Dodaj do ulubionych

Sab Simplex - działa? Gdzie kupić?

28.06.07, 17:06
CZeść. Czytałam w necie, że Sab Simplex jest jednym z najskuteczniejszych
środków na kolkę. Nie można go ponoć kupić w polskich aptekach, na allegro
też nie widziałam. Stosowałyście to? Pomogło? Jak się w ten lek zaopatrzyć?
Obserwuj wątek
    • alex0681 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 28.06.07, 17:23
      Sab Simplex to nic innego jak polski espumisan, bo substancją czynną w obu tych
      lekach jest 40 mg Simeticonu,wiec moim zdaniem nie ma sensu ściągać tego leku z
      z agranicy. Ja wypróbowałam polskie krople BOBOTIC, są o tyle lepsze od
      Espumisanu że zawierają 66 mg Simeticonu, pozatym różnią się smakiem bo są
      malinowe i ceną bo są tańsze, kosztują ok.10 zł.
      • kasienka_w_25 [...] 28.06.07, 19:16
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • donna28 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 28.06.07, 19:45
      Hej
      tak jak pisala przedmowczyni, sab simplex zawiera simetikon i niczym sie nie
      rozni od innych preparatow zawierajacych to samo dostepnych w Polsce. Ja tez o
      tym naczytalam sie w necie, pojechalam po to do Niemiec (mam blisko) i guzik,
      nie pomoglo. Pomogl debridat, trzeci dzien podaje i ilosc kolek znacznie zmalala
      (dzis nie bylo jeszcze wcale!!!!) smile poza tym sab simplex podaje sie ok 15
      minut przed karmieniem, to bylo dla mnie trudne, bo ja karmie ja piersia od razu
      po obudzeniu, wybudza sie bardzo glodna - i jak ja mam jej podac lekarstwo i
      przetrzymac glodne dziecko 15 minut?
      Generalnie - wydaje mi sie, ze jesli espumisan, infacol itp Wam nie pomaga, to
      sab simplex tez nie pomoze...
      Pozdrawiam
      donna28
      • elieka donna28-sory, ale nie zgadzam sie z Tobą 28.06.07, 21:00
        mój syn miał mega kolki, espumisan to mogłam sobie co najwyżej w tyłek wsadzić
        (przepraszam za wyrażenie ale w ogóle nie działał) podobnie jak esputicon.
        pomógł dopiero sab simpex i to już w drugiej dobie podawania. I wcale nie
        podawałam 15 minut przed jedzeniem tylko bezpośrednio przed jedzeniem.
        kolegi córce również dopiero sab pomógł, a z polskich - jedynie bobotic w miarę
        przynosił ulgę.
      • mrowka777 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 28.06.07, 21:04
        nie prawda. w sab-simplexie są inne proporcje simetikonu i innego jakiegoś
        składnika (chyba dimetikonu) niz w poskich odpowiednikach typu espumisan, nawet
        farmaceutka w aptece to dla mnie sprawdzała.
        nie prawda, że podaje sie sab simplex 15 minut przed karmieniem tylko 15 kropel
        BEZPOSREDNIO przed posiłkiem na język w przypadku karmienia piersia lub do
        butelki z mlekiem.
        jest o niebo lepszy od kropelek dostępnych w polskich aptekach, ale u niektórych
        dzieci trzeba poczekac do 3 dni na efekt
        mnie i mojej córce "uratował życie" i działał juz po 1 dniu stosowania
        skuteczny, ale niestety mało wydajny
        ja dawałam do butli po 10 kropel i tez działał, a córka miała kolke aż do 6 miesiąca
        teraz ma 10 i czasami jej podaje, jak widzę że ma problem z gazami.
        polecam
      • wiktorka07 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 28.06.07, 21:19
        witam,ja stosowałam Sab Simplex,i pomagał dawałam go do mleka a nie przed
        jedzeniem,a espumisan mie pomagał
      • malami34 do donny28 29.06.07, 10:07
        Donna a co to jest za lek debridat? przepisuje to lekarz? bo mi sab tez nie
        pomógł i chwytam sie wszystkiego.
        • donna28 Re: do donny28 29.06.07, 16:06
          Witam
          to przepisuje lekarz. To jest taki proszek, do ktorego wlewa sie wode i robi sie
          zawiesina taka i to sie podaje. Mnie lekarka kazala 2 razy dziennie po 1/2
          lyzeczki. Pomoglo.
          Pozdrawiam donna28
    • edyta0 [...] 28.06.07, 21:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • alex0681 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 28.06.07, 22:00
        Sab Simplex to naprawde to samo co bobotic, a co do którejś z poprzednich
        wypowiedzi SIMETICON i DIMETICON to dokładnie to samo!(wiem co mówię bo jestem
        chemikie)i fakt najlepiej pomagał Debridat ale to jest tylko na recepte.
        • ona10001 mojemu dziecku zaszkodził!! 29.06.07, 08:56
          jestem chyba jedyną osobą jaką znam ,której to się przydarzyło,ale mój synek
          chyba był uczulony na coś co znajdowało się w tym leku.godzinkę po jedzeniu tak
          wrzeszczał jakby go ktoś ze skóry obdzierał-teściowa i mąż byli żli ,że podaje
          mu jakieś świństwo nie z polski.dostał czerwonych chrostek na
          rączkach.odstawiłam i podawałam espumisan-dziwi mnie tylko to dlaczego po
          espumisanie nic mu nie było-żadnych wrzasków i uczulenia/a na kolki troszkę
          pomagał/.podobno jak ktoś tu napisał to ten sam lek co sab simplex!! miałam
          dziwne myśli,może był gdzieś żle przechowywany.kupiłam go na
          internecie-przesyłka.nieśmiem sądzic,że ktoś mógłby kąbinowc i podrabiac ten
          lek,bo przecież podaje się go takim maleństwom-ale takie myśli też
          miałam.przyjaciółka powiedziała,że zwariowałam-kupowac lek nie z
          apteki!!!chciałam pomóc swojemu dziecku,a wyszło inaczej.
        • mrowka777 do alex0681 29.06.07, 10:38
          napisałaś: SIMETICON i DIMETICON o dokładnie to samo!

to dlaczego w składzie jest podawane jako dwa różne składniki i w dodatku w
          różnych proporcjach.

ja się nie znam, ale na logike:
          jesli w składzie jest simeticon to powinno pisać: skład simeticon 100%
          jesli w składzie jest dimeticon to powinno pisać: skład dimeticon 100%

a pisze, ze w składzie jest i simeticon i dimeticon, czyli by wychodziło bez sensu.

poza tym, nawet pani w aptece powiedziała, że skład jest PODOBNY do espumisanu,
          ale jednak inny.
          słyszałam że sab simplex jest dostępny juz w niektórych polskich aptekach!
          przynajmniej w mojej aptece (pytałam tez w kilku innych) panie maja go
          zarejestrowanego, ale nie był dostepny w hurtowni
        • mrowka777 i jeszcze 29.06.07, 10:40
          debridat jest bardzo silny i ja osobiscie bym go nie podawała najmniejszym
          niemowlętom
          widocznie cos w nim jest skoro jest na recepte a nie jest ogólnie dostepny

• rocaania Re: i jeszcze 29.06.07, 11:03
            Dzieki Wam wszystkim za opinię i namiar. Dopiero dziś miałam chwilkę, żeby tu
            zerknąć.
            Pozdrawiam
    • mazajac Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 29.06.07, 16:02
      ja stosowałam i nie pomogło, nic a nic, to chyba kwestia organizmu, jednemu
      dziecku pomaga innemu nie
      • aghatta1 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 29.06.07, 16:53
        u nas działał jako tako tylko sab simplex, nie kupuj w necie
    • doraxyz Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 29.06.07, 21:53
      Na mojego synka nie działał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka