poszukuję czegoś
aby chodzić do sklepu czy na szybki spacer z dwójką dziecismile jeden już chodzi
ma 1,5 roku drugie ma dopiero 5 tyg. z tgego cowidziałam to nosidła są do 9
kg, chusta trochę dłużej, ale nie wiem czy na zimę to zda egzamin bo latem to
ok. a i czy dziecko mocno sie poci w takim nosidle, bo że się spoci to nie
ulega wątpliwości.
dzięki za odzew
Obserwuj wątek
    • margo_kozak Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:08
      oczywiscie teraz wiekszosc ci napisze ze chusta bo jest na topie. ja mialam
      chuste i byl jeden wielki wrzask. musialam zwrocic do sklepu.
      mialam tez nosidlo od 3,5 kg i bardzo sobie chwalilismy je. teraz wyrosl juz
      wiec kupilismy nowe do 12 kg. dziecko sie nie poci w nosidle, przynajmniej moje
      sie nie pocilo. a nosidelko takie:

allegro.pl/item208043980_nosidelko_active_infant_nowe_dzien_ojca_59zl.html
      • lucado Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:10
        a to zktórego ci wyrosło tez było z tej firmy?
      • margo_kozak Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:20
        mialam niemieckiej firmy ALVI i ono bylo dla noworodkow od 3,5 kg do 7 kilo.
        moje dziecko wazy 8 kg i ma dosyc pulchne nogi wiec bylo mu juz ciasno.
        mialam tez chuste bebelulu hamalu - kosztowala 190 zl. kupe sznurkow,
        regulacji. pogubilam sie w obsludze, a na dodatek instrukcja tak napisana ze
        nic nie daje. mialam taka, fotki sprawiaja swietne wrazenie, ale ja nie
        potrafilam jej okielznac
        allegro.pl/item205565009_chusta_nosidelko_hamak_bebelulu_hamalu_kolory.html
    • rufique Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:29
      Oczywiście, że chusta. I nie dlatego, że na topie, tylko dlatego, że: 1. dłużej
      służy-nawet trzylatka można w niej, odpowiednio zawiązanego, nosić; 2. chustę
      możesz zawiązać z przodu lub z tyłu (na brzuchu lub na plecach), 3. mając
      malucha w chuście (z przodu oczywiście ;o) możesz go bez problemu karmić, 4.
      chusta może być hamakiem, 5. w chuście można jednoczesnie nosić dwójkę małych
      dzieci, 6. chustą możesz przykryć, 7. gdy mały zaśnie w chuście mozna mu tąże
      chustą zabezpieczyć główkę przed lataniem na lewo i prawo. Korzyści jest
      mnóstwo. Najdłużej służące są chusty wiązane, ponieważ są dłuuuugie i "rosną"
      razem z dzieckiem. A samo nauczenie sie kilku wiązań to prawidziwy pikuś. Wejdź
      w fora prywatne i znajdź "Kawałek szmaty-chusty i..." Tam jest mnóstwo
      informacji, porad.
      • margo_kozak Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:33
        dziwne bo ta hamalu sluzy tylko do 12 kg
        w nosidle tez mozna karmic
        nie odwazylabym sie wsadzic dziecka do hamaka z chusty
        nosidelko ktore mialam mialo specjalne zabezpieczenie na glowke zeby nie latala
        • ithilhin Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:56
          Margo - po prostu sa rozne chusty i na ramie i takie, ktore obciazaja dwa
          ramiona. te ostatnie to chusty dlugie - kawal piecimetrowej "szmaty" mowiac
          ktortko. w takie jmam dziecko na zdjeciu, ktore podlinkowalam w poprzednim swoim
          poscie. i w hamaku z takiej chusty moje dziecko bardzo czesto spi na balkonie. a
          ja czytam ksiazki smile
    • rufique Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:31
      Aha-chusta się sprawdza i latem i zimą-są po prostu różne rodzaje materiałów, z
      których są wykonane. Ja gdy jest zimno wkładam też gruby polar mojego męża i
      zapinam zamek. Obojgu nam(i mnie i maluchowi)jest cieplusio i przyjaźnie.
    • majdeczka Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:31
      Jeśli zdecydujesz się na chustę, polecam stronę chusta.pl
      • bodzinka Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:42
        Na topie czy nie na topie w chustach nosily dzieci juz nasze babcie, nie
        mowiac, ze w wielu krajach nadal sa glownym sposobem transpotowania dzieci,
        natomiast nosidelka to jest wymysl naszych czasow.Fakt zalezy to od dziecka,
        ale moj w nosidelku darl sie strasznie a chuste pokochal.My mamy poucha z
        chusta.pl.
      • mniemanologia Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 18:36
        Ja właśnie dzięki chusta.pl zraziłam się do chust. Mają "ostrą" rozmiarówkę, w
        którą nijak nie pasowałam, zadałam im pytanie mailem i nie odpowiedzieli.
        Dziś kupiliśmy Synkowi nosidło Red Castle, będzie jak znalazł na górskie
        wycieczki, a gdy wyrośnie (nosidełko jest do 12 kg), kupimy takie bardziej
        profesjonalne, ze stelażem.
    • ithilhin Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:40
      ja nosze tak:
      fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qg/rj/a1ya/nZLvolYX1Zod58WyTX.jpg
      chusta jest z takniny przewiewnej, Ty i dziecko sie mozecie sie pocic tam gdzie
      sie dotykacie, ale nie jest to wielka sprawa. z doswiadczenia wiem, ze ja sie
      poce bardziej niz mlode.
      chusta jes tmoim zdaniem lepsza niz nosidelkao bo jest miekka i to tkanina
      dostosowuje sie do dziecka, nie dziecko do nosidla. i kregoslup ma okazje
      zachowac swoje fizjologiczne wygiecie i nozki sa prawidlowo ulozone - pisze o
      chuscie dlugiej wiazanej.
      zima dziecko w chuscie chowa sie pod kurtke na przyklad smile
      polecam galerie "dzieci w chustach"
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,47543113.html
      i forum chustowe:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44603
      • monikaa13 Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 13:54
        powiedz szczerze nie latwiej by bylo w wozku, dziecko lezy ty masz luz
        • poziomka555 Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 19:38
          dziecko nie zawsze chce leżeć w wózku jak ma już kilka miesięcy i drze się w
          niebogłosy, wtedy chusta jest super wynalazkiem
    • blueberry77 Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 14:23
      Ja się napaliłam na chustę, bo tak dziewczyny tutaj polecają i zamówiłam sobie
      na prezent lulu. I jakoś nie umiem jej używać. Synek ma ponad 3 miesiące, więc
      pozycja leżąca mu nie odpowiada, a w pionowej muszę go podtrzymywać, bo jakoś
      tak dziwnie zwisa, mam wrażenie że brzeg wrzyna mu się w nóżki, poza tym boję
      się że wypadnie dołem. Nosidełka nie mam, więc nie mogę porównać niestety.
      • rufique Do: blueberry77 22.06.07, 14:28
        Chyba za nisko i za słabo wiążesz. Pooglądaj fotki, które krok po kroku mówią,
        co zrobić. Np. na chustomania.pl. Żeby się nic nie wrzynało-obie części chusty
        znajdujące się pod pupą trzeba rozpostrzeć, by nie zbierały się tylko pod
        kolanami. Ja też noszę stwora w pionie już od czasu gdy miał 2,5 miesiąca
        (nigdy nie chciał leżeć).
        • ithilhin Re: Do: blueberry77 22.06.07, 16:19
          rufiue ale bluberry ma lulu czli chuste kolkowa na ramie smile

Bluberry jesli jestes z Warszawy to sie wybierz do sklepu Bebelulu - tam pomoga
          z ulozeniem. Lulu to jedna z trudniejszych chust.
          Rufique pisze o chuscie wiazanej, w ktorej mozna nosic w pionie takze dzieci nie
          trzymajace glowki.

Moze znajdziesz kogos w okolicy, ko ma taka chuste to wyprobuj - warto
          zapraszamy na forum chustowe (podawalam linka w innym poscie w tym watku).
          • blueberry77 Re: Do: blueberry77 23.06.07, 21:23
            Mieszkam w Krakowie.

O jakiegoś czasu myślę o chuście wiązanej. Może się w końcu odważę smile

Dzięki za odpowiedzi, dziewczyny smile
    • agamamaani zdecydowanie chusta 22.06.07, 15:10
      po pierwsze dziecko jest w pozycji fizjologicznej..
      nie kupuj torby na dziecko typu premaxx czy bebelulu.. im prostsza chusta tym
      lepsze.. popatrz po chusta.pl. hoppediz, Nati, oppamama.. chusty sa świetne..
      dlaczego?/
      a to dlato, żę dają dziecku możliwość uczestniczenia w życiu rodziny od
      pierwszych dni życia ( a nie tylko biernie oglądają z perspektywy leżaczka czy
      wózka) . to dlatego, że masz dwie ręce wolne i mozesz nimi wszystko zrobić (
      bawić się np ze starszakiem)
      dlatego też, że dzięki chuście nie musisz kupowac podwójnego wózka tylko jedno
      pakujesz do chusty a drugie do wózka ( w zależności od humoru wybierz które
      chcesz smile
      chusty rulez smile
      • ebielo Re: zdecydowanie chusta 22.06.07, 18:22
        ponadto:
        1. twoje dziecko ciagle slyszy bicie twojego serca ( jesli nosisz z przodu), co
        czyni dzieciaczka szczesliwym
        2. ksztalci sie zmysl rownowagi dziecka
        3. pomaga rzekomo nawet w przypadku kolek i boli brzuszka(moj nigdy nie mmial)
        4. nie straszne ci krawezniki i schody w sklepach i autobusach
        5. cwiczysz miesnie plecow (a to dzisiaj choroba cywilizacyjna)
        6. spalasz wiecej kalorii
        7. zaspokajasz w ten sposob potrzebe bliskosci u swego dziecka i pobudzasz jego
        zmysl dotyku (tego nie daje zadne nosidelko)
        8. niezastapione jesli dzieciaczek jest placzkiem
        9. to tez bardzo ladnie wyglada: mama i dzieciaczek tak blisko siebie. Nas
        zawsze zaczepiaja i spotykamy sie tylko z pozytywnymi komentarzami. Zwlaszcza
        jak nosi tata.
        10. jest latwiejsze w pielegnacji niz nosidelko (pranie) i lzejsze

• poziomka555 Re: zdecydowanie chusta 22.06.07, 19:44
          ja mam i nosidełko red castle właśnie wystawione na allegro smile i chustę, i
          chusta zostala przez dziecko zaakceptowana od pierwszego zapakowania się, a
          próby z nosidełkiem to zawsze płacz, argumenty za chustą zostały już wyjaśnione
          w postach powyższych więc nie będę powielać, obawiałam się tylko tego motania
          się chustą i nie bardzo wierzyłam że może zająć to tylko parę sekund a okazało
          się że faktycznie już przy drugim-trzecim wiązaniu poszło bardzo sprawnie
          • donkaczka Re: zdecydowanie chusta 22.06.07, 21:38
            bebelulu ma mylaca nazwe "chusta"
            moje bebelulu czeka na wystawienie na allegro, walczylam z nia i nic nie wyszlo,
            na szczescie kupilam wiazana bo pomysl mi sie podobal i nie dalam namowic na
            baby bjorna choc darmowego smile) no i dzis chust mam juz kilka, bo to wciaga i
            nosi sie super

w jednej chuscie mozesz zawiazac dziecko w kolysce -noworodek, na brzuchu w
            pionie, na boku, na plecach, mozliwosci jest wiele

a noszenie to frajda niesamowita, moja zabkujaca croka zamieszkuje ostatnio moje
            plecy, bo potrzebuje bliskosci i spokojnie mi podspiewuje do ucha gdy krzatam
            sie po domu

noszenie w chuscie to przyjemnosc ktora ciezko zrozumiec, bo normalnie noszac
            dziecko bola rece i trudno sie cieszyc
            a w chuscie buziaczki, przytulaczki, mruczanki, pelen zachwyt swiatem i bobasowy
            zapach zza uszka..
    • tosieuda Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 20:56
      ja polecam nosidło baby bjorn active rewelacja jak dla nas, nie obciaza
      kręgosłupa, wygodne, super!
    • andziulindzia Re: chusta czy nosidełko? 22.06.07, 21:31
      Jest kilka rodzajów chust i ważne jest dobrać najlepszą dla siebie i swojego
      dziecka. Każdemu wg potrzeb. A tu znajdziesz kompendium wiedzy o chustach:
      differentdrummer.blox.pl/resource/FAQ_chusty.pdf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka